Aurora ​Borealis 9 csillagozás

Északi fény
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Hogy ​mi is ez a könyv? Ellesett pillanatképek sora, átdolgozott reggelek és délutánok alatt felcsipegetett emlékmorzsák az Aurora Borealis című film forgatása közben.
Két fantasztikus nő, a színész és a rendező – miközben forgat, játszik, rendez – az életéről beszélget. Azt mondják, ők már többet nem filmeznek – de mi reméljük, hogy még igen. Két művész a felvillanó északi fényben, túl a nyolcvanon: Törőcsik Mari és Mészáros Márta. A pályáról, a színház- és filmművészet múltjáról, jelenéről, halhatatlan emlékű pályatársakról, kalandokról csevegnek felszabadultan; aztán jóval szomorkásabban a súlyosabb és örök érvényű dolgokról: női sorsokról, háborúról, túlélésről.
Tehát mi is ez a könyv voltaképpen? Művészi hitvallás, tudástár, pletyka, rezignált életbölcsesség – s mindez a közös alkotás folyamatát, az Aurora Borealis születését kíséri. A filmét, amely a valóban megélt női sorsok és élettragédiák tablója – az utolsó szemtanúk vallomása a háborús idők borzalmairól, de… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632937199

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Kötetlen beszélgetések, melyekben egészen gyerekkoruktól avatnak be bennünket életük folyamába, nagyon fájdalmas emlékeket elevenítenek fel, és így haladnak szépen sorban, Pataki Éva finom terelgetésével, életük és pályafutásuk minden fontosabb állomásán át.

Két különleges, nehéz, érdekes és csodálatos női sorsot olvashatunk ebben a könyvben, melyek külön-külön is megérdemelnének egy saját filmet, és nem is tudom, hogy kalandfilm, romantikus film, vagy egy pszichológiai fejlődés film lenne, de biztos, hogy nem unatkoznánk egy percig sem.

Ne hagyjátok ki ezt a könyvet, engem lenyűgözött ez a két fantasztikus ember! Amint tehetem, a filmet is megnézem.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/pataki-eva-meszaro…

2 hozzászólás
Bitten>!
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Minden ami régi az életemet elkíséri….
Csillagokban határ a csillagos ég…. több mint öt csillag.

http://bittennonblogger.blogspot.com/2018/06/pataki-eva…

Nem tudok kiemelni sem lerövidíteni ennél jobban, olvasni és nézni kell.
Lenyűgöző, zseniális és hátborzongatóan fantasztikus. Mert ma már ilyen művészek alig születnek ha születnek egyáltalán

Baráth_Zsuzsanna P>!
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Törőcsik Mari és Mészáros Márta külön-külön is fajsúlyos művészek és emberek, különleges élményt ígér végigolvasni kettejük gondolatainak ütközését a legkülönbözőbb témákban. Nemsokára érkezk a moziba kettejük közös filmje, az Aurora Borealis – Északi fény, ennek apropóján született meg ez a rendkívül érdekes kötet, amelyben a két egymástól teljesen különböző életutat bejárt asszony látszólag csapongva beszélget egymással, valójában azonban nagyon is fontos dolgokat fogalmaznak meg az életről, a szerelemről, a családról, a férfiakról, a művészetről és a szakmájukról, amelyekben mindketten kimagasló eredményeket tudnak felmutatni. Az egyikük egy rendező, aki kőkemény drámákat rendezett véresen komoly témákról, a másikuk sok évtizede van a színészi pályán, amelyet kínkeservesen tanult meg a színpadon, miközben már főiskolásként filmsztár volt. Mindketten hitelesek, erős személyiségek, megszámlálhatatlan díj sorakozik a polcukon, nemzetközi színtéren is bizonyítottak a saját műfajukban, mindent elértek a munkában, miközben mindvégig igazi nők tudtak maradni. Nem éppen könnyű embert választottak társul (Mészáros Márta 12 évig élt együtt Jancsó Miklóssal, Törőcsik Mari pedig hosszú időre kötötte a sorsát Maár Gyulához, egyiküknek sem ez volt az egyetlen házassága, de ezek a férfiak voltak a legnagyobb hatással az életükre, pedig mindketten húzogatták a strigulát rendesen fiatal korukban), családot alapítottak, művészi munkájuk mellett megélték az anyaság minden szépségét és gyötrelmét, mindent tudnak az életről, nem is értem, hogyan nem jutott eddig eszébe senkinek összeereszteni ezt a két ikont egy interjúkötetben. Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, amelytől nem világmegváltást vártam, hanem két nagy formátumú ember gondolataira voltam kíváncsi, akik nagy időket éltek meg, a film, az irodalmi és a színházi élet krémjével töltötték a napjaikat, értékes és izgalmas személyiségek, akiknek van mondanivalójuk, nem csak fecsegnek kifelé a fejükből, mint a mai celebek, és sok mindent letettek már az asztalra az elmúlt évtizedek során. Nem csalódtam, nagyon üdítő volt ezeket a beszélgetéseket olvasni, kár, hogy a végére egy picikét szétesett a szerkesztés, és az önismétlés esete forgott fenn, de ennél a formai hibánál többet nem tudok felróni ennek a könyvnek, amelyet receptre írnék fel mindenkinek, aki belefáradt már a magazinok felszínességébe és igazi, mély mondatokat szeretne kapni a pofijába. Csendesen merengő kötet ez, amelyben azonban heves szenvedélyek izzanak, nincsenek tabu témák, csak megélt sorsok. Imádtam!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/09/28/konyvkritika_p…

2 hozzászólás
Peringerpet P>!
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Tavaly olvastam a Bérczes László beszélgetőkönyvét Törőcsik Marival, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. Mészáros Mártát és munkásságát ezidáig nem ismertem, de abban biztos voltam, hogy ha ezt a két nőt összeengedik, nagy baj nem lehet. :) Nem csalódtam. Jó volt olvasni az életükről, bepillantást kaptam a mindennapjaikba és a szakmai sikereikbe.

Czagány_Tünde>!
Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Az Aurora Borealis könyv tulajdonképpen beszélgetés két kimagasló ember között. Két ÓRIÁS: Mészáros Márta és Törőcsik Mari mesél az életéről. Mindketten a 30-as években születtek, így gazdag életút van a hátuk mögött, a könyvben bepillantást engednek fontos és kevésbé fontos történésekbe, titkokba, egymáshoz való kapcsolatukba, hírességekkel való kapcsolatukba, az Aurora Borealis film forgatásába. A filmet többször láttam. Megdöbbentő és nagyon szép!
Mindkettőjüket nagyon szeretem. Mészáros Márta mindhárom könyvét olvastam. (A másik kettő: Napló önmagamról, Kisvilma film és élet). Életrajzi könyvek, az életébe enged teljes körű betekintést, mely nagyon-nagyon nem hétköznapi. Mindent elolvastam róla, megnéztem a filmjeit és szerencsésnek mondhatom magam, mert személyesen is találkozhattam vele 88 éves korában. Rácsodálkoztam fiatalos, energikus temperamentumára, kedves, közvetlen személyiségére. (Elgondolkodtam rajta, hogy hol leszek én már 88 évesen?) Tisztelem az életútját, mindazt, amin keresztül ment. Sokszor díjazott rendezőnőnk, elsőként hozta el női rendezőként 1975-ben az Arany Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról.


Népszerű idézetek

Gyöngyösi_Lilla>!

T. M.: Azért azon csodálkoztam, hogy amikor együtt forgattunk, a Jancsó egy pillanatig nem volt belém szerelmes. Mondtam is magamban, hogy ez a Jancsó hülye?

147. oldal

Gyöngyösi_Lilla>!

M.M.: Így én sem vagyok féltékeny. Mindig mondtam a páromnak, Jan Nowickinek, hogy inkább feküdjön le valakivel, mint hogy megigyon egy üveg vodkát.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Diószeghy Marietta (szerk.): Mesterek és tanítványok
Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Bódy Gábor: Végtelen kép
Nánay István: Profán szentély
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Szathmáry Gézáné (szerk.): Katalógus 1957–1968
Ládi István: Mozihétköznapok
Dancs Árpád: Mozimániáim
Bódy Gábor: Tüzes angyal / Psychotechnikum azaz Gulliver mindenekelőtti utazása Digitáliában
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.