Hullámok ​hercege 87 csillagozás

Pat Conroy: Hullámok hercege Pat Conroy: Hullámok hercege

A könyv egy családi kapcsolat hátterét boncolgatja kegyetlen alapossággal. A megfásult szülők lelki sebeit átörökítik gyermekeikre, és egyéb megrázkódtatások is megkeserítik a Wingo gyermekek életét. Mindezeken túl persze a Hullámok hercege egy gyönyörű szerelmi történet is, melyben egymásra talál egy férfi és egy asszony, szülő és gyermek, testvér és nővér… mindazok, akik eddig csak önmagukat szerették.

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
448 oldal · ISBN: 9789632450834 · Fordította: Süle Gábor, Vadász Gyula
>!
JLX, Budapest, 1992
520 oldal · ISBN: 9637822119 · Fordította: Süle Gábor, Vadász Gyula
>!
puhatáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 18

Most olvassa 4

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jeanne_Green>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Sokáig szemeztem a könyvvel, mire rászántam magam az olvasására, valahogy éreztem, hogy fel kell készülnöm rá lélekben. Mert a Hullámok hercege nem egy mostanában megszokott romantikus tinédzsertörténet némi misztikummal vegyítve, hanem kőkemény, földbe döngölő írás. Még az elején jó leszögezni, aki könnyed szórakozásra vágyik, ne olvassa el ezt a könyvet.

A Wingo család története megrázó, dühítő, egyszerre váltott ki belőlem sajnálatot, haragot, tehetetlenséget, megkönnyebbülést és megannyi érzést, amit nem is tudnék felsorolni. A tragédiákat, melyek megtörténtek velük, Tom Wingo szemén keresztül látjuk, mégis tökéletes jellemrajzot kapunk mindenkiről, akivel a férfi élete során kapcsolatba került. A cselekményszál részletgazdag, minden apró eseménynek helye van, számtalan visszakapcsolással teszi a szerző érthetővé a múlt és jelen közötti kohéziót, és rájövünk, hogy a megértéshez tényleg minderre szükség is van.

Nem szégyellem bevallani, hogy olvasás közben néha könnyek szöktek a szemembe. Óhatatlanul is magaménak éreztem a fájdalmat, miközben szembesültem azzal, mit és hol rontottam eddig el. Tom Wingo küzdelme és választása egy kicsit az enyém is. Ebben a könyvben ez a zseniális: tükröt tart a lelkünk elé, és mások szenvedésén keresztül önmagunkba is nézhetünk.

Többet nem mondok, el kell olvasni…

3 hozzászólás
Edina_Varga>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Szörnyű történet. Mivel magát a könyvet kell értékelni, nem tudok két csillagnál többet adni. Nem egy gond nélküli élet az enyém, sőt. Volt egy agresszív alkoholista apám, van egy fogyatékkal élő lányom, lett egy elmebeteg apósom. Ám ettől még élni akarok. Nem bírom megérteni és elfogadni sem az öngyilkos hajlamot. Nem bírom az állandó iróniát. Hideg ráz az önsajnálattól. Gyűlölöm a megcsalást. Ha valami nem megy nem kell erőltetni. Ha valami nem tökéletes számunkra, azzá kell tegyük. De nem minden áron. Szöges ellentétben áll velem ez a könyv. Nagyon sok dühöt és tehetetlenséget váltott ki belőlem. Csak kihívás miatt szenvedtem végig. De azt hiszem ilyet többet nem teszek. Inkább lemondok a plecsniről…

robinson P>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Pont olyan jó, mint a belőle készült film. Mivel aprólékosabb, még talán izgalmasabb ,érdekesebb is! Nagyon tetszett.Izgalmas,mi lakik az ember lelkében,mi van a tettek mögött.

FreeAngel>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

MEgrázó, megható és magával ragadó. Röviden így tudnám jellemezni a rendkívül mély lelki mondanivalóval és emésztenivalóval rendelkező könyvet. Nem csupán egy család életébe, múltjába, jelenébe és jövőjébe kapunk betekintést, de olyan elgondolkodtató tanulságokkal is gazdagodunk, amik a saját életünkben is megszívlelendőek lehetnek.

kávésbögre P>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Nagyszerű könyv egy kevésbé nagyszerű családról. De talán pont a szereplők tökéletlensége kellett ahhoz, hogy egy tökéletes történet szülessen.

suzyfox>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Sajnálatos módon szegény Loewensteint már csak Barbra Streisand-ként tudtam elképzelni végig. Jó, akkoriban biztos nem volt egyetlen sötét hajú zsidó zsinésznő sem Hollywoodban :) Nagy mélységek voltak ebben a könyvben, ám sajnos nem voltak mellette az ugyanolyan magasságok. A végén nem volt igazi feloldozás és igazi lezárás sem. Terápiának megfelelt, de a sérelmek a szőnyeg alatt maradtak. Itt-ott nehéz volt olvasni, néhol viszont kifejezetten idegesítő volt Tom vicceskedése. És hogy volt-e igazán szeretet, vagy szerelem? Talán. De mégis több volt a beletörődés és az elkendőzés. Mert amire nem akarunk emlékzeni, az nem történt meg…

abstractelf>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Vörös pöttyös. Mit hittem? Hogy olyan lesz, mint a többi VP könyv.
A valóság ezt semmiben nem tükrözte.
Sajnos szörnyen untam magam rajta, s csak 1-2 kiemelkedő rész volt, amit még élvezni is tudtam.

sünmalac>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Kicsit szentimentálisabb történetre gondoltam a címe alapján. Hát egyáltalán nem. Családtörténet minden árnyoldallal. Nekem túl amerikaiasnak festett.

utazó>!
Pat Conroy: Hullámok hercege

Nagyon tetszett, a borító alapján másra számítottam, s jobb lett.


Népszerű idézetek

Lady_Hope I>!

Ha az anyám sír – magyaráztam a doktornőnek – megszégyenítene akár egy nílusi krokodilt is.

125. oldal

2 hozzászólás
megan29>!

A halott férjekből pocsék apák lesznek – mondta Sallie

346. oldal

kávésbögre P>!

Évekkel később a nagyanyám elmondta, hogy miközben szeretkeztek, Amos folyton azt hajtogatta: „Köszönöm neked, Jézus. Köszönöm neked, Jézus.” Nagyanyám azt mondta, hogy roppant nehéz úgy a szeretkezésre figyelni, ha ott van köztük az ágyban Jézus is.

111. oldal

kávésbögre P>!

Nagy kegyet gyakorolna, ha a jövőben soha nem említené többé az anyámat. Sőt a tényt sem, hogy egyáltalán van anyám. A családom élveboncolásából nyilván eddig is kiderült, hogy olyan domináns személyiségről van szó, akinek nincs egyéb dolga a Földön, mint az őrület elhintése. Ha csak végiglibeg egy zöldségboltban, még a kelbimbó is skizofrén lesz, mire kilép az ajtón.

106. oldal

gesztenye>!

Minden este, amikor vége az edzésnek, hazafelé kocsikázok Charleston utcáin. Mindig sötét van ilyenkor és a híd tetejére érve, mikor a csillagok ragyognak a kikötő fölött, észak felé nézek és azt kívánom, bárcsak minden férfinak és nőnek két élete lenne. Mögöttem Charleston városa csillog a maga felmérhetetlen szépségében, előttem pedig a feleségem és a gyermekeim várják, hogy hazaérkezzem. Mikor odaérek a híd tetejére, suttogva szólalok meg, mintha imát mondanék, dicshimnuszt zengenék. Nem tudnám megmondani, miért teszem, vagy mit jelent ez, de minden este, mikor hazafelé hajtok déli életem és déli otthonom felé, ezek a szavakat suttogom: Löwenstein, Löwenstein.

Szédültnapraforgó >!

Nagyanyám azonban hozott magával mást is utazásából, egy forradalmi gondolatot: a szeretetnek nincs szüksége fegyverekre, a szeretetnek nincs ökle. Nem okoz sebeket, nem folyik miatta vér.

129. oldal

kávésbögre P>!

A lopást mindig nehéz megbocsátani, hát még akkor, ha az ellopott dolog egy egész gyerekkor.

178. oldal

Szédültnapraforgó >!

Nekem az az érzésem, hogy mindig is ebbe a családba akartam beleszületni. Az ember maga csinálja magának a katasztrófát, a saját választása sodorja veszélybe. De mire erre rájön az ember, megöregszik és tisztába jön azzal, hogy a nehezén már túl van. Pedig nem igaz, a neheze még hátra van, hiszen együtt kell élnie a múlt szörnyűségeivel. Ez a „nagy szomorúság” az ember sorsa.

235-236. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Danielle Steel: Saigon
Stephen King: Dolores
Torey Hayden: Egy gyerek
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Charles Bukowski: A kezdő
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Swati Avasthi: Ököl/Jog
Rachel Urquhart: A látnok