Hősöm ​tere 145 csillagozás

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

„Elhallgatott, hosszan csóválta a fejét, nézett be a szobámba a vállamon keresztül. Szép kis szoba, sóhajtotta, príma lakályos. Kis lakáj a nagy Duna mentében, hehe. Azért ő se tisztára vajbunkó ám klasszikusokban! Majd meglátom. És, nézzenek oda, micsoda egy panorámajellegű a kilátás. Szabadság térre és satöbbire. A téma az utcán haver, ugye? Fölpumpáljuk, megírjuk. Mert az embernek mindent szabad, ugye? Egyelőre, főemlőském, mondta, egyelőre, ami nem mindörökké.”

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Magvető, Budapest, 2012
284 oldal · ISBN: 9789631422085
>!
Magvető, Budapest, 2007
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631422089
>!
Magvető, Budapest, 2005
228 oldal · ISBN: 9789631427844

1 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 24

Most olvassa 12

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

eme>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Egy faktumi tény, hogy kedvelem a disztópikus írásokat. Az is faktumi tény, hogy rég olvastam ilyen nyelvi sziporkába, humorba és iróniába bújtatott kőkemény odamondást. Odamondást az igazságfolytonos felelősség és jövőfolytonos fajhaza nevében és érdekében világgalambságról ábrándozóknak – a világ palomistáit egyesíteni igyekvő minden palomista mozgalomnak. Fajtársak igyekezetének, akik a fajjövő biztosítékát keltetőkben és fajbeültetésben látják. Azoknak, akik nem rettennek vissza egy kis szárnybeültetéstől (igaz, kizárólag galamb-kompatibilis, ultraspeciális, mirigymentes idombőrrel rendelkezők esetében alkalmazzák), ha a fenti megoldások mellett a Red Bull sem érné el a kívánt hatást. Mert szárnyak mindenképp kellenek. Elengedhetetlenek. De nem akármilyen szárnyak. A Csejkoszki sirályszárnyak elvetendők, nem kell híggalamb-, sem faszkakukkszárny sem, a szervezet kilökné magából. Kizárólag ébredő, friss szárnyak kellenek. Meg Tubica Cézárok, akik szilárd hite és meggyőződése: senki nem alávalóbb a másiknál, legföljebb fölébb. Ezért kell a Szárnyalás Háza is és néha egy kis dunáztatás. De most coki a víznek meg a gályának, mert az árja az úr, karomkeresztes barna pizsamában. Meg ami van még: hulla a Balatonban. Méghogy hullám? Hullámzó? Olyan nincs. Csak hulla. Voltál és nincsesz. Rághatod a búzagumit.
Basszáj, ezek megnőttek. Vagy az ország ment össze. Galamb! Hajnal hasad! Tisztabúzát kívánnak. Szemenszedettet. Becsipegeted? Vigyázz, még szárnyad nő tőle, oszt repülhetsz meg burukkolhatsz!

3 hozzászólás
marcipáncica>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Elnézést a szóhasználatért, de ez kurva jó volt. Ez a 20. oldal óta kikívánkozott belőlem szóval akkor ezzel meg is vagyunk.
Igazából ez is az a könyv volt, amit csak úgy fogtam és kivettem a könyvtárból, semmit nem olvastam el, se fülszöveg, se értékelések, semmit, és így is kezdtem bele, minden előismeret nélkül – ez a módszer általában a hatalmas pofára esésekhez és a hatalmas szerelmekre találáshoz szokott vezetni, jelen esetben szerencsére utóbbiról van szó. Alapvetően szeretem a szatírákat, de ami igazán megfogott, az Parti Nagy Lajos zseniális stílusa volt, ami úgy belemászott a fejembe, hogy két olvasás között (munka közben) végig az ő mondatai cikáztak a fejemben. A bizarr humorral átszőtt cselekmény olvasása közben pedig azt vettem észre magamon, hogy egészen hátborzongató, nyomasztó érzés kerekedik felül rajtam, úgyhogy a könyv maximálisan elérte, amit én egy könyvtől elvárok.
Imádtam elejétől a végéig, és naná, hogy nem értettem teljesen, én ehhez mindig hülye vagyok, de legalább bőven van motiváció újraolvasni a későbbiekben, illetve mivel szégyenszemre első olvasásom volt Partitól, meg is kezdem lemaradásom pótlását.

cseri>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Egyszer évekkel ezelőtt már elkezdtem ezt a könyvet, pár oldalig jutottam, mondom, mi ez a hüjjeség, galambok?? az, galambok, basszáj, és az eleje még csak semmi.

szigiri>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

– Tudod, miért utálom a galambokat?
– Nem. Miért?
– Mert nem tisztelik, hogy én vagyok a csúcsragadozó! – mondta a kollégiumi szobatársam és hessentett egyet és utánarúgott egy – a Ferenciek terén sétáló – galambnak, ami komótosan elhúzódott előle, igazolva állítását. Ez valamikor 2000 körül történt, lehet Parti Nagy innen merítette az ihletet. De inkább lehet, hogy nem. Mármint az ihlet nem, mert ez megtörtént, így ahogy elmondtam.

