Egy ​gyilkos arcképe 20 csillagozás

Nyomozás Hasfelmetsző Jack után
Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe

A Hasfelmetsző Jack nevéhez kötődő gyilkosságokról rengeteg elmélet született, elkövetőként felmerült többek közt királyi sarj, orvos és borbély neve is. Patricia Cornwell most olyan modern eljárásokkal vizsgálta meg a fennmaradt anyagokat, amelyek a viktoriánus korban még ismeretlenek voltak. Vizsgálatainak eredményeként jelen könyvében tárja elénk a bizonyítékokat arra, hogy az elkövető a világhírű képzőművész, Walter Sickert volt.
Patricia Cornwellnek sikerült kimutatnia, hogy Sickert volt a Metropolitan Police címére küldött hírhedt Hasfelmetsző-levelek szerzője. Festményeinek elemzésekor arra jutott, hogy művészetében is folyamatosan jelen voltak a gyilkosságok módszerei. Születési rendellenességei, testi adottságai és személyiségfejlődése pedig pontos kórképét adják egy pszichopata gyilkos keletkezésének.
Patricia Cornwell lenyűgöző és eredeti könyve felfedi a titokzatos gyilkos kilétét, valamint lerója kegyeletét az áldozatok előtt.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Alexandra, Pécs, 2008
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633705308 · Fordította: Bódogh-Szabó Pál

AliceL>!

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe Nyomozás Hasfelmetsző Jack után

Jó pár éve volt már, amikor elkezdtem érdeklődni Hasfelmetsző Jack iránt, aztán egy időben csökkent az érdeklődésem. Nem sokkal ezelőtt végre sikerült megszereznem ezt a könyvet, és örülök, hogy így lett. Nagyon érdekes volt az egész és olyan logikusan és hihetően vannak benne felvázolva az események/ bizonyítékok, hogy simán el bírom képzelni azt, hogy Walter Sickert volt. Azok alapján amik ebben a könyvben le voltak róla írva nem is lett volna meglepő. Aprólékos mű volt, szinte minden egyes részletet kibontott bővebben amiről említést tett és rendesen belement a dolgok tudományos részébe is (amit bevallom nem igazán értettem mindenhol). A fotó mellékletek különösen érdekesek voltak. Még néhány meggyilkoltról is volt fotó. Azért 100%-ra nem lehet állítani, hogy Sickert volt a bűnös, engem mégis sikerült meggyőznie és kíváncsi vagyok, eljön-e majd az a pillanat, amikor megdönthetetlen bizonyítékokkal fognak rendelkezni Hasfelmetsző Jack kilétéről.

Pretorius>!

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe Nyomozás Hasfelmetsző Jack után

Nem hiszem, hogy bőséges magyar nyelvű irodalom állna rendelkezésre a hasfelmetszőről, eleddig ugyanis kevés ilyenről szereztem tudomást, és Cornwell beszámolója az első, amit olvastam, a témával foglalkozó dokumentum- és játékfilmek megtekintése után.
Az 1888 őszén elkövetett gyilkosságok brutális részleteinek leírásai már nem hatottak rám az újdonság sokkoló erejével, a modern helyszínelésnél, illetve boncolásnál alkalmazott eljárások leírása pedig kevésbé érdekes kitérő volt számomra. A legizgalmasabbnak Sickert életrajzát találtam, tekintve, hogy híres művész, egyben gyanúsított (maradjunk ennyiben), és valóban sok véletlen(?) egybeesésre derült fény, amelyek mindenki másnál közelebbi kapcsolatba hozzák a rejtélyes sorozatgyilkossal. A feltételezések közül némelyeket túlzónak éreztem, de már pusztán a megfelelően csoportosított tények is majdhogynem elegendők ahhoz, hogy Sickert és Hasfelmetsző képe eggyé olvadjon a tudatomban. Kérdés, vajon a teóriához igazított tények elferdítik-e a valóságot? El kell-e fogadni, hogy Sickert volt Hasfelmetsző Jack? Természetesen nem kell, még akkor sem, ha a szerző biztos a dolgában (noha kihangsúlyozza, hogy a perdöntő bizonyítékok hiányoznak az ügy teljes megoldásához.) A kevés és kevert DNS-mintában talált egyező szekvenciák (Sickert és Hasfelmetsző leveleiből vett minták) mindenesetre nem zárják ki Sickertet a gyanúsítottak köréből, és bár nem bizonyítják bűnösségét sem, mégis nagy eredmény, hogy egyáltalán sikerült ezzel is tovább bővíteni a bizonyítékok tárházát.
Nem maradt más hátra, mint tovább böngészni a Hasfelmetszőről összegyűjtött anyagokat, utánanézni a többi gyanúsítottnak, mielőtt kiválasztanám a sajátomat (és ki tudja, talán az igazi gyilkos sosem került gyanúba…). Jelenleg Sickert áll az első helyen. :)

Lucijja>!

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe Nyomozás Hasfelmetsző Jack után

Érdekes olvasmány, úgy nagyjából a feléig…de jönnek a DNS vizsgálatok és utána böhöm unalmas lesz..az utolsó 200 oldalt igazán letömöríthette volna.

maneki_neko>!

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe Nyomozás Hasfelmetsző Jack után

Alapos, gondos, részletes munka, ez nem kétséges. Engem azonban nem győzött meg arról, hogy Sickert volt a Hasfelmetsző. Ennek ellenére szívesen olvastam, bár néha valósággal rosszul voltam a véres részletektől, különösen az a sok borzalmas kép vésődött az emlékezetembe.

Anheszenamon>!

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe Nyomozás Hasfelmetsző Jack után

Ez egy dokumentum regény, egy alapos nyomozás Hasfelmetsző kiléte után. Olvassátok el!