Lassú ​fény 12 csillagozás

Para-Kovács Imre: Lassú fény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Para-Kovács ​Imre első regénye a science-fiction díszletei közt életre kelő, nyugtalanító, sötét látomás, egyszerre botrányos és költői kötet.

Budapest, valamikor a közeli jövőben. A nagyvárosok környékén világszerte kialakul a Zóna. Rejtélyes istendögök hullanak az égből, a lakosságon agysorvadásjárvány söpör végig, mindennapossá válik a kannibalizmus. A városon belül káosz uralkodik. A kormányzat megsemmisítő-expedíciókat szervez a Zónába, a gyilkosságokat telepatikus médiumok, a Szörnyetegek hajtják végre. A regény hőse felfedezi magában a Szörnyetegek rejtett képességeit, és szolgálatra jelentkezik. Ugyanakkor leszámol addigi életével, elszakad minden emberi kapcsolattól. Félkegyelmű barátja, Davey az egyetlen, aki iránt felelősséget érez – bármilyen kegyetlen következményekkel is jár ez az érzés.
„Várom a reggelt, nyitott szemmel a sötétben, fekszem a szalmán, valahová visznek, valahová megyek. Megülepedett a levegőben a véglegesség és a boldogtalanság, nem… (tovább)

>!
Alexandra, Pécs, 2004
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633689880

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Mal>!
Para-Kovács Imre: Lassú fény

több csillag is menne rá, ha a könyv fele nem narkós képzelgésből állna. de amúgy nagyszerű szóképeket használ Para-Kovács.

berthabell>!
Para-Kovács Imre: Lassú fény

elsőre is, meg most, másodjára is érdekes könyv. előttem két részre oszlott a szöveg: amit jó volt olvasni, meg amit nyűg: utóbbi túlsúlyban. ezek így, szépen sorban, egymás után, katonás rendben következtek. egy barátomat idézve, a könyv letétele után: „rendben. ez mi a rák volt?”

Dínó>!
Para-Kovács Imre: Lassú fény

Nagyon elvont regény, tele metafórákkal, szóval nagy odafigyelést igényel. A történet bonyolúlt, össze-vissza ugráló, hirtelen eseményt váltó. Se eleje, se vége, lebeg az elveszettségben, pont úgy, ahogy a főszereplő is. Tehát nagyon átadta a hangulatot, a kételyt és a világképet. Hiába volt fantasztikus zombi/kannibál horror, egy komoly képet festett a mindennapi ember tengődéséről, mikor semmerre se halad az élet, csak egyhelyben állsz és nincs fejlődés, cél, motiváció, csak az ezek hiányából fakadó keserűség és őrület.
Emellett áttöri a könyv a 4.dimenziót, mert a főszereplőben sokszor maga az író gondolatai hangzanak el, miközben ezt a könyvet írta, ezzel random kizökkenve az aktuálisan eseményekből. Nem egyszer pedig az olvasóhoz is megjegyzéseket küld.
Nagyon érdekes olvasmány. Olyanoknak ajánlom, akik szeretik az elvont, brutális, lassú, nyomasztó írásokat, amik nem egy kerek történetet adnak, hanem jelképek mögé rejtett jelentéseket, amiket az olvasónak kell megfejtenie.


Népszerű idézetek

Limitáltan_gondolkodó IP>!

Davey szemei a szokásosnál is táskásabbak, pedig alapjáraton sem kergettek volna őrületbe egy gimnáziumi lányosztályt

159. oldal

Limitáltan_gondolkodó IP>!

Jelentkezel ölni, de ölni a hülyék is tudnak, ölni már nem művészet, nem sport, nem tudomány.

11. oldal

Beja>!

Kaparászó zajjal érkezik meg a fény.
Még mielőtt a szem érzékelné a deszkák résein behatoló világosságot, a fül már jelez – megjön a reggel. Egy teljes, istenverte, végtelen percre megfeszül a környék, ahogy a kiürült város váratlan és mélységes csöndje belerobban a környék zajába.
Aztán csak nyugalom és hideg.
Megmozdul alattam a kocsi, indulunk tovább.

Limitáltan_gondolkodó IP>!

Csend volt körülötte, de semmi pénzért le nem húzta volna az ablakot, hogy belehallgasson ebbe a csendbe.

21. oldal

virrasztó>!

És talán a fájdalom segít, ha végre végleg egyedül maradsz. Kibukkan a csont a szavak alól. A tiszta, szívtiszta gyűlölet.

261. oldal

Beja>!

Itt ülök a világ végének partján, és nem tudok latinul.

(első mondat)

Széni >!

Szeretnék valamit mondani, de lesznek benne szörnyek.
Akármit próbálok mondani, tenni vagy gondolni, szörnyek vannak benne.
Szörnyekkel fekszem és szörnyekkel ébredek.
El akartam mondani, hogy bőröd akár az olvadt arany, és mosolyod kibiztosított fegyver, hogy minden szavad és mozdulatod tökéletes, hogy hibátlan tested és gyönyörű agyad elbizonytalanít, percről percre kerget a döntés felé, hogy hangod balzsam és vér, el akartam mondani, hogy felszínes a légzésem, mióta megismertelek, és nem vagyok képes gondolkodni többé, de ehelyett csak szörnyekről beszélek.
Szerettem volna elmondani valamit, de végül csak a szörnyekről szóltam, és te megijedtél.
Elmentél, és én itt maradtam, és itt maradtak velem a szörnyek.

124. oldal

virrasztó>!

Egy angyal jön a külső űrből, de nem mond semmit, csak integet.

222. oldal

virrasztó>!

Milyen jó lenne egy napra megint embernek lenni. 

Csak egyetlen napra legalább, hogy ne kelljen hánynom attól, amit mondok, hogy ne kelljen megbánnom, ne kelljen hazudnom, hanem tényleg legyen valami egészen apró világosság a szavaim mögött. 

Azt viszont mégsem íratom ki magamra, hogy vigyázat, én már nem vagyok ember …

178. oldal

banánhéj>!

Persze az is lehetséges,h a bűntudat tényleg létezik,és nem csak a lebukástól való félelem,nem az egyszer kiderül rettegése,hanem valóban a lélek szükséglete:legyenek olyan bűnök,melyeket nem lehet elviselni,melyek valóban magukban hordozzák a büntetésüket,mindenféle közbenjárás nélkül,csakúgy-felőrölnek minket,aztán kivégeznek,ha nem a testet,akkor valami mást,de áthangszerelik a létet.


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Robert Clentar: Kristályszilánkok
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Brandon Hackett: Isten gépei
Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz
Methis Arechin: Menthetetlenek