Tükörlelkek (Tükörlelkek 1.) 531 csillagozás

Papp Dóra: Tükörlelkek

Kriszti és Orsi nem is lehetnének különbözőbbek.
A végzős Péterfi Krisztina mintadiák. Színötös mindenből, illemtudó, népszerű lány, a szülei szeme fénye. Legalábbis kívülről ez látszik. Olyan titkai és gondolatai vannak, amelyeket még önmagának sem mer bevallani, nemhogy a szüleinek vagy a környezetében bárkinek is. De, mint tudjuk, a titkok egyfolytában azért küzdenek, hogy előbb-utóbb felszínre kerülhessenek…
Fekete Orsolyát úgy becézik: Tragédia. Ő az a lány, aki a saját rettenetes, kibírhatatlan stílusába és az üvöltő metálzenébe menekül a problémái elől. A lány, akinek mindenki ismeri a titkát, de a teljes igazságot csak ő és a legjobb barátja, Eszter tudja. A lány, aki verekszik, cigizik, káromkodik, és úgy általában háborúban áll az egész világgal, és aki hosszú évek óta küszködik az egyszerű emberi kapcsolatokkal. De ez változhat, csak kell valaki, aki segít neki ebben…

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2022
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399468
>!
Ciceró, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321651
>!
Ciceró, Budapest, 2015
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399468

1 további kiadás


Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Fekete Orsolya · Márton Olivér · Bereczki Kornél · Péterfi Krisztina · Paul R. Westwood · Lévay Viktor (Viki) · Zombori Eszter · Bereczki Milán · Bereczki Szilvi · Fekete Évi · Károlyi Emese · Mariann · Nelli · Zsolt

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Magyarország


Kedvencelte 87

Most olvassa 18

Várólistára tette 254

Kívánságlistára tette 243

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Lillsz>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Folytatása következik.
Miért? Kérdezem miért? Orsi Nem tudom eldönteni kinek szeretem jobban a „szemszögét” Orsinak vagy Krisztinek… Krisztinél szinte minden „tökéletes”. Persze nem Orsinál meg mindig van valami olyan izgalmas rész ami húha… spoiler Nagyon olvasnám a második részt! *-* 5/5

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

„A múlt… a múlt nagyon trükkös dolog. Hozzánk tartozik, bennünk él, és azzá tesz bennünket, akik vagyunk. Ám emellett azt is el kell fogadnunk, hogy a múlt csak egy része az életünknek. A jelen és a jövő együtt képes sokkal erősebb lenni, mint az, ami eddig meghatározott minket. Nem azt mondom, hogy el kell engednünk a múltat. Észben kell tartanunk, mit jelent számunkra. De emellett tisztelnünk kell önmagunkat annyira, hogy esélyt adunk a jelen és a jövő változásainak. Hogy azok határozzanak meg minket, hogy formáljanak minket, ahogy halad előre az idő. Az elfogadás és a változtatás félelmetes dolog. De aki szembe tud nézni a félelmeivel, biztos jövőt építhet magának. Az az ember boldog lesz.”

(…)

Szóval a történet teljesen magával ragadó. Könnyű olvasni, folyamatosan fent tartja a figyelmet. Rengeteg olyan jelenet van benne, amin hangosan felnevettem. Nagyon érdekesek a szereplők és az őket körülvevő világ. Megmutatja, mennyire más körülmények között lehetséges élni, és hogy ezek egy fiatal személyiségét milyen mértékben és hogyan befolyásolják. Rengeteg komoly témát érint, de olyan szemszögből közelíti meg, ahogy egy 16-18 éves fiatal látja, nem úgy, ahogy egy gyerek vagy egy már felnőtt ember. Rámutat arra, mennyire fontos, hogy a magunk útját járjuk és ki merjünk állni a saját érdekeink mellett. Megmutatja, hogy mennyire fontos, hogy legyenek barátaink és minket szerető emberek, akikre támaszkodhatunk gond esetén. Csodálatos történet és rettentő kíváncsian várom a következő kötetet!

A teljes értékelést itt érheted el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/papp-dora-tukorle…

Naiva P>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Ez a könyv és a folytatása már több, mint egy fél éve itt várt rám. A többnyire pozitív értékelések miatt külön kíváncsi voltam rá. Bevallom, másra számítottam. Nem számoltam a mindennapokkal, hétköznapokkal. Inkább ilyennek éreztem, amivel nem volt semmi gond, mert életszerűnek, őszintének éreztem. Tetszett az írásmód. Egyszerű, letisztult, kifejező – noha egy kicsit fogalmazásszerűnek éreztem – van tehetsége az íráshoz a szerzőnek. Örültem, hogy nem használt olyan kiborító, mai kifejezéseket, amelyektől a falra tudnék mászni puszcsi, lávcsi, szercsi Ezért mindenképpen kijár a plusz pont.
Ami egy kicsit zavart, hogy nem volt nevén nevezve a helyszín. Pontosan melyik vidéki magyar városban játszódott a történet? Még egy műemlék se volt megnevezve, ami alapján rá lehetett volna jönni. Illetve, Orsi/Tragédia teljes hozzáállása úgy mindenhez.
Jó az, ha egy lány kiáll magáért, de ő egyszerűen szemtelen, rosszindulatú és neveletlen volt. spoiler
Egy fiúnál/férfinál sem szimpatikus húzás az ilyen, de egy gimis lánynál….?
Krisztit valamivel közelebb éreztem magamhoz. Az angoltanár Paul volt a kedvencem. spoiler
Egy kicsit hiányoltam a történetből az izgalmat, de mégis lehetett a könyvvel haladni.

5 hozzászólás
FairyDust P>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Atyaég! :-O Ez a könyv valami fantasztikus volt! Végre egy realisztikus történet a gimnáziumi életből, amit mindannyian átéltünk. Tökéletesen volt ábrázolva minden, nagyon örültem, hogy kézzelfogható dolgok voltak benne, amit a legtöbben ismerünk. Nagyon jó ötlet volt, hogy párhuzamosan két szemszögből élhettük át a történetet. Nem tudom eldönteni, hogy melyik karakter volt szimpatikusabb, mindkettőnél más fogott meg. Minden balance-ban volt, és PONT ezt várom egy ifjúsági könyvtől. Ritkán dicsérek meg címeket, de ez kifejezetten jó választás, teljesen összhangban van a művel. *.* spoiler
A könyv vége szerintem jól sikerült, most folyamatosan azon fogok kattogni, mi lesz a következő részben. :D Természetesen, új kedvencet avattam.

Köszönöm, hogy kölcsönadtad a könyvet @mrsp! :)

1 hozzászólás
Csoszi>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Hello! Hol van a folytatás???
Na szóval, röviden és tömören: imádtam. Szépen, gördülékeny stílusban megírt, ízig-vérig mai magyar ifjúsági regény. Nagyon tetszett, hogy két tizenéves lány, a végzős Kriszti (Rágógumi) és a tizenegyedikes Orsi (Tragédia) szemszögéből felváltva követhettem a történéseket. Kettejük közül inkább Krisztivel tudtam azonosulni, mert annak idején engem is nagyon szigorúan fogtak a szüleim, és sokszor meg kellett felelni az elvárásaiknak. És bár sok év telt el a gimis éveim óta, néha most is úgy érzem, hogy szívesen dirigálnának, hogy mit és hogyan csináljak. Egyébként a zűrös csajszit, Orsit is megkedveltem a bunkó stílusa ellenére, de amit a könyv végén művelt Olivérrel eléggé kiakasztott. A többi karakter is nagyon jól lett kitalálva. A kedvencem Paul, az amerikai származású angoltanár volt, aki egy hihetetlenül pozitív személy. A fiúk, Kornél és Olivér, egyszerűen tökéletesek, nagyon jó hatással voltak a barátnőikre. Olvastam volna még tovább…

