Különös ​kegyetlenséggel (Kay Scarpetta 4.) 40 csillagozás

Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Néhány nappal karácsony előtt, 23 óra 5 perckor a Virginia állambeli Richmondban kivégzik Ronnie Joe Waddellt, akit tíz évvel korábban villamosszék általi halálra ítéltek egy fiatal tévébemondónő brutális meggyilkolásáért.
Dr. Kay Scarpetta a hullaházban várja, hogy boncolásra beszállítsák hozzá Waddell tetemét. Arra hideg estére esik egy másik szomorú szenzáció is: egy szemeteskonténernek támasztva megtalálják egy fiatal fiú borzalmasan megcsonkított testét. Scarpetta eleinte nem lát összefüggést a két eset között, de egyszer csak rádöbben, hogy Waddell áldozatára hasonló sérülésekkel, hasonló testhelyzetben bukkantak rá annak idején.
Aztán felfedeznek egy újabb. felettébb rejtélyes gyilkosságot. A helyszínen nem maradt sok bizonyíték: horoszkópok, látszólag üres papírlapok, kristályprizmák, tollpihék és egy véres ujjlenyomat, amely ismét ahhoz az emberhez vezet, aki semmiképpen sem követhette el a gyilkosságot…

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Alexandra, Pécs, 2007
336 oldal · ISBN: 9633688182
>!
Európa, Budapest, 1997
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 963076217X · Fordította: Szentgyörgyi József

Kedvencelte 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Szimirza P>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Hűvös, kimért, okos és bátor. Így jellemezném Scarpetta doktornőt. A történet izgalmas és fordulatos, az írás mód nekem tetszik, annak ellenére, hogy néhol nagyon monoton és túl aprólékos, de talán ez adja meg a kellő hangulatot, hogy igazán élvezetes legyen a könyv.

Gvendolin P>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

A Moly szerint ez már a sorozat negyedik kötete, az Európa Kiadónál viszont egy trilógia 1. részeként jelent meg, és nincs róla említés, hogy lennének korábbi kötetetek is. Nem tudom, mennyi információ van ezekben a korábbi kötetekben az egyes szereplőkről, de enélkül is jól érthető a történet, és elegendő az az információ, amit ebben a kötetben kapunk. A történet főszereplője, az igazságügyi orvos szakértő, Kay Scarpetta egy kivégzett férfi holttestét boncolja,a kit egy tévés személyiség kegyetlen meggyilkolásáért ítéltek halálra. Ugyanezen a napon meggyilkolnak egy gyereket, a módszer a kivégzett férfiét idézi. Majd egy öngyilkosságnak tűnő esetnél a kivégzett férfi ujjlenyomatát találják meg. Noha a főszereplő holttestek boncolásával foglalkozik, ebbe a munkába nem sok betekintést kapunk. Néhány általános megállapítást nem számítva, Scarpetta akár egy átlagos rendőrségi munkatárs is lehetne. A szerzőnek bizonyára nem volt ilyen irányú tapasztalata. Ha valaki ebbe a munkakörre nagyobb rálátást szeretne, akkor Temperance Brennan ténykedését kell nyomon követnie. Kay a bűnügyekben maga is érintett lesz, számítógépébe valaki belenyúl, egyik munkatársát megölik, a közvéleményt ellene hangolják. Az igazság kiderítése tulajdonképp csapatmunka, ennek a csapatnak része Kay is. Noha a könyv a 90-es években íródott, a számítógépes kérdésekről szóló fejtegetéseket én időnként nehezen tudtam követni. A kötet végén számos kérdésre választ kapunk, bevallom, én „komolyabb” indítékra számítottam, a tettes viszont nem kerül kézre, sőt, még csak látókörünkbe sem került. Sodró lendületű történet, különösen a könyv első felében, összetett, változatos karakterek. Kíváncsian várom a folytatást.

barathkatalin I>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Nagyon szakszerű és nagyon hűvös, ami illik a főhősnő zárkózott egyéniségéhez, de a mindenféle (bizonyára pontos) magyarázatok helyett szívesebben vettem volna több hangulatfokozást és gondolatot Kay Scarpettától (ha már az egyes szám első személyű elbeszélést választottuk). Tanulságos az is, hogyan csengenek a számítógépes trükkök pár éven belül röhejesen elavultnak.
Viszont fordulatosnak fordulatos a történet, és (sokszor épp a tárgyilagos előadás miatt) elég ijesztő is. Kíváncsi vagyok, egy későbbi kötetben felenged-e Scarpetta és az elbeszélésmód.

clarisssa P>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

azért azt nem árt megemlíteni, hogy ez a Scarpetta-trilógia első kötete.

veresjudit81>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Ez volt az első könyv amit Cornwell-től olvastam, de nem az utolsó. Nagyon tetszik a stílusa és a történet is elképesztő. A technikai magyarázat nekem túl sok volt, de ennek ellenére nagy élmény volt.

Kis_Pál_Marcell_József>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Most fejeztem be. Es nagyon nagyon sajnálom, hogy már vége. Még mindíg a hatása alatt vagyok. Az utolsó bekezdést újra kellett olvasnom, mert annyira nehéz volt felfognom. Ezt nem lehet csillagozni, mert annyira jó. Ezt ossze se lehet hasonlítani a Tami Hoag könyvekkel. Azok könyvek böhöm unalmasak. Nagyon tetszenek a Patricia Cornwell konyvekben, hogy lendületes a tempója. Ez volt a 2. Patricia cornwell könyvem. De már most látom, hogy az összes könyvét elfogom olvasni. Nem is ertem, hogy hogy nem fedeztem fel előbb ezt az írónőt. Szerintem kevesb ismerert mint amilyennek lennie kéne. Sokkal jobb mint egy Sherlock Holmes. Pedig a Sherlock Holmes könyveket mondják a legjobb krimiknek.

Anheszenamon>!
Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel

Nekem nagyon tetszett, P. Cornwell igen jól ír. Végig fenntartja az olvasó figyelmét, és bővelkedik izgalmakban is. Ráadásként az író nagyon tájékozódott mind informatikai, mind pedig patológiai szempontból is. Én csak ajánlani tudom az izgalmakat kedvelőknek! Bővebben a blogomban:
http://ritaolvas.blogspot.com/2010/05/patricia-cornwell…


A sorozat következő kötete

Kay Scarpetta sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marcus Sakey: Briliánsok
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue – Kék liliom
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Tami Hoag: Tűz és víz
Jennifer Chiaverini: A kémnő
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Janet Evanovich: A négy fejvadász