Kés ​a Zajban (Chaos Walking 1.) 316 csillagozás

Patrick Ness: Kés a Zajban

Megdöbbentően eredeti, izgalmas, különleges könyv a felnőtté válás veszélyes útjairól. Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Hazudtak neki, menekülnie kell. Patrick Ness világszerte népszerű, díjnyertes trilógiájának első kötete végre magyarul.

Eredeti mű: Patrick Ness: The Knife of Never Letting Go

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Vivandra, Budaörs, 2010
460 oldal · ISBN: 9789638883940 · Fordította: Hotya Hajnalka

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Mentcs · Benison Moore · Cillian Boyd · Davy Prentiss


Kedvencelte 87

Most olvassa 28

Várólistára tette 353

Kívánságlistára tette 317

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Petrasek
Patrick Ness: Kés a Zajban

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?
Ez fantasztikus volt. És a fantasztikus alatt értsd azt, hogy megrázó, szívettépő, letehetetlen, irónikus, fájdamas. Az író egy disztópikus világba kalauzólja el az olvasót, ami teli van hazugsággal, erőszakkal és háborúval. Tod, a fiatal kamasz, pedig menekülni kényszerül, az igazság, a hatalom és a becsvágy miatt. E rögös út, pedig végigvezeti az felnőtté válás szakaszán. Lenyűgözőnek tartom, ahogy megjelentek a könyvben az erkölcsileg alapvető szabályok, illetve megint csak megmutatta, hogy az ember mennyire embertelen tud lenni. Kegyetlenkedésből, és reményből nincs hiány. Egyedi stílusa, pedig feltette a pontot az i-re.
Összegezve, ez egy nem mindennapos törénet, teli feszültséggel, megmutatja, hogyan bontakoznak ki az érzelmek egy érzelemmentes világban.

>!
tonks
Patrick Ness: Kés a Zajban

HOGY AZ A…
Ritkán káromkodok a „fasza” szó sajnos beleépült a szókincsembe, de amúgy semmit, de ennél a könyvnél már az utolsó oldalaknál szinte egész végig ez a fejemben: „Nem-nem-anyád-anyád-szemét-f*sz-anyád-ANYÁD!!” És az utolsó szót olyan hangosan kiabáltam, hogy apám kinézett rám az udvarra, hogy oké vagyok-e.

És nem, nem vagyok oké, hát úristen!
Ritkán vannak elvárásaim egy könyvvel szemben, inkább kíváncsi vagyok, mit tartogat számomra. Mikor a könyvtárból kivettem ezt a könyvet (épp jókor, mert a könyvtáros már eltette a dobozba, hogy másnap továbbküldje más fiókkönyvtárakba) a könyvtáros megjegyezte, hogy neki ez a könyv nagyon „undi” volt, pár jelenet neki sok volt, úgyhogy végig volt bennem félsz, hogy vmi brutál gusztustalan rész jön (sem filmen, sem könyvben nem bírom a véres brutalitást, kínzásokat, stb, és kerülöm is az ilyeneket), de végül a könyvben levő részek belefértek a komfortzónámba. Amiért mégis furcsállom, hogy 10-14 éves korosztálynak ajánlják a könyvet, az a mögöttes tartalom, elég súlyos dolgok derülnek ki az emberi természetről. Én mindenképp 14 éves kortól ajánlom, nem adnám mondjuk egy 12 éves kezébe.
A történet lassan bontakozik ki, hogy pontosan mi is ez a világ, mi történt a múltban stb. és ahogy a főszereplő Todd halad előre, így tudunk meg mi is egyre többet, az utolsó fejezetekben is bőven derültek ki titkok és hát izgalmak is voltak dögivel. A könyv legjobb része pedig maga Todd, én különösen szeretem az E/1 szemszöget, de itt tényleg nagyon imádtam. Kedvencem talán a „romantikus” gondolatmenetei voltak. Azért idézőjelben, mert semmi nem lett kimondva, ő se tudja még az érzés nevét, amit érez, de gyönyörű gondolatokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban.
Ami külön meglepett, hogy életemben először megimádtam egy kutyát (nagyon nem vagyok kutyás, ez van), Mentcs!

Amit ajánlok, hogy a következő rész legyen kartávolságon belül, mikor befejezed ezt a részt! Ezt a saját káromon okulva mondom, mert holnap délig nekem várnom kell a következő részre, és ÁÁÁÁ nem bírom! Holnap szerintem szabályosan rávetem magam az N betűs könyvek polcára.

2 hozzászólás
>!
abstractelf P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Életem egyik legjobb döntése volt könyvek tekintetében, mikor egy évvel ezelőtt feltettem ezt a kötetet a várólistámra!
Nagyon különleges, eredeti, fantasztikus!
És természetesen sikerült kicsikarnia, hogy a vonaton sírva olvassam, aztán a végén lecsapjam a mellettem lévő ülésre.
Képtelen voltam érzelmek nélkül olvasni ezt a könyvet, egyszerűen lehetetlennek tűnt – már csak azért is, mert, habár nem barokkos körmondatokkal van tele, mégis abban a pár szóban átadja azt a sok-sok érzelmet.
Ide a folytatást!

12 hozzászólás
>!
Ngie P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

>!
wzsuzsanna P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Bevallom, eleinte egy kicsit nehéz volt ráhangolódni a könyvre, elég speciális a nyelvezete, elbeszélés-módja, de miután ezzel megbirkóztam, már nagyon nehezen tettem le (ez pláne azért volt idegesítő, mert nem sok időm volt mostanában olvasni). Nagyon jó az alaptörténet, sokat sejtet, de egészen a végéig nem lehet pontosan tudni, mi a manó folyik (sőt, mivel trilógia, még a végén sem egészen). Volt benne jó pár körömrágós rész, Todd-ot pedig nagyon megszerettem olvasás közben. Nincs mese, minél előbb be kell szerezni a folytatást.:)

>!
sztinus P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Sokat vártam rá a könyvtárban,mert egy évre kikölcsönözte valaki:(
Aláírom,hogy nem a célcsoporthoz tartozom,de más ifjúsági azért tudott adni nekem is.
Ez untatott,a kitalált zagyvanyelv bosszantott,túl mesterkélten hatott.
A törtènet sem túl bonyolult,kiszámítható,a többi részt olvassa más.

2 hozzászólás
>!
Dyus33 P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Hűűű! Nem van most mit mondanik utólagossággal… Eff sokat izgultam, és eff sok baj érte a kétkölyköt… – És hol az effben van a folytatááááás?

2 hozzászólás
>!
maevis P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Sokáig szemezgettem ezzel a könyvvel a Szandiban, talán egy év is eltelt mire rászántam magam, hogy megvegyem, és valamiért csak az első részét, ami nagyon nem jellemző rám, mert ha elkezdek egy sorozatot, szeretem, ha a folytatások is a polcon csücsülnek. Ebből is látszik, hogy mennyire tartottam tőle, hogy ez nekem nem fog majd tetszeni. Ééés…, minő meglepetés, a letehetetlen kategóriába kellett sorolnom. :))
Ilyenkor iszonyúan bánom, hogy egy ilyen melós időszakban kaptam a kezembe, mert alig tudtam esténként néhány oldalt olvasni, már csukódott le a szemem, de annyira érdekelt, hogy elmondani sem tudom. Végig izgultam Todd-dal az egész történetet, ami szépen és fokozatosan lett kibontva, és nem egyszer rázott ki a hideg a történettől, de Ness annyira jól mesél, hogy szinte az ember kezébe ragasztja a könyvet.
Alig várom, hogy ismét boltközelbe jussak, a folytatások már nagyon ingerlik a fantáziámat :)

>!
dre
Patrick Ness: Kés a Zajban

Miért halogattam én ennyi ideig az újraolvasást? Hogy gondolhattam, hogy nem lesz hozzá hangulatom, hogy egyszer elég volt, hogy másodjára már nem élvezném annyira? Nagyot tévedtem, és most haragszom magamra.
A trilógia befejező részét februárban szereztem meg (születésnapi ajándék volt), és nem mertem belekezdeni, mert féltem, hogy nem emlékeznék teljesen az előző két részre, pedig mindkettőt imádtam. Úgyhogy elhatároztam, előbb újraolvasom az elsőt és másodikat, csak aztán állok neki a Háború a békéért-nek. Így került a kezembe ismét a Kés a Zajban.
És igen, haragszom magamra, mert most még talán jobban tetszett, mint először. Egyszerűen imádom ezt a könyvet. Patrick Ness olyan zseniálisan ír, olyan különleges történeteket talál ki és olyan hiteles szereplőket alkot meg, hogy nem tudok nem csodálattal tekinteni rá. Ezt mondjuk már tapasztaltam más könyveinél is.
Maga a Zaj újszerű, érdekes és rémisztő dolog. Egy olyan világban, ahol hallod a többiek gondolatát, és mindenki más hallja a tiédet, hogy lehet egyáltalán életben maradni? Vajon csak megszokás kérdése? És hogyan lehetnek egyáltalán titkok?
Todd ebben a világban él, soha nem is ismert másikat, mégis megőrizte az ép elméjét. Szemléletesen mutatta be a világot az ő szemén át az író, megismerhettük ÚjVilág történetét is nagyjából, bár hogy mi a pontos igazság, az nem egészen derült ki.
spoiler
Aztán ott van a kutya, Mentcs. Eleve imádom a kutyákat, de ő különösen a szívemhez nőtt. spoiler
A kedvenc fejezetem a Wilf és a dolgok tengere volt, azt nagyon betalált.
A nyelvezet egyáltalán nem idegesített, elsőre talán kicsit fura, de szerintem hamar hozzá lehet szokni.
A vége pedig spoiler
Ajánlom mindenkinek, aki valami újszerű, romantikától mentes, izgalmas, szokatlan ifjúsági könyvre vágyik; akit nem zavar a részletes tájleírás és az újraértelmezett nyelvezet; aki szereti Patrick Ness-t és aki készen áll rá, hogy mindhárom könyvet elolvassa, mert az első után nehéz lesz megállni persze ízlések és pofonok.

