Az erdélyi késő reneszánsz korát és Báthory Zsigmond uralkodását bemutató Sárkányfog sok szálon futó krónikája rengeteg szereplőt vonultat fel. Passuth e művéből azonban nem csak szűk három évtized erdélyi eseményeibe nyerhetünk bepillantást; megelevenedik II. Fülöp barokk Spanyolországa, illetve megismerhetjük a francia és a császári udvar intrikus világát is.
Sárkányfog 22 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1960

Hát most nagyon nagy bajban vagyok. Passuth feltétlen rajongója vagyok, de nem tudom maradéktalanul dícsérni ezt a könyvet. Passuthtól megszoktuk a ma már szinte mástól nem is olvasható csodálatos magyar mondatokat, de itt most ez kevésnek bizonyul. Báthory Zsigmond a magyar történelemnek nem volt egy túlzottan ismert és szeretett személyisége. Ahogy olvastam ezt a könyvet, nem tudtam úgy beleélni magam a korba sem a történetbe mint más Passuh műveknél. Sajnos a sajátos Passuth-i részletesség itt már unalmassá vált. A töménytelen nehezen olvasható levelekből kevesebb jobb lett volna, mert így még töredezettebbé vált a történet. Nagyon sajnálom ,hogy ezeket kell írnom, először nem vagyok elégedett egy Passuth mű olvasása után. A négy csillag az író iránt érzett rajongást tükrözi.

Passuth mesterien tárja fel Erdély helyzetét a nagy európai tablón, a spanyol, francia, angol, török és persze Habsburg birodalmak szövevényes érdekhálózatában. Eközben képes ezt a „nagy” történelmet is közel hozni az olvasóhoz, pusztán azáltal, hogy megmutatja az emberi oldalát is az uralkodóknak, akik ettől egy csapásra életre kelnek, és lelépnek a történelemkönyvek lapjairól. Azonban most először éreztem azt, hogy a könyv második felére elvesztette ezt a képességét, és belegabalyodott a tengernyi név forgatagába, akik mind ennek a zűrzavaros korszaknak a szereplői.