Nőből ​is megárt a nagymama (Nőből is megárt a nagymama 1.) 23 csillagozás

Fejlődésregény
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

A ​szerzőnek immár harmadik regénye a Nőből is megárt a nagymama. A játékos cím mögött – a könnyed női kalandok és a káröröm-vicces nagymamai felsülések mellett – sokkal komolyabb lélektani elemzések sora is rejtőzik: egy valódi női fejlődésregény.
Pataki Éva ezúttal a nagymamává válás ígéretes, de egyúttal rögös útján vezeti végig az olvasót. Öt év történéseit meséli el keresetlen őszinteséggel, csipkelődő humorral, ahogy már megszoktuk tőle. Előző regényeit (Még egy nő, Ami elveszett) a megkapóan személyes hangvétel és a finom önirónia tette sajátosan egyedivé; ezúttal még őszintébb, még fanyarabb a humor, még elevenebbek a hétköznapi mozzanatok. Ez a sokrétű könyv elsősorban azoknak íródott, akik maguk is megélték a női lét különböző stádiumait, akik kíváncsiak lányuk, anyjuk, nagyanyjuk, vagy épp unokájuk szempontjaira – és ilyenek a férfiolvasók között is jócskán előfordulnak. A szerző örök témája megmaradt: a nőről és a női szerepkör változásairól, múló és maradandó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2012
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932231
>!
Athenaeum, Budapest, 2012
312 oldal · ISBN: 9789632932231

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Az ÖTYE-től kaptam nagyanyává válásom alkalmából. Valóban így válunk- egy pillanat alatt- nagyanyává. Ez a szerelem, az igazi, felhőtlen, felelőtlen szerelem. A felelőtlen szó fejezi ki igazán ezt az állapotot. Nem vagy felelős semmiért. Legyen az apja-anyja felelős a nevelésért, Te csak szereted és kész.
Ilyen az egész könyv is. Közhelyes igazságok gyűjteménye, de azért szórakoztató.

9 hozzászólás
Anó >!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Szàmomra mindenkèpp ötcsillagos olvasmàny volt. Sokszor megnevettetett, nèha megrìkatott, elszòrakoztatott, időnkènt elgondolkodtatott. Nagyon az èn vilàgom, az okos, időnkènt makrancos Unoka akàr az èn Marci unokàm lett volna!
Nagymamànak valòban nem születik az ember (fura is volna), fokozatosan alakul azzà. S bàr „hirtelen” 3 unokàm lett, èn mèg a fejlődès elejèn jàrok, bàr lèlekben teljesen nagymamànak èrzem magam.

pelika_Bp>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Nem lehet 6 csillagot adni?
Nekem nagyon tetszett a könyv, biztosan azért meg a főszereplővel hasonló koru és szintén nagymama vagyok. Sokszor azt hittem olvasás közben, hogy rólam íródott a könyv.

2 hozzászólás
Gádorka>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Jó stílusban, olvasmányosan megírt regény. Nagyon valós problémával foglalkozik. Életszerűen bemutatja a nők nagymamává válásának folyamatát. Nemcsak az unokavárás és a vele való törődés, de a család, a baráti kör, és a magánélet problémái is életszerűek. Végigkísérhetjük ezt a fejlődési folyamatot.
Nagyon tetszettek a pszichológussal folytatott tanulságos beszélgetések, amelyekből bármely gyakorló nagymama profitálhat. A lényeg, hogy legyünk önmagunk!
Ajánlom a regényt minden nagymamának!

4 hozzászólás
Horvát_Klára>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Pár poénnal megtűzdelve kellemes holywoodi filmet lehetne készíteni belőle. Nem unatkoztam az olvasása közben, de nem is jelentett különleges többletet a két és fél év átélt nagymamaság után.

Foxy_lady>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Maga a történet és a mondanivalója jó volt. Viszont engem picit zavart, hogy kb csak a pasik és a barátnők nevét tudtuk meg, a többieknek nem volt neve, lehet azért hogy egyértelmű legyen, hogy most rokonról van szó. Olvasás közben olyan érzésem volt mintha a Bridget Jones naplóját vegyítette volna a Szex és New York-ot, és így nagymama korban furcsa volt elsőre, de nem sokáig. Ami viszont zavaró volt, hogy nehéz volt olvasni. Valahogy túl tömöttek voltak az oldalak. Túl sok volt benne a több soros mondat, kevés volt benne a tagolás. Nagyon sokat elmélkedett, keveset beszélgetett.
A könyv borítójára szerintem jobb lett volna egy olyan kép, ami akár az egyik jelenetet is ábrázolhatja, ha már ilyen meglepő szerelésben van a nagymama (ráadásul szerintem a gyerek sokkal kisebb a regényben), mert én vártam, hogy megtudjam hogy került így a vízbe és mikor lesz már ekkora az Unoka, de hiába.

Morzsa>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Valami olyasféle (nem OLYAN, de hatásilag hasonló) balzsam volt a lelkemnek, mint a Brunella Gasperinis könyvek. Persze sántít a hasonlat, ezért lehet, hogy valakit félrevezetek majd vele, mert hogy azért nagyon más ez a könyv, mint amazok, hisz állat pl. egy darab sincs benne, de ugyanakkor úgy mesél nekem az életemről, hogy nem rólam mesél, és van benne egy csomó elem, ami nem is vonatkozik rám (pl. a nagymamaságtól még viszonylag messze vagyok), mégsem untam egyetlen részét sem…
Habkönnyű darab, de mégis van benne valami… valami, ami szvsz csak a negyedik x után fog tudni -ha nem is értékelni, de- igazán érdekelni az olvasót (aki vélhetőleg nő). Igen, nevezhetem azt a valamit tanulságosnak vagy tanításnak is, de ez így úgy hangzik, mintha valamiféle pszichológiai elemzést ajánlgatnék, de nem. Nem KELL feltétlenül elgondolkodni rajta, bár kétségtelen, hogy a pszichológussal folytatott párbeszédeken nem kevés óradíjat és fáradtságot megspórolhat az olvasó (akinek ez esetben nem kötelező nagyszülőnek lennie, elég, ha szülő vagy csak a feladataival, elvárásokkal küzdő felnőtt) Aki viszont nem akar elgondolkodni, nem akar dolgozni, az szórakozhat „csak úgy” (szerintem így is dolgozni fog benne egy-két mondat, pl. a Laura által a könyv végén leírt gondolat a korról)
Úgy olvastam, hogy folyton aggódva néztem, ahogy fogynak a lapok, és közelítek a vége felé, mert nem akartam abbahagyni (ez nem az a könyv, amit nem lehet letenni, hiszen nincs feszes, izgalmas cselekménye, lehet keveset olvasgatni belőle minden lefekvés előtt, csak teljesen elolvasni nem akartam, mert nem akartam, hogy véget érjen, én meg kikerüljek a hangulatból meg a tudatból, hogy van élet nem csak a negyedik, de az ötödik és későbbi ikszek után is.

rómaikömény P>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Egyszerűen imádtam, nem tudom, mi ütött belém, de egymás után kb.8 x elolvastam.hangulatos, aranyos, okos, szellemes.Nem vagyok nagymama, de mégis magával ragadott at otthonos, kedves világa.

gerdad>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Aranyos könyv. Humoros akar lenni. Az lett.
Egy csillagot egy kis demagógiáért vonok le. Én kisgyermekes anya vagyok, és a lányáéknak adok igazat benne, nem a nagymamának.

1 hozzászólás
AnitaKiara>!
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama

Érdekes volt, sokáig érleltem magamban a gondolatot, hogy nekikezdjek-e egyáltalán, mert ettől a kortól még igen csak messze vagyok, de egyáltalán nem bántam meg. Kellő öniróniával és humorral mutatja be, milyen dilemmái vannak egy nagymamának, pedig az ilyen „kis csitri” 26 évesek, mint amilyen én is vagyok, azt gondolnánk, hogy abban a korban már minden megy magától. Hát nem :-)


Népszerű idézetek

pelika_Bp>!

– Tudod, ki kezdené elölről! Szülés, varratszedés, szoptatás, azután a gyerekbetegségek, az elkerülhetetlen balesetek, a rémületek, a se vége, se hossza esti mesék, társasjátékok, szülői értekezletek. A világ legjobb dolga, hogy túl vagyunk rajta.

80. oldal

pelika_Bp>!

Régen egyszerű volt, gyerekkoromban lehetett választani, hogy az ember orvos, tanár, villamoskocsi-vezető vagy színész legyen, esetleg újságíró vagy népművelő. Ma viszont a gyerekek coach-nak mennek, vagy HR-esnek, mint Laura kisebbik lánya, áttekinthetetlen betűszavakat morognak, ha a hivatásukról érdeklődünk. Bár azt hiszem, lényegében tök mindegy, milyen fantázianevű munkakört töltenek be, napi sok órát ülnek egy monitor előtt üvegfalú irodaépületekben, ahol állandóan szem előtt vannak, kiskosztümöt vagy öltönyt viselnek, Laura szerint ez a mai idők Gulágja, szegény gyerekek. Szerencse, hogy a lányom tanár, azt még valamennyire tudom követni.

52. oldal

pelika_Bp>!

A polcon kizárólag bodyt találtunk, a szűk, fejen átráncigálandó pólószerű ruhadarabot, amitől mindkettőnket a frász tört ki, hogyan fogjuk ezen átcibálni a kisfiú fejét. Mi a baj a réklivel, amit csak ráhúzott az ember a karocskákra, és a nyaknál megkötötte? Miért ment ki a divatból? Ráadásul a bő rékli elfedte a girnyó végtagokat, és nagyon előnyösnek mutatta az újszülöttet. Miért kellett leváltani a réklit, mint a szocializmust?

85. oldal

pelika_Bp>!

Érdeklődésének megfelelően első szavai nem az anyu, apu voltak, hanem a markoló, a dugattyú, valamint a teringettét.

205. oldal

pelika_Bp>!

Kiváncsian mentem a találkozóra, mert a legtöbb osztálytársamat az évek során szem elől tévesztettem. Sokkoló volt, amikor az ősz, illetve kopasz, öregedő bácsikban és a testes, festett hajú nénikben kellett beazonosítanom egykori osztálytársaimat, akik feltehetően hasonló problémákkal küzdöttek velem kapcsolatban

107. oldal

rómaikömény P>!

Mi sokan vagyunk, tömegesen érkeztünk a Ratkó-nemzedék utolsó hullámával, de utánunk már nem kapkod a munkaerőpiac, ha elveszítjük állásunkat, munkánkat, nekünk annyi; elváltunk, újraházasodtunk, szedjük a vérnyomáscsökkentőt, és próbálunk leszokni a cigiről. Nekünk még amalgám a fogtömésünk, és már szaporodnak a halottaink. A gyengébbek, pechesebbek lecsúsztak, megrokkantak, vagy elvitte őket az infarktus, de akik még élünk és próbálkozunk, mi valamennyien kimentünk a divatból, csak a fekete-fehér fotók maradtak velünk, és a Rolling Stones.

30. oldal,5.fejezet (e-könyv)

1 hozzászólás
pelika_Bp>!

– Egy nyugodt percem sem volt, csak a kicsire tudtam gondolni – panaszolja a lányom, aki most kezdi pedzeni, mivel jár az a megszüntethetetlen állapot, ha az embernek gyereke van. A máskülönben örömteli esemény ugyanis a szabadság örök időkre szóló elvesztésével jár együtt…..

95. oldal

pelika_Bp>!

… és még egy angol használtruhaboltba is betértem, amik elől nehéz kitérni, mivel minden sarkon akad belőlük. Nem erről álmodtunk a rendszerváltás romatnikus hajnalán, mármint hogy a jobb márkákat majd szerencsésebb nyugat-európai társnőink levetett rongyaiból túrjuk össze;

103. oldal

Gádorka>!

Én csak szeretném jól érezni magam a bőrömben.
-Nagyon helyesen. De ha már ez így van, akkor nem a gyermekeibe, nem a hormonokba, nem a barátnőibe, hanem az önmagába kapaszkodás a kiút, mint Münchausen bárónak. ötvenéves korára az ember legyen önmaga4 saját magának a támasza.

51. oldal

Gádorka>!

_ Szóval Edina, így hívják a Tibor feleségét, elmondta nekem, hogy ő a maga részéről lemond Tiborról, vihetem tokkal és vonóval, de barátilag figyelmeztet, hogy Tibor egy sumák tetű, mindig voltak szeretői, otthon halál unalmas, és szerinte rossz az ágyba, csak sajnálni tud, ha én ennyivel beérem.

59. oldal


A sorozat következő kötete

Pataki Éva: …és megint nagymama Továbbfejlődésregény

Nőből is megárt a nagymama sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio
L. J. Wesley: 12 első randi
Renee Ericson: More Than Water – Több mint víz
Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek
Kasie West: A távolság relatív
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Leiner Laura: Higgy nekem
On Sai: A két herceg
Leiner Laura: Valahol