Az ​étkezés ártalmasságáról 69 csillagozás

(előadás)
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

A legkövérebb magyar ember az egészséges táplálkozásról és a méregtelenítés csodájáról beszél, miközben sűrűn öblögeti torkát a saját Bt.-je által forgalmazott „csodaszerrel", az Emese Acapulco Diabetikus Gyógyíróval. Az ő abszurd monológja ez a hamisítatlan Parti Nagy Lajos szöveg, melyben csak úgy röpködnek a csodás szókreálmányok és frenetikus mondatok. Közben, még ha akár amúgy kákabélűek is volnánk, úgy érezzük: reng a tokánk és rázkódik a hasunk a nevetéstől.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Magvető, Budapest, 2012
150 oldal · ISBN: 9789631428667
>!
Magvető, Budapest, 2011
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428667

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! (Igen, rád is gondoltam tramplianyu a második sorban!)
Mai termékbemutatónk egészen különleges lesz, ilyet még a nagybudapestiek sem hallhattak soha, hát kérem, jól nyissák ki a fülüket! Mi nem árulunk se szittyaföldi üdülési jogokat, se akantuszos mobiltartót (ha tudnátok, mi az akantusz, ugye) se nyereg alatt érlelt kumiszt – már bocsánat a képzavarért.
Amit mi árulunk, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, az egy egészen különleges dolog, a Könyv, és a benne rejtekező Tudás.
Önök nyilván mindannyian láttak már könyvet (ha máshol nem valamelyik tévésorozatban), és nyilván mindannyian ismerik Mr. Marshall McLuhan kijelentését a Gutenberg-galaxis végéről. (Ne bólogass olyan okosan, tuti nem hallottál még Gutenbergről se!) Nos, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, ne higgyenek ennek az agent provocateur-nek! A Könyv nem halott, sőt még évszádokig nem lesz az!
A Könyv nem csak szellemi érték, hanem státuszszimbólum is. Egy szép könyvespolc nem csak tulajdonosa szellemi emelkedettségét reprezentálja, hanem hihetetlenül jól is mutat a lakásban, és remekül lehet vele villantani a vendégek előtt, főleg ha az olvasottságunkkal is kérkedhetünk.
Önöknek a BOOKSZULA kell!
Mert higgyék el nekem, nem olvas úgy más, mint a magyar ember, a söndörödő kettősspirálra mondom, jöhetnek nekem bármilyen felméréssel! De azért magunk között ismerjük el, van ezekben némi igazság, mert manapság se idő, se kedv, se oly szent akarat nincs az olvasásra, mint nagyapáink korában.
Még egyszer mondom: Önöknek a BOOKSZULA kell!
A könyveknek, mint fizikai korpuszoknak beszerzés nem egy etvasz. Néhány ezer forintért, és egy kis utánjárással több polcnyi klasszikus beszerezhető az antikváriumokból vagy könyvtári kiárusításokból. (Ennyi munkát igazán beletehetnek maguk is!) Amit mi adunk hozzá, hihetetlenül alacsony áron, az a megfizethetetlen Tudás.
Önöknek a BOOKSZULA kell!
Ugye Önök is szeretnének, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, művelt, olvasott emberek lenni, akik otthonosan mozognak a magyar és világirodalomban, de nincs idejük olvasni, vagy nincs kedvük végigrágni magukat hosszú szövegeken.
Akkor önöknek a BOOKSZULA kell!
Termékfejlesztőink több év kemény munkája árán hozták létre ezt a varázslatos pirulát. Önöknek csak annyi a dolguk, hogy lefekvés előtt beveszik a kiválasztott kapszulát, és amikor felébrednek, Önök töviről hegyire ismerni fogják az abban „feloldott” mű cselekményét, és kialakult, karakteres véleményük is lesz róla! Az alkalmazott segédanyagoknak köszönhetően a műről kialakult álláspontjuk harmonizálni fog az Önök személyiségével!
A BOOKSZULÁnak nincs semmilyen mellékhatása! A készítmény teljesen veszélytelen altatót tartalmaz, amely Önöket kellemes alvásba ringatja, és míg Önök pihennek, a tudás mintegy felszívódik az Önök szervezetében! A biztos felszívódás érdekében kérjük, hogy hetente maximum három kapszulát vegyenek be!
A BOOKSZULA első szériája a magyar irodalom klasszikusait nyújtja tálcán Önöknek, a második széria a világirodalom nagy műveit tartalmazza. Hamarosan piacra kerül tudományos gyűjteményünk is, és, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem kell már sokat várni Márai Sándor és Wass Albert összegyűjtött műveire sem! De lesznek ilyen Parti Nagy-félek is, ha éppen erre támad gusztusuk.
Higgyék el, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim, Önöknek kell a BOOKSZULA!
Hálásan köszönöm a figyelmet mindazoknak, akik végighallgattak, és kérem, hogy a ruhatár melletti pultnál vegyék át csinos kolléganőmtől, az Önöket megillető mintadarabot, és vásárolják meg a BOOKSZULA első és második szériáját!
Jó olvasást, hasznos álmokat!