Gyűlölöm a galambokat, ha írtam volna egy állatmesét, tuti a galambok meg a lajhárok lennének a rosszfiúk. Ennek ellenére továbbra sem tudom Pati Nagy prózáját felmagasztalni. Nem tudom miért, a versei alapján kellene, de mégse megy.
Túl népszerű lett már ez a nyelvi játék, túl közhelyes. Esterházy finomabban csinálta, kevesebb játék, kicsit több érthetetlen rész és ezzel, mint a szülinapos, lett „bölcsebb is talán”. Amióta az összes internetes újság (origo, index, 444, stb.), újblogger (nézzétek csak ezt pölö http://herizonford.tumblr.com/post/49940122085/a-nemzet…) meg Uj Péter így ír, önmagában már közhelyé lettek a próza mint táj, a nyelv mint cél, az abszurd mint egyetlen világos dolog jelszavak.

Elég ebből egy-két flekk, nekem tömény, mint a konyakos meggy rummal, erőltetett, mint a fajvédők hatalomátvétele. Jobb szeretem, ha rókatárgyakról, meg szódalovaglásról ír. Az szerintem jobban áll neki. Sárbogárdi Jolántól eltérően ez még hosszú is volt. Lassan olvasni meg nem láttam értelmét. Így szégyen, nem szégyen, idén ez lett az első könyv, amit félbehagytam a háromnegyede után. Majd még befejezem, de már jobban szenvedtem, mint a palomisták közé keveredett duplahősünk.

5 hozzászólás
danaida>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

abcúg, galambdúc,
Parti Nagy te miket tucc!?
nem szokásom nagyon titkolni, PNL nekem nagy-nagy kedvenc de psszt, mert a padlásunkra a szobám felett befészkelt burukkfamília már régóta gyanús nekem és hát sose lehet azt tudni, vannak itt furcsaságok, ami azt illeti mindenesetre ez jó volt, nagyon is, nemigazán emlékszem olyanra, hogy egy ilyen fekete mármint tartalmilag, bár engem a könyv már a papírborító alatt feltáruló koromfeketeségétől kezdve beszippantott disztópia ennyiszer megdolgoztatta volna a rekeszizmokat abszurditásával és nyelvi sziporkáival, legfőbb erényének pedig talán azt tartom, hogy nem tudnék egyet kiemelni, nagyon jól összerakott írás ez, PNL nem okozott csalódást kedvenceltem is, naná, Tubicaazégbenazőőőőőőőőőőldlevelesbokorból..azt hitted majd nem, mi…

2 hozzászólás
Annamarie P>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Nem mernék mélyebb elemezgetésbe merülni, mert azt hiszem sokkal több minden van ebben a könyvben, mint amit az én galambnyi agyacskám felfogni képes. Viszont a hangulat, a humor és az egész bizarr társaság belém égett. Orwell-i utóérzéseim, és nyomasztó félelmeim vannak.
Akármennyire is nem az én stílusom ez a könyv, azért tisztán érzem, hogy Parti Nagy Lajos kivételes író. Mind a stílusa, mind az ötletei és humora egyedi és összehasonlíthatatlan.
Az író és a főhősének összemosodásának ötlete már Maugham Színház című könyvében is magával ragadott, Partinál még észveszejtőbbre sikeredett.

1 hozzászólás
Maya>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Hogy röviden összefoglaljam: dacára a dacárandóknak, egészen a satöbbiig menően nagyon élveztem ezt a könyvet. „Anyag, mi? Mehet novellába, mi? Kicsit fölvizezed és hadd menjen, mi?”
És loptam belőle egy jó gondolatot: „ha mindenki rendfenntartó lesz, nem lesz többet rendetlenség” – holnap ki kell nevezzek valahol egy pár rendfenntartót.

15 hozzászólás
_Andrea_>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Utazás közben olvastam, vonaton, az állomáson, meg mikor nem bírtam elviselni a tételeimet. Határozottan kellemes volt a könyv világába menekülni a nyelvtörténet elől.
So… Imádom a madarakat, a galambokat sem utálom, és határozottan szórakoztat a tény, hogy hatalomátvételre készülnek. A swifti szatíra még e fantáziadús csavarral sem emelné a könyvet mondjuk az Izomtibi-féle rémség fölé, amiben végülis nyelvi humor szintén van, – csak az itt sokkal gazdagabb, – ám a leginkább Babits Gólyakalifájára emlékeztető kettős hős és az e kapcsán a történetbe szövődő metaszempontú nyavalygás sokat dob a regény állagán.
A könyv stílusa kellően mély és rétegzett, az ízléstelenség mellett némi költőiség is belefért, és azok a Parti Nagyra jellemző plasztikus képzettársítások… Avh… Életunt, sokat látott, (vagy csak magukról sokat gondoló) önjelölt és hivatalos irodalmároknak kitűnő eledel. A cselekményről nem mondanám, hogy fordulatos, de az nem is cél. Szeretem a posztmodernt. :3
(A könyv kapcsán realizáltam, hogy Parti Nagynak köze lehet a Taxidermiához. Ha ez így van, – nekem azok a novellák kellenek és most.)

4 hozzászólás
Frank_Waters I>!
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere

Hát, fajmajomkáim, én bevallom, bele voltam(vagyok?leszek?) esve a Rencikébe. Hát faszkakukk legyen a nevem, ha nem ő a legjobb nő a világon. A tollai meg a kloáká… na persze ilyen nagy közönség előtt erről nem burukk, mert én is úrigalamb vagyok, ugyebár. Nem szeretem ugyanis az olyan csajokat, akik nagyon töltöttgalambok (olálá!), bár volt már egy-kettővel dolgom, de csak amolyan szükségmegoldások voltak. Tetszett a tolluk, na.

Egyébként meg az olyan szárnyasbetéteket se nagyon csípom, akikre ránézel, és szemüveg kell, hogy öt méterről meglásd, mert olyan vékony, mint egy ilyen ultramodern laptop.

Há de nem így van, basszáj? Mert abba ti biztosak lehettek, hogy szerintem ez így van, és aki szerint meg nem, annak ott a Balatony Lajoska ugye, kitömetlek, kakadúkám, ugye? Vagy a liftakna. Na de azt úgyse nem akarjátok, igaz-e? Megröptetlek, hogy a galambdúc adja a másikat, na, diktálom. Írjad, basszáj, mer húslift.

Na. Mit is akartam? A micsurinomba, annyit tollászkodtál, hogy elfelejtettem. Ja meg üzenem a Parti Nagy nevű fajmajomnak, hogy jó volt a könyved, basszáj.


Népszerű idézetek

krlany I>!

Továbbá a jövő olajágát nem lehet finggal letörni, azért fáradni kell, küzdeni, nekiugrani újra meg újra.

Kapcsolódó szócikkek: jövő
Evione>!

Pedig milyen puha, szép téli szó ez, hogy »kommandóskocsi«, mint a sült gesztenye vagy a bélmosónő.

28. oldal

verdeleth>!

Lényeg a lényeg, senki nem alávalóbb a másiknál, legföljebb fölébb.

Papusz>!

Jönnek a télnek zordon hawai,
hol van a nyár már, a szép tavalyi,
mikor elhúztak, mind el Hawaii,
sültek a trópus tejbenvajai.
Tubicáéknak nem volt más baja,
csak az ellátás, a mismás kaja,
örökké bambusz, banán, papaya,
hogy égnek állt a Tubica haja,
és így szólt: Renci, ma az Anny-bálon
az egyik bokszos pincért felzabálom,
nem bánom én, ha AIDS-es is leszek.
Te csak ne szarj be, édes kannibálom,
mondta az asszony, előbb megabálom,
s a grill-sós vízbe óvszert is teszek.

metahari P>!

Azt hiszem, a saját szememmel akkoriban több garázdaságot nem láttam, ennyit pedig mindenki lát. Ronda hely a világ, Kelet-Európában pedig egy ezredvégi metropolis, egy ilyen összehányt szürkeállomány különösen érdes és türelmetlen, őrültek, fanatikusok és angyalok lakják, mint mindannyiunkat.

stermeczkygabor>!

Ronda hely a világ, Kelet-Európában pedig egy ezredvégi metropolis, egy ilyen összehányt szürkeállomány különösen érdes és türelmetlen, őrültek, fanatikusok és angyalok lakják, mint mindannyiunkat.

20. oldal

csend_zenésze>!

Nem egy nagyon okos teremtés, hanem ösztöni, és sajnos mindentől eldobja az agyát, aztán kész a baj. Olyanokra szokott rá, mint a melltartó vagy a Kiskegyed.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kiskegyed · melltartó
stermeczkygabor>!

A Hősök Teréről nemrég lőtték fel az ezer darab fehér óvodást.

(első mondat)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Egyszer
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Homonnay Gergely: Az elnökasszony
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Leiner Laura: Mindig karácsony
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Kovács András Péter: Multigáz
Szécsi Noémi: Utolsó kentaur