3 hozzászólás
oldmoviegirl01>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Nagyon régen szerettem volna olvasni, mert fiatal magyar írónő írta, mert tetszik a borítója, mert remek a molyos százaléka. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen nagy kedvenc lesz. Körülbelül a könyv egy negyedétől naponta elmondtam, milyen szuper könyvet olvasok.
Teljesen magával ragadott a két lány története. Érdekes volt figyelni, mi játszódott le mindkét lányban, amikor belépett az életükbe egy fiú, hogyan változott a saját magukhoz és a környezetükhöz való viszonyuk.
Nem tudnék kedvencet választani közülük, egyszerűen csak jó volt olvasni mindkettejük lelki világáról, gondolatairól, belelátni mit miért tesznek, éreznek, hogyan alakulnak baráti kapcsolataik. A történet során alig volt a két lánynak közös jelenete, nem is hiányoltam. Teljesen más háttérrel rendelkeztek, teljesen más társasághoz tartoztak, egymást szinte csak gúnyneveiken szólították, és meg voltak a saját előítéleteik is egymás iránt, miközben mi olvasók beláttunk az előítéletek mögé.
Sokakhoz hasonlóan nekem is Orsi csütörtöki különórái voltak a legkedvencebb jeleneteim, mintha igazi pszichológiai ülések lettek volna. Izgalmas volt végig követni hogyan nyílik meg Orsi általuk.
Örülök, hogy létezik már második rész, mert pont ott ért véget, amikor a két lány nehéz döntési helyzet elé került, ami alapjaiban határozza meg további életüket, kapcsolataikat, énképüket.

Minden sora él, lélegzik, érez.

Kelemen_Hanna>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Nehezen rázódtam bele a sztoriba, vagyis inkább a szereplőkbe: egyikben sem találtam meg azt a szerethető vonást, ami miatt érdekelne a sorsuk, főleg a gondolataik. Nem voltak se elég egyéniek, se elég hihetőek. Aztán persze elragadott a történet (mint majdnem mindig), és végül is jó érzéssel várom a következő kötetet (aminek máris neki is kezdek).

vighagika>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Először is leszögezném, hogy egyáltalán nem azért telt ilyen sok időbe a könyv olvasása, mert nem volt jó… sőt, bár több időm lett volna olvasni!
Nagyon különleges történet volt nagyon átlagos lányokról, még sosem találkoztam így megkomponált kötettel. Kriszti és Orsi szála is tetszett; átlagos kamaszlányok, akik sok butaságot csinálnak, de annyira szerethetőek, hogy ismerve őket, el tudunk nekik nézni mindent. Egyiküknek sem egyszerű az élet, kíváncsi vagyok, hogyan bonyolódnak a dolgok a második részben spoiler.
A fél csillag levonás azért jár, mert szerintem néha picit leült a sztori, nem biztos, hogy nem lett volna ugyanilyen jó valamivel rövidebb kötetként is, de nem panaszkodom, így is jó élmény volt olvasni. :)

2 hozzászólás
pveronika>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Imádtam! Ez a könyv hiteles volt és őszinte. Annyira tetszett, hogy nem azt a cukormázat kaptam, ami ebben a műfajban általános. Minden egyes szereplőt igazinak érzetem, valódi problémákkal, valódi reakciókkal, valódi érzelmekkel. A karakterek rendkívül sokrétűek és még mindig kibontásra várnak.

Kriszti a végzős, gyönyörű, egzotikus, népszerű lány a suliban, akire mindenki hasonlítani szeretne, vagy csak egyszerűen irigykedik rá. Kívülről minden tökéletesnek tűnik vele kapcsolatban, de közben teljesen bizonytalan, otthon meg kell felelnie a maximalista és túlféltő szülőknek, nem tudja, hogy hol szeretne továbbtanulni, csak egyet tud, hogy szenvedélye a tánc. Ez az egyetlen, ami egyensúlyban tudja tartani az életét, és ezért képes megvillantani a lázadás első pici szikráját, és esténkén titokban elszökni egy lepukkant, elhagyott épületbe, hogy ott a legjobb barátjával, Viktorral – aka Vikivel – táncoljon.

