Létbüfé 29 csillagozás

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik újra verseskötettel. A Létbüfé a költészet igazi mesterfoka. Parti Nagy lírai teremtménye, Dumpf Endre létiparos itt van újra. 2000 óta írja verseit a kórházkerttől a létbüféig és tovább. Sorai mögött ott a komplett lírai emlékezet, és Dumpf is ott van minden félrecsúszott fülkefényben.
A Létbüfé hatalmas szövegterében minden töredék, és minden egész. Bármerre elindulhat az olvasó, ez a büfé mindig nyitva. Bravúrlíra, az egyik legklasszikusabb műfajnak és beszédmódnak, az elégiának a továbbgondolása; matt-mély vallomás a nyelv végtelen lehetőségeiről, az élet érzéki szépségéről a halál állandó közelében.

>!
Magvető, Budapest, 2017
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436013
>!
Magvető, Budapest, 2017
248 oldal · ISBN: 9789631432909

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
dacecc P
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Rendkívül élvezetes kötet, már egy ideje befejeztem, de még mindig az asztalomon van, hogy rendszeresen felcsaphassam egy-egy random vers elolvasására. Rontott idézetek és fantasztikus nyelvi játékok jellemzik a Létbüfét, ami már így is nagyon jó lenne, de van még egy oldala, ami miatt tényleg tökéletes lett az egész: az okos humorral megírt szövegek alatti avarban megbújó komolyság, a betegségtapasztalat értő érzékeltetése lett nekem a fénypont. Rendszeresen megnevettetett a szöveg, ráadásul úgy, hogy megfér benne (talán túl nagy szó ide) a tragédia, az elmúlás egyre hosszabb árnyéka is, nem rontja a szöveg hangulatát. Mert azért mégiscsak az őszológiáról szól ez a könyv, a nyár elmúlta után megállíthatatlanul rövidülő nappalokról. Szerintem a 2017-es év egyik kiemelkedő alkotása.

2 hozzászólás
>!
Juci P
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Ez a kötet egy kórházkert, amelyben szellős alkonyatkor jár-kel egy férfi. Általában a büfépavilon környékén bóklászik, pizsamát és fürdőköntöst visel, néha leül egy padra, rágyújt egy cigire, és valamit dünnyög magában. Figyeli, ahogy a fürdőből a kijárat felé igyekeznek az egész napos velnesztől felajzott turisták. Feltekint a kelő holdra. Univerzuma teljes (bár bővíthető), és minden egyes vers a bejárata.

5 hozzászólás
>!
danaida P
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Ez még nem az értékelés (az ki tudja, hogy lesz-e, de talán lesz), mindenesetre le kell írnom:
jelenleg felmosórongyszürke fellegekben járok…

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

”e világból
mely nem nagy pódium
én lassan kikopódium”

Lírai hőse Dumpf Endre, akinek „őszológiai gyakorlatait” már a tizennégy éve megjelent Grafitnesz című kötetben is olvashattuk.
Parti Nagy Lajosnál nekem az tetszik legjobban, ahogyan a nyelvvel bánik, a végtelen lehetőségek kiaknázása. Klasszikus vendégszövegeket is használ, többségük könnyen felismerhető, olvasás közben jó játék az azonosításuk. Mégsem tudott levenni a lábamról, pedig szeretem a szövegeit, de az most nem az igazi, a kevesebb több (jobb) lett volna átgondoltabban.

>!
virezma P
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajosnak gyerekkorában volt egy barátja, aki egyszer megkérdezte tőle, hogy „tuvudszivigyelni”; és tudott. Sőt tudott mást is. Aztán úgy maradt.
Vártam ezt a kötetet, mert alapvetően bírom a nyelvi leleményességét, a humorát, az intelligenciáját. Ilyen pasikra bukom, na. De kérdem én, hol volt a szerkesztő, amikor a kettőszáznegyvenhetedik „beszabehu”, avagy büfésnéni, kólalájt, testnedv, teljesen öncélúan, nem hogy l'art pour l'art, hanem még gyengítve is a kötetet, papírra vetődött?! Mint egy kontrollálatlan testi folyamat. Mert nagyon sok darabkája csuklógyakorlatnak hat, amire nem vagyok kíváncsi. Rendesen sajgott tőle a partinagyalapi mirigyem.
Mindennel együtt vannak a kötetben olyan szövegek, hogy nem tudom, hova kapjak! Intertextualitás, zsenialitás, húsbavágó ő-szike. Lehet, hogy Parti Nagy korunk Arany Jánosa. Kis magyar „senkinemtudúgyahogyéntudok”.

1 hozzászólás
>!
Black_Venus
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Az elején még nagyonnagyon! aztán kicsit lohadt, a végére pedig jórészt elfogyott, de csak kattogtak tovább a vonatkerekek a kórházi büféből a kerten át a sínek felé a semmibe. Olyan mint az ősz, ha már őszológia: csak hullanak, hullanak a falevelek, olykor ritmusra, sokszor szinkron nélkül, némelyiknek gyönyörű színei vannak, belesajdul a szemed, nem érted, de boldog vagy, hogy ez honnan termett itt a semmi édenében?, sok pedig csak lehullik, és a z avart képezi.
Dumpf Endre egy antihős, egy kétes egzisztencia, amely csak lézeng és néha felhorkan, odaköp egy gyatra bókot, inkább sértést valami szőröslábúcsálémellűagyonhajszolt büfésnének, majd sorsába törődve sodródik tovább.

>!
tengshilun IP
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

az a helyzet hogy a létbüfögésből
elég volt egy melegszendvicsnyi
tartalom tart a lom
de vajon meddig tart
szöcskemementum
szín vonalat húz a parti
de az is lehet hogy fenékágyi
rángás rántotta
fészkel s*gglyukamba
űrgyűrűfütty

>!
LRn
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy őszológiája humoros, játékos, de nem hiányzik belőle a szomorúság és a sivárság ábrázolása sem. A nyelvi játékok, az irónia, a vendégszövegek érdekessé teszik a kötetet, bár szerintem kicsit sok ez így egyben – túlzsúfolt, és bizonyos játékok többször is ismétlődnek, megkockáztatva az ellaposodást.
Eleinte sokat kattogtam azon, vajon egyetlen hosszúverset olvasok-e, vagy pedig sok kicsi, töredékes impressziót, aztán már nem is érdekelt, csak sodort a kötet magával. A töredékesség érzete persze végig megmaradt, de éppen ebben áll a szöveg(ek) szabadsága is – belefér bármi, lehet merészen disszonáns vagy mondókaszerűen ritmusos, lehet komoly, vagy röhöghet magán és a világon. Én nagyon élveztem, sokat mosolyogtam rajta.

>!
SignorFormica
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Nagyon ritkán szerzek be a megjelenése pillanatában könyvet. Mindig engedem ülepedni az információmorzsákat, hiszen a könyvek óceánja nagyon megemelte az ingerküszöbömet.
És mégis: Parti Nagy Szódalovaglása és Grafitnesze után, tulajdonképpen egy marék habot is kiadhatott volna verseskötetként, akkor is megvettem volna belelapozás nélkül is.

Nyelvileg ez a kötet egy óvatos hátralépés (nem visszalépés!). A vers nyelvi struktúráinak hagyományosabb vésetei láthatók itt. Könnyebben kitapintható a lüktetés, a dallam. Mert ezek a patchwork szerű, cím nélküli lírai mozaikok valójában mondókák. A gyermeki tekintet egyesítése a bölcs tekintetével. Kíváncsi leskelődések a lét abszurd látványai felé. A betegség határvidékéről küldött szelíden zaklatott próza-dalocskák.
Ki-be bolyongások az abszurd léttöredékek között, sokkal hagyományosabb ragokkal, alany-állítmány viszonyokkal.
A hétköznapi mindenségeken áttekintő lírai szem csodái.

>!
NoirDésirer
Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Bár feltételezem, hogy nagyjából senki nem szeret kórházban lenni, mégis, szerintem az őszológiát látni kell!!! Még akkor is, ha történetesen tavasz van… Szóval egy kicsit ott lehetünk Dumpf Endre barátunkkal a nehéz szagú kórházi szobában, és a szomorúan bólogató fákkal teli kórházkert avarral borított ködös sétányain. Izgatottan várhatjuk a napi látogatást a létbüfében, és utálhatjuk a vasárnapokat, amikoris kedvenc kajáldánk nincs nyitva… Retteghetünk Hidegh doktor nagyvizitjeitől, és kétségbeesetten vágyhatunk Hold Ödönné lázméréseire, aki állítólag a nővérkék gyöngye.
Biztos vagyok benne, hogy az osztály falán emberemlékezet óta futkározik a penész, és a pepita kövön rengeteg generáció csoszogott végig…
Mégis, mindenkinek ajánlom a kezelést, bár az éjszakai órákban agresszivvá váló ragadozótól, a nagy, fekete TV készüléktől azért féltem egy kicsit…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
madárka

e világból
mely nem nagy pódium
én lassan kikopódium

33. oldal (Magvető, 2017)

>!
danaida P

fognék aki volnám
s vanok aki voltom lesz
kopula fakó
a létbüfé kampójára
felakasztott
üres zakó

25. oldal

>!
danaida P

pamparárom éves vagyok
ősz van
legfő stúdiumom
penzumom az ősztan
ennek arányában
iszapfürdő a bányában
de felettem ég van
s talán még elég van

7. oldal

>!
_selene_ IP

beszél a fákkal
a bús őszi sale
kiárultattam
s most se föl se le

26. oldal

>!
danaida P

bús düledékeiden
Hroustnak romvára megállék
oh emlékezet
háztartási kekszem
fiókmélyi összerázata

167. oldal

>!
Ódor_Endre

…milyen volt szőkesége
mielőtt lenőtt…

133. oldal

>!
_selene_ IP

darázsparádé
késen és kanálon
a még csuromegy máris
elszenderedsz
mint egy drónfelvonuláson
édeserű és sűrüres
az idő tömblekvárja
oly drabális

12. oldal

>!
Dr_Benway

mint fordított fakír
szépen befekszem
a rózsás tűrosta alá mi
a felettemi csillagos ég
kezemben akciós
túristaszalámi
igaz csak a vég

32. oldal

>!
danaida P

két molytámaszpont dohányzó kulissza

20. oldal

>!
virezma P

amért májust az óvszeres
azért szeress

112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Anna: Suhogások
Rozina Charity: Lelkem meséje
Horváth Imre Olivér: Nem szimpátia
Móra Ferenc: Zengő ABC
Kapui Ágota: A lélek szárnycsapásai
Kemény István: Kemény István legszebb versei
Pomogáts Béla (szerk.): Nyelvhaza
Z. Szabó László (szerk.): Vallomás
Kárpáti Kamil: A halhatatlanság nyomvonala
Graf Rezső (szerk.): Koszorú