Szavakkal ​verve 29 csillagozás

Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban
Patricia Evans: Szavakkal verve Patricia Evans: Szavakkal verve

A partnerbántalmazás nem véletlen, kiszámíthatatlan indulati cselekedet, hanem rendszeres, módszeres folyamat, amely a partner szóbeli bántalmazásával kezdődik. Bár a sértő, gúnyos hangban sokan felismerjük a szóbeli bántalmazást, a kifinomultabb formák iránt kevésbé vagyunk érzékenyítve. Ez a könyv segít a szóbeli erőszak fajtáinak felismerésében, és konkrét technikát javasol, melyekkel konfrontálhatjuk a szóbeli támadás elkövetőjét, egészségesebb határokat jelölhetünk ki párkapcsolatainkban, vagy felismerjük, ha kapcsolatunk menthetetlen.

>!
Háttér, 2012
242 oldal · ISBN: 9786155124037 · Fordította: Recski Ágnes

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

A könyv tartalma fontos, kérlek amikor olvasod úgy tedd, hogy néha szerepet cserélsz. A férfi nő, a nő férfi. (A beszélgetést lásd lent :))

A szóbeli erőszak velünk él. Ott utazik mellettünk a buszon, együtt üldögélünk vele a munkahelyeken és természetesen a párkapcsolatban is. A legtöbb esetben már észre sem vesszük. A könyv szépen végigvezet, példákkal illusztrálva, a szóbeli erőszak típusain. Van itt minden, titkolózás, ellenvetés, viccnek álcázott gúny, vádaskodás, ítélkezés, leszólás, beszélgetés akadályozása, az önbizalom rombolása stb.
Segítségével felismerhetjük a másikban ha ezekkel él. Ennél csak az lenne jobb, ha önmagunkban vennénk észre, mert senki sem kivétel. És ezzel meg is érkeztünk a problémához. A könyv írója meg sem próbálja leplezni, hogy bizony itt csak nők lehetnek az elszenvedők.
Azt mondhatnánk, ez nem számít, csak egy könyv, de sajnos nagyon is.
Oly korban élünk (Radnóti után szabadon) ahol mindenki pszichológus. Régen a focihoz, ma a lelkekhez ért mindenki. Elég elolvasni egy Feldmár idézetet és mindenki a személyiségtípusok szakértője lesz. Az lesz a műkörmös, a buszsofőr, a csapos. Utóbbit visszavonom, a csaposnál munkaköri leírás a lelkek ápolása. Engem megrémít, amikor valaki egy könyv vagy éppen egy Nők lapja cikkben olvasott sablon alapján próbálja beazonosítani a környezetét, partnerét. A lélek ennél sokkal összetettebb. Ebben a játékban mindannyian elkövetők és áldozatok vagyunk. Aki nem ismeri ezt fel az szemellenzővel jár a világban. A könyv, minden jó szándéka ellenére is gátolja ennek felismerését. Ebben a formában ez végtelenül leegyszerűsítő. Ha egy párkapcsolatban (vagy bármilyen másban) a nő felelősségét nem szabad vizsgálni akkor megelőzni sem lehet az erőszakot. Akinél kalapács van hajlamos mindent szögnek nézni. Az erőszak nemek szerinti különválasztása nem segíti sem a megértést, sem a küzdelmet ellene. Az esetek nagy részében ketten rontanak el egy kapcsolatot. Sajnos az önkritika ritka madár, és ha megjelenik akkor sörétes puskával lövünk rá.
Szomorú, hogy amikor például a vegánok , több kevesebb sikerrel, azon ügyködnek, hogy az erőszakmentességet az állatokra is kiterjesszék, addig még mindig vannak akik privilegizálni szeretnék azt. Majd ők megmondják, melyik erőszak számít és melyik nem. A statisztikák szerint a családon belüli erőszakok közel 40%-át férfiak ellen követik el. Ez nem olyan kis szelet, hogy ne foglalkozzunk vele. Vagy ha férfit ér erőszak az nem számit? Biztos rendben van ez így? Meglehet oldani olyan egyenletet, amiből a nekünk nem tetsző információkat önkényesen kivesszük? Szerintem nem. Fontos, hogy felismerjük a verbális erőszak eszközeit. Először is magunkban. Akkor talán nem lesz, hogy ez az emberalatti megint rám kiabált pedig aznap csak ötször vicceltem a súlyával, szellemi képességeivel, férfiasságával, akármivel.
Jó lenne ha az önkritika és önirónia kicsit előkelőbb helyre kúszhatna az emberi tulajdonságok pozitív listáján.
Az ideális az lenne, ha nő és férfi vállvetve küzdene az erőszak ellen. Nem kellene új elnyomást építeni a régi romjain.
És persze szánjunk időt arra, hogy megismerjük azt akit az ágyunkba engedünk. Férfit, nőt, kengurut, akárkit.
Tehát, óvatosan forgassuk ezt a könyvet és megfelelő érettséggel.

