Tört ​királytükör 14 csillagozás

Passuth László: Tört királytükör Passuth László: Tört királytükör

Passuth nagyregényében Zsigmond király-császár és a reneszánsz korába kalauzolja az olvasót. Ebben az eseménydús, fordulatos könyvben az uralkodó mozgalmas életén keresztül a felbolydult Európa vallási forrongásainak eseményeit is végigköveti a szerző, a tőle megszokott történelmi pontossággal.

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Athenaeum, Budapest, 2008
680 oldal · ISBN: 9639797765
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1974
630 oldal · ISBN: 9631501736

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
acsferi
Passuth László: Tört királytükör

Véletlen került annak idején kezembe a könyv, hogy aztán teljesen lenyűgözzön. A magyar történelem Német-római császári címet is megszerző uralkodójáról, Zsigmondról és koráról tudhattam meg olyan információkat, családfájáról, európai útjairól, illetve az egy időben hárman a pápai tiarát viselő személyről, melyek közül az egyiket ráadásul törölték is a pápák sorából, amik számomra addig ismeretlenek voltak. A mű középpontjában a Zsigmonddal kapcsolatos dilemma szerepel, felelősnek tekinthető-e a konstanzi zsinaton megégetett Husz János halála miatt. Emellett a balul sikerült keresztes hadjárata, mely Nikápolynál csúnya katasztrófába torkollott is megjelenik a regény lapjain. Végig élvezetes, nagyszerű stílus, számomra letehetetlen volt.

>!
milcsi
Passuth László: Tört királytükör

Most, hogy a sokadik Passuth könyvet olvastam el, úgy érzem megismertem az író ars-poeticáját, és most már tudom, hogy mit akart valójában közvetíteni felénk. Írói munkásságát több részre lehet választani. A történelmi kalandregényt jól példázza a „Sasnak körme között”, az „Esőisten siratja Mexikót”, a történelemmel átszőtt XX.sz-i. egyén történetét „A lombard kastély és a "Megszólal a sírvilág”, életrajzok „A mantuai herceg muzsikusa” vagy a „Medúzafej”. De talán munkásságának a legnagyobb részét a történelmi krónikák teszik ki, mint pl. a „Hétszer vágott mező” a „Sárkányfog” és nem utolsó sorban a „Tört királytükör”. Nagyon érdekes volt ennek a könyvnek a szerző által írt utószava. Leírja, hogy mindig a kevésbé ismert ill. az utókor által nem a legpozitívabban értékelt személyiségek életét tárja elénk. Lásd Johanna, Caravaggio, Cortés, de a magyar történelenből II. Endre vagy az általam most olvasott Luxemburgi Zsigmond. Ezek a regények mind magával ragadják az olvasót, mintha mi is a történet részesei lennénk. Passuthot nagyon sokan kritizálják könyveinek részletessége miatt , talán ebből kifolyólag rásütik a bélyegzőt, hogy nehezen olvasható. Én azt mondom ha valaki nem tudja átadni magát e művek sodrásának, akkor sohasem lesz képes megérteni Passuthot. Úgy gondolom hogy az Esőistennek több Passuth regény olvasása után lehet nekikezdeni, amikor értjük az író sajátos elvarázsoló stílusát. És ne okoskodjunk amikor befejezünk egy könyvet, hogy a főhős száraz történelmi tanulmányaink szerint negatív személyiség volt. Passuth mindig magát az embert írja le, annak vívódásaival meg nem értettségével.
És akkor a „Tört királytükör”-ről . Ez a könyv tökéletes történelmi krónika a XIV.sz. végének ill. a XV.sz. elejének Európájáról, Magyarországáról, egy nagyon viszontagságos időszakban. A nikápolyi vereség, a török előrenyomulása, Husz János megégetése a konstanci zsinaton, az ellenpápák harca, a bázeli zsinat, Zsigmond császárrá koronázása, az egyház megbékélése. Zsigmond annyira ellentmondásos személyiség volt. Nagyszerű lovag, csapnivaló hadvezér, hűtlen férj, mégis első feleségét Máriát sohasem tudta elfelejteni, hiszen mellétemették Váradra. Kedves, nagyvonalú, bőkezűen adományozó, ugyanakkor egész életpályáján ott volt vele született kegyetlensége, gondoljunk csak a Szent György téri Kont és társainak kivégzésére. Megismerjük e század nagy magyar és európai személyiségeit, gondoljunk csak Garaira vagy Ozorai Pipora. És ott marad bennünk is a kérdés Hunyadi Jánosban valóban királyi vér csörgedezett? Vajon Mátyás Budája tényleg olyan lett volna Zsigmond uralkodása nélkül? Ha sétálunk az Úri utcában álljunk meg egy pillanatra Ozorai Pipo emléktáblája előtt, a hely előtt ahol valaha a nagy itáliai palotája állt. És én újra megköszönöm Passuth Lászlónak, hogy ismét egy nagyszerű olvasmánnyal ajándékozott meg engem.

>!
Aurora_Michaelis P
Passuth László: Tört királytükör

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Anyukám ifjabb korában örömmel olvasta Passuth műveit, később nekem is lelkesen mesélt róluk, így gondoltam, ideje kezembe vennem az egyik könyvét. Az én tetszésemet azonban kevésbé nyerte el, mint az övét.
Passuth stílusát kissé száraznak találom, inkább krónikás, mint író, és a könyv is inkább emlékeztet történelemkönyvre, mint regényre. A sok ismétlés pedig kifejezetten idegesítő volt. Ennek ellenére tetszett a könyv, mert sok érdekes dolgot megtudtam Zsigmondról, az őt közelről-távolról körülvevő személyekről és magáról a korszakról, az akkori világról.

>!
Purpur 
Passuth László: Tört királytükör

Gyerekkorom óta érdekel Zsigmond király kora, ezért aztán gyűjtögetem az erről szóló könyveket, írásokat. Így találtam rá Passuth regényére is, ami – bár nagyon részletes munka – elég nagy űrt hagyott bennem. Az biztos, hogy jó sok információt tartalmaz, viszont sok helyütt nem tudtam eldönteni, mi a valós történelmi tény, és mi az, amit az író talált ki hozzá. A stílusa sem valami olvasmányos, ráadásul oda-vissza csapong az időben. Kár, mert Zsigmondról és az egész korszakról is nagyon klassz regényt lehetne írni. Így inkább olyan, mint egy jó adag forráselemzés.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Bán Mór: A Holló háborúja
Csikász Lajos: A kuruc király
Csikász Lajos: Megátkozottak
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Urbánszki László: Ördöglovas
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Urbánszki László: A dalmát háború