Orsi a tizenegyedikes, lázadó, dohányzó, káromkodó lány, akit elsőre nem értesz és nem is kedvelsz, de aztán szépen lassan ő is a szívedhez nő. Ő egy rendkívül komplex karakter, akinek múltbéli sebei minden napját megmérgezik, és egy olyan ingerült, fájdalommal teli személlyé teszi, aki szinte mindenkit eltaszít magától (Bár őszintén szólva az nagyon nem tetszett, ahogy otthon viselkedik. Remélem majd még kapunk további magyarázatot ezzel kapcsolatban, mert az eddigiek még nem annyira tudtak meggyőzni).

Ez a könyv a kettejük történetét meséli el, de a mellékszereplők is nagyon a szívemhez nőttek. Olivér és Kornél egyértelműen book boyfriend alapanyagok, nagyon szerettem mindkettejüket (Amúgy az írónő a BME-t is tökéletesen úgy írta le, amilyen. Az éjszakázásokat, a rajzolást, a ZH-kat, a teljesíthetetlen vizsgákat… :P Hirtelen nosztalgikus hangulatba is kerültem… :D). Viki önzetlen és odaadó, és mindent megtenne Krisztiért annak ellenére, hogy neki is megvannak a maga démonai. Esztert is nagyon megkedveltem, nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz majd ki az írónő a történetéből. De talán aki a legtitokzatosabb és a legérdekesebb karakter, az Paul. Egy-egy pillanatra megcsillant, hogy van valami a szuper mosolygás és hippi-boldogság mögé rejtve, és nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lehet az. Nagyon tetszettek a „különórák”, sok mindent megtudtam a pszichológiáról, és az alkalmak során végbement karakterfejlődést nagyon szépen felépítettnek éreztem.

Igazán tetszett, hogy bár a történet párhuzamosan két szálon fut, de hol a Krisztivel, hol pedig az Orsival történetek voltak előrébb a cselekményben, akár egy hét eltéréssel is. Ez a megoldás lehetőséget adott arra, hogy sok mindent, amit először nem értettem teljesen, a másik szemszög szépen kiegészítse.

A cím nagyon jó eltalált, és nagyon jók voltak a könyvben lévő zeneszámok is, de a legjobban az tetszett, hogy ez a könyv igazán feszegeti a határokat. Szó van benne olyan dolgokról, amit szeretünk a szőnyeg alá söpörni. Homo-szexualitásról, a családon beüli erőszakról (legyen az fizikai- vagy lelki bántalmazás), a kényszerbetegségekről, testi kapcsolatról… stb. (Ezek miatt én kb. 15 éves kor felett ajánlanám ezt a könyvet!).

Az írónő nagyon jó stílussal ír. Habár fiatalosan fogalmazott, néha megcsillant egy-egy olyan gyönyörű gondolat és mondat, amely igazán szép mélységet tudott adni az egész könyvnek. Annyira jó volt, hogy el tudtam hinni minden szavát, hogy néha nyers volt, hogy ha kellett szókimondó volt, és összességében igazán valódi volt.

http://veronikasreaderfeeder.com/papp-dora-tukorlelkek-…

4 hozzászólás
blueviolet>!
Papp Dóra: Tükörlelkek

Tulajdonképpen tetszett, elszórakoztatott, kikapcsolt, de semmi extra. Egyik szereplővel sem tudtam azonosulni, ahhoz vagy valószerűtlenül tökéletesek, vagy ellenszenvesek, vagy számomra közömbösek voltak. Na meg itt van nekünk Orsi, aki olyan minősíthetetlen viselkedést enged meg magának a családjával, a társaival, a tanáraival vagy az iskola igazgatójával szemben, ami teljesen életszerűtlen és elképzelhetetlen, hogy mások ilyen könnyedén tolerálják.
Ezek miatt nem tudott igazán közel kerülni hozzám a könyv, de kikapcsolódásnak megfelelt. Tervezem a második rész elolvasását is.


Népszerű idézetek

Vivi_>!

Azt mondod, stréber vagyok. Oké, lehet. És ez miért baj? Egyáltalán hogy jössz te ahhoz, hogy véleményt formálj rólam anélkül, hogy megkérdeznéd tőlem, mit miért csinálok? Nagyon egyszerű a dolog: kérdezz, válaszolok. Aztán a fejemhez vághatod a véleményedet, de előtte ne.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Orsolya · Márton Olivér
1 hozzászólás
cicerokiado KU>!

Vajon én vagyok az egyetlen olyan abnormális lény a világon, akinek százszázalékos módon befolyásolja a hangulatát az a dal, ami reggel, felkelés után egyből az eszébe jut?

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Péterfi Krisztina
cicerokiado KU>!

Ezért nem tartozik a beszéd a kedvenc időtöltéseim közé: egyrészt azért nem akarok beszélni, mert az nem változtatja meg a múltamat, ami tíz éve meghatározza azt, aki vagyok, másrészt tisztában vagyok vele, hogy a beszéd veszélyes. Ha egyszer elkezded, sose tudod, mi lesz a következménye. Megbántasz valakit, megváltoztatsz valamit, eldöntesz valamit, elárulsz valamit magadból, amit inkább elrejtenél a színfalak mögött.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Orsolya
PappDóra I>!

– Hibákat kell ejteni, és bizonyos hibákat nem is egyszer kell elkövetni ahhoz, hogy tanulhassunk belőlük. Fejlődni csak így lehet.
– Na, most melyik filozófustól idézett? – nevettem.
– Magamtól – mosolygott szórakozottan.

245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Orsolya · Paul R. Westwood
f_Anna>!

[…] ne azt gyászold, ami nem adatott meg, inkább arra gondolj, amid megvan.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lévay Viktor (Viki)
5 hozzászólás
mrsp>!

Ha az ember nem mondja ki hangosan, az olyan, mintha semmissé lehetne tenni, el lehetne tussolni.

28. oldal, Kriszti

Kapcsolódó szócikkek: Péterfi Krisztina
PappDóra I>!

Van valami megnyugtató két test együttes mozgásában. Úgy érzed, van, aki kiegészít, van, aki érti minden lépésedet, és képes veled együtt gondolkodni anélkül, hogy meg kellene magyaráznod, mit miért csinálsz. És mindezt a tükörből látni valami egészen elképesztő látvány és érzés.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Péterfi Krisztina
Csoszi>!

Kell, muszáj… meg kell csinálnom, mert elvárják tőlem. Mindent, mindig csak kell.

133. oldal, Hét / Kriszti

Kapcsolódó szócikkek: Péterfi Krisztina
MisssBee>!

– Hogy szedsz ki ilyen információkat az emberekből? Hogy a fenébe csinálod?
– Tudod, van ez a tök menő dolog… próbáltam már elmagyarázni… úgy hívják, előítélet-mentesség. Őszinteség és egyenesség. Rokon kifejezések.

282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Orsolya · Márton Olivér
Adri93>!

A múlt… a múlt nagyon trükkös dolog. Hozzánk tartozik, bennünk él, és azzá tesz bennünket, akik vagyunk. Ám emellett azt is el kell fogadnunk, hogy a múlt csak egy része az életünknek. A jelen és a jövő együtt képes sokkal erősebb lenni, mint az, ami eddig meghatározott minket. Nem azt mondom, hogy el kell engednünk a múltat. Észben kell tartanunk, mit jelent számunkra. De emellett tisztelnünk kell önmagunkat annyira, hogy esélyt adunk a jelen és a jövő változásainak. Hogy azok határozzanak meg minket, hogy formáljanak minket, ahogy halad előre az idő. Az elfogadás és a változtatás félelmetes dolog. De aki szembe tud nézni a félelmeivel, biztos jövőt építhet magának. Az az ember boldog lesz.

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő · múlt · Paul R. Westwood
3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Tükörlelkek sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tavi Kata: Nyitótánc
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Ég veled
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.
Leiner Laura: Egyszer
Lynn Painter: Jobb mint a filmeken
Kollár Betti: Újra a pályán
Leiner Laura: Bábel