Az ​ötödik álom 15 csillagozás

A delfin, az ember és a fejlődés
Patrice van Eersel: Az ötödik álom

Az Algériában született, de holland származású szerző olyan témát dolgozott fel, amit az irodalombarátok jól ismerhetnek Robert Merle Állati elmék c. regényéből. Ennek elemzésére van Eersel is többször visszatér. A szerző népszerű formában, szórakoztatóan áttekinti a delfintémakör óriási tény- és legendaanyagát. Az ókori legendáktól a sámánisztikus néphit emlékein át napjaink tudományos megfigyeléseiig összegyűjt mindent, ami az ember és a delfin közötti kapcsolatról szól. Megkeresi mindazokat, akik valaha ezzel a kérdéssel foglalkoztak. Hitelesen számol be a delfinek agyával végzett kísérletekről, ismerteti az Ember és a delfin c. kutatási program eredményeit.

Elektra, Budapest, 2000
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639205397 · Fordította: V. Pánczél Éva, Szücs Andrea, Karcsics Magda
Ferenczy, Budapest, 1994
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638258128

snowwolf P>!

Patrice van Eersel: Az ötödik álom A delfin, az ember és a fejlődés

Nem a szokásos „mentsük meg a cuki delfineket” stílusú. Nem tudományoskodó. Szívből ajánlom.

Mileva>!

Patrice van Eersel: Az ötödik álom A delfin, az ember és a fejlődés

Meghatározó könyvem, nyitottabbá tette a gondolkodásomat, pont akkor, amikor ez kellett. Optimista víziók az emberi fejlődésről.

Kecsüszo_geiko>!

Patrice van Eersel: Az ötödik álom A delfin, az ember és a fejlődés

A fordítás borzasztó néhol. Ez az egyetlen kritikám…

XX73>!

Patrice van Eersel: Az ötödik álom A delfin, az ember és a fejlődés

A könyv első 85%-át rendkívül inspirálónak találtam. Elsősorban az éppen futó cetes olvasási kihívásra választottam, de ezen csodás állatokon kívül előfordult benne sok más egyéb téma is, amely engem nagyon érdekel. Antropológiai és ökológiai kutatások. Ősi hiedelemvilág, közös tudatalatti, időspirál, sámánizmus, Gaia Földanyánk. Jegyzeteltem alaposan fölmerülő gondolataimat, hogy t.i milyen témában szeretnék majd tovább olvasni.

Ami az írás utolsó részét illeti.

Szeretném előre bocsátani, hogy magam is gyakran és erős hatású álmokat látok mostanában. Próbálok ezzel valamit kezdeni. Továbbgondolni, tanulni, tájékozódási csapásokat kijelölni.

A szerző utolsó gondolatai olyannak tűnnek, mintha LSD-tripjeinek emlékképeit rögzítené. (Nem baj a csavargás, meg a módja sem, hisz ki vagyok én, hogy véleményezzem, ki merre és hogyan utazik. De egy ilyen remekül összeszedett könyvet ilyen szétesősen zárni kár.)

cassiesdream>!

Az ember, pedig nem a „legszebb állat”, hanem az állat legszebb álma! És ez az álom még befejezetlen. […] Mi lesz akkor, ha megöljük az utolsó bálnát is, amelyik rólunk álmodik?

cassiesdream>!

