The ​Forgotten Beasts of Eld 5 csillagozás

Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sixteen when a baby is brought to her to raise, Sybel has grown up on Eld Mountain. Her only playmates are the creatures of a fantastic menagerie called there by wizardry. Sybel has cared nothing for humans, until the baby awakens emotions previously unknown to her. And when Coren – the man who brought this child – returns, Sybel's world is again turned upside down.

Eredeti megjelenés éve: 1974

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
352 oldal · ISBN: 9780152055363
>!
Gollancz, London, 2005
336 oldal · ISBN: 9780575077652
>!
Atheneum Books, New York, 1974
218 oldal · ISBN: 068930434X

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Szentinel>!
Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld

Ez a regény minden szempontból lenyűgöző. Már amikor megláttam a londoni Forbidden Planetben, és elolvastam az ismertetőjét, éreztem, hogy szeretni fogjuk egymást. Így is lett.

Az itthon sajnos alig ismert Patricia A. McKillip műve az első regény, ami megnyerte a World Fantasy-díjat. Nem tudom, mennyire volt ez gyakori a hetvenes években, de „Az Eld-hegy elfeledett bestiái” jellegzetes, idősebbeknek szóló tündérmese-regény, melynek hangulata a Mitágó-erdőt (ez később íródott) és a Rengeteget (ez is) juttatta az eszembe. Ráérős történet, emberi szereplők, egy jól megírt szerelmi szál, szépséges de nem bonyolult próza és szívbemarkoló pillanatok jellemzik a regényt, ahol nem az akció és a kaland a főszereplő, hanem a téma és az érzelmek.

A történet főhősnője Sybel, aki egy erős varázsló leszármazottja, és hatalmának örököse. Az Eld-hegyen lakik megannyi, általa összehívott bűvös teremtmény társaságában, akiket már elfeledett az emberiség. Egy nap azonban egy emberbabát bíznak a gondjaira, akit nagyon megszeret. Ám ahogy az lenni szokott, a fiú egyszer felnő, és el kell hagynia a fészket. Pláne akkor, ha nem kissebb személy érdeklődik iránta, mint a király. Azonban a Sybel élete is gyökeresen megváltozik, mikor őt magát is elcsalja otthonától egy sokkal erősebb varázsló…

A regénynek sok témája van. A szülői felelősség mellett az új élmények megtapasztalása, a hatalom működése, az emberi kapcsolatok, a szabadság és a bosszú is előkerülnek. De a regény nekem egyetlen kérdést tett fel: mit is jelent szeretni valakit?

A szereplők mind jól kitalált, bár egyszerűen megírt karakterek. Különösen az állatok és a Főszereplő kapcsolata volt nagyon jól kidolgozva. Ezt a regényt mindenkinek tudom ajánlani, akinek bejönnek a tündérmesés hangulatot megidéző, érzelmesebb töltetű fantasyk.

AOD>!
Patricia McKillip: The Forgotten Beasts of Eld

Sybel egy olyan nagyerejű varázslónő, aki mesebeli állatokat képes magához szólítani, és velük elvonultan él, a világi dolgok nem érdeklik. Egy napon azonban egy ember gyereket bíznak rá és feltárul előtte egy teljesen új világ: szeretet, féltékenység, hatalomvágy, bosszú, politikai játszmák. Nem tud kiigazodni ebben a világban, hiába van benne a megismerés vágya, az érzelmei tévútra vezetik ami miatt kishíján mindent elveszít ami fontos neki, sőt az élete is veszélybe kerül.
Érzelmekkel erősen átszőtt a történet, de annak ellenére, hogy tudtam, Sybel mennyire járatlan az emberi kapcsolatok terén, sokszor vett olyan váratlan fordulatot a személyisége, hogy emiatt nem tudtam szeretni. Ezért a 4 csillag. (Ez ne tántorítson el senkit, érdemes elolvasni mert remek kis fantasy történet!)


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Ilona Andrews: Magic Bleeds
Karen Marie Moning: Shadowfever
Marissa Meyer: Cress (angol)
George R. R. Martin: A Storm of Swords
Amy Harmon: The Bird and the Sword
Rick Riordan: The House of Hades
Ilona Andrews: Burn for Me
Sherrilyn Kenyon: Seize the Night