A ​fagyott kutya lába 100 csillagozás

Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Az év egyik kiemelkedő irodalmi eseménye Parti Nagy Lajos régóta várt, új kötetének megjelenése. Az elmúlt tíz év novelláit bemutató kötet grammatikai térben kirajzolódó világ különös feszültséget teremt az olvasóban. Egyrészt megörvendezteti a nyelvben megbújó lehetőségek végletekig feszítésével és az új jelentésű szóösszetételekkel, másrészt szembesíti azokkal a mélyen tragikus mindennapi tapasztalatokkal, amelyekben mindannyian élni kényszerülünk…

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 2010
226 oldal · ISBN: 963142538X
>!
Magvető, Budapest, 2009
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425383
>!
Magvető, Budapest, 2007
226 oldal · ISBN: 963142538X

1 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 11

Most olvassa 12

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Szómágus. Kaméleon. Varázsló.
A fagyott kutya lába, a Grátisz Dolórisz, A hét asszonya és a Nyelvtanulmányfej csemege volt, grammatikai kulináris élvezet. Az ember szopogatta a szavakat, mint a csirkecsontokat, az íz szétomolt a szellemi térben, még az ujjaid hegye is élvezte a szöveget.
A nagy röhögések és abszurdumok mellett elképesztő, hogy mi magány és fájdalom lakik ezekben az írásokban. Te is lehetnél. Lehet, hogy vagy is, csak más a miliő s fel sem tűnik.
Nagyon jók voltak. Felettébb ajánlatos olvasmány.

>!
kalypso
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

A lelkem mélyén minden kortárs írótól olvasott kötet értékelését azzal a vallomással kezdeném, hogy nem kedvelem a kortárs irodalmat, de mostanában valahogy jól sikerült válogatnom, s ezáltal csökkent a majdnem felelőtlenül tett kijelentés igazságalapja. Egy másik könnyelmű megnyilatkozás – festem a hátamra a céltáblát –, amelyet általában sikeresen kapok el a grabancánál az utolsó pillanatban: nem szeretem a magyar irodalmat. Úgy cakkpakk. S akkor jön nekem egy Bodor Ádám, Krasznahorkai, vagy most éppen Parti Nagy Lajos, méghozzá jókora adag rádöbbenéssel, hogy tulajdonképpen mit is nem szeretek? Az ismeretlent?
Érdekesen alakult, hogy a könyvet egy másik, impresszionista festészetről szóló tanulmánykötettel váltogatva olvasgattam, ugyanis ez az elbeszélésfüzér is egyfajta impresszió-gyűjtemény, benyomás-tár volt számomra. Ne várjon az ember hegyeket mozgató, világmegváltó cselekedeteket, meg filmvásznon pörgő jeleneteket, egyszerűen kényelmesedjen bele a novellákban megfestett egy-egy képbe, élvezze az író önfeledt, időnként groteszk humorát, nyelvi játékait. Utóbbiak a kötet vontatóelemei, az élen járók, azok a pluszok, amelyekért máris megéri elolvasni Parti Nagy írásait (az itt összegyűjtötteket biztosan), bár az olvasónak néha olyan érzése támadhat, hogy az író addig csűri-csavarja ezeket, még a végén helyenként kissé idegesítővé, túlírttá válnak. Szerencsére sok ilyen esettel nem találkoztam, egyébként meg nagyon helyén voltak a dolgok, az író sziporkázott, csodás volt olvasni. Utolsó szó jogán talán még megjegyezném, hogy A szerencse csapása c. elbeszélés állt hozzám legközelebb, amelyben a hölgyek többsége ugyanúgy magára ismerhet, ahogyan ez velem is megesett, alapprobléma: a női agy végtelen számú kombinációja idiotizmusra kódolva. Imádtam!

>!
gab001 P
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Az első pár oldal annyira sokkolt, hogy majdnem abbahagytam. Valami egészen másra számítottam. Aztán úgy döntöttem, hogy majd a második novella után döntök. A többi már nem volt annyira szabadszájú. Érdekes, hogy utólag az első novella lett az egyik kedvencem a kezdeti fenntartásaimmal együtt. Maga a kiadás megkönnyíti az olvasást, pont ideális a betűméret és a sortávolság, jó kézbe venni és belefeledkezni. Nagyon különbözőek a történetek, bár vannak összefüggések időnként. Tetszett, ahogy a szerző játszott a szavakkal, hangulatokkal, érzésekkel és érzékekkel. Hétköznapi és kevésbé hétköznapi emberi sorsokkal találkozhattam. Sokszínű és időnként meglepő írások.

