A ​legkisebb óriás 3 csillagozás

Nyugat-afrikai népmesék
Páskándi Géza (szerk.): A legkisebb óriás

Messze, igen messze, valahol Afrikában él Szárihun, a csalafinta, bátor nyulacska. Szemfülességben, agyafúrtságban nemigen akad párja. Túljár még a sunyi hiéna és a fürge vadász eszén is. Mindenütt ott van, mindent tud, ami a végtelen szavannában történik. Sokszor ő maga is hallgatja a meséket, melyeknek előadói Tajého, egy öreg afrikai vadász, vagy éppenséggel egy jóságos, krokodilkönnyeket ontó víziló, s így mi is részesei lehetünk az eleven eszű nyulacskával együtt az afrikai mesevilág titokzatos szépségének. Ezeket a meséket Alpha Diallo, a hazánkban élő guineai író gyűjtötte és Páskándi Géza dolgozta át költői-mesei történetekké a magyar gyerekek részére. Az izgalmas, érdekes mesék Engel-Tevan István kifejező rajzaiban elevenednek meg.

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1984
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631136337 · Fordította: Páskándi Géza · Illusztrálta: Engel Tevan István

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Niger


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Páskándi Géza (szerk.): A legkisebb óriás

Kedves-aranyos mesék ezek a afrikai népmesék, érdekes, hogy ebben a könyvben, ezekben a mesékben milyen nagy szerepet kapott a nyúl. Sosem jutna eszembe Afrikában a nyulat főszerephez juttatni. :-) Ez az állat nekem túlságosan európai. Vagyis hát inkább azt mondanám, hogy nem afrikai. :-) Ahogyan Ázsiában is nehezen képzelem el.
Nos, nem érzem ezt a könyvet kiemelkedőnek, de ettől függetlenül élvezetem a történeteket.

3 hozzászólás
imma P>!
Páskándi Géza (szerk.): A legkisebb óriás

Na ez fantasztikusan tetszett, elégedett vagyok. Kicsit emlékeztetett El-ahrairah kalandjaira (csak itt Szárihunnak hívják), meg egy kicsit emékeztetett a [[http://moly.hu/konyvek/i-k-fjodorova-husvet-szigeti-mitoszok-mondak-es-legendak|húsvét-szigeti mondákra]] is. Inkább nagyobb gyerekeknek ajánlom, meg úgy egyáltalán mindenkinek, akit érdekelnek a mítoszok (ezek inkább ilyen mítoszos mesék szerintem).
Az illusztrációk különösek, ez jó, de sajnos nem teljesen vagyok megelégedve velük. És a zsiráf is csak egyszer bukkant fel.

Amúgy van még benne furaság: 1) a címe sehol nem köszön vissza, nincs ilyen mese benne 2) az első oldalról megtudjuk, hogy ugyan Páskándi Géza dolgozta fel őket igen jól, de Alpha Diallo gyűjtése és fordítása nyomán – szerintem így a borítón lenne a helye 3) a mesék előtt fel van tüntetve egy nagy közös cím, „A csalafinta nyúl: Szárihun” – és mivel valóban többé-kevésbé róla szólnak a mesék, nem értem, miért nem ez a címe a könyvnek.

Gabye>!
Páskándi Géza (szerk.): A legkisebb óriás

Újabb külföldi mesegyűjtemény. Ezek leginkább állatmesék. Van benne egy-kettő, ami viszont inkább mítosz szerű. De a legtöbb SZárihun, a csalafinta nyúl kalandjait dolgozza fel. Jól szórakoztam, egyik másik kimondottan tetszett. A rajzok viszont, hát nem nyerték el tetszésem..


Népszerű idézetek

imma P>!

– Mi van a szemeddel? – kérdezte a mesélő Víziló. – Te sírsz.
– Én? – próbált könnyedén válaszolni a nyulacska. – Dehogy, csak a távolban nagy esőt látok, olyan nagyot, hogy tükröződik a szememben is.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyúl · sírás · víziló
MissWenut >!

Volt egyszer egy óriás. Nyámorinak hívták. Nála feneketlenebb bendőjűt az egész Földön nem találhattál, de még az óriások országában sem. Egy ültő helyében képes volt megenni néhány gnúcsordát, s hozzá felhörpinteni a Niger valamelyik mellékágát

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Niger
MissWenut >!

– Hogy lehet a legifjabb a legokosabb? – vinnyogta a hiéna, akit néha Bukkinak, vagyis hát Rongyosfarkúnak is csúfoltak.
– Minél fiatalabb valaki, annál jobban emlékszik a születésére.
Sőt arra is: mi volt születése előtt. Ezt mi, idősebbek már régen elfeledtük. A születés a legnagyobb csoda, tehát ennek titkára emlékezni nagy okosság -mondotta bölcsen az oroszlán.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

A varjú háztűznézőben
Petro Lizanec (szerk.): Három arany nyílvessző
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt
Vajda Endre: Tüskés, a kertész
Jékely Endre (szerk.): Hogyan győzte le a jaguárt a teknős?
Ivan Olbracht: A bölcs Bidpai és állatai
Katona Tamás (szerk.): Történetek az Ezeregyéjszakából
A világirodalom hatvanhat legszebb meséje
Jékely Zoltán: A három törpe
Abonyi Árpád (szerk.): Négy világtáj népmeséi