Négy ​szél Erdélyben 20 csillagozás

Passuth László: Négy szél Erdélyben Passuth László: Négy szél Erdélyben Passuth László: Négy szél Erdélyben Passuth László: Négy szél Erdélyben

Báthory ​István portréja nyolc éven keresztül köszöntötte a fejedelem által alapított kolozsvári főgimnázium lépcsőin felfelé igyekvő ifjú Passuthot. A fejedelem arcáról – úgy hírlett – le lehet olvasni a sors erélyeit. „Láttad-e ma Báthoryt?” – kérdezgették egymást az iskola diákjai, valójában tanáraik aznapi hangulata iránt érdeklődve.
A Négy szél Erdélyben című regény tehát nemcsak a jelentőségében Báthory Gáborhoz és Bethlen Gáborhoz mérhető fejedelmet örökíti meg, hanem Passuth ifjúkorának egyik emblematikus figuráját is. Báthory kora, a XVI. század – mintegy az iskolásévekhez hasonlóan – a nagy válságok és merész kezdeményezések időszaka. Mindaz, ami egy évszázaddal később, Bethlen Gábor uralkodásának idején megvalósult, valójában már ekkor elkezdődött. Erdély viszonylagos önállóságát sem a Habsburg-ház, sem a törökök nem fenyegették, és ha rövid időre is, de megszilárdult a központi hatalom. Mindennek persze ára volt: le kellett verni a Békes-féle lázadást, meg kellett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1957

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kincses Könyvek

>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2007
566 oldal · ISBN: 9789639797062
>!
Athenaeum, Budapest, 2007
672 oldal · ISBN: 9789632930664
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1975
522 oldal · ISBN: 9631504700

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
milcsi
Passuth László: Négy szél Erdélyben

Korhű ábrázolás a késő reneszánsz Erdélyről. Báthory István élete fejedelemmé választásától lengyel királlyá koronázásáig. Érdekesek visszaemlékezései a Padovai egyetemi évekre (aminek örökké szerelmese maradt, de az író személyes kötődése Olaszországhoz is egyben), és bécsi bebörtönzésére, majd eljutunk a szentpáli események, és a törökkel való állandó politikai lavírozások után a lengyel trón megszerzéséig. Szerepet kapnak a történetben a korszak nagy egyéniségei, mint például Balassi Bálint. Ezt Passuth a szokott, ma már más történelmi regényekben nem igazán olvasható csodálatos nyelvezettel írja le. Nagyon jó, hogy Passuth csak a magyar történelmet taglalja, és Báthory további életét meghagyja a lengyel krónikásoknak. Akinek ez az írói hozzáállás, illetve máshol nem olvasható nyelvezet nem nyeri meg tetszését, annak nem biztos hogy az íróban kell keresni a hibát.

>!
halint
Passuth László: Négy szél Erdélyben

Legnagyobb kedvencem lett Passuth, részben ennek a regénynek köszönhetően…

5 hozzászólás
>!
chajni
Passuth László: Négy szél Erdélyben

Báthory vitathatatlanul kiemelkedő személyiség volt, ez a Passuth könyv is tetszett, közelebb hozott a korhoz, mint bármelyik történelemkönyv.

>!
Pasa_István
Passuth László: Négy szél Erdélyben

Most így utólag, és (bár nem szeretek hasonlítgatni) összehasonlítva Móricz Erdély trilógiájával, az egy kicsit jobban tetszett.
A szokásos részletes leírások tetszenek.
Nekem Passuth a XX.századi Jókai Mór..(ha lehet ilyet mondani)


Népszerű idézetek

>!
forElle

„…aki belekapaszkodott a szabadságba, az utat választotta, sorsától menekül.”

>!
Baki P

Mintha bálványok lennének, úgy ülnek mereven, mozdulatlanul – hárman Báthoryak.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Méhes György: Kolozsvári milliomosok
Jósika Miklós: Az utolsó Bátori
Kozma Mária: Borsosméz
Wass Albert: Kard és kasza
Bánffy Miklós: Megszámláltattál…
Száraz György: Egy furcsa könyvről
Sütő András: Perzsák / A szuzai menyegző
Wass Albert: Magukrahagyottak
Ágoston Vilmos: A kisajátított tér
Bánffy Miklós: Huszonöt év