Sárkányfog 14 csillagozás

Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog

Az erdélyi késő reneszánsz korát és Báthory Zsigmond uralkodását bemutató Sárkányfog sok szálon futó krónikája rengeteg szereplőt vonultat fel. Passuth e művéből azonban nem csak szűk három évtized erdélyi eseményeibe nyerhetünk bepillantást; megelevenedik II. Fülöp barokk Spanyolországa, illetve megismerhetjük a francia és a császári udvar intrikus világát is.

Eredeti megjelenés éve: 1960

>!
Athenaeum, Budapest, 2009
784 oldal · ISBN: 9789632930626
>!
Athenaeum, Budapest, 2009
784 oldal · ISBN: 9789639797772
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
780 oldal · ISBN: 9631502740

2 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
AkyV
Passuth László: Sárkányfog

Passuth könyveinek „krónikás” hangvétele szokatlan, de mindenképp érdekes. (Magam részéről a kedvenc történelmi regényíróm egyelőre továbbra is Mika Waltari.) Mindamellett örülök, hogy (például Kodolányi Jánoshoz hasonlóan) túllépi azt az „ifjúsági” hangvételt, ami sok magyar történelmi regényre jellemző.
Passuth mindig számos karaktert szerepeltet, ami oda vezet, hogy többnyire csak egy-két főszereplője tűnik háromdimenziósnak. Ez nem is feltétlenül baj, máskülönben az ilyen hatalmas terjedelmek még hatalmasabbá válhatnának. Mindenesetre Báthory Zsigmond egy olyan jól leírt főszereplője a könyvnek, hogy jól meg lehetett benne látni a fejedelem mögött az embert is, hogy a végére annak ellenére szánakoztam sorsa felett, hogy korántsem nevezhető pozitív főhősnek. Hasonlót utoljára talán Fehér Tibor könyve, a Nyugtalan vér olvasása során éreztem, évtizedekkel ezelőtt, ami a magyar Salamon királyról szól.
A könyv amúgy elég jól bemutatja, hogy minden igaz lehet, meg az ellenkezője is. Hogy hol a török, aki kell nekünk, hol meg a Habsburg. Hogy nekem e mellé az ember mellé kell állnom, vagy, ja, nem is, inkább a másik mellé. Kíváncsi vagyok, mi minden történt volna másképp Zsigmond szeszélyessége nélkül. Csak néhány ember van, aki (legalább részben) konstans, mint például Bocskai a császári hűségével, vagy a jezsuita gyóntató atya a katolikus elkötelezettségével – elvárásaik sikere így hát erősen meg is kérdőjeleződik abban (ebben?) a hintázó világban.

>!
borzface
Passuth László: Sárkányfog

Személy szerint én szeretem Passuth stílusát, a kissé lassú, krónikás hangulatot :-)
Báthory Zsigmond története filmvászonra kívánkozik!

>!
halint
Passuth László: Sárkányfog

Nekem nagyon tetszett, de nem sikerült gyorsan kiolvasnom, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a történelmet, és érdekli az erdélyi fejedelemség történelme.

>!
Pasa_István
Passuth László: Sárkányfog

Sajnos nem fogott meg annyira, hogy jó értékelést adjak..

>!
milcsi
Passuth László: Sárkányfog

Hát most nagyon nagy bajban vagyok. Passuth feltétlen rajongója vagyok, de nem tudom maradéktalanul dícsérni ezt a könyvet. Passuthtól megszoktuk a ma már szinte mástól nem is olvasható csodálatos magyar mondatokat, de itt most ez kevésnek bizonyul. Báthory Zsigmond a magyar történelemnek nem volt egy túlzottan ismert és szeretett személyisége. Ahogy olvastam ezt a könyvet, nem tudtam úgy beleélni magam a korba sem a történetbe mint más Passuh műveknél. Sajnos a sajátos Passuth-i részletesség itt már unalmassá vált. A töménytelen nehezen olvasható levelekből kevesebb jobb lett volna, mert így még töredezettebbé vált a történet. Nagyon sajnálom ,hogy ezeket kell írnom, először nem vagyok elégedett egy Passuth mű olvasása után. A négy csillag az író iránt érzett rajongást tükrözi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szentmihályiné Szabó Mária: Lorántffy Zsuzsanna
Ignácz Rózsa: Hazájából kirekesztve
Nyirő József: A sibói bölény
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Bán Mór: A Holló háborúja
Csikász Lajos: A kuruc király
Csikász Lajos: Megátkozottak
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Bányai D. Ilona: A vér jogán