Ombria ​in Shadow 3 csillagozás

Patricia A. McKillip: Ombria in Shadow Patricia A. McKillip: Ombria in Shadow Patricia A. McKillip: Ombria in Shadow

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The Prince of Ombria is dying, and already his sinister great-aunt is plotting to seize power. The Black Pearl is feared throughout the land, and the city folk know her reign will be a terrible one.Only the prince's son can stop her from seizing the throne but he's just a boy – barely worth the trouble of doing away with.
Ombria, it seems, is doomed. And yet, beneath the streets, in a buried world of shadows and ghosts, a mysterious sorceress is weaving new spells, watched over by a girl sculpted entirely from wax …

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2014
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473205741

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

Noro>!
Patricia A. McKillip: Ombria in Shadow

A herceg szerette a kocsmáros lányát, de nem vehette feleségül. Így amikor a herceg meghal, a gonosz mostoha kidobja a lányt a kastélyból az utcára. A fattyú, aki megszerezhetné a trónt, nem akar mást, csak árnyékokat rajzolni. Az egyetlen, aki cselekedni akar, még abban sem lehet biztos, hogy embernek született, vagy egy boszorkány gyúrta össze viaszból?
Patricia McKillip ismét klasszikus meséket idéz fel, ahogy a Boszorkányerdőben is tette. De az ismerősnek tűnő szereplők teljesen másként cselekszenek, mint ahogy azt várnánk tőlük. A város pedig, amelyben élnek, egészen az utolsó oldalakig nem fedi fel a titkait. Az Ombria in Shadow azt a mesés-mágikus, ugyanakkor sokrétű és szimbólumokban gazdag stílust követi, amelyet Ursula K. le Guin és Peter Beagle tettek híressé. Maga a szöveg is nagyon szép és elegáns, ami egy kicsit álomszerűvé teszi a város, és főleg a város „árnyékának” ábrázolását. Az ebből fakadó a bizonytalanság pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a végső fordulat lenyűgözze az olvasót – ami egyszerre várható és váratlan, és ráébreszt, hogy a regény világát is egyszerre több szinten kell értelmezni.

Szentinel>!
Patricia A. McKillip: Ombria in Shadow

Ez a könyv olyan volt mintha az Elantris, a Gormenghast és A faun labirintusa találkoznának. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy ellentétben a The Forgotten Beasts of Elddel, ez a regény nem csúszott olyan könnyedén, és nem sikerült elbűvölnie annyira.

Míg a TFBoE egy mesevilágból kiinduló érzelmekkel teli fantasy, addig az Ombria in Shadow már a fantasy of manners („modoros fantasy”) nevű alzsánerbe sorolható. Főszereplői egy városnak, Ombriának a lakói, azonban a cselekmény (hasonlóan egy színdarabhoz) csak pár, visszatérő helyszínen játszódik, szóval nem érdemes akkora városnézésre számítani, mint amit Miéville szokott lerendezni. A szereplők között a fantasy klisé szereplői (fiatal herceg, boszorkány, gondviselő, a herceg férfi rokona) bukkannak fel, és végigvezetnek minket a nem túl nagy cselekményen. Míg a TFBoE egyetlen szereplő szemszögén keresztül vitte végig a történetet, itt három nézőpontkaraktert kapunk. Egyikük Ducon Greve, a megboldogult herceg fattyú unokaöccse, akinek származása ismeretlen. Ő nem akar részt venni az egyre zűrösebb politikai helyzetben, szívesebben rajzolna egész nap. A másik a herceg fiának, Kyelnek a nevelője, Lydea, akit a régenshercegnő, Domina Pearl (akit Fekete Gyöngy néven boszorkányként ismernek) elzavar a palotából. Lydea kénytelen lesz apja kocsmájában élni és dolgozni, amíg nem nyílik rá lehetősége, hogy visszatérjen imádott hercegecskéjéhez. A harmadik szereplő Mag, a Faey néven ismeretes boszorkány viaszszerzete, aki az ősöreg nő asszisztenseként járja a várost, hogy, beszerezzen neki hozzávalókat. Az egyik ilyen megbízása alkalmával segít Lydeán, később pedig összeismerkednek. A városban persze eluralkodik a diktatúra, mivel Domina Pearl mindent magának akar. A három szereplő sorsa pedig a banya elleni harcban fonódik össze.

Ahogy említettem, a cselekmény lassú folyású, méghozzá mindegyik szálé. Ugyanakkor nagyon szépen megírt szöveget kap az olvasó, sok szimbólummal, amelyek miatt sokszor kellett visszalapoznom, mert nem voltam biztos benne, mit is olvastam az előbb. Aki olvasta már a Boszorkányerdőt, az tisztában lehet McKillip tudományával. A világ kezdetben nem hordoz magában semmi egetrengetőt, de a könyv vége felé olyan dolgok fognak róla kiderülni, ami elég szépen felborít mindent, amit eddig hittünk róla. Ezen kívül a történetben a szereplőink többször találják magukat szorult helyzetekben. Ducon-t például egy szerveződő ellenállás szeretné rávenni, hogy álljon közéjük, és vegye át a herceg helyét a trónon. Meg kell jegyezzem, ennyiszer még életemben nem láttam leírva a „faszén” szót.

A könyvet tudom ajánlani mindenkinek, aki kedvelte a Boszorkányerdőt, a Gormenghast-ot, A faun labirintusát, az Elantrist és a Rengeteget. Nem ok nélkül nyerte el a regény a World Fantasy-díjat 2003-ban, Paricia A. McKillip pedig elég profi szerzőnek bizonyult ahhoz, hogy ezután belekezdjek a Riddle-Master könyveibe.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Brandon Sanderson: Words of Radiance
Kristin Cashore: Graceling
Brandon Sanderson: The Final Empire
Brent Weeks: The Broken Eye
Robin Hobb: Fool's Quest
Max Gladstone: Full Fathom Five