Létbüfé 42 csillagozás

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik újra verseskötettel. A Létbüfé a költészet igazi mesterfoka. Parti Nagy lírai teremtménye, Dumpf Endre létiparos itt van újra. 2000 óta írja verseit a kórházkerttől a létbüféig és tovább. Sorai mögött ott a komplett lírai emlékezet, és Dumpf is ott van minden félrecsúszott fülkefényben.
A Létbüfé hatalmas szövegterében minden töredék, és minden egész. Bármerre elindulhat az olvasó, ez a büfé mindig nyitva. Bravúrlíra, az egyik legklasszikusabb műfajnak és beszédmódnak, az elégiának a továbbgondolása; matt-mély vallomás a nyelv végtelen lehetőségeiről, az élet érzéki szépségéről a halál állandó közelében.

>!
Magvető, Budapest, 2018
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436013
>!
Magvető, Budapest, 2017
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436013
>!
Magvető, Budapest, 2017
248 oldal · ISBN: 9789631432909

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

dacecc>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Rendkívül élvezetes kötet, már egy ideje befejeztem, de még mindig az asztalomon van, hogy rendszeresen felcsaphassam egy-egy random vers elolvasására. Rontott idézetek és fantasztikus nyelvi játékok jellemzik a Létbüfét, ami már így is nagyon jó lenne, de van még egy oldala, ami miatt tényleg tökéletes lett az egész: az okos humorral megírt szövegek alatti avarban megbújó komolyság, a betegségtapasztalat értő érzékeltetése lett nekem a fénypont. Rendszeresen megnevettetett a szöveg, ráadásul úgy, hogy megfér benne (talán túl nagy szó ide) a tragédia, az elmúlás egyre hosszabb árnyéka is, nem rontja a szöveg hangulatát. Mert azért mégiscsak az őszológiáról szól ez a könyv, a nyár elmúlta után megállíthatatlanul rövidülő nappalokról. Szerintem a 2017-es év egyik kiemelkedő alkotása.

2 hozzászólás
Juci P>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Ez a kötet egy kórházkert, amelyben szellős alkonyatkor jár-kel egy férfi. Általában a büfépavilon környékén bóklászik, pizsamát és fürdőköntöst visel, néha leül egy padra, rágyújt egy cigire, és valamit dünnyög magában. Figyeli, ahogy a fürdőből a kijárat felé igyekeznek az egész napos velnesztől felajzott turisták. Feltekint a kelő holdra. Univerzuma teljes (bár bővíthető), és minden egyes vers a bejárata.

5 hozzászólás
Cukormalac>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

„vajh mondandóm
talán más
mint mit a rím alám ás?
vagy épp ez az
alámástom
a mondásom?”

Parti Nagytól tulajdonképpen mindenre vevő vagyok, de legjobban a verseit szeretem. Már a Grafitnesz őszológiai gyakorlatait is bírtam, de a létiparos Dumpf Endre itt van igazán csúcsra járatva. A létbüfében az a jó, hogy akármikor és akárhonnan benyithatunk, megtaláljuk benne nem csak magunkat, hanem egy komplex és komplett nyelvi-lírai emlékkészletet is. Óriási kórházkert, hatalmas tudásanyag, költői múlt Berzsenyitől Petőfi Sándorig egy akkora szövegtérben, ahol minden egyszerre töredék és egész. A halál már tűkön ülve állva várakozik a kórterem ajtajában, miközben PNL boncasztalán ott az egész élet. Szeretem ezeket a szövegeket, mert mindig jól esik egy nagy fejes kíséretében megmártózni a tengerükben, méghozzá egyszerűen mindig. Számomra nincs olyan, amikor ez ne esne jól, ráadásul akárhol felcsapható, mindig tartogat egy kis csodát, lírai bonbont, nyelvi különlegességet.

>!
Magvető, Budapest, 2017
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436013
danaida>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Ez még nem az értékelés (az ki tudja, hogy lesz-e, de talán lesz), mindenesetre le kell írnom:
jelenleg felmosórongyszürke fellegekben járok…

1 hozzászólás
olvasóbarát>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

”e világból
mely nem nagy pódium
én lassan kikopódium”

Lírai hőse Dumpf Endre, akinek „őszológiai gyakorlatait” már a tizennégy éve megjelent Grafitnesz című kötetben is olvashattuk.
Parti Nagy Lajosnál nekem az tetszik legjobban, ahogyan a nyelvvel bánik, a végtelen lehetőségek kiaknázása. Klasszikus vendégszövegeket is használ, többségük könnyen felismerhető, olvasás közben jó játék az azonosításuk. Mégsem tudott levenni a lábamról, pedig szeretem a szövegeit, de az most nem az igazi, a kevesebb több (jobb) lett volna átgondoltabban.

virezma>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajosnak gyerekkorában volt egy barátja, aki egyszer megkérdezte tőle, hogy „tuvudszivigyelni”; és tudott. Sőt tudott mást is. Aztán úgy maradt.
Vártam ezt a kötetet, mert alapvetően bírom a nyelvi leleményességét, a humorát, az intelligenciáját. Ilyen pasikra bukom, na. De kérdem én, hol volt a szerkesztő, amikor a kettőszáznegyvenhetedik „beszabehu”, avagy büfésnéni, kólalájt, testnedv, teljesen öncélúan, nem hogy l'art pour l'art, hanem még gyengítve is a kötetet, papírra vetődött?! Mint egy kontrollálatlan testi folyamat. Mert nagyon sok darabkája csuklógyakorlatnak hat, amire nem vagyok kíváncsi. Rendesen sajgott tőle a partinagyalapi mirigyem.
Mindennel együtt vannak a kötetben olyan szövegek, hogy nem tudom, hova kapjak! Intertextualitás, zsenialitás, húsbavágó ő-szike. Lehet, hogy Parti Nagy korunk Arany Jánosa. Kis magyar „senkinemtudúgyahogyéntudok”.

1 hozzászólás
Black_Venus>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Az elején még nagyonnagyon! aztán kicsit lohadt, a végére pedig jórészt elfogyott, de csak kattogtak tovább a vonatkerekek a kórházi büféből a kerten át a sínek felé a semmibe. Olyan mint az ősz, ha már őszológia: csak hullanak, hullanak a falevelek, olykor ritmusra, sokszor szinkron nélkül, némelyiknek gyönyörű színei vannak, belesajdul a szemed, nem érted, de boldog vagy, hogy ez honnan termett itt a semmi édenében?, sok pedig csak lehullik, és a z avart képezi.
Dumpf Endre egy antihős, egy kétes egzisztencia, amely csak lézeng és néha felhorkan, odaköp egy gyatra bókot, inkább sértést valami szőröslábúcsálémellűagyonhajszolt büfésnének, majd sorsába törődve sodródik tovább.

LRn>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy őszológiája humoros, játékos, de nem hiányzik belőle a szomorúság és a sivárság ábrázolása sem. A nyelvi játékok, az irónia, a vendégszövegek érdekessé teszik a kötetet, bár szerintem kicsit sok ez így egyben – túlzsúfolt, és bizonyos játékok többször is ismétlődnek, megkockáztatva az ellaposodást.
Eleinte sokat kattogtam azon, vajon egyetlen hosszúverset olvasok-e, vagy pedig sok kicsi, töredékes impressziót, aztán már nem is érdekelt, csak sodort a kötet magával. A töredékesség érzete persze végig megmaradt, de éppen ebben áll a szöveg(ek) szabadsága is – belefér bármi, lehet merészen disszonáns vagy mondókaszerűen ritmusos, lehet komoly, vagy röhöghet magán és a világon. Én nagyon élveztem, sokat mosolyogtam rajta.

anesz P>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

borító: 4
tartalom: 5
stílus: 4
élmény: 5
mondanivaló: 4

Az alcím: Őszológiai gyakorlatok. Ehhez hűen egy idős kort bemutató élettel szembesülünk. Tulajdonképpen történetként is olvashatjuk, mert lazán összekapcsolódnak a versek és egy ívet alkotnak. Kórházban miket élhetünk át öregen, kissé cinikusan elmondva, a legfőbb örömforrás pedig a büfé (lásd a cím). Ez az egyik, ami nagyon tetszett. A másik a rengeteg irodalmi utalás versekere, művekre, a sok „aha- élmény”, amelyben visszacsengtek a régebben olvasott költemények. Ehhez tartozik a fantasztikus nyelvi lelemény, ami élvezetessé varázsolta a verseskötetet. Szinte az egyetlen – de az nagy – negatívum a sok káromkodás és trágár szófordulat.
Összességében jó élményekkel csuktam be az első Parti Nagy Lajos kötetet, amit a könyvtárosnő nyomott a kezembe.

SignorFormica>!
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Nagyon ritkán szerzek be a megjelenése pillanatában könyvet. Mindig engedem ülepedni az információmorzsákat, hiszen a könyvek óceánja nagyon megemelte az ingerküszöbömet.
És mégis: Parti Nagy Szódalovaglása és Grafitnesze után, tulajdonképpen egy marék habot is kiadhatott volna verseskötetként, akkor is megvettem volna belelapozás nélkül is.

Nyelvileg ez a kötet egy óvatos hátralépés (nem visszalépés!). A vers nyelvi struktúráinak hagyományosabb vésetei láthatók itt. Könnyebben kitapintható a lüktetés, a dallam. Mert ezek a patchwork szerű, cím nélküli lírai mozaikok valójában mondókák. A gyermeki tekintet egyesítése a bölcs tekintetével. Kíváncsi leskelődések a lét abszurd látványai felé. A betegség határvidékéről küldött szelíden zaklatott próza-dalocskák.
Ki-be bolyongások az abszurd léttöredékek között, sokkal hagyományosabb ragokkal, alany-állítmány viszonyokkal.
A hétköznapi mindenségeken áttekintő lírai szem csodái.


Népszerű idézetek

montika P>!

egy körte szőre nőhet-e
ezt kérdezem egy bő hete
bár nem tudom mér érdekel
hogy írnom is le kell
másrészt ez azt is fölvete
hogy hát egy körte ölhet-e
úgy értem persze túl a tényen
hogy nől-e szőr a fényen

3 hozzászólás
madárka>!

e világból
mely nem nagy pódium
én lassan kikopódium

33. oldal (Magvető, 2017)

danaida>!

fognék aki volnám
s vanok aki voltom lesz
kopula fakó
a létbüfé kampójára
felakasztott
üres zakó

25. oldal

montika P>!

túl a fák már
aranykezük
intenek hogy
megérkezük
részvéttelen
sötét smaragd
egy fehér pad
protézise
tökéletes
el nem hibban
van ami van
bő oxigén
szűk szóm egén

montika P>!

a test templomába
egy kis ministránsa
vagyok életemnek

_selene_ I>!

beszél a fákkal
a bús őszi sale
kiárultattam
s most se föl se le

26. oldal

montika P>!

a kis lógó hasú nap majd
ellandol a földről
és én is én is

danaida>!

bús düledékeiden
Hroustnak romvára megállék
oh emlékezet
háztartási kekszem
fiókmélyi összerázata

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háztartási keksz
montika P>!

az alkotás sebe
nem lóg ki se be
a költő mint a medve
tulajdon talpán
csámcsog egyre


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Attila: Csillagköz
Lelovics Zoltán: Szűrt realizmus
Fecske Csaba: Hol voltam
L. Simon László: Japán hajtás
Győrffy Ákos: A Csóványos északi oldala
Bozó Lake Norbert: Mezítelen hasonmás
Birtalan Ferenc: Rigótörténet, feleségének
Birtalan Ferenc: A félnégyes barom
Halmosi Sándor: Mely a Salamoné
Baranyi Ferenc: Epiprológus