>!
Magvető, Budapest, 2006
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 963142538X
>!
peters P
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Olvasom-olvasom, a szavakat külön-külön értem, néha még a mondatokat is, de úgy a harmadik után megszólal belül egy hang: ez most mi a fenéről beszél??? Aztán lassan, sokszor az utolsó mondatnál hirtelen kiderül miről szólt a történet. PNL zseniálisan ír, de a figyelmünk nem kalandozhat el fél bekezdésnyire sem, mert különben soha nem fog összeállni a végére!

>!
Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 2010
226 oldal · ISBN: 963142538X
>!
berg
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Rövid írások, hosszas tartalomjegyzékkel/bevezetővel, amikkel nem igazán tudtam mit kezdeni az adott novella elolvasása után sem; önironikusan megkérdőjelezték a különösebben amúgy sem jelentős teljesítményt. Mikrovilágok, melyek „kis részletekben” bontakoznak „ki a nyelvhomályból” (Van baj mindenhol). Kosz, szegénység, kimerült, megalázott emberek dögivel. A Bányamosodás és a Varádics című novellák témáját, megvalósítását harmonikusnak éreztem a formával, ezek a kötet közepén a csúcspontot jelentették. A többi írás (előtte, utána) már nem ilyen szerencsés csillagzat alatti. A Zártlánc-ot nem tudtam végigolvasni, konkrétan émelyítő; a Testaranyozó, a Hiénaesztrád zsákutca. A kötet végére került írások egyre kisebb képet fognak be, a Teufelhúr, az utolsó novella kivételével, ami kicsivel tágabb horizontú (messziről Adyt, Móriczot idézte nekem), de részeg gajdolásba fullad.
Nemcsak az ábrázolt világ, hanem maga az ábrázolás is tehetetlenül vergődik, a sokfélesége ellenére. Mintha nem lenne önazonos az ábrázoló. Vannak benne költői pillanatok, belekeverve valamibe, amiből nem lett egy jó novella. Így nagyon nem élveztem az egészet.

>!
giggs85 P
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Parti Naggyal sokszor az az érzésem, mint Esterházyval; mintha szerelmes lenne a saját nyelvi kreativitásába, és ennek sokszor az írásai látják a kárát.

>!
eme P
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Barchobálisan vagy direkte próbáljam magyarázni? Nem egyszerű. Adott egy kulcsszereplő: Szép Róza, aki a legsötétebb időkben, a legnyomorultabb helyzetekben is rendületlenül jelen van. Mindig, mindenhol. Lát, hall, megfigyel dolgokat és emlékezik. És persze megmondja a sajnost, hogy egyetlen néma zártlánc az égbolt. Hogy van baj mindenhol, és kifejezetten időket él(t)ünk, nemcsak akkor, hanem még mindig. És azt is, hogy csak ritkán süt a napsütés. Valami baj tetszik lenni? Á, dehogy, semmi baj. Csak egy kis halvacsora meg Pobjeda. Hogy végül mi történt Csorával? Kit érdekel az? A fő, hogy legyen hóvaku, hogy jóképet vághasson az állambiztonsági fényképész.
Meg ott van Hortenzia Ambipur habszivacs alapú sokemeletes esküvői tortája. Grátisz Dolórisz. Meg egy fölöslegessé vált szemüveg, egy bányász és bányaruha nélküli bányamosoda. És a hét asszonya a h/lét nyomorával. Meg ott vannak azok is, akiknek túl sok az etikum. Akiknek minden út romába vezet. És ott vannak azok, akik tojásból jöttek, és tojásként mennek el. Mert tudják: itt nincs mese, mindenkinek hasznosulni kell. Hát csoda, hogy az egyetlen szép ebben a világban, az a Róza neve? Egyébként fagyott (ló)kutyaláb az egész. Szép Róza szemüvegén át nézve.

>!
WolfEinstein
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Parti Nagy Lajos olyan szerző, akinél a forma és a tartalom tökéletes összhangba kerül, még akkor is, ha mindkettő egészen egyedi, néha már a megbotránkoztatás határán is túllép. Kevés szerzőt olvastam, aki annyira bravúrosan kezelné a nyelvet, mint Parti Nagy. A velejéig ható groteszk és irónia nemhogy enyhítené, még inkább radikalizálja a mondanivaló drámáját. A nyelvhasználatból, helyzetekből, mindenki által jól ismert karakterekből eredő humora ellenére roppant súlyos olvasmány, amelyhez neki kell készülni, úgyhogy ha valaki ez első egy-két novella után nem érti, miről van szó, tegye félre a könyvet, és egy más alkalommal próbálkozzon újra, amikor fogékonyabb lesz rá. Könnyű elveszteni a fonalat, könnyű kizökkenni belőle, de ha az olvasó kibírja a figyelem maximális igénybevételét a 220 oldalon keresztül, akkor ha nem is feltétlenül tud meg többet a bennünket körülvevő világról és emberekről, de árnyaltabb, sötétebb képet kap róla. Nem lettem tőle vidámabb, de tapasztaltabb igen.

>!
Frank_Spielmann I
Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Okcső, írok rólla.

Na szóval, burgerpofáim, az a nagy büdös, hogy ez a Laji ez olyat tud ám, amit más nemigen, vagy igennem, ahogy tetszik, színház az egész világ és büfés benne minden nő. Na. Hogyaszongya a kutya lába az fagyva vagyon, aszongya nekem a borító. Még jó, hogy télen olvastam, különbe nem hittem volna meg, az nyolcszencség. Mondta a Sanyi, hogy arról az izérül is írjak, na, a hogyishívjákról, na. Csak eszembe jutott. Mint amikor a zótóversenydzőnek átfutott a zagyán a motr. Na, pont úgy, csak jobban.

Na de hát jönnek a télnek zordon hawaii, ezt mán tuggyuk. Most momentán elmenve vanásra készülődnek, ruszki idő haza! Na de a könyvről. Mer ez könyv, mit hittél? Hogy szalámis zsemlye, vagy dzsakudzi? Oszt ilyen hülyén szállol föl a hatos villamosra, közbe meg olyan randa vagy, hogy még az áram se baszna meg? Mi? Na de akinek nem inge, ne vegye gatyára, ugye. Csak szépen nyugodtan, nem hajt a tatárbifsztek.

Na most már aztat tudjuk, hogy ez itten egy könyv. Ami azér sokat jelent. Például hogy papírból van, nem pedig színesfémből, amit ugye szeressenek elcsaklikázni egyesek. A kettesekről nem is beszélve.

Mer ez a könyv ez ötös, nem úgy mint a lottón, hanem jobban. Ötösebb az ötkarikás ostor-olim-Piánál is. Nem hiszed el? Csöpp kis fejed olyan szkeptiizés? Mi? Hát akkor olvassad elfele, és megtudod, baszmati, olvasd el, utána csipázzál. Na.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Dün SP

(…) egy másik ember belső szívjárataiban még a jóisten is tanácstalan.

Varádics

>!
Frank_Spielmann I

Fíling vagyok, mondom, ki vagyok gyúrva, bigmac, mint az angyalok, olyan lazac.

Nyelvtanulmányfej

>!
eme P

elterjede, hogy magam herélt volnék, régi herélt családból

A testaranyozó 183. o.

>!
tgorsy

olyan, mint bárki, de hát ki nem olyan, mint bárki?

76. oldal

>!
dudorka

Két nevetséges van az emberben, a porszívózás és a szerelem.

A bitumi ember (53. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás
>!
Dün SP

A véletlen az csak a hazugság spanyolfala.

Van baj mindenhol

Kapcsolódó szócikkek: véletlen
>!
Papusz SP

– Úgy is van, mindenki így van vele, mert a bor az jó – bólogat Özvegy Jakab. – Hogy a fenébe ne volna jó elfröccsözgetni egy vasárnap, úgyhogy eléggé príma találmánya az emberi fajnak a lugas is, meg a fröccs is. Mindenesetre jobb, mint az eletrosokk vagy a tányérakna, nem igaz?

Lugas időtlen

>!
danaida P

– Hát a szódavíz meg miből van, Józsikám? Holdfényből? – kérdezi Szürke törzsőrmester, és a csukott szája mögött büffent egy angyaltollnyit.

Lugas időtlen


Hasonló könyvek címkék alapján

Háy János: Napra jutni
Krasznahorkai László: Megy a világ
Bächer Iván: Hatlábú
Bartis Attila: Tizenegy novella
Tóth Krisztina: Pixel
Tóth Krisztina: Vonalkód
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Rott József: Áldozatot akartatok
Fehér Béla: Lecsó
Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban