Víz ​tükrére krónikát írni 10 csillagozás

Passuth László: Víz tükrére krónikát írni

Az író vallomása:
„Ebben a könyvben három évtized históriáját próbáltam felkutatni, mely 1540 és 1571 között pergett le, s melynek szereplői között van Szapolyai János, Izabella királyné, Martinuzzi és János Zsigmond. Jórészt kevéssé feldolgozott forrásaiban oly gyakran egymásnak ellentmondó korszak, sok szereplővel, de kevés valódi protagonistával. Bár aligha lehet ezt a periódust nagyszerűnek nevezni, sok-sok gyöngyszemet találtam benne. Mint máskor is, mindig is, kérem az olvasót, fogadja ezt a történetet is szeretettel.”

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
538 oldal · ISBN: 9631515796

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Piintyő
Passuth László: Víz tükrére krónikát írni

nem érdekel, akárki akármit mond, Passuthot érdemes olvasni! slussz-passz! :D

ez is milyen érdekes volt! igazából nem is annyira regény: mint ahogy a könyv címében is szerepel, inkább krónika. nincs főszereplő, néhány kiemelkedőbb történelmi személyiség jellemrajzát kaphatjuk itt meg. hogy-hogy nem, most úgy éreztem nem volt annyira távolságtartó az író, mint más regényeiben: pl Martinuzzi, Izabella, János Zsigmond és még tán Dávid Ferenc esetében is, mintha rokonszenvet érzett volna e tragikus sorsú emberek iránt…. vagy csak én voltam fogékonyabb sorsukat illetően. de ha jól meggondolom, még a mellékszereplők is nagyon részletesen be lettek mutatva. (és nemcsak az erdélyiek, hanem a habsburg, francia, török, sőt lengyel, de még a pápai udvar is) pedig ez a magyar történelem három évtizede, amit felölel a könyv, nem hagyott maga után kiemelkedő eseményeket (Buda török elfoglalásán kívül, nem is ismertem ezeket), a személyiségek sem tettek semmi évszázadokon átívelő, maradandó emlékű tetteket, mégis nekem nagyon szimpatikusak voltak zömében. talán pont azért, mert emberileg közel hozta őket. no és az európai kitekintés sem maradhatott el. ezáltal egységében lehet szemlélni az eseményeket, elhelyezni az egyetemes történelemben – ezt én nagyon nagyra értékelem. szóval, mint mindig: korrekt, hiteles.

olvasás közben le akartam vonni egy fél csillagot, mert volt egy rész benne (kb a második harmad elején), ahol nehézkes volt, kicsit el tudtam kalandozni, de végül is az lehetett az én hibám is, a továbbiakban azonban már nagyon lekötött.
tehát: ötös.

8 hozzászólás
>!
GeoMaileR 
Passuth László: Víz tükrére krónikát írni

A politikailag születendő Erdély közreműködőinek felsorakoztatása figyelemre méltó. A párhuzamok, ahogy európai kontextusba helyezi a Mohács utáni évtizedeket, nagyszerű. Ebből következően néhol kicsit nehéz követni a krónikát. De ezzel együtt kiváló alkotás.


Népszerű idézetek

>!
GeoMaileR 

…az nyújtsa ki kezét a hatalom után, akiben elég képesség van erre, elég erőt érez magában, hogy megbirkozzék ellenséges óriásokkal is.

326. oldal, 19. fejezet (Szépirodalmi, 1980)

>!
Piintyő

Mi történjék Izabella belső tanácsosaival, kit tart meg, kit küld el az udvartól a fejedelem? Nizowski Szaniszlón pihentek a tekintetek, amikor e lengyel úr felemelkedett a hosszas térdeplésből. Mintha szellemek szántottak volna át arcán, már nem volt az igéző, játékos kedvű udvari ember, szemgödrei mintha elnyelték volna a könnyező szemet, arca sápadt volt, nyilvánvalóan saját sorsára gondolt, amikor megtette a végtisztességet.

360. oldal

>!
GeoMaileR 

Gyűjteni, mindenből félretenni, (…) Ha megszorítják, ha váratlan baj kerekedik, ha nagy dolgokat lehet kis pénzért megvásárolni, legyen mindig annyi.

507. oldal, 35. fejezet (Szépirodalmi, 1980)


Hasonló könyvek címkék alapján

Horváth Viktor: Török tükör
Breszt Borisz: Divényi történet
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Kemény Zsigmond: Zord idő
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Elek Ottó: Miles adolescens
Gál Dorina: Bíborszív
Jókai Mór: Fráter György
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok