Bolyongó 8 csillagozás

Papp Dóra: Bolyongó

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról.
Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját, és meg kell hoznia egy olyan döntést, amelyben nem biztos, hogy a sors istennői a segítségére lesznek…

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Ciceró, Budapest, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821

Most olvassa 15

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Papp Dóra: Bolyongó

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/06/papp-dora-bolyongo.html

"Papp Dóra nemrégiben megjelent kötete, a Bolyongó egy igazán komplex regény. Rengeteg fontos témát érint, ami a mai társadalomban problémaként van jelen, s megfelelő vitafelületet biztosít. Mint látjátok, belőlem rengeteg érzést váltott ki, melyek szinte túlcsordultak rajtam olvasás közben. Szepesi Norbi jelleme folyamatos gondolkodásra ingerli az olvasót, egy percig sem hagyja pihenni, melynek hatására a könyv sokkal nagyobb terjedelműnek tűnik, mint ami. Ugyanakkor még ezek után is úgy érzem, hogy túlságosan keveset kaptam: szeretném még tovább és tovább olvasni. Ki szeretném ismerni ezt a hülye vikinget, tudni szeretném, hogyan alakul a későbbiekben a sorsa. Nem volt elég belőle.
A Bolyongó mélyen megragadott. Hiába tettem már le jó pár napja, még mindig velem van, s még mindig a benne elhangzottakon gondolkodom álló nap. Ismeritek azt az érzést, mikor nem tudtok belekezdeni egy új történetbe, mert az előző nem hagy nyugodni? A Bolyongó pontosan ezt váltja ki az olvasóból.
A legjobban talán egy számomra kedves meséből vett idézettel tudnám összefoglalni:

„Fenomenális kozmikus erő, egy icipici kis helyen.”

S végül Mikko szavaival búcsúznék, mert ennek a srácnak nagyon igaza van:

„El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.”

>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Papp Dóra: Bolyongó

A könyvet olvasva megörültem: végre egy tökös fiú főhős, aki olykor mer hibázni, eltévedni, és mer visszatérni is, mert a szíve a helyén van. A barátság, a család, az útkeresés fontos szerepet kap a könyvben, amire nagy szükségünk van a mai világban, és szükség van Norbikra is, ha elolvassátok, kiderül, miért. De a Norbiknak meg kell küzdeniük a saját árnyékukkal, ami sokszor nem csak játék és mese.
Dóra olyan gördülékenyen fogalmaz, hogy észre sem veszed, hogy nem csak a méz pereg, hanem a lapok is.
A borító pedig… nos… egyszerűen csodás!

3 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
Papp Dóra: Bolyongó

Egyelőre csak annyit tudok mondani: szeretnék én is olyan tökös lenni, mint Norbi.
Tyr-rel vagy nélküle, az mindegy.
Nagyon kiváncsi vagyok, az én sorsvonalamat miként szövrik tovább a Sors Istennői.

>!
Trixi
Papp Dóra: Bolyongó

Huh, próbálom a gondolataimat összeszedni (nem lesz egyszerű).
Először is, kár, hogy nem manapság vagyok fiatal :D , mert a mai tinik nagyon lazák. kommunikatívak. Nem azt mondom, hogy mi nem voltunk lazák….de azért nem ennyire :D
Könnyű könyvecskének tűnik, mégis súlyos problémákkal foglalkozik, mint pl: az előítélet.
Van egy srác, Norbi (már a neve is északi fényt jelent, gondolom nem véletlenül lett ez választva neki) aki tetovált, hosszú hajú és rossz hírű. Bármit csinál, vagy nem csinál, mindig ő a hibás, és ami a meglepő, ő ezt tűri, sőt…. Diáktársai, tanárai, de még a szülei se nagyon hagyják békén, bár néha azért rájátszik erre. Néha többet beszél mikor hallgatnia kellene és hallgat amikor mondania kéne még valamit. De nézzük csak milyen „szörnyűségekre” képes: főz, takarít, figyel szülei és a saját egészségére, szereti a természetet, még egy méhecskét is megment, szabadidejében dolgozik és nyelveket tanul, szépirodalmat olvas, aggódik a sosem látott finn barátjáért, megment egy cigánygyereket, és szereti az északi kultúrát. Amivel én is eléggé szimpatizálok :D :D . A könyvben a pogány szót, a pogányságot szitokszóként, szinte a sátánizmus megfelelőjeként értelmezik a szereplők. Hm, nekem mindig is inkább a természetközeli látásmódot, életmódot jelentette (nem vagyunk egyformák :D) .
A korlátolt felfogás, a korlátoltság folyamatosan jelen van a könyvben, és az a baj, hogy nem csak a könyvben, hanem a való életben is léteznek ilyen „kedves” figurák. Hiszen mindenkinek van legalább egy „Horváth szomszéd” a közelében, és ez bizony nagyon szomorú dolog (még az ilyeneknek áll feljebb….mire fel?)
Norbi már-már tökéletes, de 1-2 dologban (nyilván a generációs különbségek miatt) nem értünk egyet. Szereti a képregényeket, és ha már északi mitológia, akkor Marvel :D , na szóval szerintem meg f….ág minden szuperhősös cucc (bocsi). Az ízlésével is van némi probléma……egy kedves Míra……ne mááááá. Engem roppantul idegesített végig. Tényleg minden tini ilyen h….e p….a? Szinte hallottam a hangját olvasás alatt (nem volt kellemes :D :D ). Norbinak felhánytorgatja, hogy milyen nagy egoja van, én meg úgy éreztem, hogy aki folyamatosan pöffeszti a mellét, az kedves Míra. Ki is az ego bajnok?
Engem zenével meg lehet venni :D :D :D és itt aztán meg lett említve pár előadó, banda. Dropkick Murphys Rose Tattoo-ját én is szeretem, Paddy and the rats-et, Ville Valo-t nem különben. Dalriada említésekor hangosan felröhögtem, a szomszédok legnagyobb „örömére” :D :D . De, hogy olyanokkal találkozok olvasás közben, mint Wardruna (bár a Vikingek sorozat említése hozta magával a dolgot), vagy Laboratorium Piesni …….. ledöbbentem :O . Nem hittem volna, hogy rajtam kívül túl sokan ismernék a lengyel lányokat (bár nem rég megosztottam őket itt a molyon). Szóval igen igen igen igen, végre valakinek jó ízlése van zenei téren :D :D :D . Ezek után meg sem merem említeni – hisz a szerző biztos ismeri már őket – Eivor-tól a Trollabundin-t, L.E.A.F.-tól a Suurin-t, Kari Rueslatten-től a Trollferd-et és az I Månens Favn-t, mert ezek is kellően hipnotikus állapotba tudják hozni a hallgatót. Olvasás közben sokszor felcsendültek a fejemben Antti Martikainen dallamai. Egy picit visszatérve Norbira – ha már Tyr volt a kedvenc istene, miért nem hallgatta a Tyr együttest? Vagy egyéb hasonló bandákat, mint Moonsorrow, Korpiklaani, Finntroll, stb….. hosszan (nagyon hosszan) tudnám sorolni még ;)
Szóval, összességében meglepetés volt a könyv. Tetszett. Sokszor felnevettem. A tini virtus (már) nem az én világom, de mégis a lazaság alatt keményen megjelent a társadalom kritika, az oktatási rendszer kritikája, az előítéletek, stb….. A szerző finoman oktat, tanít, a fontos dolgok felé irányítja a figyelmet és a zenei ízléséből ítélve, jól kijönnénk egymással ;) (mi Papp-ok tartsunk össze :D :D )


Népszerű idézetek

>!
cicerokiado KU

Szeptember 2. szerda
20:13
Szia újra, Twitter-világ.
20:15
Délután megfenyegetett egy közveszélyes őrült, aki mellesleg mától az osztálytársam. Egyébként minden rendben.

(első mondatok)

1 hozzászólás
>!
Niitaa P

Szerintem a tudásnak akkor van értelme, ha nem beléd verni akarják, hanem ha meg is akarod szerezni magadnak. Kell a motiváció, csak úgy ragad meg.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
>!
cicerokiado KU

Másnaposságra mindenkinek más módszer válik be, Karcsi haverom például esküszik a paprikáskrumplira, Mikko, amilyen agyament északi, kefirt és uborkát pakol magába, de én egyszerű ember vagyok, így amikor hajnalban az ébresztő arra az émelyítő érzésre vert fel, hogy a gyomrom fellázadt ellenem, az első dolog, ami eszembe jutott, a citromos víz volt.

1. fejezet

>!
Niitaa P

Ki írja a szabályokat, a körülöttem mozgó társadalom vagy a belső törvény, amit a zsigereimben érzek?

>!
Niitaa P

Lehet, hogy… ott van a titok nyitja a szemünk előtt, csak nem akarjuk észrevenni, mert olyan kényelmes belesüppedni a megszokottba.

134. oldal

>!
Niitaa P

Kitartás, becsület, győzelem. Szellemi és fizikai erő. Engem nem fog magával rántani a depresszió vagy az elvakult gyűlölet, nem hagyom. Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.

205. oldal

>!
Niitaa P

Ezerszer inkább nevess magadon, mint hogy bedepizz, nem?

139. oldal

>!
Niitaa P

A félelem bármire ráveszi az embert, főleg, ha van rejtegetni valója.

358. oldal

>!
Niitaa P

Nincs rosszabb egy sértődékeny nőnél, akiben még dolgozik az alkohol.

41. oldal


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Farkas Míra · Mikko Jokelainen · Szepes Norbert


Hasonló könyvek címkék alapján

Franz Fühmann: A Nibelungok
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Jennifer E. Smith: Vajon ránk talál a szerencse?
Nick Hornby: Betoncsók
Leiner Laura: Ég veled
Tore Renberg: Szerettem másképp is
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg