A ​hiányzók (Lottie Parker 1.) 326 csillagozás

Patricia Gibney: A hiányzók

Lélegzetelállító nyomozós thriller – hihetetlen fordulattal
Mikor a helyi katedrálisban egy nő holttestét találják, majd néhány órával később egy férfiét, amint a saját udvarának fájáról lóg, Lottie Parker nyomozót hívják az ügyhöz. Mindkét áldozat combján elmosódott, de határozottan hasonló tetoválást találnak. Nyilvánvaló, hogy a két áldozat közt van kapcsolat. De mi?
A nyomok a Szent Angélába, egy régi gyermekotthonba vezetnek, mely intézethez Lottie múltja is kapcsolódik. Az eset hirtelen személyessé válik…
Úgy tűnik, hogy a gyilkosságok egy több évtizedes, megfejtetlen bűntényhez kapcsolódnak. Két kamaszfiú is eltűnik. Lottie-nak meg kell találnia a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna, de hogy tehetné, ha ezzel a saját gyermekeit is veszélybe sodorja?
A gyilkosnak meglehetősen torz véleménye van az igazságszolgáltatásról…
Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongói különösen izgalmasnak találják majd ezt a borzongtató, hosszú éjjeleket ígérő thrillert.

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2022
600 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040000 · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2020
598 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332701 · Fordította: Tóbiás Csenge
>!
Libri, Budapest, 2018
600 oldal · ISBN: 9789634333814 · Fordította: Tóbiás Csenge

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Lottie Parker · Mark Boyd · Myles Corrigan


Kedvencelte 21

Most olvassa 20

Várólistára tette 284

Kívánságlistára tette 214

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

”Akárhogy is, ő maga is a sötétség peremén állt, nem tudván eldönteni, van-e ereje otthagyni mindent, vagy sem. De végül összeszedte magát; Lottie Parker sosem hagyott hátra semmit.”

A hiányzók önmagában nemcsak egy krimi élményét nyújtja, hanem több fájdalmas és szomorú emlék története.
Lottie Parker és Mark Boyd nyomozók a hideg téli napok ellenére egy rejtélyes és összetett ügy kellős közepén találják magukat. Versenyt futnak az idővel, hiszen minden egyes perc fontos jelentőséget képvisel, dacolva egy sorozatgyilkos által elkövetett bűnlajtstromokkal. A nyomozás során megállapítást nyer, hogy a mostani vérontások a múltban létező szörnyűségek és bizarr eseményekhez köthető, felfedve mindazt, melyet jobb lett volna ha a sötétségben marad.
Tetszett a Parker-Boyd páros, a férfi humora és személyisége adott egy pluszt a történetnek.
Meglepetésekből a könyv végéig nem szenvedtem hiányt, döbbenten olvastam a végkifejletet. Különösen plusz előny volt, hogy a végéig nem lehetett pontosan tudni ki áll az esetek hátterében. Legalábbis voltak tippjeim, de folyton másvalakire terelődött a gyanúm.
Sajnos negatív élményem is van, mert egyelőre Lottie még nem nyűgözött le a nyomozati képességeivel. Leginkább a magánéletében lévő események közt vergődik, ez több erejét felemészti. Remélem ez a folytatásokban változni fog, és megmutatja, hogy sokkal több van benne, mint amit eddig mutatott.

mate55 P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Természeténél fogva végtelen munka a trauma feldolgozása személyes szinten is, gyerekkori áldozatként, pedig még nehezebb a folyamat. Gibney tökéletesen megragadta azt az érzést, hogy mit jelentett Írországban az 1960-as és 1970-es években élni, valamint a vallást és annak szigorú betartását a ma élő személyekre is. Kihasználta azt a sötétséget, amely a katolikus egyházat követi a múlttól napjainkig, összekapcsolva a múltat a jelennel, a kapzsiságot a korrupcióval, feltárva a nyomozók által vizsgált bűncselekmények valóságos és borzalmas mértékét. Könnyű lenne krimijét azzal leírni, hogy lerágott csont és csak a témája adja el, de ez így nem igaz. Annyit ad karaktereiből, magánéletükből amennyi éppen szükséges, mégsem papírmasé figurák jelennek meg előttünk, ugyanis a cselekményhez illetve a nyomozáshoz fűződő viszonyukat, kellőképpen ruházza fel. Minél átfogóbb kép bemutatására fekteti a hangsúlyt, és eme tárgyilagossággal sikeresen elkerüli az egyház ördögnek való megbélyegzését. Mert ennek elkerülésével, akár lehetett volna egy ellenük szóló kiáltvány is.

Regina_Elek>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Ragmullinben az élet olyan, mint az időjárás, zord és kegyetlen, ezzel ellepve számtalan sok titkot. A legkegyetlenebb tett, amit az ember megtehet az a kínzás, mind fizikai és mentális értelemben. A tehetetlenség állapotában, mikor nincs segítség, csak magadra vagy utalva, nem tehetsz mást csak eltűrőd mindazt, amit tesznek veled. Rettentő ezeken a tortúrákon átesni vagy ennek szemtanúja lenni, és aki átesik egy ilyen traumán, egész életét kísérteni fogja. Ismerhetünk olyan valós és embertelen eseteket, amit egyházi személyek követettek el és bár ez egy fiktív történet, ettől eltekintve van valóságalapja.

Mindezek mellett egy izgalmas és hátborzongató történetet olvashatunk, ami mindvégig fenntartja az olvasó figyelmét. Megismerhetjük az egyház sötét oldalát és egy mindenre elszánt nyomozócsoportot.

>!
Libri, Budapest, 2018
596 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332701 · Fordította: Tóbiás Csenge
1 hozzászólás
Amál P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Egy újabb sorozat, ami már régóta vár a polcon a sorára. Egy újabb nyomozónő, aki nem mindig áll a helyzet magaslatán. Ennek ellenére nagyon emberi és szerethető. A sztori nálam kiverte a biztosítékot, gyűlölöm a gyerekbántalmazást, a pedofíliát és az főleg dühítő, hogy ezt Isten szolgái követik el. A történet nagyon emlékeztetett egy másik írónő könyvére off, kíváncsi vagyok a következő Lottie Parker nyomozás is ismerős sztorit dolgoz-e fel.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Nálam ez a történet abszolút öt csillagos. Bár napközben nem volt sok időm olvasni, este muszáj volt befejeznem, mert annyira izgalmas volt. Jól felpörgette a végét a szerző.
Ismeretlen írótól mindig rizikós olvasni, de a Libri most jól belenyúlt. A történet maga Írországban játszódik, főszereplője egy negyvenes nyomozónő, aki özvegyen neveli három kamasz gyermekét. Megvannak a maga problémái, a főnöke egy bunkó, a közvetlen társával pedig fura kapcsolatot ápol. Aztán jönnek sorban a hullák, és persze megint ott a háttérben a katolikus egyház. Ez már a negyedik könyv sorban, ahol pedofil papokról olvasok, és lassan a bicska be sem csukódik a zsebemben. Persze a történet sokkal több ennél, főleg, hogy a nyomozónő anyja is némiképp érintett a történetben.
Örülök, hogy előrendeltem a második részét, mert a stílusa os nagyon bejött.

cicus61 P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Hú, ez nagyon jó könyv! Végig lerágtam a körmöm. Egy percig nem unatkoztam, vitt magával a történet, csak olvastam és olvastam. Lottie és csapata szuperek, különösen Boyd :) Borzasztó volt maga a történet, hogy ilyen megtörténhet és sajnos meg is történt, nem is egyszer a való életben is. Vannak ilyen „emberek”, akik a vallás mögé bújva borzasztó dolgokat követnek el. Jöhet a többi rész is!

maya75 >!
Patricia Gibney: A hiányzók

Végre megint egy olyan sorozatnyitó darab, ami az elejétől a végéig lekötött.
Érdekes módon a történet rengeteg hasonlóságot mutat a Kim Stone-sorozat első részével spoiler, mégis sokkal jobban tetszett, a főszereplő is sokkal szimpatikusabb. Hogy ez vajon mitől függ, nem tudom… De itt érzem a késztetést a következő rész elkezdésére, és rég volt már ilyen. :)

