Kés ​a Zajban (Chaos Walking 1.) 398 csillagozás

Patrick Ness: Kés a Zajban

Megdöbbentően eredeti, izgalmas, különleges könyv a felnőtté válás veszélyes útjairól. Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Hazudtak neki, menekülnie kell. Patrick Ness világszerte népszerű, díjnyertes trilógiájának első kötete végre magyarul.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Vivandra, Budaörs, 2010
460 oldal · ISBN: 9786155347221 · Fordította: Hotya Hajnalka
>!
Vivandra, Budaörs, 2010
460 oldal · ISBN: 9789638883940 · Fordította: Hotya Hajnalka

Kapcsolódó zóna

!

Chaos Walking

13 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. november 19., 16:08 · Bővebben


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Mentcs · Cillian Boyd · Davy Prentiss · Benison Moore


Kedvencelte 92

Most olvassa 29

Várólistára tette 468

Kívánságlistára tette 389

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

DarknessAngel >!
Patrick Ness: Kés a Zajban

A könyv beváltotta az ígéreteit. Alig bírtam letenni, már az elején teljesen magába szippantott a történet. Tele volt titkokkal, furcsa lényekkel, valamint nyugatalanító felfedezésekkel. Érdekes ez az új világ, amit Patrick Ness teremtett, nem hiszem, hogy szívesen élnék egy olyan világban, ahol folyamatosan hallani lehet az összes férfi gondolatát. Nekik se tűnt valami kényelmesnek, mit ne mondjak :D
A beszédstílusra először azt hittem, fordítói hiba, viszont mikor már az ezredik „nem van”, „ez hazudás”, kifejezések jöttek velem szembe, rájöttem, hogy ez direkt ilyen. Később meg kaptunk is rá magyarázatot. Idővel megszoktam, de amint egyre több szereplő beszélt így, annál furább lett.
Toddot és Violát nagyon megszerettem, igazán jó párost alkotnak. Tetszett, hogy Viola nem egy badass csodadő, ahogy Todd sem egy macsó csodagyerek, hanem mindketten egyszerű 13 évesek, akik ugyanúgy sírnak, félnek mint minden más tini is tette volna a helyükben, viszont még így is mennek tovább, és harcolnak, küzdenek, reménykednek. Legfőképp pedig ott vannak egymásnak. Olyan szépen alakult ki közöttük a barátság, a veszekedéseik pedig visszarepítettek az alapsulis emlékeimbe, amin jókat szórakoztam.
Mikor kiderült, hogy az állatoknak is lehet hallani a gondolatait, megörültem. Azt viszon nem hiszem el, hogy egy kutya gondolkodása csak ilyen minimum dolgokból állna. (Láttam beszélős kutya filmeket, meséket, oké?! xD) Mentcs ennek ellenére is nagyon belopta magát a szívembe.
Hihetetlen, hogy mi minden történet csak ebben az első részben. És a vége! OMG! Egyszerűen folytatásért kiállt.

ziara>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ez egy nagyon kemény ifjúsági regény. Patrick Ness nagy író, kedvencelem is, bár eddig csak két könyvet olvastam tőle. Mondjuk utánanézhettem volna, hogy függő véges, mert így eléggé rosszul érintett a dolog. El kell olvasnom a többit is…. El is fogom, de most szünet kell. Megviselt.
Ez az egész Zajos világ, a maga különös „teremtlényeivel”, elvarázsolt.

4 hozzászólás
Petrasek>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?
Ez fantasztikus volt. És a fantasztikus alatt értsd azt, hogy megrázó, szívettépő, letehetetlen, irónikus, fájdamas. Az író egy disztópikus világba kalauzólja el az olvasót, ami teli van hazugsággal, erőszakkal és háborúval. Tod, a fiatal kamasz, pedig menekülni kényszerül, az igazság, a hatalom és a becsvágy miatt. E rögös út, pedig végigvezeti az felnőtté válás szakaszán. Lenyűgözőnek tartom, ahogy megjelentek a könyvben az erkölcsileg alapvető szabályok, illetve megint csak megmutatta, hogy az ember mennyire embertelen tud lenni. Kegyetlenkedésből, és reményből nincs hiány. Egyedi stílusa, pedig feltette a pontot az i-re.
Összegezve, ez egy nem mindennapos törénet, teli feszültséggel, megmutatja, hogyan bontakoznak ki az érzelmek egy érzelemmentes világban.

tonks>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

HOGY AZ A…
Ritkán káromkodok a „fasza” szó sajnos beleépült a szókincsembe, de amúgy semmit, de ennél a könyvnél már az utolsó oldalaknál szinte egész végig ez a fejemben: „Nem-nem-anyád-anyád-szemét-f*sz-anyád-ANYÁD!!” És az utolsó szót olyan hangosan kiabáltam, hogy apám kinézett rám az udvarra, hogy oké vagyok-e.

És nem, nem vagyok oké, hát úristen!
Ritkán vannak elvárásaim egy könyvvel szemben, inkább kíváncsi vagyok, mit tartogat számomra. Mikor a könyvtárból kivettem ezt a könyvet (épp jókor, mert a könyvtáros már eltette a dobozba, hogy másnap továbbküldje más fiókkönyvtárakba) a könyvtáros megjegyezte, hogy neki ez a könyv nagyon „undi” volt, pár jelenet neki sok volt, úgyhogy végig volt bennem félsz, hogy vmi brutál gusztustalan rész jön (sem filmen, sem könyvben nem bírom a véres brutalitást, kínzásokat, stb, és kerülöm is az ilyeneket), de végül a könyvben levő részek belefértek a komfortzónámba. Amiért mégis furcsállom, hogy 10-14 éves korosztálynak ajánlják a könyvet, az a mögöttes tartalom, elég súlyos dolgok derülnek ki az emberi természetről. Én mindenképp 14 éves kortól ajánlom, nem adnám mondjuk egy 12 éves kezébe.
A történet lassan bontakozik ki, hogy pontosan mi is ez a világ, mi történt a múltban stb. és ahogy a főszereplő Todd halad előre, így tudunk meg mi is egyre többet, az utolsó fejezetekben is bőven derültek ki titkok és hát izgalmak is voltak dögivel. A könyv legjobb része pedig maga Todd, én különösen szeretem az E/1 szemszöget, de itt tényleg nagyon imádtam. Kedvencem talán a „romantikus” gondolatmenetei voltak. Azért idézőjelben, mert semmi nem lett kimondva, ő se tudja még az érzés nevét, amit érez, de gyönyörű gondolatokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban.
Ami külön meglepett, hogy életemben először megimádtam egy kutyát (nagyon nem vagyok kutyás, ez van), Mentcs!

Amit ajánlok, hogy a következő rész legyen kartávolságon belül, mikor befejezed ezt a részt! Ezt a saját káromon okulva mondom, mert holnap délig nekem várnom kell a következő részre, és ÁÁÁÁ nem bírom! Holnap szerintem szabályosan rávetem magam az N betűs könyvek polcára.

2 hozzászólás
abstractelf>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Életem egyik legjobb döntése volt könyvek tekintetében, mikor egy évvel ezelőtt feltettem ezt a kötetet a várólistámra!
Nagyon különleges, eredeti, fantasztikus!
És természetesen sikerült kicsikarnia, hogy a vonaton sírva olvassam, aztán a végén lecsapjam a mellettem lévő ülésre.
Képtelen voltam érzelmek nélkül olvasni ezt a könyvet, egyszerűen lehetetlennek tűnt – már csak azért is, mert, habár nem barokkos körmondatokkal van tele, mégis abban a pár szóban átadja azt a sok-sok érzelmet.
Ide a folytatást!

12 hozzászólás
mrsglass P>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

off Patrick Ness, miért teszed ezt velem?! Hogy van az, hogy támad egy iszonyú jó ötleted és aztán abból ilyen középszerű eredmény lesz, mikor már tudjuk jól, hogy milyen eff ifjúsági könyveket tudsz írni? Nyilván költői a kérdés, tudom, hogy ezt előbb írta, mint a másik kettőt, mégis vérzik a szívem, mert ez bizony egy akkora kihagyott ziccer, mint a Grand Kanyon. Az ötlet, Újvilág, a Zaj, minden részlet zseniális, na de a szereplők, a motivációik és az értelmetlenül sok erőszak szerintem nem tesz jót ennek a sztorinak. Megkedveltem a közepére Toddot, de képtelenség, hogy egy tizenhárom éves kisfiú(!!!!) ennyi mindent túléljen, hogy az ellenségeiről már ne is beszéljünk, mint valami retro játékban, biztos falták az életgombát. Cinikus leszek, de a The Big Bang Theory-ban van egy rész, amikor Penny rámutat, hogy Indiana Jones valójában nem is lendítette előre Az elveszett frigyláda fosztogatóinak cselekményét, és ha kivennénk a sztoriból, akkor is ugyanazt az eredményt kapnánk. Na én itt pontosan ezt érzem (még ha Indy-ről ez az állítás amúgy nem is igaz)! Ha a főszereplő a harmadik oldalon meghalt volna spoiler, akkor pont ugyan ide futottunk volna ki a végére. Tudom, hogy az út a lényeg, de ahhoz viszont túl keveset tudunk meg a szereplők motivációiról és magáról a cselekmény lényegéről, hogy ezt értékelni tudjam. Izgalmasnak izgalmas, ez tény, csavar csavart követ, és mint az olvasmányaimból kiderül, azonnal el is kezdtem a második részt, de ez egyelőre inkább a pofátlan függővégnek szól, mint a történet minőségének.

4 hozzászólás
EmeseGx>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Mr. Ness, magát látta már pszichológus?
Az első észrevételem az volt a könyvvel kapcsolatban, hogy olyan, mintha az író egy figyelemzavaros hiperaktív lenne, akinek nincs ki mind a négy kereke. De pont ez az őrület tette különlegessé, és ez volt az, ami leginkább megfogott. Különleges volt, mert az elején felvázoltak nekünk egy világot, aztán azt mondták, hogy jó, akkor most dobj el mindent, amit eddig tudtál. Oké. És most menekülj, és majd a végén elmondjuk miért. Ezzel folyamatosan fenttartotta az érdeklődésem, és nem tudtam letenni. spoiler
És igeen, a film miatt olvastam el, de most az a véleményem, ebből nem lehet jó filmet csinálni. De láttunk már csodákat, már megyek is, és nézem!
Update: két perc után a filmből: kösz, nem. Majd máskor talán…

6 hozzászólás
Ngie>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

wzsuzsanna P>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Bevallom, eleinte egy kicsit nehéz volt ráhangolódni a könyvre, elég speciális a nyelvezete, elbeszélés-módja, de miután ezzel megbirkóztam, már nagyon nehezen tettem le (ez pláne azért volt idegesítő, mert nem sok időm volt mostanában olvasni). Nagyon jó az alaptörténet, sokat sejtet, de egészen a végéig nem lehet pontosan tudni, mi a manó folyik (sőt, mivel trilógia, még a végén sem egészen). Volt benne jó pár körömrágós rész, Todd-ot pedig nagyon megszerettem olvasás közben. Nincs mese, minél előbb be kell szerezni a folytatást.:)

Dyus33 P>!
Patrick Ness: Kés a Zajban

Hűűű! Nem van most mit mondanik utólagossággal… Eff sokat izgultam, és eff sok baj érte a kétkölyköt… – És hol az effben van a folytatááááás?

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

agisajt>!

Az első dolog, amire rájössz, amikor a kutyád beszélni kezd, hogy a kutyáknak nem nagyon van mondanivalójuk.

(első mondat)

6 hozzászólás
Natasha>!

(…) a kés nem pusztán egy eszköz. A kés: választás, a kés az, amit teszel vagy nem teszel. A kés annyit mond: igen vagy nem, vágsz vagy nem-vágsz, halál vagy nem-halál. A kés nem önmagában dönt, hanem a te kezed által. És ez a döntés azután a világ részévé válik, és soha többé nem lehet megmásítani.

84. oldal

Petrasek>!

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt
LaBelle>!

Az élet csak rohanás. És ha egyszer megállunk, talán abból tudjuk majd, hogy vége.

388. oldal

Imagine>!

Itt vagyok én.
Itt vagyunk mi.
Itt megyünk mi együtt.
Itt van minden, ami fontos.
Itt.

235. oldal

Natasha>!

Az élet csupa szenvedés és fájdalom. Az emberek folyton csak bántani akarnak, nem szerethetsz senkit és semmit, mer' elveszik tőled vagy tönkrezúzzák, te pedig egyedül maradsz és szüntelenül harcolnod kell, szüntelenül menekülnöd, hogy életben maradj.

388. oldal, 37. Mi értelme az egésznek?

1 hozzászólás
Annette>!

– Teljesen hülyének néz engem, Cillian?
– Akarod, hogy erre őszintén feleljek, Davy?

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cillian Boyd · Davy Prentiss
Imagine>!

Vakargatom a kutyám fülét az én oktondi lökött nyamvadt belevaló kutyám fülét akit soha nem akartam soha nem kértem de aki mégis mindvégig ott volt mellemet a mocsárban megharapta Aaront amikor fojtogatott megtalálta Violát és most itt nyalogatja a kezem a kis rózsaszínű nyelvével a szeme félig csukva mióta ifjúPrentiss belerúgott a farka csak egy csonk mióta Matthew Lyle levágta (egy bozótvágó késsel! istenem), de az én kutyám nekiment hogy engem mentsen és akkor sem hagyott el amikor belezuhantam a sötétségbe kihúzott onnan és amikor néha elfelejtem ki vagyok ő mindig emlékeztet rá –

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mentcs · Todd Hewitt
Juccimo>!

Tényleg csak annyit szeretnék, hogy legyen néha valami kis értelme a világnak. Akkora bűn ez?

152. oldal

mandarina>!

Már nem van visszaút.
– Már nincs visszaút – hallom a ziháló Violát a hátam mögül. Hátrapördülök, nagy szemekkel nézek rá.
– Két szempontilag is hibás, amit mondasz. Először is: errefelé senki nem fog rajongani érted, ha állandóan mások Zajában turkálsz.
Összefonja maga előtt a karját, vállat von.
– És a másik szempontilag?
– A másik meg az, hogy… jócskán úgy beszélek, ahogy nekem tetszik.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt · Viola Eade

A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fróna Zsófia: Démonok közt
Martin Kay: Titkok útvesztője
Raymond E. Feist: Ezüsttövis
Kristin Cashore: Fire – Zsarát
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rick Riordan: A villámtolvaj
Christopher Paolini: Eragon
Patrick Rothfuss: A szél neve
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Kendare Blake: A rémálmok lánya