24 hozzászólás
>!
cippo IP
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

porból (l)ettünk és
porrá leszünk, azt' közben
meg vízből állunk

nesze, homo, egy
zsír kis könyv, hogy egy éle-
ten át zabálunk

a nyelve fáraszt,
kicsikét mondvacsinált
a szavak bája

lecsúszott persze,
de ott maradt – csomózva –
bélen a káka

Köszönjük, Emese!

>!
metahari
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

irodalmi gyomorterror, diéta előtt három fejezet, garantált a siker. Szófordulatai hájamadárként suhognak a zsírtenger felett, súlyos a haladás, kéremalássan. Parti Nagy mérlegnyelve alánk vágja a mázsát.
Az évtized legjobb magyar nyelve.

1 hozzászólás
>!
tolgyfamajor
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Nahát, kérem tisztelettel, de hamarosan PNL-túladagolásban fogok szenvedni, már bocsánat. Ha visszaküldené a makacs és képmutató perisztaltika, visszaküldöm oda, ahová való, az elme dögbugyrába. Csakazértis. Én ugyan effekítve nem szenvedek modern-intoleranciában és káromkodásallergiában, se cizellafóbiában. Sovány, gereblye, csontvázdiák táplálkozóként engem is érdekel a próza színhúsa és kövérje, nyamm és hamm. Zabálnivalók ezek az előadások, a kortárs magyar irodalom szemléletes és üdvös tünetei: a nyelvhús obesitas-é. Hajrá, hízzunk, gyarapodjunk, tartalékoljuk el nehezebb időkre ezt a drága zsírt, ne törődjünk az indexekkel. Aranyos volt a társfüggőség-refrén is, bájos, ahogy Ilike és a professzor úr ily szépen kiegészítik egymás személyiségét. A végén szakadtam a röhögéstől és a hízástól.

3 hozzászólás
>!
ppeva P
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Szeretem Parti Nagy nyelvi bukfenceit. Gyűlölöm a termékbemutatókat.
Aki hallott már valaha botcsinálta természetgyógyászt, lélekbúvárt, ezoterikust téríteni, és/vagy mindenféle csodatévő szarságot eztmegazt eladni próbáló, beszédkényszerrel és miniatűr tudással felszerelt kényszervállalkozót termékbemutatni, az tudja, kit/mit parodizál Parti Nagy. Nincs az a beígért ajándék (na jó, azért tudnék akkorát mondani…), amivel engem be lehetne csalogatni egy ilyen szeánszra.
Ha nem is volt egy hibátlan, jól szerkesztett, valahonnan valahová tartó olvasmány, akkor is jól szórakoztam rajta. Lehetett volna kicsit rövidebb, frappánsabb, összefogottabb. Nem kellene minden jó poénból könyvet írni. Ja, és tetszett a tartalomjegyzék is. Csak ott esett le a tantusz a fejezetek végszavával kapcsolatosan. :)
U.i.: Könyvtári példányt olvastam. Miközben zsírkönnyek-ről, kényszerzabálásról, hájtengerről olvastam, nem tudtam figyelmen kívül hagyni az előző olvasó(k) által a könyvben hagyott nyomokat: ételmaradék morzsákat és kajafoltokat…… Nesze neked, elrettentés.

>!
virezma P
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Emlékszem, hogy az egyetemen az egyik irodalomtanítási szemináriumon került elő, összekapcsolva a Taxidermia című filmmel, amit azóta sem láttam. Most jó lenne, ha valaki megfogná a kezem, és segítene értelmezni, hogy mit láttunk, hallottunk. Nem tudom eldönteni, hogy ez most paródia vagy mi. Úgy értem, a testképzavar és a túlevés valós problémák, de nem gondolom, hogy Parti Nagy egészségvédelmi alapon írta volna meg a művet, ugyanakkor ha egyértelműen kifigurázásként akarom érteni, az sem megy. Nem csak egy jól ismert gogoli-csehovi alak nyomorúságáról, létdrámájáról van szó, hanem az egész közegről, aminek mi is részesei vagyunk.
Az biztos, hogy kell hozzá egy hangulat, mert amikor először belekezdtem, annyira fárasztott ez a folyamatos hőbörgés, hogy le kellett tennem.