Kezdetben a Nagy Szellem aludt a semmiben.
Álma az örökkévalóság óta tartott.
Aztán egyszer csak, nem tudni miért, álmot látott az éjszakában.
Hatalmas vágy szállta meg…
És megálmodta a fényt.
Ez volt az első álom. A legelső utazás.
Hosszúú, hoosszúú ideig kereste a fény a beteljesülését, az eksztázisát.
Amikor végre rátalált, látta, hogy az áttetszőség az.
És úrrá lett az áttetszőség.
Aztán, amikor már kipróbálta a színek összes elképzelhető játékait, az áttetszőséget eltöltötte a vágy valami másra.
Most rajta volt az álom sora. Ő, aki annyira könnyű volt, nehéznek álmodta magát.
Akkor megjelent a kavics. És ez volt a második álom. A második utazás.
Hosszúú, hoosszúú ideig kereste a kavics az eksztázisát, a beteljesülését.
Amikor végre megtalálta, látta, hogy a kristály az.
És úrrá lett a kristály.
De azután, hogy kipróbálta a fény tükröződésének összes játékait, másra vágyott, ami felülmúlja azt.
Most ő álmodott.
Ő, aki olyan szabályos volt, egyenes és kemény, gyöngédségről, puhaságról, törékenységről álmodott.
Akkor megjelent a virág. És ez volt a harmadik álom, a harmadik utazás.
Hoosszúú ideig […] kereste a virág, az illat érzékisége a beteljesülését, mire végre megtalálta.
És látta, hogy a fa az.
És a fa úrrá lett a világban.
Hisz ismerik a fákat. Már csak ők álmodnak[…].
A fán volt az álomlátás sora.
A fa, mélyen a földbe gyökerezve, azt álmodta, hogy szabadon járkál és eszeveszetten csavarog a világban.
Akkor megjelent a földigiliszta. És ez volt a negyedik álom.
Hoosszúú ideig kereste a földigiliszta a beteljesülését, az eksztázisát. Fölvette a kismalac, a sas, a puma, a csörgőkígyó alakját.
Hosszú ideig keresgélt.
Egy szép napon, egy hatalmas vízfoltból… Az óceán kellős közepéből…
furcsa lény emelkedett ki, amelyben a Föld minden állata megtalálta a beteljesülését.
És látták, hogy ez a bálna!
Sokáig uralta a Földet ez a hatalmas, zenélő hegy. És minden így is maradhatott volna, mert nagyon szép volt. Csakhogy…
Azután, hogy sok-sok holdéven át énekelt, egyszerre a bálna sem tudott ellenállni őrült vágya beteljesítésének.
A világok mélyén élve a bálna azt álmodta, hogy elszakad onnan.
És akkor…!
Akkor egyszer csak megjelentünk mi, emberek.
Mert mi vagyunk az ötödik álom. Rajtunk a sor: az ötödik beteljesülés, az ötödik eksztázis van eljövendőben.

cassiesdream>!

A fény teljessége rejtezik a leghalványabb színben.
Kristály szunnyad minden útszéli kavicsban.
Majomkenyérfa álmodik a legkisebb fűszálban.
És bálna lakozik minden földigilisztában.

Kapcsolódó szócikkek: giliszta · majomkenyérfa
snowwolf P>!

Paul Spong felfedezésében az ragadott meg, amit „útitársai” légzésénél tapasztalt. Amikor a kardos delfinek csoportosan indulnak útnak, összehangolják a légzésüket. Bármilyen legyen is a légzési ritmusuk, akkor egy időben vesznek levegőt. A társas szolidaritás számtalan egyéb megnyilvánulásai közül meghatározó a légzés. Együttlélegeznek! (A szó latin etimológiai értelmében: conspiratio, azaz „konspirálnak”, összetartanak.) A szakaszos légzés a tantra jóga alapja. A cetfélék „összetartása” tanulságul szolgálhat a számunkra.

Ezek után képzeljék el, mihez fogható a kardos delfinek vagy a bálnák éneke az ő oldalukról nézve. Valóságos együttes szving, amelyben a banda zenészei, de még az őket segítők légzése is lélektanilag egy fázisba kerül a többiekével. Nemcsak hogy teli torokból énekelnek, hanem kórusban is lélegeznek. Egy ütemben a többiekkel. Azt mondhatják rá, hogy bármelyik kórus ugyanezt teszi. Igen, a kardos delfinek, a többi delfin meg a bálnák egyfolytában úgy élnek, ahogyan egy gospel-kórus énekel. Ez pedig szükségszerűen oda vezet, hogy egy ütemben lélegeznek az egész világgal!

Mileva>!

Életemben nem láttam még ilyen jó erőben lévő szerelmes férfit, az ő korában! Hatvanöt évesen nemi vágya húszévesé. Néha már félelmetes, amint a körmét rágja telefonhívásra várva, nőgyűlölő átkokat szórva szerelmes hevületében. Ez is egyik oka, amiért az őt ismerők harsány kacagásba fognak, amikor Luc Besson filmjét megnézik. A nagy kékség főhőse ugyanis egyfajta tiszta lelkű álmodozó, aki úgy megy el a csinos lányok mellett, hogy rájuk sem néz, legföljebb elpirul. Eközben Jacques olyan, mint a delfinek: másra se gondol, csak arra!