https://www.youtube.com/watch…

75 hozzászólás
>!
blueisthenewpink P
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Ez a könyv segít felismerni, azonosítani és megállítani a szóbeli bántalmazást. Nem találkoztam még másik könyvvel a témában. Olvasd el! Ha nem érint, abban segít, hogy több empátiával fordulj azok felé, akiket igen. (És olvasás után nyomd a kezükbe, hadd döbbenjenek rá végre, mi történik velük.)

Ha érint: Nem vagy túl érzékeny. Nem akarod mindenbe belelátni a bántást, nem marad abba, ha jobban elmagyarázod, hogy értetted, nem érdekes, hogy félreértettél-e valamit, nem számít, ha hülye is vagy (nem vagy az!), semmi sem indokolja, semmi sem menti fel a szóbeli erőszakot. Nem a te hibád. spoiler Nem azért érzed, hogy bántottak, mert túlérzékeny vagy, hanem mert bántottak. Ha derült égből rendszeresen a kétségbeesésbe kergetnek, ha keresed az okokat, hogy mit tettél, amiért ez történt, de csak összezavarodsz, ha megtámadva érzed magad, ha megfélemlítve, ha keresztülnéznek rajtad, ha lekezelnek, ha gúnyolódnak (nincs „nem érted a viccet”! Ami bántó, megalázó, az nem vicc!), akkor szóbeli erőszak elszenvedője vagy. Olvasd el a könyvet, és ha felismerted a tapasztalataidat, kérj segítséget! Tudd, hogy nem csak nő lehet áldozat és nem csak férfi a bántalmazó! Olvasd így, lásd még @Aigi értékelését és az alatta kialakult beszélgetést.

Az, hogy valaki gyerekként mit látott, mit kapott vagy nem kapott a szüleitől, magyarázat lehet, de mentség nem. Felnőtt ember felelős a saját tetteiért. Akkor is, ha nehéz felismerni, és ha még nehezebb változtatni, megtörni a kört.

A legfontosabb: a könyvben konkrét javaslatok is vannak. Mondatok, hozzáállás, amelyekkel az aktuális támadás megállítható, az erőszak eszkalálódása (aktuálisan) fékezhető. Hosszabb távon viszont kelleni fog a külső segítség a változáshoz. A könyv szerint a „sikertelen támadás” miatt és ha nem próbálják megállítani, egyszerűen csak az idő előrehaladtával is fokozódhat az erőszak, sőt, fizikai bántalmazássá fajulhat, tessék figyelni a jelekre! Nincs olyan, hogy ez „csak” szóbeli bántalmazás. Az erőszak az erőszak, meg kell szüntetni. Pont.

2 hozzászólás
>!
motyi11 P
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Nagyon fontos könyv, hasznos gyakorlati tanácsokkal. Kár, hogy nagyon kevesen ismerik azok közül, akiknek szükségük lenne rá…

>!
geszti 
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

„A szerelem a szabadság gyermeke, sohasem az uralkodásé.”
/Erich Fromm/

Végtelen hálás vagyok a sorsnak, hogy utamba sodorta ezt a könyvet.
Legszívesebben mindenkinek a kezébe adnám… aki élt, vagy jelenleg is él szóbeli bántalmazó kapcsolatban, annak azért… aki párkapcsolat előtt áll, annak azért, hogy még időben felismerje, és soha ne válasszon ilyen nehéz terhekkel teli kapcsolatot.

>!
eeszter P
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, mert nagyon hasznos abból a szempontból, hogy az ember felismerje, amikor szóbeli bántalmazással találkozik. Viszont szerintem túlkapásokra is hajlamossá tesz. Másrészről én nem gondolnám azt, hogy a szóbeli bántalmazás annyira speciálisan férfi-műfaj lenne, mert ha belegondolok, hogy mi jut eszembe személyes tapasztalat, akkor kaptam pár szóbeli bántalmazásnak minősülő mondatot több alkalommal, több különböző nőtől. Aztán eszembe jutnak az úgynevezett papucs férjek. Ők vajon mit kapnak otthon…? A másik kicsit zavaró momentum pedig az volt, hogy mennyire inkompetensnek tartja a pszichiátereket. Tényleg ennyire alkalmatlanok lennének, ahogy a könyv beállítja? Remélem nem.

6 hozzászólás
>!
PandaSueshi
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

A könyv első felében úgy éreztem, ha még egyszer el kell olvasnom azt a mondatot, hogy: „Ilyenfajta jelenet sohasem fordult elő, ha más is volt a közelben.”, menten letépem az arcom. Az összes példa végén ott virít ez a kis mondat. Mintha elsőre nem fogtam volna fel…
Ami meglepő volt, hogy a bántalmazó személyében a leggyakrabban a saját anyámat ismertem fel. Emiatt nem csak a párkapcsolatban élő embereknek ajánlom. Jó sok szemléltető beszélgetést hoz fel a könyv, amiket ha elolvasunk, sokkal könnyebben vesszük észre a szóbeli erőszakot. Ezek a kis történetek sokszor hasznosabbak voltak, mint az Írónő szavai.
A könyv végén a bántalmazó leállításához alkalmazható visszavágásokat nem tartom elégségesnek. Annyit mondani, hogy „Hagyd ezt abba!”, egy bántalmazóval szemben annyit ér, mint halottnak a csók. Az viszont, hogy lépjünk olajra, nagyon is jó tanács! :)
Összességében megéri egyszer elolvasni a könyvet, bár számomra túlságosan szájbarágósra és általánosra sikerült, helyenként hiányolom belőle a „tényleges” pszichológiát.

>!
Alexandra_Nikoletta_Kovács
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Érdekes megvilágításba helyezte egyik régebbi kapcsolatomat.
Hiánypótló, remek könyv!

>!
Folyóvíz
Patricia Evans: Szavakkal verve

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Nagyon tanulságos könyv, bár egy csöppet feministább az én ízlésemnél. (Értsd: szerintem a szóbeli bántalmazásnak a nők is mesterei, de a könyv mintha végig bántalmazó férfiakról szólna.) Mindenképpen érdemes elolvasni, hogy ráismerjünk a bántalmazó mintázatokra – akár a saját viselkedésünkben is. Úgy gondolom, fontos segítséget nyújthat bátorságukat vesztett embereknek.


Népszerű idézetek

>!
motyi11 P

A szóbeli erőszak a párkapcsolati erőszak olyan formája, amely nem hagy a verés okozta sérülésekhez hasonló nyomokat, ugyanakkor éppolyan fájdalmas lehet, gyógyulása pedig jóval tovább tarthat. A bántalmazás áldozata olyan világban él, amelyben mind jobban összezavarodik. A nyilvánosság előtt együtt van egy férfival, aki a magánszférában viszont egészen más ember lehet. A finom lekicsinylés vagy a nyílt dühöngés, a hűvös közöny vagy a lehengerlés, a szellemes gúny vagy a csöndes néma ridegség, a manipulatív kényszerítés vagy az értelmetlen követelőzés egyaránt általánossá válhat e kapcsolatokban, ám mindegyik technika a „Most mi bajod? Bolhából csinálsz elefántot!” hangvétel és a tagadás egyéb álcázó formái mögé rejtőzik. A szóban bántalmazott nőnek gyakran senkije nincs, aki tanúsítaná hétköznapi valóságát, és megértené tapasztalatait. A barátok és a rokonok a bántalmazót „rendes fickónak” látják, és nyilván ő is ilyennek látja saját magát.

13. oldal

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
ElinorA

Egy tudós egyszer kísérletbe kezdett. Beletett egy békát egy forró vízzel teli edénybe. A béka azonnal kiugrott. Aztán egy másik békát beletett egy hideg vízzel teli edénybe. Ez a béka nem ugrott ki. A tudós fokozatosan melegíteni kezdte a vizet. A béka fokozatosan hozzászokott, mígnem megfőtt a forró vízben.
Anekdota

124. oldal (Háttér, 2004)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
blueisthenewpink P

Összegezve: a szóbeli és a fizikai bántalmazás ugyanazon jelenség két különböző megjelenési formája. Mindkettő taktika a másik feletti hatalom szolgálatában.

209. oldal, 16. fejezet - A pszichoterápiáról – az áldozatnak és a pszichológusnak (Háttér, 2012)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás
>!
Cheril

„A meghitt szerelem szórakoztató, szexis, romantikus és inspiráló. Hogy ez megvan-e egy kapcsolatban, nem igazán az együtt töltött évek számától függ, hanem inkább attól, hogy a felek milyen gyakran és milyen mélyen nyílnak meg egymás előtt.”

Paul Jordan és Margaret Paul: Do I Have to Give Up Me to Be Loved by You? (Irvine, California: Compcare Publishers, 1983) 124.

47. oldal (Háttér, 2004)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
motyi11 P

Minden változásnak, még a leginkább sóvárgottnak is megvan a maga melankóliája, hiszen önmagunk egy részét magunk mögött hagyjuk. Bele kell halnunk az egyik életbe, mielőtt átlépnénk egy másikba. Anatole France

175. oldal

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
ElinorA

Az embereknek önmaguk felett kellene uralkodniuk – önmagukért felelősen, gyerekkoruktól felnőttkorukig a belső önvezérlés képességét fejlesztve –, önmagukhoz kellene hűnek lenniük, s nem egy másik ember alattvalóiként élniük.

11. oldal (Háttér, 2004)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
blueisthenewpink P

Azt gondolják, ha egyszer elmennek párterápiába, akkor megtudják, mi a „baj”, változtatnak a dolgon, és a társuk nem üti meg őket többé. A „baj” persze nyilvánvalóan maga a bántalmazás. Akár szóbelileg, akár fizikailag zajlik, a bántalmazás a probléma.

212. oldal, 16. fejezet - A pszichoterápiáról – az áldozatnak és a pszichológusnak (Háttér, 2012)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás
>!
blueisthenewpink P

A bántalmazóknak azért kell felhagyniuk az erőszakkal, mert nem akarnak másokat bántó emberek lenni.

219. oldal, 16. fejezet - A pszichoterápiáról – az áldozatnak és a pszichológusnak (Háttér, 2012)

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
motyi11 P

    Először is, az áldozatot arra tanítják, hogy azt higgye: a társa racionálisan viselkedik vele szemben. Az erre való nevelés már kisgyerekkorban megkezdődik. Ki ne hallotta volna, hogy „Nincs semmi okod a sírásra!”, akár neki mondták, akár egy másik gyereknek? Még ha a szülő kénytelen is visszautasítani a gyereket, amikor az több csokit akar és emiatt sír, a gyereket mégis meg lehet vigasztalni: „Tudom, hogy nagyon szeretnél még csokit, de nem adok többet.” Így a gyerek apja/anyja karjai közt hamar megtanulja meggyászolni veszteségeit, ugyanakkor nem kell azt hinnie az ésszerűtlen „Nincs semmi okod a sírásra!” mondatról, hogy az valójában ésszerű, valós és logikus állítás.
    Az áldozatot kora gyerekkorától arra idomítják, hogy ne bízzon a z érzéseiben, ne ismerje fel a szóbeli bántalmazás irracionalitását. Pedig minden szóbeli bántalmazás irracionális. Egy háborúban, amelynek racionalitása eleve megkérdőjelezhető, a verbális támadásnak talán lehet valamelyes logikája. Egy párkapcsolat esetén azonban mind a szóbeli bántalmazás, mind a szóbeli bántalmazó viselkedése irracionális. A társ racionalitásába vetett hit olyan elemi feltételezés a nő részéről, amelyet sokféle összetett tényező alakít ki és tart fenn, nem utolsósorban a korai gyerekkor élményei.

125. oldal

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban

>!
motyi11 P

Nem tudni rossz. Nem akarni tudni még rosszabb. Nigériai közmondás

132. oldal

Patricia Evans: Szavakkal verve Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács Bálint: Puszild meg
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Jean Sasson: Jazmína választása
Nagy Zsóka: Megoldjuk, szívem
Amy Cuddy: Jelenlét
Aziz Ansari: Modern románc
Bagdy Emőke – Kalo Jenő – Popper Péter – Ranschburg Jenő: A család
Eric Berne: Emberi játszmák
David Brooks: A társas lény
Elliot Aronson: A társas lény