Anna, ​édes 27 csillagozás

Patik László: Anna, édes

Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.
Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális,… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789632937700
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937168

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Patik László: Anna, édes

Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen abszurd, humoros és aktuális könyvet takar ez a cím, a könyv stílusa és témája nagyon jólesett most nekem, mintha egy jó komédiát láttam volna, kicsit szürreálisan eltúlozva, és egy picikét görbe tükröt tartva elénk.

Olvasmányos, szórakoztató, humoros történetet, és ami bizonyos, akár igaz történetként is meghatározhatnánk, mert Annák, az édesek, a Márta nénik és a mama-papa köztünk élnek.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/patik-laszlo-anna-…

3 hozzászólás
>!
White13 P
Patik László: Anna, édes

Imádtam! :-D

Anna nem egy túl bonyolult csajszi, édesanyja pedig khmm..igencsak határozott nő, akinek mindenről van véleménye. MINDENRŐL.
Ha éppen nincs, akkor főz. Vagy előveszi a rumot és tölt. A panelban, a konyhaasztalnál ülve. Aztán ismét lesz vélemény mindenről.

Nagyon sokat nevettem és mosolyogtam, Patik László jó humorral megírt regénye csodás tükre a mai társadalomnak.

5 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Patik László: Anna, édes

Szürrealisztikus egy élmény volt, az biztos :D
Nem is tudom mit lehetne róla mondani, hiszen igazából olvastatja magát, ezen a téren nincs vele semmi baj. A történet egyszerre humoros és elszomorító, amivel szintén nincs baj. Azzal van csupán bajom, hogy így X nappal az olvasás után sem tudom normálisan megfogalmazni azt az érzést, amit hagyott bennem ez a könyv. Egyszerűen bekúszott a tudatomba, és folyamatosan ezen kattogok, hogy én vajon mit tettem volna, ha Anna helyében lettem volna.
Amit tudok ajánlani: olvassátok! Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye a könyvről, hogy valakivel jól ki tudjam beszélni, és helyre tudjam magamba is tenni a dolgokat.

http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2018/02/patik-laszlo…

>!
Bibi_3 P
Patik László: Anna, édes

erre nem írni, hanem mondani kell valamit, hogy úgy lássátok is a véleményem….! ergo.. később érkezem….

Na és akkor a vélemény :)
https://youtu.be/PrI7FJFIAcw

>!
Anarchia_Könyvblog P
Patik László: Anna, édes

Számomra merőben más történet volt ez, mint amit eddigi éveim alatt olvastam, és talán ez hiba volt. Patik László megfogta a valóságot, és azt egy komédiába, nyers humorral átitatott köntösbe bújtatta. Csodálatosan fogalmazta meg az elnyomást, mindezt úgy, hogy szinte, de csak szinte, észrevehetetlen volt. Döbbenetes a politikai rálátás, és rámutat arra, hogy mi emberek sok esetben birka módjára viselkedünk. Hiszékenyek, és naivak vagyunk, bedőlünk mindennek ami kicsit is csillog. Itt azért hozzátenném, hogy akinek nem inge ne vegye magára, én viszont beismerem, hogy voltak olyan momentumok, melyek velem kapcsolatosan beigazolódtak. Hogy a későbbiekben ezen tudok-e változtatni, kiderül, mindenesetre nagyon jó önismereti könyv volt, mely kegyetlenül elém tartotta a görbe tükröt.

Okos dolgok, okosan megfogalmazva, így tudnám leginkább jellemezni az Anna, édes című könyvet. Társadalmi problémák, politikai botrányok, és azok eltusolása.

Ezt a könyvet négy évente el kell olvasni!
Teljes ajánló itt:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/27/patik-l…

>!
h_orsi P
Patik László: Anna, édes

A fülszövegnek teljesen igazat kell adnom: őrült egy mese. Ugyanakkor nagyon valóságízű, ismerős és felkavarja az érzelmeket.
Számomra a legmegdöbbentőbb ebben az volt, hogy a karakterek nem állnak messze a mai valóságtól. Mindenki azt hiszi, hogy körülötte forog a Föld, nem vállal felelősséget a saját tetteiért. Anna csak sodródik az árral, anyukája pedig mindenáron híressé akarja tenni. Tipikus középosztálybeli család.
A történet közepén ott van Márta néni, aki nálam abszolút elvette az egész történetet Annától. Az idős, kotnyeles néninél nincs viccesebb karakter. Ráadásul olyan szituációkba keveredik (illetve keveri a családot), ami teljesen abszurd és bizarr.
Az egész regény nagyon pörgős, gyorsan olvasható és szerethető történet. Olyan társadalomkritika, mely elég egyértelműen elénk tárja az összes tényt és nem nekünk kell bogarászni a szövegben megbúvó gondolatokat. Más szavakkal: szépen képen töröl a tényekkel, amikkel utána azt csinálsz, amit akarsz.

https://konyvkoktel.blogspot.com/2018/07/patik-laszlo-a…

1 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Patik László: Anna, édes

Minap a fodrásznál hosszasan hallgattam a példákat arról, milyen nehéz manapság bármely korosztálynak kapcsolatokat teremteni, és ebben mindkét nem egyformán ludas. Anna is tipikusnak mondható, felületes, befolyásolható, éretlen személyiség, aki főként anyja befolyása alatt sodródik az életben, és fogalma sincs, mit is vár ettől tulajdonképpen. A sztori ettől még lehetne lapos, viszont ironikus, szellemes és nagyon magyar. Nyomokban társadalomkritikát tartalmaz, vitriolosan villant a politikai elit és a holdudvar mutyizásáról és a kispolgári attitűdöt is megmosolyogja. Jók a karakterek, Márta néni egyenesen telitalálat! Szórakoztató, de egyben elgondolkodtató olvasmány.

2 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Patik László: Anna, édes

Ezt a könyvet nagyon szívesen ajánlom akár fiatalnak, akár idősnek, kitűnő szórakozás, olvasmányos, igényes kortárs szépirodalmi mű. Van benne bőven bújtatott társadalomkritika, viszont nem terheli túl érzelmileg az olvasót.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2018/03/patik-laszlo-anna-edes.html )

>!
M_Annie_99
Patik László: Anna, édes

Hát, drága könyvmoly társaim, úgy érzem szép kis slamasztikába keveredtem; ugyanis bajban vagyok azzal, hogyan is indítsam ezt az értékelést. Méghozzá azért, mert úgy érzem, kellett ez a pár nap vagy inkább hét, amíg leülepedett Patik László és az ő Annájának illetve Anna történetének mondanivalója. Ó, akkor ha már itt tartunk, hadd meséljem el, hogy miért is érzem ezt!

Elsőnek ismerkedjetek meg Ti is a főszereplőnkkel, Annával. Ő az a velem egyidős nagyon remélem, hogy mindezt jól szűrtem le, különben zavarba jövök lány, aki beleszeret egy nála 30 évvel idősebb férfiba, aki el is veszi feleségül. Most „elnézően” mondhatnám azt, hogy ezzel még nincs is semmi baj, de még csak most kezdünk belejönni az izgalmakba és a váratlan fordulatokba! Ugye, ugye, az írónk sokkal több mindent tartogat a tarsolyában, mint azt elsőre gondoltuk volna. ;)

„Anyu rajongott Kristófért, azt mondta, a legszebb korban van, már nemcsak a tesztoszteron irányítja, ami egyébként végtelenül unalmassá tesz egy férfit, hanem a szíve is.”

Szóval a mi drága Annánk egy véletlen vagy nem is olyan véletlen folytán mondhatni világhírűvé avanzsál – méghozzá nem is akármilyen módon…! Mindezt egyedül az anyukája tudja meg először, aki elég érdekes módon próbálja egyengetni lánya útját és nem, nem azért mondom ezt, mert ez van leírva a fülszövegben, hanem mert ténylegesen így van!.

„Anyu bruttó háromszázötvenezer forintért megtanulta egy karrierépítő tanfolyamon, hogy nem az elszalasztott lehetőségeken kell rágódni, hanem minden reggel meg kell fogalmazni az aznapi célt és azt, hogy minden ajtó becsukódásakor egy új világ is kitárul, csak észre kell venni.”

Na, hát kérem szépen, a bonyodalmak itt kezdődnek, ugyanis Anna ide-oda sodródik a nagyvilágban, s érzésem szerint túl hamar belecsöppen a dolgozó felnőttek körébe mondjuk ki mit ért dolgozó felnőtt alatt… na mindegy :D. Amennyire én át tudtam érezni a helyzetét, a magam szintén 18 éves, érettségi előtt/alatt álló fejemmel, úgy gondolom, emiatt támaszkodott és hallgatott ennyire az édesanyjára. Ezt pedig azért gondoltam, mert ahogyan én levettem az alaptörténetből, semmilyen komoly tapasztalata sem volt a nagybetűs Élettel kapcsolatban – az már más kérdés, hogy számomra az is érződött, hogy saját gondolatai sem igazán akadtak na jó, elvétve talán volt egy-kettő, a fentebb említett elképzelésem miatt.

„És megtanultam, hogy a szenvedélynek nem tudok ellenállni.”

Emiatt szinte már azt éreztem, hogy a fő karakterünk nem is Anna, hanem az édesanyja, aki egy igencsak különleges asszony. Azt hiszem, ha a való életben találkoznék vele, azt mondanám, hogy ha nem lenne, ki kellene találni. :D Egyszerűen valami zseniális, ahogyan az ő személyisége meg lett alkotva!

„Anyu szerint egy tanulmányban azt is bebizonyították, hogy ötven fölött a nő már végképp nem a külső alapján választ.”

Most pedig elérkeztünk arra a pontra, amikor rádöbben mindenki természetesen velem együtt, miért szerepel a regény molyos adatlapján a „társadalomkritika” jelző. Ha jobban belegondoltok, tényleg lehet szó arról, hogy egy vérbeli vezetőnek született anyuka a legjobbat akarva lányának, akaratlanul, de túlzottan is átveszi az irányítást az egész élete felett. A már-majdnem-felnőtt gyerek pedig hagyja magát, mert ha más biztos pont nincs az életében, akkor az édesanyja tökéletes menedéket, és segítséget jelent – főleg, ha megmondja mit és hogyan csinálj, úgy, hogy az neked biztosan kedvezzen; de szigorúan az ő véleménye szerint. ;)

„Aki csatába megy, annak a veszteséggel is el kell számolnia.”

Azonban a mi édes Annánknak szembe kell néznie a tetteinek a következményével, és rá kell jönnie magától, hogy az élet bizony nem egy habos torta… Ezt az utat egy igencsak kifigurázott és néhol már nevetségesbe forduló módon teszi meg, ahol olykor-olykor mi is magunkra tudunk ismerni – mert hát ki ne hibázna?

„Anyu azt tanácsolta, beszéljem ki magamból a fájdalmat, ő meghallgat, nyugodtan sírjak, aztán azt a csodálatos hónapot (…) tegyem a szép emlékek polcára, majd szedjem össze magam, és kenjek új rúzst a számra.”

A történet pörgős, egyik fordulat követi a másikat, egy percre sem állunk meg, csak száguldunk a főhősnőnkkel az élet végtelen rejtelmeibe, és bizony azt kell mondanom, hogy egy tanulságos történetet olvashattam egy lány útjáról a felelősségvállalás, és a tényleges felnőtté válás felé.

Anna, édes tökéletesen megmutatta nekünk, hogy olykor egy hatalmas pofon az élettől sokkal többet tud segíteni, mint egy jó házasság – ugye, kedves nőtársaim? ;)

http://pagebypagewithanne.blogspot.com/2018/05/ertekele…

>!
Arcturus
Patik László: Anna, édes

Elgondolkodtató és némileg elszomorító kis kötet volt. Tényleg ennyire felszínesek és buták vagyunk? Patik László úgy mutatta be ezt az ékegyszerű felszínességet, hogy egyszerre volt abszurd és reális, hétköznapi, kispolgári, mégis nevetséges, és az a tény, hogy ezeket ennyire egyszerűen lehetett ötvözni, ennyire érzékletesen bemutatni, vajon mit jelent? Vagy azt, hogy ennyire siralmas, szánalmas az életünk, vagy azt, hogy Patik László ennyire zseniális író. Ezt még nem döntöttem el.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/03/26/anna_edes_941


Népszerű idézetek

>!
Bibi_3 P

Aki csatába megy, annak a veszteséggel is el kell számolnia.

>!
Bibi_3 P

A második fogás burgundi csiga volt.
Apu kijelentette, hogy nem akar senkit megbántani, de ő ezt a fogást kihagyja, és tulajdonképpen örül, hogy Kristóf nem Pekingbe megy, mert Bartusné képes lett volna még kutyát is sütni, hogy a veje kedvébe járjon.

>!
M_Annie_99

És megtanultam, hogy a szenvedélynek nem tudok ellenállni.

48. oldal

>!
M_Annie_99

Anyu szerint egy tanulmányban azt is bebizonyították, hogy ötven fölött a nő már végképp nem a külső alapján választ.

170. oldal

>!
M_Annie_99

Anyu rajongott Kristófért, azt mondta, a legszebb korban van, már nemcsak a tesztoszteron irányítja, ami egyébként végtelenül unalmassá tesz egy férfit, hanem a szíve is.

(első mondat)

>!
M_Annie_99

Anyu bruttó háromszázötvenezer forintért megtanulta egy karrierépítő tanfolyamon, hogy nem az elszalasztott lehetőségeken kell rágódni, hanem minden reggel meg kell fogalmazni az aznapi célt és azt, hogy minden ajtó becsukódásakor egy új világ is kitárul, csak észre kell venni.

14. oldal

>!
CsakSimánDorka P

Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves vendégek! Történelmi napokat élünk. Dicsőséges napokat. Ne tévessze meg önöket az impozáns környezet, csatatéren vagyunk. A jövő történészei majd minden bizonnyal az első múzeumi csatáról írnak tanulmányokat, ha ezeket a napokat elemzik.

>!
CsakSimánDorka P

Anyu azt tanácsolta, beszéljem ki magamból a fájdalmat, ő meghallgat, nyugodtan sírjak, aztán azt a csodálatos hónapot, amit Norberttől kaptam, tegyem a szép emlékek polcára, majd szedjem össze magam, és kenjek új rúzst a számra.
Amikor az első adag comb kisült, megemlítettem, hogy még egy apró emléket őrzök magamban Norberttől. Két deci rum után anyu is sírt.

>!
CsakSimánDorka P

A lépcsőházból már legalább öt lakó feljelentette zaklatás miatt. Ha valakivel leáll beszélgetni, a csevegés hamar elfajul, mert Márta néni hivatalosan figyelmezteti lakótársát a pontos, teljes körű adóbevallási és -befizetési kötelezettségére, és megemlíti néhány eltitkolni kívánt gazdasági ügyletét a közelmúltból.Még soha nem ítélték el, hiszen a szembesítés előtt mindenki azzal vonja vissza a beadványát, hogy időközben már megbocsátott a szegény öreg néninek.

>!
CsakSimánDorka P

Anyu szerint emberismereti kérdésekben nyugodtan Márta nénire bízhatom magam. Márta néni a szomszédunk, egy csupa ránc, apró öregasszony. Egyedül él, nem látogatja senki, ami minden bizonnyal a különleges képességével függ össze. Harminc évig az adóhatóságnál dolgozott. Mindent tud a bűnről. Speciális médium. Elég, ha csak megáll előtte egy ember, akárki, és már tudja, ha megszólal, hazudni fog-e, vagy sem. Amikor egy ismeretlen megszólítja – például azt mondja, hogy jó napot kívánok –, azt is tudja róla, milyen adókörben, milyen típusú bűncselekmény terheli a lelkét. Kézfogás és tíz perc beszélgetés után Márta néni előtt az illető jövője is nyitott könyv, kérésre megjósolja, mikor, mennyi időre fogják lecsukni. Mindenkivel könyörtelen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Futótűz
André Brink: Homokba írt történet
Tomori Gábor: Szívcsakra
Émile Zola: A Patkányfogó
Honoré de Balzac: Grandet Eugénia
Daniel Defoe: A fegyenc
Denis Diderot: Az apáca
Honoré de Balzac: Eugénie Grandet
Daniel Defoe: Moll Flanders
Giorgio Vasta: A megfogható idő