Sárkányfog 22 csillagozás

Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog Passuth László: Sárkányfog

Az erdélyi késő reneszánsz korát és Báthory Zsigmond uralkodását bemutató Sárkányfog sok szálon futó krónikája rengeteg szereplőt vonultat fel. Passuth e művéből azonban nem csak szűk három évtized erdélyi eseményeibe nyerhetünk bepillantást; megelevenedik II. Fülöp barokk Spanyolországa, illetve megismerhetjük a francia és a császári udvar intrikus világát is.

Eredeti megjelenés éve: 1960

>!
Athenaeum, Budapest, 2009
784 oldal · ISBN: 9789632930626
>!
Athenaeum, Budapest, 2009
784 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639797772
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
780 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631502740

2 további kiadás


Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

kisssan27 >!
Passuth László: Sárkányfog

Lassú folyású, alapos, részletes történelmi regény Erdély viszonyairól és külkapcsolatairól a XVI-XVII. század fordulóján. Főalakja Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem.

manu0217>!
Passuth László: Sárkányfog

Újabb csodálatos történelem óra! Ebből a regényből értettem meg sokat, amit hiába tanultam, kiesett. Most megmarad. nagyon szeretem Passuth teljesen egyedi stílusát!

milcsi>!
Passuth László: Sárkányfog

Hát most nagyon nagy bajban vagyok. Passuth feltétlen rajongója vagyok, de nem tudom maradéktalanul dícsérni ezt a könyvet. Passuthtól megszoktuk a ma már szinte mástól nem is olvasható csodálatos magyar mondatokat, de itt most ez kevésnek bizonyul. Báthory Zsigmond a magyar történelemnek nem volt egy túlzottan ismert és szeretett személyisége. Ahogy olvastam ezt a könyvet, nem tudtam úgy beleélni magam a korba sem a történetbe mint más Passuh műveknél. Sajnos a sajátos Passuth-i részletesség itt már unalmassá vált. A töménytelen nehezen olvasható levelekből kevesebb jobb lett volna, mert így még töredezettebbé vált a történet. Nagyon sajnálom ,hogy ezeket kell írnom, először nem vagyok elégedett egy Passuth mű olvasása után. A négy csillag az író iránt érzett rajongást tükrözi.

BarbieB>!
Passuth László: Sárkányfog

Passuth mesterien tárja fel Erdély helyzetét a nagy európai tablón, a spanyol, francia, angol, török és persze Habsburg birodalmak szövevényes érdekhálózatában. Eközben képes ezt a „nagy” történelmet is közel hozni az olvasóhoz, pusztán azáltal, hogy megmutatja az emberi oldalát is az uralkodóknak, akik ettől egy csapásra életre kelnek, és lelépnek a történelemkönyvek lapjairól. Azonban most először éreztem azt, hogy a könyv második felére elvesztette ezt a képességét, és belegabalyodott a tengernyi név forgatagába, akik mind ennek a zűrzavaros korszaknak a szereplői.
https://litfan.blog.hu/2020/09/15/passuth_laszlo_sarkanyfog

Pasa_István>!
Passuth László: Sárkányfog

Sajnos nem fogott meg annyira, hogy jó értékelést adjak..


Népszerű idézetek

kisssan27 >!

[…] sárkányfogból kel ki a leggonoszabb vetés.

121. oldal, 13. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!
Szentmihályiné Szabó Mária: Lorántffy Zsuzsanna
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Bányai D. Ilona: Erdély lángjai
Féja Géza: Dózsa György
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye
Szántó György: Hajdútánc
Csikász Lajos: Arany és vér
Tapodi Brigitta: Amit örökül kapsz
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök