Vadak 16 csillagozás

Patay László: Vadak

1974 ​- Rajzolta Balogh Péter
Ősi, ha nem legősibb sportunk a vadászat. De vajon ki az igazi vadász? Az, aki kapja magát, kiballag a határba, aztán válogatás nélkül minden állatot lepuffant, ami csak elébe kerül? Bizony nem. Az igazi vadász elsősorban az állatvilág oltalmazására gondol, állatokat, fajokat ment meg a végső kipusztulástól, elszaporításukon fáradozik. ha kell, tenyésztéssel is. A környezetet védi, a természetet őrzi, benne a maga mentshelyét is, mert a mai, nagyvárosi beton- és kőrengetegbe zárt ember számára létkérdés a természet utolsó érintetlen foltjainak megmentése. Az ember már réges-régen felborította a természet egyensúlyát, de a vadász puskájával féken tarthatja olyan állatfajoknak az eluralkodását, amelyek az emberi beavatkozást nagyszerűen tűrték, és természetes ellenségeik kiirtása után végzetesen elszaporodtak. Ilyenkor a vadász „gyilkos” golyója a ritka, pusztulásra ítélt fajok védelmében öl. De a könnyelműen kilőtt golyó egy értékes állatfajnak… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
Madách, Bratislava, 1983
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631134261 · Illusztrálta: Balogh Péter
>!
Móra, Budapest, 1983
64 oldal · ISBN: 9631133230 · Illusztrálta: Balogh Péter
>!
Móra, Budapest, 1978
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631111229 · Illusztrálta: Balogh Péter

1 további kiadás


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Boglinc P>!
Patay László: Vadak

Rá kell jönnöm, hogy nem igen szeretem Patay írásait. Sosem mellőzi személyes megjegyzéseit, amivel nem feltétlenül ért egyet mindenki, mégis egyetemes igazságként könyveli el. Bár számíthattam volna rá, mégis meglepetésként ért, hogy mennyire a vadászat/vadászok szemszögéből mutatja be az állatokat.

A rajzok ezúttal is csodálatosak, külön piros pont, hogy a legtöbb állat lábnyomát is megjelenítik. Az alap információk hasznosak, ellenben a vadászatra vonatkozóak egyrészt ma már nem feltétlen aktuálisak, másrészt engem teljesen hidegen hagynak, hiszen sosem fogok ezzel foglalkozni.

>!
Móra, Budapest, 1974
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631101002
Nashira P>!
Patay László: Vadak

Gyönyörű, szemléletes rajzok, egyszerű, világos, sallangmentes leírások :)
Nagyon tetszett, hogy a nagyvadaknál láthattam mellettük a lábnyomaikat. Alapvetően jó olvasási élmény volt, de mivel én nem vadásztam és nem is fogok soha, nem tudtam nagyon értékelni az utolsó, vadászhatóságról szóló információkat. És azt sem szabadott elfelejtenem, hogy 1974-es kiadást olvasok, tehát már sok védettségre, vadászhatóságra vonatkozó rész nem aktuális :)

padamak>!
Patay László: Vadak

Egyik kedvenc témám. Erdőn-mezőn kirándulva mindig lestem a nyomaikat. Főleg hólepte tájon örültem meg egy-egy helyes felismerésnek. De azért fegyvert soha nem fogtam/fognék rájuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár
Tasi Katalin: Vízcsepp
Joachim Mayer: Milyen fa ez?
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!