Két ​idegen a vonaton 38 csillagozás

Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bruno összecsapta a kezét. – Hű! Te jó ég, micsoda ötlet! Egymásnak gyilkolunk, érted! Én megölöm a feleségedet, te meg az apámat! A vonaton találkoztunk, és senki sem tudja, hogy ismerjük egymást! Tökéletes alibik! Kapiskálod már?
A szemközti fal ritmikusan lüktetett, minha szét akarna pattanni. Gyilkosság. A szó émelyítette, elborzasztotta. Meg akart szabdulni Brunótól, ki a szobából, de valami lidérces nyomás visszatartotta. Megpróbálta összeszedni magát, kiegyenesíteni a falat, megérteni Bruno szavait, mert érezte, hogy van bennük logika valahol, akár egy megoldásra váró feladatban vagy rejtvényben.
Bruno nikotinfoltos keze megrándult, és reszketett a térdén. – Megdönthetetlen alibik! – rikoltotta. – Életem legnagyobb ötlete! Nem érted? Olyankor csinálhatnám, amikor elutazol, te meg akkor, amikor én utaztam el.
Guy megértette. Soha senki nem jöhetne rá.

Eredeti megjelenés éve: 1950

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Geopen, Budapest, 2003
354 oldal · ISBN: 9639093785 · Fordította: Veres Júlia
>!
Magvető, Budapest, 1980
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632711580 · Fordította: Veres Júlia

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Fülszöveg olvasása után az ember azt gondolná, hogy két idegen a vonaton találkozik, és megbeszélik hogy meggyilkolják egymás ellenségét és pont.
Nos ez a találkozás nem is annyira ilyen, a gyilkosságok nem is a megbeszéltek szerint zajlanak és a két idegen a könyv végére két barát vagy ellenség lesz?
Bruno egy elkényeztetett alkoholista aranyifjú, Guy pedig pont az ellentéte, aki a nulláról kezdte és most ível felfelé a karrierje mint sikeres építész. A találkozásuk, örökre megváltoztatja az életüket. Egyikük sietteti ezt a változást, de a másikuk szeretné elkerülni, de nincs menekvés. Mindenkit felőröl.
Teljesen megértem Hitchcock -ot amiért felfigyelt a könyvre és megfilmesítette.

2 hozzászólás
>!
mandris P
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Érdekes volt ezúttal egy olyan krimit olvasni, ahol a hangsúly nem az elkövető személyének megtalálásán van – hiszen ismerjük az elkövetőt –, a nyomozás rész maga rövid, és javában nem is értesülünk róla, hanem az elkövető lelkivilágát ismerhetjük meg, milyen okok vezethetnek oda, hogy valaki elveszi egy másik ember életét, hogyan jut el a gyilkossághoz, hogyan éli meg azt, hogyan (nem) tudja azt feldolgozni.

>!
matraimelinda
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Zseniális a story, mindvégig olvasmányosság, lendület jellemzi ezt a krimit. Úgy látom, mostanság rendkívül sok első regényes írónőink brillíroznak. Új felfedezettem lett P. Highsmith, nekem aki nem túlzottan és kifejezettem rajongtam eddig a krimikért. Jócskán megváltozott a helyzet. Én is kalapot emelek az írónő előtt, és ahogyan Graham Greene jellemzi méltatásában a regényt, olyan gördülékenyen ír Highsmith, hogy „ könyveit újra-és újra el lehet (kell) olvasni…” Megérdemli a számos magas irodalmi díjat és elismerést, bár én úgy gondolom, talán az a legnagyobb elismerés, ha könyveit sokan és újra-és újra olvassuk. ( Sajnos találkoztam néhány elírással, ami akadályozta a mondat megértését ezáltal zavart az olvasásában, de gondolom ez a debreceni Alföldi Nyomda Rt. hibája, és nem P. Highsmith-nek rovom fel.) A vonatos borítós kötete olvastam, mely viszont szép, remekül sikerült! :) Amennyiben „összefutnék” a regényből készült Alfred Hitchcock filmmel, biztosan végignézném, már csak kíváncsiságból is.:)

1 hozzászólás
>!
encus625 P
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Kosik Péter: Gyilkoltam helyetted című könyvben említik ezt a könyvet. Tulajdonképpen ebből vesznek ötletet a saját tervükhöz.
Kíváncsi voltam az alapműre is.
A főszereplő 2 férfi nem volt szimpatikus, de a gyötrődésük és a lelkük benne volt a könyvben maximálisan. Nehéz lehet ezt ép ésszel elviselni, hogy megöltem valakit vagy maga a készülődés is. Bár igazán nem készülődtek nagyon sokat, főleg Bruno, és ebben volt egy kicsit hiteltelen az egész.

>!
Magvető, Budapest, 1980
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632711580 · Fordította: Veres Júlia
>!
GergelyBerni
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Két gyenge jellemű ember lecsúszása a lelki mocsokba. Nem gondoltam, volna, hogy ilyen hamar végzek a könyvvel, de valahogy vonzott. Mindig többet akartam tudni erről a két férfiról, és egyáltalán nem tetszett, amit megtudtam. Összességében jó könyv, végig fenntartottat az érdeklődésemet.

>!
BBetti86
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Más volt, mint amire számítottam. Az akció és a gyilkosságok tervezése helyett a lelki összetevőkön van a hangsúly. Egy gyilkolós, krimis történet helyett egy egészen komoly lelki utat és gyötrődést kaptam. Mélyebb regény, mint egy könnyed, krimis kikapcsolódás.
A két főszereplő nagyon más, de mindkettőt kifejezetten jellegzetessé tette a szerző. Bruno több szempontból is beteg elme, aki egy pillanatra sem volt szimpatikus. Egészen fanatikusnak éreztem őt, akinek mindig van valami, amire rápörög – legyen az Guy vagy a saját ötlete akár – és ilyenkor abszolút elveszti a realitás érzékét.
Guy-t viszont sajnálni is tudtam. Ő a kiemeltebb szereplő, az ő pokoljárást követhetjük végig. Nem egy gyilkos alkat, és Highsmith megrajzolja, hogy lesz mégis gyilkos. Mit tesz vele Bruno és mindez milyen következményekkel jár. A cselekményt nem akarom elmesélni, de nagyon tetszett, ahogy a már szinte zaklatás, a saját gyötrő gondolatai teljesen kifordítanak egy embert magukból.
Jól szerkesztett, izgalmas, és végig feszült. Tetszett úgy is, hogy nem a pörgő cselekménye olvastatja el.

>!
ChEebor
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Patricia Highsmith talán legismertebb könyve. Tegyük hozzá, méltán, mert az enyhén elmebeteg Bruno és a gyenge jellemű Guy szellemi „párviadala” és a pszichothrillerek mélységébe nyúló történet nagyon izgalmas és szórakoztató, miközben végig tragikus is marad.

>!
ludasmatyi
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Imádom Patricia Higsmith-t. És most sem csalódtam benne! Egyéni a stílusa, és bár „csak” krimi, iagzán igényes olvasmány.

>!
liptonella
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Igazi vasárnapi borzongás, bekuckóztam a hideg elől a kanapé sarkába és fel sem álltam, amíg csak betüt láttam benne. Nagyon klassz krimi annak ellenére, hogy egyik hőssel sem lehet azonosulni, és nemis értem,hogyan kerülte el eddig a figyelmemet.

>!
walksdowonders
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton

Nagyon jó könyv, két napig sem tartott nálam, mindvégig magával vitt. Néha megakadtam, hogy hogyan hozhat valaki ennyire őrült és következményektől cseppet sem mentes döntéseket, de éppen ezért volt életszerű, mert nem volt tökéletes.


Népszerű idézetek

>!
BBetti86

Van egy elméletem, hogy az embernek mindent ki kell próbálni, amit csak lehet, mielőtt meghal, és talán valami olyasmi közben kell meghalnia, amit igazából már lehetetlen véghezvinni.

18. oldal

>!
Fatma P

De azért mindig volt annyi energiája, hogy kivárja a következő napot. Pedig a halál nem hordozott számára semmiféle fenyegetést. A halál csak egy volt a kipróbálatlan kalandok közül.

92-93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
2 hozzászólás
>!
BBetti86

Megmondtam neki, hogy az ő vállalata, minden vállalat, törvényesített rablás, amint ahogy a házasság törvényesített paráználkodás.

15. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ed McBain: A heccelődő
Erle Stanley Gardner: A szerencsés lányok esete
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Thomas Harris: A vörös sárkány
Raymond Chandler: Hosszú álom
Dashiell Hammett: Véres aratás
Elmore Leonard: Született bűnözők
Erle Stanley Gardner: A baglyok nem pislognak
Dashiell Hammett: A cingár feltaláló
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem