!

Hősöm ​tere 121 csillagozás

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere
1 2
Régikönyvek.hu 2.070 Ft-tól
Book24 · 3.490 Ft –16% 2.932 Ft
Bookline · 3.490 Ft –15% 2.966 Ft
Olvasók Boltja 2.966 Ft
900 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

„Elhallgatott, hosszan csóválta a fejét, nézett be a szobámba a vállamon keresztül. Szép kis szoba, sóhajtotta, príma lakályos. Kis lakáj a nagy Duna mentében, hehe. Azért ő se tisztára vajbunkó ám klasszikusokban! Majd meglátom. És, nézzenek oda, micsoda egy panorámajellegű a kilátás. Szabadság térre és satöbbire. A téma az utcán haver, ugye? Fölpumpáljuk, megírjuk. Mert az embernek mindent szabad, ugye? Egyelőre, főemlőském, mondta, egyelőre, ami nem mindörökké.”

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Magvető, Budapest, 2012
284 oldal · ISBN: 9789631422085
>!
Magvető, Budapest, 2000
284 oldal · ISBN: 9631422089

Enciklopédia 3


Hirdetés

Kedvencelte 22

Most olvassa 9

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Egy faktumi tény, hogy kedvelem a disztópikus írásokat. Az is faktumi tény, hogy rég olvastam ilyen nyelvi sziporkába, humorba és iróniába bújtatott kőkemény odamondást. Odamondást az igazságfolytonos felelősség és jövőfolytonos fajhaza nevében és érdekében világgalambságról ábrándozóknak – a világ palomistáit egyesíteni igyekvő minden palomista mozgalomnak. Fajtársak igyekezetének, akik a fajjövő biztosítékát keltetőkben és fajbeültetésben látják. Azoknak, akik nem rettennek vissza egy kis szárnybeültetéstől (igaz, kizárólag galamb-kompatibilis, ultraspeciális, mirigymentes idombőrrel rendelkezők esetében alkalmazzák), ha a fenti megoldások mellett a Red Bull sem érné el a kívánt hatást. Mert szárnyak mindenképp kellenek. Elengedhetetlenek. De nem akármilyen szárnyak. A Csejkoszki sirályszárnyak elvetendők, nem kell híggalamb-, sem faszkakukkszárny sem, a szervezet kilökné magából. Kizárólag ébredő, friss szárnyak kellenek. Meg Tubica Cézárok, akik szilárd hite és meggyőződése: senki nem alávalóbb a másiknál, legföljebb fölébb. Ezért kell a Szárnyalás Háza is és néha egy kis dunáztatás. De most coki a víznek meg a gályának, mert az árja az úr, karomkeresztes barna pizsamában. Meg ami van még: hulla a Balatonban. Méghogy hullám? Hullámzó? Olyan nincs. Csak hulla. Voltál és nincsesz. Rághatod a búzagumit.
Basszáj, ezek megnőttek. Vagy az ország ment össze. Galamb! Hajnal hasad! Tisztabúzát kívánnak. Szemenszedettet. Becsipegeted? Vigyázz, még szárnyad nő tőle, oszt repülhetsz meg burukkolhatsz!

2 hozzászólás
>!
Emerencia P
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

A kortárs magyar irodalom egyik remekműve. Bizarr szatíra . Első könyvem volt az írótól.

1 hozzászólás
>!
szigiri P
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

– Tudod, miért utálom a galambokat?
– Nem. Miért?
– Mert nem tisztelik, hogy én vagyok a csúcsragadozó! – mondta a kollégiumi szobatársam és hessentett egyet és utánarúgott egy – a Ferenciek terén sétáló – galambnak, ami komótosan elhúzódott előle, igazolva állítását. Ez valamikor 2000 körül történt, lehet Parti Nagy innen merítette az ihletet. De inkább lehet, hogy nem. Mármint az ihlet nem, mert ez megtörtént, így ahogy elmondtam.

Gyűlölöm a galambokat, ha írtam volna egy állatmesét, tuti a galambok meg a lajhárok lennének a rosszfiúk. Ennek ellenére továbbra sem tudom Pati Nagy prózáját felmagasztalni. Nem tudom miért, a versei alapján kellene, de mégse megy.
Túl népszerű lett már ez a nyelvi játék, túl közhelyes. Esterházy finomabban csinálta, kevesebb játék, kicsit több érthetetlen rész és ezzel, mint a szülinapos, lett „bölcsebb is talán”. Amióta az összes internetes újság (origo, index, 444, stb.), újblogger (nézzétek csak ezt pölö http://herizonford.tumblr.com/post/49940122085/a-nemzet…) meg Uj Péter így ír, önmagában már közhelyé lettek a próza mint táj, a nyelv mint cél, az abszurd mint egyetlen világos dolog jelszavak.

Elég ebből egy-két flekk, nekem tömény, mint a konyakos meggy rummal, erőltetett, mint a fajvédők hatalomátvétele. Jobb szeretem, ha rókatárgyakról, meg szódalovaglásról ír. Az szerintem jobban áll neki. Sárbogárdi Jolántól eltérően ez még hosszú is volt. Lassan olvasni meg nem láttam értelmét. Így szégyen, nem szégyen, idén ez lett az első könyv, amit félbehagytam a háromnegyede után. Majd még befejezem, de már jobban szenvedtem, mint a palomisták közé keveredett duplahősünk.

7 hozzászólás
>!
Annamarie P
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Nem mernék mélyebb elemezgetésbe merülni, mert azt hiszem sokkal több minden van ebben a könyvben, mint amit az én galambnyi agyacskám felfogni képes. Viszont a hangulat, a humor és az egész bizarr társaság belém égett. Orwell-i utóérzéseim, és nyomasztó félelmeim vannak.
Akármennyire is nem az én stílusom ez a könyv, azért tisztán érzem, hogy Parti Nagy Lajos kivételes író. Mind a stílusa, mind az ötletei és humora egyedi és összehasonlíthatatlan.
Az író és a főhősének összemosodásának ötlete már Maugham Színház című könyvében is magával ragadott, Partinál még észveszejtőbbre sikeredett.

1 hozzászólás
>!
danaida
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

abcúg, galambdúc,
Parti Nagy te miket tucc!?

nem szokásom nagyon titkolni, PNL nekem nagy-nagy kedvenc de psszt, mert a padlásunkra a szobám felett befészkelt burukkfamília már régóta gyanús nekem és hát sose lehet azt tudni, vannak itt furcsaságok, ami azt illeti
mindenesetre ez jó volt, nagyon is, nemigazán emlékszem olyanra, hogy egy ilyen fekete mármint tartalmilag, bár engem a könyv már a papírborító alatt feltáruló koromfeketeségétől kezdve beszippantott disztópia ennyiszer megdolgoztatta volna a rekeszizmokat abszurditásával és nyelvi sziporkáival, legfőbb erényének pedig talán azt tartom, hogy nem tudnék egyet kiemelni, nagyon jól összerakott írás ez, PNL nem okozott csalódást
kedvenceltem is, naná, Tubicaazégbenazőőőőőőőőőőldlevelesbokorból..azt hitted majd nem, mi…

2 hozzászólás
>!
Maya
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Hogy röviden összefoglaljam: dacára a dacárandóknak, egészen a satöbbiig menően nagyon élveztem ezt a könyvet. „Anyag, mi? Mehet novellába, mi? Kicsit fölvizezed és hadd menjen, mi?”
És loptam belőle egy jó gondolatot: „ha mindenki rendfenntartó lesz, nem lesz többet rendetlenség” – holnap ki kell nevezzek valahol egy pár rendfenntartót.

15 hozzászólás
>!
_Andrea_ 
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Utazás közben olvastam, vonaton, az állomáson, meg mikor nem bírtam elviselni a tételeimet. Határozottan kellemes volt a könyv világába menekülni a nyelvtörténet elől.
So… Imádom a madarakat, a galambokat sem utálom, és határozottan szórakoztat a tény, hogy hatalomátvételre készülnek. A swifti szatíra még e fantáziadús csavarral sem emelné a könyvet mondjuk az Izomtibi-féle rémség fölé, amiben végülis nyelvi humor szintén van, – csak az itt sokkal gazdagabb, – ám a leginkább Babits Gólyakalifájára emlékeztető kettős hős és az e kapcsán a történetbe szövődő metaszempontú nyavalygás sokat dob a regény állagán.
A könyv stílusa kellően mély és rétegzett, az ízléstelenség mellett némi költőiség is belefért, és azok a Parti Nagyra jellemző plasztikus képzettársítások… Avh… Életunt, sokat látott, (vagy csak magukról sokat gondoló) önjelölt és hivatalos irodalmároknak kitűnő eledel. A cselekményről nem mondanám, hogy fordulatos, de az nem is cél. Szeretem a posztmodernt. :3
(A könyv kapcsán realizáltam, hogy Parti Nagynak köze lehet a Taxidermiához. Ha ez így van, – nekem azok a novellák kellenek és most.)

4 hozzászólás
>!
WolfEinstein
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Hát ez nagyon beteg! A szó jó értelmében persze! Nagyon szeretem Parti Nagy Lajos egyedi szarkazmusát, nyelvi bravúrjait, stílusát. Mindez benne van ebben a könyvben, amin nem tudtam, hogy nevessek vagy megrökönyödjem. Talán nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb műve. Sokszor nehéz volt értelmezni, de ez inkább előnye szokott lenni nálam egy könyvnek. Állítsa kihívás elé az olvasót! Ez eleget tesz ennek a kívánalmamnak is.

>!
Frank_Spielmann I
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Hát, fajmajomkáim, én bevallom, bele voltam(vagyok?leszek?) esve a Rencikébe. Hát faszkakukk legyen a nevem, ha nem ő a legjobb nő a világon. A tollai meg a kloáká… na persze ilyen nagy közönség előtt erről nem burukk, mert én is úrigalamb vagyok, ugyebár. Nem szeretem ugyanis az olyan csajokat, akik nagyon töltöttgalambok (olálá!), bár volt már egy-kettővel dolgom, de csak amolyan szükségmegoldások voltak. Tetszett a tolluk, na.

Egyébként meg az olyan szárnyasbetéteket se nagyon csípom, akikre ránézel, és szemüveg kell, hogy öt méterről meglásd, mert olyan vékony, mint egy ilyen ultramodern laptop.

Há de nem így van, basszáj? Mert abba ti biztosak lehettek, hogy szerintem ez így van, és aki szerint meg nem, annak ott a Balatony Lajoska ugye, kitömetlek, kakadúkám, ugye? Vagy a liftakna. Na de azt úgyse nem akarjátok, igaz-e? Megröptetlek, hogy a galambdúc adja a másikat, na, diktálom. Írjad, basszáj, mer húslift.

Na. Mit is akartam? A micsurinomba, annyit tollászkodtál, hogy elfelejtettem. Ja meg üzenem a Parti Nagy nevű fajmajomnak, hogy jó volt a könyved, basszáj.


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Továbbá a jövő olajágát nem lehet finggal letörni, azért fáradni kell, küzdeni, nekiugrani újra meg újra.

Kapcsolódó szócikkek: jövő
>!
Evione

Pedig milyen puha, szép téli szó ez, hogy »kommandóskocsi«, mint a sült gesztenye vagy a bélmosónő.

28. oldal

>!
Papusz SP

Jönnek a télnek zordon hawai,
hol van a nyár már, a szép tavalyi,
mikor elhúztak, mind el Hawaii,
sültek a trópus tejbenvajai.
Tubicáéknak nem volt más baja,
csak az ellátás, a mismás kaja,
örökké bambusz, banán, papaya,
hogy égnek állt a Tubica haja,
és így szólt: Renci, ma az Anny-bálon
az egyik bokszos pincért felzabálom,
nem bánom én, ha AIDS-es is leszek.
Te csak ne szarj be, édes kannibálom,
mondta az asszony, előbb megabálom,
s a grill-sós vízbe óvszert is teszek.

>!
verdeleth

Lényeg a lényeg, senki nem alávalóbb a másiknál, legföljebb fölébb.

>!
stermeczkygabor

Ronda hely a világ, Kelet-Európában pedig egy ezredvégi metropolis, egy ilyen összehányt szürkeállomány különösen érdes és türelmetlen, őrültek, fanatikusok és angyalok lakják, mint mindannyiunkat.

20. oldal

>!
csend_zenésze

Isten tudja, hogy mi okból, talán a dekadens, fajalapú természetem miatt, én szívesen elnézegetem az őszt, ahogy zörög a levélbőr és csorog a lombokon az erőspista vöröse.

242. oldal

4 hozzászólás
>!
metahari

Azt hiszem, a saját szememmel akkoriban több garázdaságot nem láttam, ennyit pedig mindenki lát. Ronda hely a világ, Kelet-Európában pedig egy ezredvégi metropolis, egy ilyen összehányt szürkeállomány különösen érdes és türelmetlen, őrültek, fanatikusok és angyalok lakják, mint mindannyiunkat.

>!
stermeczkygabor

A Hősök Teréről nemrég lőtték fel az ezer darab fehér óvodást.

(első mondat)

>!
csend_zenésze

Nem egy nagyon okos teremtés, hanem ösztöni, és sajnos mindentől eldobja az agyát, aztán kész a baj. Olyanokra szokott rá, mint a melltartó vagy a Kiskegyed.

103. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Hullócsillag
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Leiner Laura: Bábel
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Janković Nóra: Árnyékok illata
Szécsi Noémi: Finnugor vámpír
Inczédy Tamás: Nemlétező Szavak Enciklopédiája
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!