Halálos ​rozé (Szekszárdi vörös 1.) 81 csillagozás

Patkó Ágnes: Halálos rozé

Renáta a nyüzsgő Budapestről egy nyugodtabb élet reményében költözik Szekszárdra. Egy szokatlanul meleg, októberi napon veszi birtokba a buja kertben megbúvó új házát, és lelkesen veti bele magát a lakberendezésbe, a kertészkedésbe, illetve a várossal meg a lakóival való ismerkedésbe.
A rangos Rozémustrán összebarátkozik a legjobb rozénak járó díjat elnyerő borásszal is, ám amikor másnap reggel pincelátogatásra érkezik hozzá, holtan találja a férfit. A rendőrség szerint egyértelműen baleset történt: a borász óvatlan volt, ezért mustgázmérgezést kapott.

Renáta azonban biztos benne, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett, ezért maga áll neki kinyomozni, ki lehetett a tettes.

>!
General Press, Budapest, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527824
>!
General Press, Budapest, 2023
296 oldal · ISBN: 9789634527831

Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

A Halálos rozé figyelemfelkeltő cím, ami nem véletlen, hiszen a történet Szekszárdon játszódik, és a bor áll a középpontban. A borító és a címe tetszik, az alcím pedig sorozatot ígér. Tulajdonképpen nekem mégis tetszett a történet, bár egy krimitől mást várok el. A cselekmény egyébként önmagában jól megírt, de krimiként nem tudom olvasni. Nem is egy szokványos krimi, az biztos.

https://gaboolvas.blogspot.com/2023/09/halalos-roze.html

14 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Ez a kötet szintén az író-olvasó találkozó miatt került a kezembe.
Renáta életébe pillanthatunk bele, aki gyerekkora kedvelt helyére költözik. Szinte az első pillanatban már barátra lel. Nagyon szerettem, ahogy vezette a cselekményt a szerző, mert bár számomra lassú lefolyású volt a történet, mégis élveztem az olvasását.
Annyira irigyeltem is sokszor az életviteléért. Azt ahogy megtervezi, nem rohan, beosztja a teendőket és olyan…. szóval ez a része fantasztikus volt nekem. A krimi szál már más tészta. Értem én, hogy amatőr nyomozás folyik és nem is volt problémám vele amí spoiler. Ha ez nem lett volna a négy és fél csillag már repül is. Ez nekem nem állt össze, hogy megteszi, pedig spoiler, egy ennyire jó ösztönökkel rendelkező, részletekre ennyire figyelő nő ne tegyen már ilyet, hol volt a sziréna a fejéből?
A szerző nagyon szimpatikus volt a találkozón szintén. Egyenesen Görögországból érkezett szó szerint, de meg se látszott rajta.
Várom a folytatást!:)
https://youtu.be/cr4tCEU6Kds…

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Mivel ott nőttem fel, Szekszárd a szívem csücske, és a hangulatával, a borral, tényleg ideális helyszín egy könnyed krimisorozatnak. Ezt a részét élveztem is, jó volt olvasni az ismerős helyszínekről, utcákról, ételekről, italokról, emiatt biztos a többi részt is elolvasom, bármennyire is untam ezt a részt már a végén. Mert meglehetősen túlírt volt ez a regény szerintem, ugyanazok a dolgok ismétlődtek újra és újra, és ami először kedves volt vagy érdekes, az a végére már inkább idegesítő. A krimiszál is viszonylag gyenge volt, de attól nem is vártam sokat, ennek a műfajnak nem az a lényege. Mindenesetre az eddig megismert szereplők szimpatikusak, és remélem a szerző is kicsit feszesebbre veszi a figurát legközelebb, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást.

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Első könyvnek és cozy mysterynek nem rossz, bár egy árnyalatnyit kuckózósabb és csajosabb, mint amit szeretek. Ezt ellensúlyozza a helyszín (Szekszárd), és a borászat is remek választás. A krimiszál könnyed, de jól vezetett, a párbeszédek kevésbé gördülékenyek. Engem Renáta és percek alatt felépülő örök barátsága Ildivel nem győzött meg, de még fejlődhetnek. Engedékenyen csillagoztam. Kíváncsi vagyok a folytatásra, lehet ebből még jó kis sorozat.

smetalin>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Habkönnyű iromány, de annyire nem tudtam elmerülni benne. Ami eleinte még jó volt, a végére túl sok lett, nevezetesen:
– a túlburjánzott kert és Renáta harca vele
– a „koszos” ház, függönyök, pakolás és Renáta harca vele
– a minden stresszt levezető futás és Renáta harca vele, mikor menjen vagy ne menjen?
– a gyilkosság vagy baleset felfedezése és a nyomozás hm…, nyomozás? kíváncsiskodás, gyanúsítgatás, és Renáta harca ezzel
Sok volt nagyon, 85% a könyvnek ezzel telt, a többi a csodaszép Szekszárd és lakóinak, boltjainak leírása, minden szép és jó ott, mesebeli hely, ha költözésen gondolkodnék, tuti befutó lenne a hely!
Nem tudom folytatom e majd a sorozatot, ha ez marad a tendencia, akkor nem, de mindig van remény!

7 hozzászólás
eenca P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Ez egy cosy mystery „Hallmark” Magyarország Szekszárd városában, amint ezt elfogadjuk maga a történet is élvezetes lesz. Érezni rajta, hogy sorozatkezdő ugyanakkor nem tartom rosszabbnak, mint a hasonló angolszász könyveket.
Nekem jó kikapcsolódás volt és élveztem Renáta „Hallmark” életét, szívesen cserélnék vele még a halálesetek ellenére is, vagy lehet főleg azért hogy én is nyomozgathassak …

Amit hiányoltam, hogy Renátáról és a fordítási munkájáról nem tudunk meg valami sokat, és azt is amit megtudunk már jócskán a történések közepette.

Én várom a folytatásokat, mert szeretem az ilyen típusú könyveket, amikor csak „lazulni” szeretnék.

Zyta88>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Az első magyar szerzős, magyarországi helyszínen játszódó cozy mystery történet, teljesen egyértelmű volt, hogy olvasni akarom, a hangulatos borító pedig csak megerősített ebben. Nagyon kreatív a sorozat címe is: a Szekszárdi vörös utal egyrészt a borvidékre, másrészt főszereplőnknek is vörös haja van és a kötet elején lesz belőle újdonsült szekszárdi lakos.
A 30 éves Renáta ugyanis a fővárosi életet megelégelve gondol egyet és leköltözik Szekszárdra. Hamar összebarátkozik Ildivel, akinek a csodabutikjában minden nő komplett ruhatárra tehet szert – nem mondom, én is szívesen benéznék. Már szinte mágikus realizmusba hajló volt, ahogy Ildi mindig mindenkinek megtalálta pont azt a ruhadarabot, amit az illető nem is tudta, hogy keres. :) Rajta keresztül Renáta bekerül a város vérkeringésébe és a Rozémustrán a sztárborásszal is kellemesen elbeszélget, ám az illető úriember szemtelen módon pont akkor hal meg, amikor Renátát kéne körbevezetnie a pincéjében. A leterhelt rendőrség balesetként könyveli el az ügyet, Renáta viszont nem tudja elhinni, hogy a tapasztalt borász ilyen nagyot hibázott volna, így a házikója csinosítgatása és a túlburjánzott kert megregulázása közben azon kezd tanakodni, ki lehetett a tettes.
Gyanúsított akad több is: ott van mindjárt a jóképű, rivális borász, a hosszú idő után hazatért elhidegült testvér, a hirtelen felbukkant, titokzatos exfeleség, sőt, ahogy Renáta kávézgatás közben a dolgok mélyére ás, egyéb nevek is felmerülnek, egyesek még a helyi uzsorásmaffiáról is szót ejtenek, persze csakis suttogva. Közben elfogy sok bor, többféle finomság kerül a vacsoraasztalra és végigaszisztálhatjuk főszereplőnk beilleszkedését a költözés minden velejárójával együtt. Elég sok ismétlődő leírás volt a takarításról, a kertrendezésről, a mindenféle holmik vásárlásáról, a fordítói munkába való belemerülésről, kevesebbel is meglettem volna, de még megmaradt azon a határon, hogy mégsem untatott. Inspiráló volt látni valakit, aki ennyire lelkes a munkáját illetően és ilyen energiával vág bele a költözésbe. Én is költöztem már többször is, tudtam ehhez kapcsolódni, és érdekes volt, mi minden teendő van egy kertes háznál. Őszintén szólva kedvet is kaptam, hogy egyszer kipróbáljam, milyen egy fővárostól távolabbi kisvárosban élni, ahol nincs örökös rohanás és nem ennyire személytelen minden. off
Az ügy szépen haladt a megoldás felé, ami korrektül le lett vezetve. spoiler Viszont Renátára nagyon haragudtam a végjátékban, iszonyú bután viselkedett, ha fenyegető üzeneteket kapsz és egy spoiler gyilkos a nyomodban van, akkor NEM mész egy szál magadban egy tök ismeretlen, kihalt városrészbe futni, hanem maradsz szépen az unalmas kis belvárosi futópályán. Ezt leszámítva szimpatikus volt ő is, meg a többi pozitív karakter is, csak kissé még steril volt nekem ez a sztori, azt éreztem, amit a szerző meg is erősített egy youtube beszélgetésben, hogy itt még nagyon kordában tartotta a szereplőit, nem engedte őket kibontakozni, ami azt hiszem, első könyvnél jellemző, hogy az író ragaszkodik az előzetes terveihez, kevésbé érzésből ír, de mondta azt is, hogy a folytatásban már elkezdtek elszabadulni a karakterek, úgyhogy remélhetőleg majd akkor közelebb kerülnek hozzám.
Jól összerakott történet volt, de várok még valami pluszt, amivel beránt, azon kívül, hogy hazai cozy crime. A függővég-szerű valami a végén nem igazán hatott meg, nem fogom a falat kaparni, hogy vajon mi lesz a következő ügy, de ha megjelenik, szívesen olvasom. Ígéretes ez a sorozat.

Mariann_ P>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Renáta Budapestről költözik Szekszárdra, ahol a borászat körül forog szinte minden.
Részt vesz a Rozémustrán, megismerkedik emberekkel.
A nyertes elhívja a pincészetébe, de amikor odaér, holtan találja.
A rendőrség nem gyanakszik gyilkosságra, ő igen.
Barátnőre talál, akivel közösen próbálnak eligazodni a sok gyanúsítottat illetően.
Tipikus női olvasmány, a férfiakat nem érdekli a ház kitakarítása, a főzés, a teázás, a ruhavásárlás, de nőknek kellemes krimi, amitől a nők sem borzonganak.
Pár túlaggódást leszámítva nagyon tetszett, a vége kicsit izgalmasra sikerült.

puporka_bianka>!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

Nem vagyok egy nagy krimifogyasztó, de ősszel mindig megjön a kedvem egy kis nyomozáshoz. Az eddig inkább külföldi megjelenések mellett megérkeztek a hazai cosy mystery könyvek is, élükön az egyik legjobb borítóval, a Halálos rozé.
Elsőnek a külcsín fogott meg és a hangzatos cím, de akkor győződtem meg véglegesen, hogy nekem azonnal kell ez a könyv, amikor elolvastam @robinson blogján az értékelését: „Kevesebb puha pléd, kedvenc csészike és film kéne. A történetben felbukkanó sok kávét, sütit már egy skandináv krimi is megirigyelhetné.” Ezek után tudtam, hogy ez nekem íródott, és nem, nem kell belőle kevesebb. :D

Van olyan, hogy komfort krimi és olyan hogy, női krimi? Ha eddig nem volt, most már van!

Nagyon könnyen bele tudtam rázódni a történetbe, nemcsak a könnyed és kellemes írásmód miatt, hanem azért is mert tele volt a kedvenc tevékenységeimmel: teázás, olvasás, takarítás és lakberendezés, kertészkedés, cukrászdába járás és borozás a barátnővel. Ezek mellett az igazi őszi hangulatot is élveztem és azt is, hogy kisvárosi környezetben játszódik. Persze ez még mindig egy krimi, gyilkossággal meg nyomozással de nekem ez is pont a megfelelő mennyiségben volt jelen, azaz nem volt túl sok. Ettől függetlenül izgalmas volt és én az utolsó pillanatig nem jöttem rá, hogy ki is a tettes. Végig fenn tudta tartani a lelkesedésemet, viszont örülök, hogy nem mindig ez volt az előtérben.
Szeretném ha folytatódna a sorozat és olvashatnám a szereplők életének a további alakulását, és azért is mert megtaláltam a kedvenc saját műfajom a krimin belül és az pedig fantasztikus, hogy hazai írótól olvashatom ezeket.

Bookaholic77 >!
Patkó Ágnes: Halálos rozé

A borító és maga a cím is felkeltette az érdeklődésemet, így kíváncsian vágtam neki az olvasásnak. Renáta nagyon vagány főszereplője volt a történetnek, és érdekelt, mit is takar pontosan a cozy crime. Ami határozottan tetszett! Női krimi, ahol off a gyilkossági szál mellett szerepet barátság és maga az újrakezdés. Nem beszélve a vidék és annak hangulatáról, valamint magáról a borról is sokat megtudhattam. Mindenképp olvasni még fogok ebben a zsánerben. Hangulatos, fordulatos olvasmány volt. Tetszett! Ahogy Reni, András és Ildi is nagyon szimpatikusak voltak. Tamás, nagyon beteg volt… Az a méreg, a csömöszölő És a „vége”… jó kis mézesmadzag a folytatáshoz.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Tényleg a legjobb úszók fulladnak vízbe?

133. oldal

Könyvhajó P>!

Miss Marple igazsága itt is érvényes: egy kicsi településen is előfordul minden.

163. oldal

robinson P>!

Az idei hosszú, meleg ősz kivételes évjáratot ígért, egészen novemberig a tőkén lehetett hagyni a cabernet-t.

7. oldal

robinson P>!

Ja, és Karai Renáta a nevem, és utálom, ha Reninek hívnak – tette hozzá mosolyogva, miközben a füle mögé próbált simítani egy újra elszabadult göndör hajtincset.

12. oldal

robinson P>!

– Pletyka? Botrányok? Ez a város első ránézésre olyan idilli, nem gondoltam volna, hogy ilyesmi előfordul itt.

31. oldal

Bookaholic77 >!

A krimikben a legtöbbször a pénz vagy a szerelem az indíték.

Bookaholic77 >!

Indítékok! Agatha Christie nyomozói is mindig ebből indulnak ki, nem?

Könyvhajó P>!

Szürkület után pár órával mindig bebújt a kapu alatt,körbenézett,mintha leltározott volna a saját birodalmában,majd megette,amit a neki kitett tálban talált,és elégedetten távozott.

21. oldal

Zyta88 >!

Pedig napsütéses idő volt, csak a reggeli köd egy-két foszlánya borított még titokzatos fátylat a rét fölé.

218. oldal

Libra_M>!

Ám a keserűség és a rosszindulat, amely most megjelent az arcán, egészen megváltoztatta még a kisugárzását is.

39-40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton
Farkas Anett: A 33-as ügy
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
J. K. Smith: Ahol elkezdődött, ott ér véget
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka
Richard Osman: Az utolsó ördög
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok
Szlavicsek Judit: Hullámsír
Anita Boza: Az éjszaka érintése
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton