Anna, ​édes 56 csillagozás

Patik László: Anna, édes

Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.
Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális,… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789632937700
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937168

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Patik László: Anna, édes

Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen abszurd, humoros és aktuális könyvet takar ez a cím, a könyv stílusa és témája nagyon jólesett most nekem, mintha egy jó komédiát láttam volna, kicsit szürreálisan eltúlozva, és egy picikét görbe tükröt tartva elénk.

Olvasmányos, szórakoztató, humoros történetet, és ami bizonyos, akár igaz történetként is meghatározhatnánk, mert Annák, az édesek, a Márta nénik és a mama-papa köztünk élnek.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/patik-laszlo-anna-…

3 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Patik László: Anna, édes

Anyu rajongott Kristófért, azt mondta, a legszebb korban van, már nemcsak a tesztoszteron irányítja, ami egyébként végtelenül unalmassá tesz egy férfit, hanem a szíve is.

Ezzel a mondattal nyitja regényét Patik László, aki a kötet végén látható fotója szerint jóképű, férfias, szóval hasonlít rám spoiler, majd nem sokkal később így folytatja: Anyu szerint minden harmadik nőnek latens apakomplexusa van, erről is lehet olvasni magazinokban, és ha ez gyakori, akkor természetes is.

Ezek után nagy szimpátiával kezdtem olvasni a könyvet, amit azonnal a Kötter Tamás: Soha ne felejtsd el, valójában annyi idős vagy, ahány éves a barátnőd. vonulatba soroltam – azaz vicces lektűr, és hát nem is csalódtam.

A történet egy alternatív Magyarországon játszódik. A főhős Anna. A cselekmény a férjfogás-szerelem spoiler, a politika spoiler és az üzleti világ spoiler témakörét járja körül.

Lélektan, személyiségfejlődés, tájleírás nincs, a cselekmény pereg. Sokat lehet vihogni, a legjobb karakter egy modern szent spoiler. Őt gyakran megverik spoiler, de nem ezért vontam le a maximális ötből egy fél csillagot, hanem mert a befejezés felrúgja a zsáner szabályait, és megpróbálja komolyan venni magát.

Vigyázat! Ha az első három oldal után nem tetszik akkor ne olvasd tovább, mert nem neked írták!

1 hozzászólás
>!
ppeva P
Patik László: Anna, édes

Mindig nagyon sajnáltam azokat az embereket, akik más életét próbálták élni. Sztáro(cská)kat utánozva, márkákat istenítve, közhelyeket mantrázva, egymást majmolva, másokat irányítva, valódi tudás helyett kétes életbölcsességeket gyűjtögetve, beleképzelve magukat híresek és hírhedtek életébe – a saját életük helyett.
A sajnálaton kívül kétféle érzelmet váltottak ki még belőlem: ha túl közel kerültek hozzám, halálosan idegesítettek, ha meg elég távolból nézhettem őket, akkor kifejezetten jól szórakoztam.
Na, itt elég távolból szemlélhettem anyut, aput, Annát és környezetüket ahhoz, hogy jól szórakozzak rajtuk. Közben persze azért sajnáltam is őket, meg idegesítettek is, főleg azért, mert – sajnos – be tudtam őket helyettesíteni valós személyekkel.* Mert még a viccek is akkor jók, ha van, lehet alapjuk a valódi életben is. Itt pedig jól kihegyezve, jól felépítve követhetjük egy mások életét élő család fonák kalandjait. Meg egy olyan másik Magyarországot, ahol a történet gazdasági-politikai-kapcsolati vonulata történik.
Szatíra, amiből akár azt is levonhatom tanulságul, hogy azonnal meneküljek, ha hasonló mély mondatokat hallok bárhonnan a mindennapi életben…

*pl. a régi fodrásznőmmel, akit azért hagytam ott, mert hajvágás közben (helyett…) anyu-féle dumákat nyomott nekem, a várakozóknak, meg még telefonon a barátnőinek is, egyszerre képzelve magát pszichológusnak, ezoterikus életmód-tanácsadónak, Coelho-nak, divatdiktátornak és a Kiskegyed levelezési rovata (tényleg, van ilyen?) megmondóemberének. Illetve -asszonyának.

3 hozzászólás
>!
Annamarie P
Patik László: Anna, édes

Patik Lászlótól eddig csak Az éjjeli lepkék hangoskönyvét ismertem. Emlékezetes találkozás volt, sokáig fogva tartott a hangulata. Ahogy most olvastam az Anna, édest hirtelen eszembe jutott mindez, és bár a két könyv egész másról szól, párhuzamot véltem felfedezni közöttük. Ezt a hasonlóságot a történetek kétszínűségével jellemezném. Ez nem a klasszikus értelemben vett kétszínűség, és mégis az.
Ebben a könyvben Annának az életét ismerhetjük meg, s ezzel kapcsolatban tanúi lehetünk egy bizonyos típusú embercsoport boldogulásának. Annak a bizonyos, tündöklés és hanyatlás szoros élettársi kapcsolatának. A fiatal és csinos főszereplő előbb egy nála jóval idősebb iskolaigazgatóval köt házasságot, majd sorra érkeznek életébe az izgalmasabbnál, izgalmasabb társak. Ezek a kapcsolatok mindig ugyanazt a sémát követik. Hasznosnak ígérkező szerető, kis szépséghibával, némi megalkuvással. No, de senki ne húzogassa formásra trimmelt szemöldökét, mert az élet már csak ilyen.

Mindez rendkívül szórakoztató formában tálalva, s el is felejtkezhetnénk arról, hogy ez a valóság. Ebben áll a könyv kétszínűsége. Elolvassuk, nevetgélünk is közben, repülnek a lapok, cserélődnek a pasik, csak a fenemód bölcs „Anyu” és a szomszéd Márta néni örök. Addig, addig, amíg a fagyi vissza nem nyal.
Igazán érdekes, mindenképp szórakoztató irodalmi kategóriás a könyv, csak ne lenne ekkora áthallás kicsiny kis országunk szánalmas mindennapjaiból.

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Patik László: Anna, édes

„Anyu bruttó háromszázötvenezer forintért megtanulta egy karrierépítő tanfolyamon, hogy nem az elszalasztott lehetőségeken kell rágódni, hanem minden reggel meg kell fogalmazni az aznapi célt és azt, hogy minden ajtó becsukódásakor egy új világ is kitárul, csak észre kell venni.”

Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala című műve jutott eszembe erről a kötetről. Ez máshogyan abszurd, tragikomikusan szürreális történet, alapjaiban mégis valós, társadalomkritikaként is értelmezhető, ha nem vesszük túl komolyan. Annával csak történnek a események, amit anyuka tervez az a vállalható karrier, vállalható partner, címlapfotók, de a dolgok másképpen alakulnak. Karrierek ívelnek fel és omlanak össze.

2 hozzászólás
>!
White13
Patik László: Anna, édes

Imádtam! :-D

Anna nem egy túl bonyolult csajszi, édesanyja pedig khmm..igencsak határozott nő, akinek mindenről van véleménye. MINDENRŐL.
Ha éppen nincs, akkor főz. Vagy előveszi a rumot és tölt. A panelban, a konyhaasztalnál ülve. Aztán ismét lesz vélemény mindenről.

Nagyon sokat nevettem és mosolyogtam, Patik László jó humorral megírt regénye csodás tükre a mai társadalomnak.

5 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Patik László: Anna, édes

Szürrealisztikus egy élmény volt, az biztos :D
Nem is tudom mit lehetne róla mondani, hiszen igazából olvastatja magát, ezen a téren nincs vele semmi baj. A történet egyszerre humoros és elszomorító, amivel szintén nincs baj. Azzal van csupán bajom, hogy így X nappal az olvasás után sem tudom normálisan megfogalmazni azt az érzést, amit hagyott bennem ez a könyv. Egyszerűen bekúszott a tudatomba, és folyamatosan ezen kattogok, hogy én vajon mit tettem volna, ha Anna helyében lettem volna.
Amit tudok ajánlani: olvassátok! Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye a könyvről, hogy valakivel jól ki tudjam beszélni, és helyre tudjam magamba is tenni a dolgokat.

http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2018/02/patik-laszlo…

>!
Bibi_️3
Patik László: Anna, édes

erre nem írni, hanem mondani kell valamit, hogy úgy lássátok is a véleményem….! ergo.. később érkezem….

Na és akkor a vélemény :)
https://youtu.be/PrI7FJFIAcw

>!
Goofry P
Patik László: Anna, édes

Rendhagyó módon hadd kezdem egy az értelmezés végkövetkeztetésére kívánkozó vallomással. Ergo az elő-kerekítés jegyében már itt, e második bővítményben, azzal a kijelentéssel állok elő, hogy egyáltalán nincs messze tőlem Patik László prózája. Ezt itt és most, így magunk között, kéretik konklúzióként kezelni.

Akkor lássuk, mely premisszáim vezettek ehhez az egyenes kirohanásomhoz. Nos, adott egy a fölszínén derűs, de suttyomban a humor és a nevetségesség eszközeivel világoló kíméletlen írásmű, mely kezdetben a kitaláció inverzén azon a szinten funkcionál, amit könnyedén fölfoghatunk akár a valóság leképezésének is. Szatirikus hangvételének köszönhető, hogy simán adhatná egy kis ország társadalom kritikai sajátosságait. (Itt szokták megemlíteni, hogy természetesen bármely hasonlóság élt vagy élő személlyel és helyzettel csak a képzelet műve!). A lényeg, hogy valamiféle furcsa segítő erő hatására, minden kolbászból kerítés, minden kiválasztott alkimistából ötvös-művész válik…
De ezután a fent említett írói viszonylat a második részben (ami valós, mégis önkényes kettéosztásom, nem pedig egy jól elkülönített felosztása a történetünknek) megtörik kissé. Ekkor már a szereplőit próbára tevő megközelítésben, inkább egyfajta parabolikus ábrázolásmód jut érvényre. Megkerülhetetlenek ebben anyu szimbolikusnak tekinthető személyiségjegyei, melyek a regény elejétől a végéig a főszerepben álló Anna középpontból való elmozdulásával kerülnek előtérbe. Oly módon, hogy szerencsehozó Anna a beszámolónak tekinthető narrációban szinte csak vallomásos-szemtanúja a másodvonalban törtető karriertörténet eseményeinek. Mindez megfejelődik aztán a nem várt fordulattal, amikor szankcionáltan végül minden megcsinált jó rosszra fordul. És ez, ahogyan azt a fölöttem(!!) lakó szomszéd néni szokta volt mondani: hát ez nem közönséges! Ezenfölül pedig micsoda ellenkező irányú fricska ez a húzás a jobbadán happyendre ácsingó olvasói hozzáállásomra. Meg mekkorán megcirógatós ölégtétel már a felszín alá nyomott igazságérzetemnek. Egyenest be kéne sírnom rajta. És muszáj röhögni. Nekem teccet.

1 hozzászólás
>!
h_orsi MP
Patik László: Anna, édes

A fülszövegnek teljesen igazat kell adnom: őrült egy mese. Ugyanakkor nagyon valóságízű, ismerős és felkavarja az érzelmeket.
Számomra a legmegdöbbentőbb ebben az volt, hogy a karakterek nem állnak messze a mai valóságtól. Mindenki azt hiszi, hogy körülötte forog a Föld, nem vállal felelősséget a saját tetteiért. Anna csak sodródik az árral, anyukája pedig mindenáron híressé akarja tenni. Tipikus középosztálybeli család.
A történet közepén ott van Márta néni, aki nálam abszolút elvette az egész történetet Annától. Az idős, kotnyeles néninél nincs viccesebb karakter. Ráadásul olyan szituációkba keveredik (illetve keveri a családot), ami teljesen abszurd és bizarr.
Az egész regény nagyon pörgős, gyorsan olvasható és szerethető történet. Olyan társadalomkritika, mely elég egyértelműen elénk tárja az összes tényt és nem nekünk kell bogarászni a szövegben megbúvó gondolatokat. Más szavakkal: szépen képen töröl a tényekkel, amikkel utána azt csinálsz, amit akarsz.

https://konyvkoktel.blogspot.com/2018/07/patik-laszlo-a…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

Azt mondja, amire por rakódik, arra emlék is, emléket meg ki dob ki?

>!
ppeva P

(…) valószínűleg apu is tipikus férfi, orvoshoz csak rohammentővel jár, (…)

16. oldal

>!
Annamarie P

Ott javasoltam, hogy az estét egy üveg itallal koronázzuk meg, legyen ez a borravalója. Aztán a szobámban, a sangría kortyolgatása közben legalább fél órát mesélt tengeri viharokról, emeletmagas hullámokról, hajókról, vitorlákról, áramlatokról, halakról, sirályokról, míg végre megfogta a mellem.

>!
Bibi_️3

Aki csatába megy, annak a veszteséggel is el kell számolnia.

>!
Annamarie P

Fél liter sangría után hajlamos vagyok ébren álmodni…

>!
M_Annie_99

Anyu szerint egy tanulmányban azt is bebizonyították, hogy ötven fölött a nő már végképp nem a külső alapján választ.

170. oldal

>!
ppeva P

Anyu szerint az egyik legfontosabb dolog a házasságban a bizalom. A másik az az úgyis tudjuk, mi.

91. oldal

>!
M_Annie_99

És megtanultam, hogy a szenvedélynek nem tudok ellenállni.

48. oldal

>!
ppeva P

Anyu minden, apunak címzett levelet felgőzöl, elolvas, visszazár, mielőtt apu kezébe kerülne. Orvosi javaslatra. Még jó, hogy anyu előbb tudta a nagy hírt, kicsit több nyugtatót kevert apu teájába, mert a sokkolóan jó hír is árthat a szívnek.

56. oldal

>!
Bibi_️3

A második fogás burgundi csiga volt.
Apu kijelentette, hogy nem akar senkit megbántani, de ő ezt a fogást kihagyja, és tulajdonképpen örül, hogy Kristóf nem Pekingbe megy, mert Bartusné képes lett volna még kutyát is sütni, hogy a veje kedvébe járjon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tomori Gábor: Szívcsakra
André Brink: Homokba írt történet
Florina Ilis: Gyerekek háborúja
Török-Zselenszky Tamás: Tell el-Mutesellim kertjében
Petry Csaba: A tökéletes bűntény
Odze György: Dunakeringő
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere
Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Berta Ádám: Miki nem finnyás