>!
pwz ISP
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Rájöttem, hogy sokkal jobb hangosan felolvasni másoknak a szöveget – persze, értelmezve és hangsúlyozva – mintha magadban, halkan göcögve, vagy hangosabban nevetve adnád át magad annak az élvezetnek, amiben Parti Nagy szövege részesít. Persze, csakis akkor, ha meg is érted, hogy mit is akar PNL. Mit is? Nevettetni…, saját magunkon…, jó harsányan…, elfeledve bút, s bánatot…, meg azt, hogy ki kinek árthatott…, vagy éppen ki kit márthatott (be)… :D
Fitness Norbin át a himnuszig, meg vissza, bebizonyítja…, hogy a gyomron át vezet a magyar megtisztulás útja! :D
Apró cseppekben – fejezetekben – ajánlatos fogyasztani. Egyszerre megfekszi a rekeszizmaidat! :D Én szóltam! ;)

>!
Magvető, Budapest, 2011
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428667
>!
Frank_Spielmann I
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Na, Ilikém, kapcsold már be a moly.hu-t, ha má nem szólalol meg. Jóvan, aztán mehetsz és lenullázhatod, tőlem, de aztán ne szívd a fogad, ami lassan elfogy, na.

Ja, hogy ezt már olvassák? Szóval akkor: Hölgyeim és uraim! Ez a könyv megváltoztatta az életemet. Rádöbbentett valami nagyon fontos és nagyon igaz dologra. Megtanította nekem, hogy csínján kell bánni az Unicummal. Ja meg ne hízzunk el, ez is fontos. Meg olvassunk Parti Nagyot, mer az egészséges.

4 hozzászólás
>!
bibliofilblog_heni
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Ezt bekajáltam, ha tetszik érteni, emésztgetem még egy kicsit, ha mond ez maguknak még valamit.
Azt hiszem, a mai vacsora elmarad, ami azt illeti, elment az étvágyam, mert ide már csak hányni jár a lélek, és azt se túl gyakran.

Tetszett, na!

>!
KleineKatze
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

Van ebben valami, amitől egyik pillanatban fogod a hasad a röhögéstől, a következőben pedig simogatod a műben sokat emlegetett szegény, meggyötört hasadat. Utána elhatározod, hogy diétázni fogsz. Nem kínzod tovább szegény, meggyötört hasadat. Mert szegény meggyötört hasadnak csak egy kis Parti Nagy Lajos, meg az ő nyelvművészetére van szüksége!


Népszerű idézetek

>!
peters P

Ha nincs jobb dolguk, képzeljenek maguk elé egy csinosnak mondott, kulturáltan szolarizált, szabadidő-kosztümös asszonyt, lila karikákkal a kis dülledt szemei alatt.

51. oldal

6 hozzászólás
>!
egy_ember

Árpád apánknak se volt projektora, mégis itt vagyunk.

36. oldal

7 hozzászólás
>!
danaida P

Mert azt kell mondanom, a rágás nem erősségünk.
A magyarság fogazata részint hiányos, részint kivehető.
Összehasonlító obezitológiai vizsgálatok szerint egy magyar falat fele annyi időt se tölt egy magyar szájban, mint egy svéd, német és satöbbi.

101. oldal (Magvető, 2011)

>!
Csi P

Én, kérem, egész életemben túl akartam lenni rajtam.

7. oldal

10 hozzászólás
>!
Csi P

Roppant nagy a sértettségi együtthatóm, az a helyzet.

5. oldal

3 hozzászólás
>!
egy_ember

Rám se kell nézni, én már tudom, hogy bámulnak.

18. oldal

>!
danaida P

Hájbólya, lipidbuborék, nem sorolom. Überelhetetlen szókészletem van magamra.

>!
Csi P

Az igazság olyan, mint a meggymag, vagy van a befőttben, vagy nincs.

53. oldal

>!
sophie P

Hallják, hogy most is hogy hallgat, hölgyeim és uraim?

133. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Csernus Imre: A férfi
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Nick Vujicic: Élet korlátok nélkül
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?