>!
h_orsi P
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ezt el sem hiszem!!! Miért? Miért? Miért?
Eleinte nem szerettem ezt a könyvet. Szörnyen szenvedtem a nyelvezete és a stílusa miatt. Azt viszont már rögtön az elején el kellett ismernem, hogy ez egy különleges könyv. Annak ellenére, hogy a közepe tájékáig csak néztem, hogy most mi az eff van, megérte elolvasni :) A végén már csak faltam az oldalakat és teljesen megdöbbentett az ami ezek után történt. Az utolsó laphoz érve azt kiabáltam, hogy MIÉRT? és patakban folytak a könnyeim. Nem hiszem el, hogy az író ennyi szenvedés után ezt tette ezekkel a gyerekekkel! Nem van értelme így az egésznek….
Most rögtön kérem a folytatást!!!!


Népszerű idézetek

>!
agisajt

Az első dolog, amire rájössz, amikor a kutyád beszélni kezd, hogy a kutyáknak nem nagyon van mondanivalójuk.

(első mondat)

6 hozzászólás
>!
Natasha

(…) a kés nem pusztán egy eszköz. A kés: választás, a kés az, amit teszel vagy nem teszel. A kés annyit mond: igen vagy nem, vágsz vagy nem-vágsz, halál vagy nem-halál. A kés nem önmagában dönt, hanem a te kezed által. És ez a döntés azután a világ részévé válik, és soha többé nem lehet megmásítani.

84. oldal

>!
Petrasek

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt
>!
LaBelle P

Az élet csak rohanás. És ha egyszer megállunk, talán abból tudjuk majd, hogy vége.

388. oldal

>!
Imagine

Itt vagyok én.
Itt vagyunk mi.
Itt megyünk mi együtt.
Itt van minden, ami fontos.
Itt.

235. oldal

>!
Annette

– Teljesen hülyének néz engem, Cillian?
– Akarod, hogy erre őszintén feleljek, Davy?

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cillian Boyd · Davy Prentiss
>!
Natasha

Az élet csupa szenvedés és fájdalom. Az emberek folyton csak bántani akarnak, nem szerethetsz senkit és semmit, mer' elveszik tőled vagy tönkrezúzzák, te pedig egyedül maradsz és szüntelenül harcolnod kell, szüntelenül menekülnöd, hogy életben maradj.

388. oldal, 37. Mi értelme az egésznek?

1 hozzászólás
>!
Juccimo

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?

152. oldal

>!
Imagine

Vakargatom a kutyám fülét az én oktondi lökött nyamvadt belevaló kutyám fülét akit soha nem akartam soha nem kértem de aki mégis mindvégig ott volt mellemet a mocsárban megharapta Aaront amikor fojtogatott megtalálta Violát és most itt nyalogatja a kezem a kis rózsaszínű nyelvével a szeme félig csukva mióta ifjúPrentiss belerúgott a farka csak egy csonk mióta Matthew Lyle levágta (egy bozótvágó késsel! istenem), de az én kutyám nekiment hogy engem mentsen és akkor sem hagyott el amikor belezuhantam a sötétségbe kihúzott onnan és amikor néha elfelejtem ki vagyok ő mindig emlékeztet rá –

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mentcs · Todd Hewitt
>!
mandarina

Már nem van visszaút.
– Már nincs visszaút – hallom a ziháló Violát a hátam mögül. Hátrapördülök, nagy szemekkel nézek rá.
– Két szempontilag is hibás, amit mondasz. Először is: errefelé senki nem fog rajongani érted, ha állandóan mások Zajában turkálsz.
Összefonja maga előtt a karját, vállat von.
– És a másik szempontilag?
– A másik meg az, hogy… jócskán úgy beszélek, ahogy nekem tetszik.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt · Viola Eade

A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Rachel Ward: A menekülés
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Rick Riordan: Athéné jele
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Rick Riordan: A vörös piramis
Christopher Paolini: Örökség
Cassandra Clare: Az angyal
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű