Kés ​a Zajban (Chaos Walking 1.) 363 csillagozás

Patrick Ness: Kés a Zajban

Megdöbbentően eredeti, izgalmas, különleges könyv a felnőtté válás veszélyes útjairól. Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Hazudtak neki, menekülnie kell. Patrick Ness világszerte népszerű, díjnyertes trilógiájának első kötete végre magyarul.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Vivandra, Budaörs, 2010
460 oldal · ISBN: 9789638883940 · Fordította: Hotya Hajnalka

Kapcsolódó zóna

!

Chaos Walking

8 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. november 19., 16:08 · Bővebben


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Mentcs · Cillian Boyd · Davy Prentiss · Benison Moore


Kedvencelte 91

Most olvassa 29

Várólistára tette 434

Kívánságlistára tette 359

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

ziara>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ez egy nagyon kemény ifjúsági regény. Patrick Ness nagy író, kedvencelem is, bár eddig csak két könyvet olvastam tőle. Mondjuk utánanézhettem volna, hogy függő véges, mert így eléggé rosszul érintett a dolog. El kell olvasnom a többit is…. El is fogom, de most szünet kell. Megviselt.
Ez az egész Zajos világ, a maga különös „teremtlényeivel”, elvarázsolt.

4 hozzászólás
Petrasek>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?
Ez fantasztikus volt. És a fantasztikus alatt értsd azt, hogy megrázó, szívettépő, letehetetlen, irónikus, fájdamas. Az író egy disztópikus világba kalauzólja el az olvasót, ami teli van hazugsággal, erőszakkal és háborúval. Tod, a fiatal kamasz, pedig menekülni kényszerül, az igazság, a hatalom és a becsvágy miatt. E rögös út, pedig végigvezeti az felnőtté válás szakaszán. Lenyűgözőnek tartom, ahogy megjelentek a könyvben az erkölcsileg alapvető szabályok, illetve megint csak megmutatta, hogy az ember mennyire embertelen tud lenni. Kegyetlenkedésből, és reményből nincs hiány. Egyedi stílusa, pedig feltette a pontot az i-re.
Összegezve, ez egy nem mindennapos törénet, teli feszültséggel, megmutatja, hogyan bontakoznak ki az érzelmek egy érzelemmentes világban.

tonks>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

HOGY AZ A…
Ritkán káromkodok a „fasza” szó sajnos beleépült a szókincsembe, de amúgy semmit, de ennél a könyvnél már az utolsó oldalaknál szinte egész végig ez a fejemben: „Nem-nem-anyád-anyád-szemét-f*sz-anyád-ANYÁD!!” És az utolsó szót olyan hangosan kiabáltam, hogy apám kinézett rám az udvarra, hogy oké vagyok-e.

És nem, nem vagyok oké, hát úristen!
Ritkán vannak elvárásaim egy könyvvel szemben, inkább kíváncsi vagyok, mit tartogat számomra. Mikor a könyvtárból kivettem ezt a könyvet (épp jókor, mert a könyvtáros már eltette a dobozba, hogy másnap továbbküldje más fiókkönyvtárakba) a könyvtáros megjegyezte, hogy neki ez a könyv nagyon „undi” volt, pár jelenet neki sok volt, úgyhogy végig volt bennem félsz, hogy vmi brutál gusztustalan rész jön (sem filmen, sem könyvben nem bírom a véres brutalitást, kínzásokat, stb, és kerülöm is az ilyeneket), de végül a könyvben levő részek belefértek a komfortzónámba. Amiért mégis furcsállom, hogy 10-14 éves korosztálynak ajánlják a könyvet, az a mögöttes tartalom, elég súlyos dolgok derülnek ki az emberi természetről. Én mindenképp 14 éves kortól ajánlom, nem adnám mondjuk egy 12 éves kezébe.
A történet lassan bontakozik ki, hogy pontosan mi is ez a világ, mi történt a múltban stb. és ahogy a főszereplő Todd halad előre, így tudunk meg mi is egyre többet, az utolsó fejezetekben is bőven derültek ki titkok és hát izgalmak is voltak dögivel. A könyv legjobb része pedig maga Todd, én különösen szeretem az E/1 szemszöget, de itt tényleg nagyon imádtam. Kedvencem talán a „romantikus” gondolatmenetei voltak. Azért idézőjelben, mert semmi nem lett kimondva, ő se tudja még az érzés nevét, amit érez, de gyönyörű gondolatokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban.
Ami külön meglepett, hogy életemben először megimádtam egy kutyát (nagyon nem vagyok kutyás, ez van), Mentcs!

Amit ajánlok, hogy a következő rész legyen kartávolságon belül, mikor befejezed ezt a részt! Ezt a saját káromon okulva mondom, mert holnap délig nekem várnom kell a következő részre, és ÁÁÁÁ nem bírom! Holnap szerintem szabályosan rávetem magam az N betűs könyvek polcára.

2 hozzászólás
abstractelf>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Életem egyik legjobb döntése volt könyvek tekintetében, mikor egy évvel ezelőtt feltettem ezt a kötetet a várólistámra!
Nagyon különleges, eredeti, fantasztikus!
És természetesen sikerült kicsikarnia, hogy a vonaton sírva olvassam, aztán a végén lecsapjam a mellettem lévő ülésre.
Képtelen voltam érzelmek nélkül olvasni ezt a könyvet, egyszerűen lehetetlennek tűnt – már csak azért is, mert, habár nem barokkos körmondatokkal van tele, mégis abban a pár szóban átadja azt a sok-sok érzelmet.
Ide a folytatást!

12 hozzászólás
Ngie>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

wzsuzsanna P>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Bevallom, eleinte egy kicsit nehéz volt ráhangolódni a könyvre, elég speciális a nyelvezete, elbeszélés-módja, de miután ezzel megbirkóztam, már nagyon nehezen tettem le (ez pláne azért volt idegesítő, mert nem sok időm volt mostanában olvasni). Nagyon jó az alaptörténet, sokat sejtet, de egészen a végéig nem lehet pontosan tudni, mi a manó folyik (sőt, mivel trilógia, még a végén sem egészen). Volt benne jó pár körömrágós rész, Todd-ot pedig nagyon megszerettem olvasás közben. Nincs mese, minél előbb be kell szerezni a folytatást.:)

Dyus33 P>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Hűűű! Nem van most mit mondanik utólagossággal… Eff sokat izgultam, és eff sok baj érte a kétkölyköt… – És hol az effben van a folytatááááás?

2 hozzászólás
Masni3>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Eleinte nem gyakorolt rám nagy hatást. Unalmas volt és értelmetlen. Csak arra tudtam gondolni, hogy mi ez a hülyeség? Beszélő kutya? Szpakkerek?
De aztán kb az 5. fejezettől kezdett érdekelni a dolog.
Todd eléggé… Nem is tudom, gyámoltalan volt. Nem ismert semmit csak a hazugságot és a Zajjal téli várost. Kezdtem szegényt sajnálni, hogy mindenki akivel csak a sors összehozta hülyének nézte. Violet is. Főleg ezzel a hülye viselkedéssel amit először produkált, hogy nem szólalt meg.
Mentcs nagyon aranyos volt, és talán őt kedvelem a legjobban mindenki közül.
Úgy követték egymást az események, mint ha lavina lenne. Pörgős lett, izgalmas. Folyton csak menekültek és menekültek, és ez nekem bejött. Aztán amikor a végére értem, akkor csak pislogtam, hogy most akkor ez ennyi? Remélem a következő rész még ennél is jobb lesz. Persze már ismerem a világot és a szereplők egy részét így biztos könnyebben haladok majd vele. Meg ugye a szöveg sem lesz már annyira furcsa.

sztinus>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Sokat vártam rá a könyvtárban,mert egy évre kikölcsönözte valaki:(
Aláírom,hogy nem a célcsoporthoz tartozom,de más ifjúsági azért tudott adni nekem is.
Ez untatott,a kitalált zagyvanyelv bosszantott,túl mesterkélten hatott.
A törtènet sem túl bonyolult,kiszámítható,a többi részt olvassa más.

2 hozzászólás
maevis>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Sokáig szemezgettem ezzel a könyvvel a Szandiban, talán egy év is eltelt mire rászántam magam, hogy megvegyem, és valamiért csak az első részét, ami nagyon nem jellemző rám, mert ha elkezdek egy sorozatot, szeretem, ha a folytatások is a polcon csücsülnek. Ebből is látszik, hogy mennyire tartottam tőle, hogy ez nekem nem fog majd tetszeni. Ééés…, minő meglepetés, a letehetetlen kategóriába kellett sorolnom. :))
Ilyenkor iszonyúan bánom, hogy egy ilyen melós időszakban kaptam a kezembe, mert alig tudtam esténként néhány oldalt olvasni, már csukódott le a szemem, de annyira érdekelt, hogy elmondani sem tudom. Végig izgultam Todd-dal az egész történetet, ami szépen és fokozatosan lett kibontva, és nem egyszer rázott ki a hideg a történettől, de Ness annyira jól mesél, hogy szinte az ember kezébe ragasztja a könyvet.
Alig várom, hogy ismét boltközelbe jussak, a folytatások már nagyon ingerlik a fantáziámat :)


Népszerű idézetek

agisajt>!

Az első dolog, amire rájössz, amikor a kutyád beszélni kezd, hogy a kutyáknak nem nagyon van mondanivalójuk.

(első mondat)

6 hozzászólás
Natasha>!

(…) a kés nem pusztán egy eszköz. A kés: választás, a kés az, amit teszel vagy nem teszel. A kés annyit mond: igen vagy nem, vágsz vagy nem-vágsz, halál vagy nem-halál. A kés nem önmagában dönt, hanem a te kezed által. És ez a döntés azután a világ részévé válik, és soha többé nem lehet megmásítani.

84. oldal

Petrasek>!

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt
LaBelle>!

Az élet csak rohanás. És ha egyszer megállunk, talán abból tudjuk majd, hogy vége.

388. oldal

Imagine>!

Itt vagyok én.
Itt vagyunk mi.
Itt megyünk mi együtt.
Itt van minden, ami fontos.
Itt.

235. oldal

Annette>!

– Teljesen hülyének néz engem, Cillian?
– Akarod, hogy erre őszintén feleljek, Davy?

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cillian Boyd · Davy Prentiss
Natasha>!

Az élet csupa szenvedés és fájdalom. Az emberek folyton csak bántani akarnak, nem szerethetsz senkit és semmit, mer' elveszik tőled vagy tönkrezúzzák, te pedig egyedül maradsz és szüntelenül harcolnod kell, szüntelenül menekülnöd, hogy életben maradj.

388. oldal, 37. Mi értelme az egésznek?

1 hozzászólás
Imagine>!

Vakargatom a kutyám fülét az én oktondi lökött nyamvadt belevaló kutyám fülét akit soha nem akartam soha nem kértem de aki mégis mindvégig ott volt mellemet a mocsárban megharapta Aaront amikor fojtogatott megtalálta Violát és most itt nyalogatja a kezem a kis rózsaszínű nyelvével a szeme félig csukva mióta ifjúPrentiss belerúgott a farka csak egy csonk mióta Matthew Lyle levágta (egy bozótvágó késsel! istenem), de az én kutyám nekiment hogy engem mentsen és akkor sem hagyott el amikor belezuhantam a sötétségbe kihúzott onnan és amikor néha elfelejtem ki vagyok ő mindig emlékeztet rá –

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mentcs · Todd Hewitt
Juccimo>!

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?

152. oldal

mandarina>!

Már nem van visszaút.
– Már nincs visszaút – hallom a ziháló Violát a hátam mögül. Hátrapördülök, nagy szemekkel nézek rá.
– Két szempontilag is hibás, amit mondasz. Először is: errefelé senki nem fog rajongani érted, ha állandóan mások Zajában turkálsz.
Összefonja maga előtt a karját, vállat von.
– És a másik szempontilag?
– A másik meg az, hogy… jócskán úgy beszélek, ahogy nekem tetszik.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt · Viola Eade

A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Fire – Zsarát
Sara Raasch: Hó mint hamu
Alwyn Hamilton: A homok leánya
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rick Riordan: Neptunus fia
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Christopher Paolini: Örökség
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Stephanie Garber: Caraval