A ​Holló hatalmában (Nostradamus Levelei 1.) 34 csillagozás

Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

2025-ben ​egy rejtélyes vihar hatására örökre megváltozik a világ.
Miután kilenc éves, különleges képességekkel megáldott Noszter Ádám szüleit elragadja egy megmagyarázhatatlan fényjelenség, a fiút csupán egyetlen cél vezérli, megtalálni őket mindenáron. Ám sorsa látszólag másra szánja őt: két évvel szerettei elvesztése után tagja lesz egy tíz-tizenkét éves gyerekekből álló csapatnak, akik az időben utazva egy középkori látnok, Nostradamus útmutatásait követik, és az emberiség jövőjének megvédéséért harcolnak egy nagyhatalmú titkos társaság ellen.
Első küldetésként Ádám vállalja, hogy visszamegy 1844-be, és segít megóvni a híres író-költő, Edgar Allan Poe ellopott levelét a Holló Szövetségétől. Hamarosan azonban kiderül, ellenségei már tudnak érkezéséről…
A Nostradamus Levelei sorozat nyitó darabja hajmeresztő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül repíti olvasóit a végkifejlet felé, számtalan sejtelmes titokról lebbentve fel a fátylat, miközben a színfalak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2014
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051609 · Illusztrálta: Vincze Andrea, Sánta Kira

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Dinah>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Időutazás és rejtélyek izgalommal fűszerezve, valamint egy csipetnyi történelem, és jó sok váratlan fordulat. Mindez gyerekeknek címezve. És ez így kerek! :)

Ami miatt különlegesebb a többinél, hogy magyarok a főszereplők.

Az mellett, hogy izgalmas, a fiatal olvasók úgy tanulnak belőle, hogy közben (talán) észre sem veszik. Aztán később, ha majd eléjük kerül az adott téma (pl. Poe irodalomórán), meglepődve tapasztalják, hogy ők ezt már tudják. :)

A karakterek szerethetőek, bár még elég kevés dolgot tudtunk meg róluk. Talán a majd a folytatásokban.

Tetszett Ádám kitartása, hogy nem tért le az útról, amin elindult a történet elején a célja felé.

A sok csavar remek, a befejezés pedig gyönyörű. Nem igazán szeretnék spoilerezni, így inkább annyit mondok, hogy akit a fülszöveg kíváncsivá tett, az bátran kezdjen bele a könyvbe, és az utolsó oldalakig le se tegye! :D

Zsolt egy újabb magyar író, aki nem okozott csalódást. :D Köszönöm szépen!

U.i.: Már olvasom a második részt. :)

2 hozzászólás
kellyolvas P>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Két dolog volt, ami miatt nekem különösen tetszett a regény. Az egyik a steampunk elemek beleszövése a történetbe, amit tudom, hogy nagyon sokan szeretnek, különösen a fiatal korosztály. Mindenféle mechanikus kütyű, gépek és szállítóeszközök szerepelnek, amik beindítják a fantáziát.
Másik tetszetős elem, hogy tanít a könyv, kitér néhány irodalmi vonatkozásra, jó néhány történelmi eseményre, és én ezt nagyon szeretem, az ifjúsági regényekben különösen.
Nagyon tetszett a világfelépítés, belepillanthattam egy elképzelt jövőbe, és az időutazás segítségével a múltba is. Egy alternatív valóságban is járunk, az Asylum nevű bolygón, ami szintén remek ötlet.
A karakterek ábrázolásával elégedett voltam, Ádám egy talpraesett, okos, gyorsan reagáló srác, picit talán túl jól forog az agya, de ezt betudom annak, hogy végül is két évig az utcán kellett a túlélésért küzdenie, amiből jelesre vizsgázott.
Egyedül a névválasztás egy része nem tetszett, de ez abból adódik, hogy fárasztanak az erőltetett nevek, fiatal olvasók valószínűleg ezt észre sem veszik.
Szívből ajánlom a könyvet minden gyereknek és a műfajhoz vonzódó idősebbeknek, izgalmas, remek olvasmány, én nagyon várom a folytatásokat!

1 hozzászólás
NewL P>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Egy meglepően jó kalandregény, az ifjabb korosztály számára is értelmezhető formában megírva. Az alapfelvetés izgalmas, a benne történtek elég alátámasztást kapnak (még ismeretterjesztőnek is felfogható, mert olyan információkat is beleszőtt az író, ami az alap ismereteket is bővíti). Végig izgultam a történetet, pedig már kinőttem az ifjú korszakomból. Ajánlom ifjaknak, és öreg ifjaknak egyaránt.

4 hozzászólás
Disznóparéj_HVP IP>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Ha én ezt a könyvet 9-10 évesen olvashattam volna… (akkor másfél évvel előbb kezd el keringeni a sci-fi és a fantasy a véremben, egyebek mellett)
Adott egy elsőre mókásnevű Megavihar, ami voltaképp nem is vihar, hanem egy törés a tér-idő szövetén, amit egy nagyhatalmú, háttérben rejtező titkos társaság, a Hollók okoztak (akik egyből a szívemhez nőttek valamiért). A Hollókkal szembeszállni csak a Világkormány képes, akik – a klisékkel ellentétben – nem elnyomó szuperállam, hanem kivételesen ők a jófiúk.
A főhős, Ádám akaratán kívül keveredik bele a két fél háborújába, és ún. Kézbesítő válik belőle, olyan ügynök, aki az időben visszautazik és gondoskodik róla, hogy bizonyos emberek megkapjanak olyan küldeményeket, amelyeknek eltérítésével a Hollók a Megavihart is létrehozták. A Kézbesítők célja az általunk is ismert múlt „visszaállítása”. Első megbízatása Edgar Allan Poe korába viszi vissza, ahol biztossá kell tennie, hogy a bódítószerek, az akció és Lenóra nagy rajongója végrehajtja az irodalomtörténet leghíresebb betörését, és megírja belőle a novellát, amely nyomán a krimi zsáner is útnak indul.
Ádám pedig nem valami kiskamasz superman, csetlik-botlik, a kütyüi nagy része a bevetés elején már tönkremegy, ami meg nem megy tönkre, az mehetne tönkre csak igazán… :D Egy szó, mint száz, a feszültség végig fennmarad, a Kézbesítő sorsa az utolsó pillanatig kétséges – izgalmas a könyv, na. :)
Sok általános műveltségbeli gyöngyszem is helyet kapott az oldalakon, latin kifejezések, történelmi tények, irodalmi utalások garmadáját fedezheti fel az értő olvasó (a nem értő meg valószínűleg utánanéz, mert érdekesek annyira a leírt dolgok, és hát ez is a cél). Nem válik viszont a regény kalandregényből Mi micsoda? – Edgar Allan Poe ismeretterjesztő kötetté, a sztori feszes és pörög, mint a Föld központi forgását használó időgép…
… ami micsoda is???! :D Időnként belefutunk ilyen meghökkentő technoblablába, de olyan magabiztosan van előadva (és annyira nem ez a lényeg a könyvben), hogy könnyen át lehet lendülni rajta.
Azaz hogy is működik az időgép, mi forog? <-- nem tök mindegy? :) Működik, ami nem csak a gépre, hanem a regényre is áll, méghozzá jól működik.
Persze, ne feledjük: ez a könyv a 9-10-11 év körüli korosztályt célozza, eképp is kell olvasni, azaz Greg Egani magasságokba nem ereszkedik fékevesztett tudományossággal, ami nem baj, mert nem sci-fi, hanem egy ifjúsági kalandregény – annak pedig kiváló.

Ha valaki ismer egy Kézbesítőt, aki 1996-ba indul, az szóljon neki, hogy vigyen nekem A Holló hatalmában-ból egy példányt!

abstractelf>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Örülök magamnak, hogy adtam még egy esélyt ennek a regénynek. Mikor először próbálkoztam vele, nagyon hamar feladtam, és azt hittem, ha próbálkozom is vele újra, az hasonló eredménnyel jár. Aztán egy sorsfordító esemény (amit egyesek dedikálás néven ismerhetnek) következtében úgy döntöttem, előbbre veszem a listámon, hátha…
A csillagozásból már látszik, hogy megérdemelte ez a regény a második esélyt, és sokkal pozitívabb élmény lett, mint számítottam rá. Mondjuk sajnáltam, hogy az injekciótűhöz köthető esemény miatt lemaradt a 4.5*-ról, de így is egészen elégedett vagyok. Igazából nem tudom eldönteni, hogy több apróság húzta le inkább vagy valami nagyobb (itt leginkább a karakterfejlődésre és a nálam már kicsit sok pont-akkor eseményre gondolok. Ez utóbbi az egyik kedvenc sorozatomnál is betett mondjuk).
De nézzük a másik oldalt, avagy mit is szerettem ebben a regényben. Az írásmódot – az olvasásomhoz már idéztem is egy idő után, mert úgy tetszett, ahogy Zsolt ír. Ezért nem akadtam fent annyira bizonyos történéseken. A történet miatt néhol vegyesek az érzelmeim (megint jövök azzal a nyamvadt tűvel, illetve a monológokkal, amik nem kellettek volna szerintem), de tagadhatatlan, hogy kiváló csavarok kerültek a könyvbe – mármint ilyen egyáltalán nem számítottam egyikre se. Csak egy nem igazán tetszett belőle, de ott inkább a tálalás, ahogy a főszereplő rájött, volt az oka. A legjobban pedig az utolsó oldal, az utolsó 2-3 bekezdés fogott meg. És nem, nem azért, mert véget ért a könyv. Pontosan azért, mert ott volt benne mindaz az érzelmi töltet, amit hiányoltam a regény nagy részében. Ráadásul ez összepárosítva azzal, ahogy Zsolt megírta – gyönyörű befejezést eredményezett.

Chris>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Patrick J. Morrison (a hangzatos álnév ismételten magyar szerzőt takar) könyvénél egy pillanatra sem szabad elfelejtünk, hogy gyermekregény, de abból a fajtából, ami kortól függetlenül képes bárki figyelmét lekötni. Én személy szerint legalábbis nagyon élveztem olvasni a történetet, és habár megvannak a maga buktatói a sztorinak, amibe bele lehetne kötni, de ezek mind-mind olyan apró dolgok, amik több említést nem is érdemelnek, mert olvasás közben teljesen el tudtam siklani felettük.

Kezdjük azzal, ami a legjobb tetszett, ez pedig a háttérvilág. A jövőben játszódik, egy nagyon kicsi sci-fi beütése éppen ezért van, de természetesen nem kell túl sok tudományos szövegre gondolni. Sokkal inkább az ragadott meg, ahogyan a szerző az időutazás kérdését kezelte. Alapjáraton szerintem veszélyes egy szerzőnek erre a területre eveznie, főleg egy kezdőnek, hiszen ez annyira bonyolult és nehéz téma, amelybe könnyen bele lehet keveredni. De azt kell mondanom, hogy Morrison ismételten csak állta a sarat, és egy gyermekregényhez mérten kellően kidolgozta. Ott van a Kézbesítők társasága, amely olyan gyerekekből áll, akik még nem töltötték be a tizenhatodik életévüket, ugyanis ekkortól kezdve az emberek időutazása veszélyessé válik, egy-egy ugrás után évtizedeket is öregedhetnek. Az ő feladatuk az, hogy visszatérve az időben biztosítsák, hogy minden ugyanúgy történjen, ahogyan egykor megtörtént, hiszen a legapróbb változás is örökre megváltoztathatja a világ sorsát. Erre jó példa Ádám első küldetése, miszerint segítenie kell Poe-nak, különben a szerző nem írja meg harmadik Dupin-novelláját, Az ellopott levél címűt, és ha ez nem történik meg, a detektívregény műfaja sem kezd el virágozni, és ezek mind-mind egyre nagyobb problémákat generálnak. Meg kell vallanom, hogy a szerző ezzel a kezdéssel nálam nagyon betalált, ugyanis nagy kedvelője vagyok Poe történeteinek, meg úgy általában a kriminek, szóval még kicsit irigykedtem is Ádámra, amiért ilyen kalandokban vehetett részt.
A háttértörténet tehát abszolút bejött, és a kidolgozásra sem lehet sok panaszunk. Egy-két helyen éreztem, hogy a szerző veszélyesebb vizekre evez (például a szabadkőművesek említésénél) és olyan dolgokról ír, amelyek egy kilencéves olvasó számára idegenek. De egyébként maga a stílus nagyon olvasmányos, a leírások és a párbeszédek között is egyensúlyt is kellőképpen jól eltalálta, és a karakterek kidolgozása is (itt ugyancsak hangsúlyoznom kell: gyermekregényhez képest) jól megtörtént. Vannak klisés fordulatok, de ugyanakkor el kell ismernem, időnként még engem is meg tudott lepni egy-két lépéssel. Az adott történet maga lezárt, ugyanakkor marad az olvasóban még kérdés, hiszen a befejezésben, ahol ismét előtérbe kerülnek Ádám szülei – bár más-más helyzetben – újabb szálakat kezdett útjára indítani a szerző.

6 hozzászólás
Fummie>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Nagyon szeretem Poe-t, és az időutazásos történeteket is, úgyhogy mindenképpen el akartam olvasni, kíváncsi voltam rá, és örülök, hogy nem kellett csalódnom. A legtöbb ilyen könyvben sosem értem, hogy lehet a főhős ilyen ügyetlen, bugyuta karakter, és fogalmam sincs, így hogyan sikerül neki nyerni. Ádám szerencsére egy talpraesett, okos fiú. Annak kell lennie, mivel túlélt az utcán két évet egyedül. Leleményes és találékony. Végre egy főszereplő, akit szeretek is.
A világ nagyon érdekes, rendkívül kreatívnak találtam ennek a steampunk jövőnek a lefestését. Már maga a Megavihar érdekes volt, de az utána következő évekbe is szívesen ellátogattam volna, még akkor is, ha nem volt egy leányálom. Rendkívül érdekes szerkezetekkel találkozhatunk, amelyek megkönnyítik az áram nélkül maradt emberek életét.
A cselekmény csak úgy száguld, alig pár napot ölel fel a történet, de annyi helyre megyünk, és annyi minden történik, hogy leírni is hosszú lenne. Egy percig sem untam magam, inkább folyton aggódtam Ádámért, és próbáltam kitalálni, most ebből hogy vágja ki majd magát.
(Bővebben a blogon.)

2 hozzászólás
Dorka50 P>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Imádtam! Igaz Poe rajongóként picit elfogult vagyok, de ha ezt leszámítva akkor is szuper kis könyv. Lehet, hogy gyerekkönyv, de akkor is. Volt benne minden. Időutazás, kis mágia, kis robot és izgi volt. Baromi jól bele lettek szőve Poe novellái. Logikusan összeállt a kép a történetben. Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak is! :) spoiler

10 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Beszélnek helyettem az egyre gyarapodó sokcsillagos értékelések. Nagyon nem is tudok mit hozzájuk fűzni. Fordulatos írás, van közepesen dark fjúcsör mindenféle kütyükkel, féregjárat, kis steampunk (autocorret szerint sétálunk, majd még egy próbálkozás, séta punk), titkos szövetségek, kripta, némi történelem is és irodalmi utalások. Minden adott egy izgalmas regényéhez. Innen persze el lehetne még rontani, de erről itt szó sincs. Habár az ajánlásban 9 éves korosztályt jelöltek meg, én élveztem elejétől a végéig.
Picit ami nem tetszett azok a nevek voltak. A hangzatos írói álnév után furán hatottak a nagyon magyar, kicsit nekem erőltetettnek érződő nevek.
Szerencsére megvettem a folytatást is, el is kezdem.

Ui: Kedvencem Gatsby hűtőszekrénye. Lenne jó pár dolog amit én is bele tudnék pakolni. Arról nem is beszélve, hogy most már nem halok meg úgy, hogy ne tudnám, fridzsider nem létezik, csak frizsider.

3 hozzászólás
Molymacska P>!
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Kezdjük ott, hogy olyan magyar író, aki magyarokról ír ifjúsági fantasy regényt, olyan nem sok van. Akad, de elvétve. Ehhez tegyük hozzá, hogy egybemixel minden tutit, mágiát, időutazást, nanotechonlogiát, magyarságot (hiszen mi a mentjük meg a világot!), egy kis klassz levéltárost (valljuk be a könyvtáros és a levéltáros közel áll egymáshoz. Én könyvtáros leszek, ha nagy leszek, és remélem én is egy másik bolygón fogom 12 őrrel védetni magam és a könyveimet :D ) és még egy kis irodalomtörténelmet is, de épp annyira, hogy szórakoztató legyen. Na jó, igazából számomra ez utóbbi volt a szórakoztató, hiszen imádom Poe novelláit, és ilyen kontextusban telesen más érzések váltott ki belőlem. A második kötet már nagyon vár rám, remélem az is hasonló irodalmi kalandba visz el minket.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

abstractelf>!

Szülei kiskorától kezdve arra tanították, hogy a gonoszság nem a sötétben lapul, hanem a fénytől elfordult emberek szívében, akik napvilágnál is képesek mindenféle kegyetlenségre.

135. oldal, Lady Madeline koporsója

Molymacska P>!

Ádám csöppent sem rajongott a gondolatért, hogy kétezer méterről a semmibe vesse magát, noha a hipnotikus oktatás révén tudta, miként használja a hátán lobogó malaclopót.

86. oldal

Molymacska P>!

A Nostradamus által megjövendölt kiválasztottak egytől egyig magyarnak születtek, vagy Magyarországon éltek, ám ez nem volt meglepő, mert a híres látnok egy gróf Zrínyi Miklósnak írt, közismertebb próféciában váltig állította, hogy egy nap az emberiség Árpád vezér utódainak köszönheti majd megmenekülését.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zrínyi Miklós
Emese_Buzás>!

Zaklatottan kalapáló szíve lassacskán lecsillapodott. Csak túláradó szeretetet és örömöt érzett, s miközben könnyek csordultak végig az arcán , megértette,hogy bár egy idegen bolygó talaján állnak,és ez a törékeny pillanat nem tarthat sokáig,végre talán egy időre hazaérkezett.

198. oldal, 2.rész- A levéltáros ( Főnix Könyvműhely , 2014)

Molymacska P>!

Egyetlen embernek tartoznak feltétlen engedelmességgel: a Levéltárosnak. De az általa adott parancsok végrehajtásának érdekében bármit megtehetnek, és használhatják a legfejlettebb technológiákat.

76. oldal


A sorozat következő kötete

Nostradamus Levelei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Németh Imre: Zsarnokok futára
Elisabeth von Schmidt-Pauli: Árpádházi Szent Erzsébet élete
France Bevk: Tito
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Marek Toman: A prágai Gólem
Lynne Reid Banks: Aurelia
Szabó Miklós: Erdélytől Floridáig
Gárdonyi Géza: Egri csillagok (rovásírás)
Gárdonyi Géza: Egri csillagok