Sárbogárdi ​Jolán – A test angyala 356 csillagozás

Habszódia
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

„Az ablakhoz érve kinyitotta a hatalmas, csupaüveg ablakot. Szép ovális arcát meglebbentette a langyos őszi huzat. Amint kis beszélgetőtársát kidobta, maga is kinézett azon. Balra a Lánchíd karcsú ívét pillantotta meg, háttérben a Halászbástya s Hilton impozáns épülettömbjével, jobbra a Tihanyi Apátság két karcsú tornya volt látható. E kettőt a Rózsa-domb merész íve kötötte össze, valamint a Margit-híd s Sziget lágyan susogó lombja, melyet madarak "csicsergése” tett változatossá.
Éppen idáig jutott gondolatai láncszemében, mikor a kis Katicabogárka leért a Váci utca napfényes díszkövezetére, ám nem ütötte meg magát. Edina közepeset sóhajtott, de nem engedett szabad folyást emlékei megrohanásának munkaidőben, hanem gépéhez ült és vidáman ütni kezdte…"

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Magvető, Budapest, 2013
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425475
>!
Magvető, Budapest, 2009
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425475
>!
Magvető, Budapest, 2007
112 oldal · ISBN: 9789631427882

4 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Balajthy Dénes · Margittay Andor · Margittay Edina


Kedvencelte 64

Most olvassa 7

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

"Elalvás előtt többször jutott ugyanarra a gondolatra.
– Dénes! Dénes! -"

Mindeközben Dénes makacsul és elszántan arra gondolt, hogy „Edina! Edina!”, és lássuk be, több gondolat tulajdonképpen nincs is a kötetben.
A mű a Júlia és a Romana füzetek paródiája, habszódia, ahogy azt az alcím is mutatja, és már érezzük is, ahogy elborít minket a rózsaszín összes árnyalatában játszó fékezett habzás. Az író minden lehetséges és lehetetlen helyesírási, nyelvtani és stilisztikai hibát elkövet, amibe csak Sárbogárdi Jolánnak, a képzeletbeli szerzőnek beletörhetne a bicskája és billentyűzete.
Az értékelők lelkes csapatának kedvenc fordulata az volt, amikor egy belépő szereplőt nagy ovulációval fogadnak, de nekem az a fémes csengésű mondat is megnyerte a tetszésemet, amikor Edina azon töpreng, hogy szerelme vajon acélból szeretne-e találkozni vele vagy sem.
A kötet tehát hasonló szóképekben gazdag, előtte érdemes ráhangolódásként brazil szappanoperákat tanulmányozni, bár itt csakis magyar szereplők, magyar tájakon haboznak még egy ideig a boldog végkifejlet előtt.

3 hozzászólás
n P>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Azanyjaszemithátmivoltez!!!
Már megint, csak úgy dolog időben, belepillantottam és elragadtattam…
Micsoda bonyodalom van az Ízletes lekváros porcukor fútta harapásában.
Naplemente lett az ablakból, és a félhomály különös hullámokat rezdített meg szervezetükben
No, meg ilyenek!
Hihetetlen!
Jó, mit jó, kiváló volt!!

7 hozzászólás
dacecc>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Hát ez valami fantasztikus. Ennyire elegáns savazást nem is tudom, hogy láttam-e eddigi rövid pályafutásom alatt. Úgy tolja túl PNL az egészet, hogy egy pillanatig sem lesz erőltetett, vagy feszengős a szöveg, nem akar humoros lenni, egyszerűen csak az. (Egy hátránya van a könyvnek: nem lehet nyilvános helyen olvasni, én legalábbis nem mertem, miután hangosan felnevettem egyik reggel a tömött buszon. Álmos pestieket jobb nem ingerelni a vidámságommal.)

12 hozzászólás
Littlewood IP>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Ebből tanulok írni. Inverz módszerrel.

Másoknak is csak ajánlani tudom hasonló célra.

7 hozzászólás
sztimi53>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Margittay Edina még soha nem volt egymáséi. Ez az első mondat. És ez az első mondat, aminél elröhögtem magam és aztán nem tudtam csak végigbazsalyogni az egészet. Nem minden előképzettség nélkül olvastam, én pont az efféle a tizedfordulói románaéstársaifüzeteken nőttem fel, amiben túlfő a romantinka, de semmi komoly akció nincsen, maximum elszívnak egy cigit utána, amiben eltérő társadalmi osztályú, összeférhetetlen emberek forrnak össze tsudálatos románcban, pocsék helyesírás és gyatra stílus közepette. PN meg fogta magát és írt egy ilyet, amiben “tobzódnak” a felesleges idézőjelek, az indokolatlan Nagy Betűk, a rossz helyre rakott !!! írásjelek, a bájos képzavarok, némi névtévesztés, elírások is akadnak benne, nyilván, na meg ilyesmik, hogy ziháló levegővétele nem hagyott kétséget maga felől. A magyar környezet is sokat dobott rajta. Köszönöm, hogy nevettem.

