Lagúnák 17 csillagozás

Passuth László: Lagúnák Passuth László: Lagúnák Passuth László: Lagúnák Passuth László: Lagúnák Passuth László: Lagúnák

Az ​Udvari asszony regényének nevezhetnénk ezt a művet, olyan értelemben, ahogyan Castiglione az Udvari Ember kifejezést használta. A XV-XVI. század fordulója már férfi-erényeket is követel a nőtől, az iménti értelemben vett Udvari Asszonytól: azt, hogy folyamatosan uralkodjék értelmével szenvedélyein, érzelmein és érzékein, azt, hogy legyen benne valami „démoni tárgyilagosság” önmagával és az udvarokkal szemben, azt, hogy a test és a lélek szépségei az értelem uralma alatt harmonizáljanak benne.
Passuth László ilyenféle nőről írta regényét. Hősnője Cecilia, a ciprusi király törvénytelen lánya, aki Velencében a nagyvilági kurtizán életét éli, s közben – hol titkon, hol nyíltan – bonyolult diplomáciai feladatokat old meg a velencei Signoria megbízásából. Egy darabig úgy látszik: Cecilia értelme szigorú kordában tartja testét, lelkét, érzelmeit, de amikor egyik diplomáciai útján megismerkedik Giorgionéval, a századforduló nagy festőjével, az Udvari Ember erkölcsi és értelmi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1958

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1972
290 oldal · keménytáblás
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1967
350 oldal
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
440 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Minka
Passuth László: Lagúnák

Eltartott egy ideig, amíg megszoktam Passuth „nyelvét” de megérte türelmesnek lenni. Nagyon tetszett a könyv, bár szomorú.

>!
Piintyő
Passuth László: Lagúnák

Ebben a könyvben a 15-16 század fordulójának Velencéjével ismerkedhetünk meg, középpontban Morosinivel, a Signoria nagyhatalmú urával, Ceciliával, Ciprus királyának fattyú lányával, valamint Giorgione festővel. Végülis akárhogy nézem ez utóbbi kettőnek a szerelmi története, csak nem olyan szappanoperás, érzelgős love story . csakolyan Passuthos, visszafogott, mégis megrendítő szerelmi történet.

>!
Amilgade
Passuth László: Lagúnák

A végén sírtam, pedig az elején nagyon nehezen haladtam az olvasással. Régen olvastam Passuth-tól, megint el kellett merülnöm a gyönyörű mondataiba. Nem hosszú regény, mégis annyi mindenről írt! Szerelem, kémkedés, Velence lassú pusztulása. Letehetetlen!!

13 hozzászólás
>!
rosa_canina
Passuth László: Lagúnák

Jó volt a történet, érzékletesek a leírások. Meglepett, hogy Passuth milyen finoman, érzékenyen írt a testi/lelki szerelemről, nem lepett meg viszont, hogy milyen biztosan forgolódik a középkori Velence falai és egész Itália történelmében.

>!
husza68
Passuth László: Lagúnák

Amennyire tetszett- A sasnak körme közt-, annyira nem tetszett ez az írás, nem is olvastam végig.


Népszerű idézetek

>!
Piintyő

Hajók érkeznek: a tengerészek kétfejű emberekről, pikkelyes testű lányokról beszélnek. János pap országáról, Indiáról: fekete királya gyémántköntöst visel. Szegények hallják: képzeletük megtelik mesével, míg gyomruk üres marad, elhullajtott koncokra lesnek, kis munkára, alantas napi csodára, mely ad néhány órányi feledést.

113. oldal

>!
daniagi

Sokat lehet tanulni a férfiaktól, ha nem vagy rest, vagy szerelmes, s nem vagy ostoba. De ha unatkozol…ezt az egyet megérzi a férfi, hiába igyekszel felkelteni magadban a vágyat. Bizony, ösztöne szól, ha kicsinyled természetét, másnapra gondolsz. Ezt nem bocsátják meg a férfiak. Ha úgy érzik, bábut öleltek, s lelked ott kószál elíziumi mezőiden.


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Kren: A szent szajha
Daniel Defoe: Moll Flanders
Émile Zola: Nana
Madeline Hunter: Merész álmok
Mingmei Yip: A Barackvirág Pavilon titka
Kicune: Az ágyas
Kathleen Winsor: Amber
Lévai Anita – Potó István: Katolikus pápák
Pasquale Festa Campanile: A szerelmes boszorkány