Cs_N_Kinga P>!
Patricia Gibney: A hiányzók

Ez a könyv egy jó kezdőkötet lehet. Bár a thriller címkét megint nem értem, szerintem ez egy szimpla krimi volt, talán két olyan „jelenet” volt ami picikét borzongatós volt nem több.
Lottie családi élete/gondjai néhol jobban előtérbe kerültek mint maga a nyomozás. A történet is két idősíkon játszódik a múlt és a jelen, hiszen a gyilkosságok a múltba nyúlnak vissza.
Lottie nemrég elveszítette beteg férjét, egyedül marad három gyermekével és már épp jönne kifele a gödörből mikor ez a nyomozás a nyakába szakad. Egyszerre kellene helyt állni mindenhol, ez még nem megy zökkenőmentesen. Egyszerre akart ez a könyv túl sok mindent bemutatni, és akkor még a gyermekbántalmazásról nem is ejtettem szót. Ebben a kötetben is szóba kerül az egyház brutalitása, és egyben hogy szőnyeg alá söpörték és söprik az egyházfők cselekedeteit. Ki tudja hány ember él még ma is így, hogy egy ilyen történet van a háta mögött. Mert bár ez fikció, azért tudjuk történtek ilyenek. Szent Angéla…. hát a róla elnevezett épületben nem sok olyan dolog történt, ami miatt szentté lehetett volna bárkit avatni.
A krimi és nyomozós szál picit kevés volt nekem, de még lehet ez egy nagyon jó sorozat! Ha a mérleg nyelve átbillen a főhős magánéletéről a nyomozásokéra mert most kb 60-40 arányban volt. Igaz első rész, lehet bemutatta és majd nagy jellemfejlődés következik.
Mindenesetre kíváncsian várom, főleg a nyomozást, mert néha itt csak a szerencséjük miatt jutottak el A-ból B-be.
https://www.youtube.com/watch

Anarchia_Könyvblog>!
Patricia Gibney: A hiányzók

A fülszöveg elolvasása után reményekkel telve kezdtem neki a kötetnek, mert izgatottá és érdeklődővé váltam a történetszálra tekintettel. Bíztam abban, hogy egy újabb jól megírt művel találkozok szembe és nem kételyekkel gyarapodva érek a végére. Nem csalódtam a műben! Mert lefoglalta a gondolataimat, ösztönzött az elmélkedésre és nem nyitott kapukkal találtam szembe magam, ahol időm sincs élvezni a művet és agyalni az eseményeken.

Maga a történet egy játszma az olvasó számára, legalábbis én annak éltem meg. Mert épp megfelelő gyorsasággal csepegteti az érdekesebbnél érdekesebb információkat, amik titkokkal átszőve és rejtélyesen kerülnek elénk. Az írónő tökéletesen elrejtette az apró morzsákat a lapok rengetegében, s így a végén csak fejet rázva hitetlenkedek – minden az orrom előtt volt, mégis átslisszoltam felette.

Őszintén élveztem a regényt, mert kalandos, csavaros és lebilincselő volt! Mindennel egyben: a stílussal, a cselekményszálakkal, a történetvezetéssel. Személy szerint izgatottan várom a folytatást, ami már a polcomon vár..De azért adok egy kis időt neki, hogy leülepedjen, és lázban égve kezdjek neki a Lottie Parker sorozat második kötetének!

A hiányzók a múlt és a jelen történéseit, érzelmeit körbefonva meséli el a történetet. Néhol szerényebben körül írva, néhol keményen kimondva az igazságot, ami sokszor megbotránkoztató, míg máshol keserűséget kiváltó.

Kavarodnak a szálak oldalról oldalra. Patricia Gibney mindig tesz bele egy csavart, egy pálfordulást, ami egy kicsit megbonyolítja a dolgokat. Sosem nyíltan állít szembe minket a gyilkossal, hanem mindig csak annyira visz közel hozzá, hogy érezzük a jelenlétét. Hogy tudjuk: igenis ott van közöttük, de nem tudunk rá mutatni.

Ez a történet nem egy szimpla sorozatgyilkosságot dolgoz fel. Megjeleníti az emberi bánásmód kegyetlenségét is. Feltárja a szemünket azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyen és lelkiismeret-furdalás nélkül képesek vagyunk átgázolni az embereken. Ízelitőt ad arról, hogy mennyire nem tiszteljük társainkat, mennyire vagyunk érzéketlenek velük szemben.
(Bea)

A teljes értékelés itt olvasható: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/01/14/patricia_g…

Bookish_Moments_Blog>!
Patricia Gibney: A hiányzók

A fülszöveg elolvasása után reményekkel telve kezdtem neki a kötetnek, mert izgatottá és érdeklődővé váltam a történetszálra tekintettel. Bíztam abban, hogy egy újabb jól megírt művel találkozok szembe és nem kételyekkel gyarapodva érek a végére. Nem csalódtam a műben! Mert lefoglalta a gondolataimat, ösztönzött az elmélkedésre és nem nyitott kapukkal találtam szembe magam, ahol időm sincs élvezni a művet és agyalni az eseményeken.

Maga a történet egy játszma az olvasó számára, legalábbis én annak éltem meg. Mert épp megfelelő gyorsasággal csepegteti az érdekesebbnél érdekesebb információkat, amik titkokkal átszőve és rejtélyesen kerülnek elénk. Az írónő tökéletesen elrejtette az apró morzsákat a lapok rengetegében, s így a végén csak fejet rázva hitetlenkedek – minden az orrom előtt volt, mégis átslisszoltam felette.

Kavarodnak a szálak oldalról oldalra. Patricia Gibney mindig tesz bele egy csavart, egy pálfordulást, ami egy kicsit megbonyolítja a dolgokat. Sosem nyíltan állít szembe minket a gyilkossal, hanem mindig csak annyira visz közel hozzá, hogy érezzük a jelenlétét. Hogy tudjuk: igenis ott van közöttük, de nem tudunk rá mutatni.

Ez a történet nem egy szimpla sorozatgyilkosságot dolgoz fel. Megjeleníti az emberi bánásmód kegyetlenségét is. Feltárja a szemünket azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyen és lelkiismeret-furdalás nélkül képesek vagyunk átgázolni az embereken. Ízelitőt ad arról, hogy mennyire nem tiszteljük társainkat, mennyire vagyunk érzéketlenek velük szemben.

Teljes értékelés: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2020/10/patrici…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Érdekes dolog az emberi memória… Eltorzítja a múltat.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · genetikai memória · múlt
2 hozzászólás
mate55 P>!

Egy férfiközpontú világban nehéz elérni azt, amit ő elért.

40. oldal

Pati28 P>!

Akárhogy is, ő maga is a sötétség peremén állt, nem tudván eldönteni, van-e ereje otthagyni mindent, vagy sem. De végül összeszedte magát; Lottie Parker sosem hagyott hátra semmit.

592. oldal

>!

A gödör, amit ástak, nem volt mély, épp csak egy méter.

(első mondat)

Judit_56 P>!

Ki is mondta, hogy a jó hír gyorsan terjed…? Hát még a rossz… Fénysebességgel.

29. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hír · Lottie Parker
_Katie_ P>!

Néha könnyebb nem mondani semmit.

120. oldal, Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lottie Parker
Judit_56 P>!

Isten hozta Lottie Parker ellentmondásos világában! Olyan fagyos, mint ez az este.

53. oldal, 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lottie Parker
Judit_56 P>!

– Sajnálom, Lottie.
– Mindenki sajnálja. Mire jó a sajnálat?

Kapcsolódó szócikkek: Lottie Parker · sajnálat
Judit_56 P>!

A nap eseményei megmérgezték az éjszakáját. A múltja utat talált a jelenéhez.

Kapcsolódó szócikkek: múlt
Judit_56 P>!

Ez a nyomozás még egy szentet is arra késztetne, hogy a misebort nyakalja.

241. oldal, 39. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bor · Lottie Parker · nyomozás

A sorozat következő kötete

Lottie Parker sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Sarah Pearse: A szanatórium
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Chris Carter: Kivégzés
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Guillaume Musso: Holnap
Linda Castillo: Néma eskü
Yrsa Sigurðardóttir: Gének