egy_ember>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Olyan mintha egy múlt század eleji romantikus regényt (már ahogy én azt elképzelem, hogy mindenki doktor úr meg mérnök úr, az emberek operába mászkálnak és kávéházak teraszán múlatják a lassan pergő időt, míg otthon a cseléd kitakarít, vagy összegyűlnek a szálonban egy teára, decensen szerelmesek lesznek, és akinek kell, az megöngyilkolja magát vagy párbajozik) összeeresztettek volna egy Besenyő család epizóddal.
Egy darabig nagyon szórakosgató, de egy idő után legszívesebben elküldenéd a szereplőkek az Ősük terére, hogy nézzek meg, ott van-e a fagyott kutya lába.
Ráadásul egy olyan példányt olvastam, amiben valaki elkezdte kijavítani a nyelvi hibákat – vicces, ha valakinek ennyire nincs humorérzéke.

13 hozzászólás
kaporszakall>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Tisztelt Party Nagyúr és Sárbovary asszon!

Igen nagy Örömet szereztek énnékem, hogy elolvashattam az Internetrül a Kendtek szerelemetes regényit, eztet a Test angyalát, merhogy mostan bekrepált a tévém, a füzetes regényeket meg eggy ideje nem hozza a Pósta, oszt itt ülök megfenekülve, Ólvasmány nélkül. De eggy ismerősöm, a Kaporszakáll aztat monta, hogy ez amolyan füzetes regényféle, csak kifordítva, de az nem baj, merén észre se igen fogom venni, oszt majd ráismerek a Jókaibul mekszokott „fórdulatokra”. Ű maga azér olvassa – aszongya – mer most fejezett bé valami sötét deperzióssat egy Potocki nevű hetmantúl (ha jól értettem), osztég sürgőssen szügsége vót valami Harsány Röhejfakasztóra (ezek az ű szavai). Egy @lolajos nevű cimborája hívta fel ma a figyelmit az Önök munkásságára, meghogy nem muszáj papírrul óvasni, mer az Interneten is mektalálható, oszt az én Palkó onokám ojjan ügyes, nemcsak a tehenet feji meg, ha köll, de krumplit is kapáll, meg az Internetet is bakapcsójja nekem, hát osz ideűttem a képernyőhö, ő meg mekkereste a regényt, és kezembe nyomta eztet az egeret, és megmutatta, hogy köll „lapozni”. Merhogy halaggyá, nagyi, a kórral, aszongya…

Hát igen teccett a Kendtek regénye, ríttam is sokat rajta, merhogy mijen érzelmetes meg csavarosis! Hogy tuggyák mán ijjen firlefáncosan kifacsarni a mondókájukat, csudálom! És igen erkőccsös is, mikó nem taperójják egymást egybül a szerelmesek, hanem mektarcsák a kellő mértéktávolságot, és nem haggyák, hogy a Érzelmeik elragaggyák Őket „rossz utakra”. Nohátez nagyon derék, ijjet kéne olvasni a mai fijataloknak, nem holmi romlott szexepilrűl, ami a mozifilmekbűl, miegymásbul csorog!

(A Palkó onokám gépjén is mit leltem: megböktem ezzel a nyílheggyel egy borítéknak a képit, amire az vót címezve, hogy „Pornófotók”, oszt ojjan fényképek gyöttek ki belűle, hogy aztat hittem, kisül a szemem! No, kérdőre is vontam a Palkót, de aszonta, hogy ezeket csak elrettentésű tarcsa, hogy kórtársait erkőccsileg visszarijassza! Nohát, mán én nem tudom, de eddig a Palkó nékem még nem hazudott, hát bisztos igaza van.)

Szóval mégeccer: igen teccett a regényük, ríttam is eleget felette, de a végin nagyon örűttem a Hápi Endingnek! Csak az zavart néha, hogy a szomszédbul áthallaccott hozzám a Kaporszakállnak, ennek a cinikus vén teknősnek a nyerítése, hát láccik, mijjen romlott lelkű enber, hogy egy ijjen szép történetet végigröhög! De ne is törőggyenek vele, gondújjanak rám, meg a hozzám hasonló derék Őszbegyasszonyokra, és írjanak több effélét a Júlia meg a Romana füzetes regényekbe! Maj figyelni fogok.

Igaz üdvözlettel,
Őszbegy Hóremberger Lipótné nyugalmazott baromfigondozónő
Fartőrákosbendő

8 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Olyan érzésem volt, mintha egy nőbe oltott Galla Miklós parodizált volna egy Vass Virág lektűrt. Zseni ez a Parti-Nagy, hogy már 1989-ben kitalálta, hogy ez lesz (ez van).

2 hozzászólás
Bélabá>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Igaza van @Kuszma-nak, ez a történet könnyed, szórakoztató, nagyszerű paródia. Ahogy az író nevezte: hapszódia :) Ezekkel együtt is ugyanolyan érzésem támadt, mint tegnap Wolfe olvasásakor. Rövid könyvecske, amit én nem tudok elaprózni hanem egy ültében „megeszem”… Csakhogy ez is töményre, kicsit fárasztóra sikeredett a végére. Túl sok a dinka Edinka és Déneske bugyutaságaiból, fárasztott a könyv vége felé. A stílus viszont roppant egyedi, mondhatni forradalmi áttörést szemlélhetünk a nyegle, bugyuta, s mai értelemben szőke nős poénokon. Jó, ilyen emberek mindig akadtak, szerintem ez a könyvecske tárja nagyközönség elé azt a stílust, amit ma a fentebbi névvel illetünk. Mint mondtam, az elején többször felkacagtam, aztán alábbhagyott a lendület vagy elszürkült a maga kis ostoba világába az egész „agymenés”.
4-est adok (4,1 pont), a fenti okokra hivatkozva. Nem olyan könyv, amit apró részletekben lehet olvasni, pont emiatt zsigereli ki az ép elmét. Aki kikapcsolna és „elhajózna” a sz@réletről szóló magyar kortársak óceánnyi áradatából, azok olvassák el, mert nem sok igazán humoros kortárs művet találni.

4 hozzászólás
csillagka P>!
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala

Kedves Egyetlen Jolánkám!

Első szavaim legyen a csudáldozásé, hogy végre beteljesíttet szíved legtitkosabb vágyát és megírtad ez a csudálatosan tartalmas, mennyein érzelgős művet, amit elmondhatok a nyugdíjasklubban mikor felolvastam, könny nem maradt szárazon.
Elképzelem ahogy ülsz a fényesre polírozott műmahagóni íróasztalnál amit még szegény Pistád használt, de szépen is éltetek míg meg nem történt a baj. Mindig eszembe jut mennyire csudáltam az az egyetértést ami titeket mutatott és milyen mélyen vágytam, hogy tudjak olyan elnéző lenni drága Lajosommal, amilyen te voltál Pista gyengeségei a nők, alkohol, és a dohány felett.
Drága Jolán remélem Sylvya lányod jól van abban a messzi Portlenban és Carlos unokádat végre megismerheted karácsonykor hiszen már olyan szép szál tizenéves legénnyé serdült. Köszönöm az élményt, a teázások alkalmával még sokszor elő fogom venni. Képzeld a Maryna nem tudja rendesen tartani a csészét, csúz áll a kisujjába és ezért nem tudja eltolni a virágos majolika csészétől. Szörnyen közönséges néz ki, akkor is ha értem az okát, inkább meg se hívom mert nem tudok rá nézni, ő még nem ismeri ez a csudálatos könyvet.
Ezerszer csókol legkedvesebb örök barátnéd:
Veyoletta.

Tisztelt Parti Nagy Lajos!
Kérem kicsit írja át ez a fantasztikus művet, mert elvesztette a napi aktualitását egy elefántcsont bőrű vámpír vagy izzószemű vérfarkas nélkül sajnos a mai ifjúság nem fogja megérteni az iróniát.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

…még az asztmás beutaltak is visszafojtották lélegzetüket.

77. oldal

madárka>!

Nem szeretnék „bunkó”, illetve porcelánbolt lenni…
– „Vagy nem lenni.” –

60. oldal (Jelenkor, 1997)

Sárhelyi_Erika I>!

Mikor a lábadozó leány felépült táppénzéből, rég nem látott munkahelyén a kis kollektíva nagy tapsával fogadták és ovulációval.

18. oldal

5 hozzászólás
Csi>!

– Jónapot! Itt DR. Havas Tamásné vagyok, valamint a férjemmel akarok beszélni. –

13. oldal

9 hozzászólás
Csi>!

Edina boldogan emésztette meg a halottakat, miközben Dénes szelidebb Témára evezett.

63. oldal

2 hozzászólás
egy_ember>!

– Jó Reggelt kívánok, kezit csókolom Edina! Olyan pontosak vagyunk, ahogy a Csillag ragyog az égen. Persze, csak úgy érdemes! –
Tréfálkozott a férfi kedélyesen.
– Jó reggelt, Tamás! –
Dobta vissza a találkozás fonalát a lány, mire nevetésbe torkollottak mindaketten…

7. oldal

1 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Magadat hoztad el és a Szerelmet, mely nekem többet ér mint a narancs vagy bármely más divatos fogyasztási cikk. A Szerelmet hoztad el, mely bearanyozza törött lábamat most, és majd ha felépülök akkor is…

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: A két herceg
Leiner Laura: Egyszer
Fróna Zsófia: Démonok közt
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
N. Simon Barbara: A szerelem üzlete
B. E. Belle: Szépségek
Leiner Laura: Ég veled
Riley Baker: Szavad ne feledd!
Kollár Betti: Álmomban megleltelek