Bolyongó 88 csillagozás

Papp Dóra: Bolyongó

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról.
Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját, és meg kell hoznia egy olyan döntést, amelyben nem biztos, hogy a sors istennői a segítségére lesznek…

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Farkas Míra · Nyírő Gábor (Gabesz) · Szepes Norbert · Bognár Bence (Bobó) · Király Vali · Mikko Jokelainen · Őry Boglárka · Vörös Helga · Zólyom Attila


Kedvencelte 17

Most olvassa 10

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 153

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Papp Dóra: Bolyongó

Az első olvasmányom az írónőtől, de megvett magának, pedig biztosan nem az én korosztályomnak írta. A szokásos nyavalygós YA könyveknél sokkal többet adott ez a történet. Norbi egy szimpatikus fura fiú, akinek történt valami tragikus a múltjában, ami teljesen megváltoztatta az életét. Hogy mi az pontosan, azt csak a könyv vége felé tudjuk meg, és tényleg megdöbbentő. Óriási tartás és erő van a srácban, hiszen egy új közegben felvállalja önmagát a fura tetoválásaival és az újpogány hitével együtt. Mert hát ha mást nem is, de ítélkezni nagyon tudnak az emberek. Mert a töri tanár is miért kérdezné meg Norbit, hogy mit jelképeznek a tetkói? Inkább sértegetet. Amúgy Mirát én egyáltalán nem bírtam, mert olyan okoskodó kis kékharisnya volt, akinek mindig igaza kell, hogy legyen.
A könyvhöz válogatott zeneszámok amúgy tényleg jók, a Dalriada a fiam kedvence, a Dropkick Murphyt pedig nemrég fedeztük fel mi is.
Én vevő leszek az írónő következő könyvére is.
Ja, tanároknak kimondottan ajánlanám.

5 hozzászólás
>!
pveronika P
Papp Dóra: Bolyongó

Papp Dóra már a Tükörlelkek olvasása közben meggyőzött tehetségéről, és most sem kellett csalódnom. A lélegzetelállítóan gyönyörű borító egy igazán friss, és különleges történetet rejt, amihez hasonlót még nem nagyon olvastam. Szepes Norbi története egy ismeretlen világba repített el, ahol Nornák szövik a sorsok fonalát, ahol skandináv istenek figyelik minden léptünket, és ahol a kedd, a méz és a sör örök kötelekké fonódik össze.

Új diákként egyébként sem egyszerű megkezdeni a végzős évet egy új iskolában, de Szepes Norbi számára még nehezebb a beilleszkedés, tekintve hogy tetoválásai, az átlagostól teljesen eltérő világnézete és megdöbbentő furcsaságai azonnal különccé bélyegzik őt a gimnáziumban. Szerencsére a srácot ez cseppet sem izgatja, sőt tesz is róla, hogy ez mindenki számára nyilvánvalóvá váljon. Azonban egy farkaslány kék szempárja talán mégis képes arra, hogy megszelídítse Norbi bolyongó, vadóc lelkét, és rá tudja venni arra, hogy feltárja számára az addig lakat alatt tartott életét…

Bár bevallom, Norbi nem került hozzám igazán közel, mégis lenyűgözött, hogy mennyire komplex karaktert volt képes megformálni az írónő. Vele kapcsolatban egyébként kicsit kettős érzésem volt. Néha korához képest túlságosan úgy viselkedett, mint egy tapasztalt felnőtt, néha pedig olyan buta döntéseket hozott, hogy legszívesebben megráztam volna, hogy gondolkodjon már egy kicsit. :) Ugyanakkor a könyv fő motívuma az útkeresés, és azt hiszem a szerző ezt nagyon szépen és hitelesen tudta beleszőni a történetbe.

A könyv számos fontos témát érint, amelyek közül a legfontosabb talán a skatulyák kérdése volt. Eleinte mindenki elkönyveli Norbit bajkeverő rosszfiúként anélkül, hogy megpróbálnának mélyebbre ásni, de örülök, hogy lassan mégis meg tudta találni a helyét, és végül a srácok, akikről soha nem gondolta volna, hogy valódi barátai lehetnek, mégis kiálltak mellette. Ilyen szempontból nálam a töri tanár verte ki legjobban a biztosítékot, mert egyértelmű volt, hogy első pillanatban rányomott egy címkét a fiúra, és egész végig nem tudott túllépni a korlátolt nézetein, arról nem is beszélve, hogy semmit nem tett azért, hogy kiaknázza Norbi nyilvánvaló tehetségét.

Tetszettek a Mira és Norbi közötti évődések, amelyek nem mindennapiak és szórakoztatóak voltak. Norbi finn barátjának szálát kicsit kuszának éreztem, és úgy gondolom, hogy a szerzőnek talán nem sikerült annyira erős mellékszereplőt kreálnia belőle, pedig volt benne potenciál.

El kell tévedni. Ez a gondolat volt a történet egyik fő eleme. Nos, talán van benne valami, mert bevallom, én is elég elveszettnek éreztem magam a történet kezdetén, aztán valahogy mégis sikerült felvennem a könyv fonalát. Azonban az, hogy az elején kicsit nehezen tudtam belerázódni a történetbe részben az oka annak, hogy végül nem tudtam 5 csillagot adni erre a könyvre. Ugyan kicsit távol áll tőlem a skandináv mondavilág, érdekes volt erről olvasni, és biztos vagyok benne, hogy nagy kutatómunka áll a könyv mögött, ami miatt le a kalappal a szerző előtt. Bár a Tükörlelkek egy kicsit jobban tetszett, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki egy igazán egyedi ifjúsági regényt szeretne olvasni.

http://veronikasreaderfeeder.com/papp-dora-bolyongo/
★Teaser: https://www.instagram.com/p/BmszIdgF9tf/

>!
gabiica P
Papp Dóra: Bolyongó

Bolyongtam én is Norbival, bolyongtam a történettel, nagy részét jómagam is „bolyongva”, egy vonatúton olvastam el.
Kezdjük ott, hogy a borítóba azonnal beleszerettem. Letisztult, egyszerű de mégis annyira magával ragadó és csodálatos, hogy abban a pillanatban, ahogy ránéztem, tudtam, hogy el kell olvasnom a hozzá kapcsolódó történetet is.
Igyekeztem eltekinteni attól, mennyire szerettem a borítót, és emiatt nem elvárásokkal indítani a könyvet, valamennyire sikerült is objektíven szemlélnem az eseményeket.

De nem találtam benne hibát. Annyira természetes, annyira mindennapi és mégis annyira különleges.
Tényleg nehéz a YA világában újat mutatni, de Papp Dórának most sikerült. Ez nem egy mindennapi gimnáziumi történet, nem mindennapi szereplőkkel.
Norbi annyira különleges, hogy azonnal megkedveltem. Éreztem, hogy sokkal több rejlik a zöld külső mögött, mint amit elsőre megmutat.
Érdekes volt egyre inkább megismerni a történetét. Hogyan került kapcsolatba a skandináv mitológiával, a skandináv világgal.

Annyira szeretnék nagy szavakat mondani erről a könyvről, de valahogy nem vagyok rá képes. Mert nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire hatással volt rám.
Felvillanyozó volt az út, amit Norbi bejárt. Kereste a saját sorsát, még ha hangoztatta is, hogy a Nornák szövik sorsának fonalát, ő maga is sokat tett azért, hogy azon az úton járjon, amelyiken elindult.

Érdekes volt, ahogy egyre jobban megnyílt az osztálytársai, később barátai felé. Kifejezetten jót derültem rajta, hogy a Makaó indította el ezen az úton.

Mikor eljutottam arra a pontra, hogy teljes valójában ismerhettük meg Norbi múltját, nem bírtam könnyek nélkül. Mélyen megrendítő volt, amin keresztül ment, és az az erő is meghatott, ami segített neki átvészelni a kegyetlen múltat.

A könyv nagyon érdekes karaktereket sorakoztat fel. Mindenki különleges valamiért, mindenki megérdemli, hogy szerepet kapjon.
A tanárokat valahol mélyen szántam. Saját tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű az ő életük, a mindennapjaik néha szörnyű teherrel járnak, de én amondó vagyok, hogy ettől függetlenül míg hűnek kell maradniuk az elveikhez: hogy tanítsanak és ne fenyítsenek. Itt néhol ez átfordult kegyetlen önkényeskedésbe, de kifejezetten érdekesnek tartottam, hogy ez a jelenség is szerepet kapott a könyvben.

Nem tudok szabadulni ettől a könyvtől. Norbi elindult egy úton, ami számomra a könyv végét jelentette, én kicsit most eltévedtem, nem találom az utamat a könyv vége után. De hogy is mondja mindig Mikko?
El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.

>!
Niitaa P
Papp Dóra: Bolyongó

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/06/papp-dora-bolyongo.html

"Papp Dóra nemrégiben megjelent kötete, a Bolyongó egy igazán komplex regény. Rengeteg fontos témát érint, ami a mai társadalomban problémaként van jelen, s megfelelő vitafelületet biztosít. Mint látjátok, belőlem rengeteg érzést váltott ki, melyek szinte túlcsordultak rajtam olvasás közben. Szepesi Norbi jelleme folyamatos gondolkodásra ingerli az olvasót, egy percig sem hagyja pihenni, melynek hatására a könyv sokkal nagyobb terjedelműnek tűnik, mint ami. Ugyanakkor még ezek után is úgy érzem, hogy túlságosan keveset kaptam: szeretném még tovább és tovább olvasni. Ki szeretném ismerni ezt a hülye vikinget, tudni szeretném, hogyan alakul a későbbiekben a sorsa. Nem volt elég belőle.
A Bolyongó mélyen megragadott. Hiába tettem már le jó pár napja, még mindig velem van, s még mindig a benne elhangzottakon gondolkodom álló nap. Ismeritek azt az érzést, mikor nem tudtok belekezdeni egy új történetbe, mert az előző nem hagy nyugodni? A Bolyongó pontosan ezt váltja ki az olvasóból.
A legjobban talán egy számomra kedves meséből vett idézettel tudnám összefoglalni:

„Fenomenális kozmikus erő, egy icipici kis helyen.”

S végül Mikko szavaival búcsúznék, mert ennek a srácnak nagyon igaza van:

„El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.”

>!
K_A_Hikari 
Papp Dóra: Bolyongó

„ Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.”

Én úgy veszem észre, hogy egyre nehezebb olyan magyar YA könyvet írni, és találni, aminek a sztoriját már nem írták meg előtted. Ez tény. De az is tény, hogy egy ötletet nem írhat meg két különböző szerző full ugyanúgy.
Szóval igen, aki gimis ifjúságit keres, olyan szereplőkkel, akik képesek gondolkodni olvasson Bolyongót.
(….)
A lényeg a lényeg, hogy Papp Dórában ezúttal sem csalódtam. Még mindig kifejezetten élvezetes, és kikapcsoló olvasni a könyveit. Benne vagyok a történetben, ameddig olvasom, talán ezért is akarom mindig elhúzni…ami eddig nem sikerült.
Napjainkban játszódó, mai problémákat is érintő, szuper stílusban megírt könyv.
Ami mégis kicsit más, mint az a rengeteg young adult ami a piacon van.
Itt eltévedsz a könyv elején.
Bolyongsz 400+ oldalon keresztül.
Aztán úgy csukod be, hogy olyasmi van a birtokodban, ami eddig nem volt.
Hogy ez Tyr ereje, Odin hatalma, vagy „csak” egy élvezetes olvasmányélmény, amit még elő fogsz venni? Azt már mindenki döntse el maga.

Blogbejegyzés interjúval: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/07/papp-dora-bo…

1 hozzászólás
>!
agi89
Papp Dóra: Bolyongó

6 napig bolyongtam a könyv lapjai között Norbival. És még annyira maradtam volna. ♥
tovább már nem tudtam húzni
és persze a végére csak sikerült megríkatnia

Nem kicsit feladta a leckét mire „mindenkit” megtanultam a skandináv mitológiából. Tyr, meg Nornák, meg a többiek. :D De a végére már tényleg egész jól rájuk hangolódtam.

A borító meg egyszerűen a legtökéletesebb, amit valaha láttam. Már első pillanattól kezdve imádtam, de így olvasás után… Hűha!

Újraolvasós kedvencemként megy egy kicsit pihenni a Tükörlelkek mellé.

>!
Ciceró, Budapest, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821
3 hozzászólás
>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Papp Dóra: Bolyongó

A könyvet olvasva megörültem: végre egy tökös fiú főhős, aki olykor mer hibázni, eltévedni, és mer visszatérni is, mert a szíve a helyén van. A barátság, a család, az útkeresés fontos szerepet kap a könyvben, amire nagy szükségünk van a mai világban, és szükség van Norbikra is, ha elolvassátok, kiderül, miért. De a Norbiknak meg kell küzdeniük a saját árnyékukkal, ami sokszor nem csak játék és mese.
Dóra olyan gördülékenyen fogalmaz, hogy észre sem veszed, hogy nem csak a méz pereg, hanem a lapok is.
A borító pedig… nos… egyszerűen csodás!

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Papp Dóra: Bolyongó

A fő mondanivalója az előítélet és az elfogadás. Ez nagyon erősen jelen van az elejétől egészen a végéig.

„- Mindig lesz, aki félreért, vagy emiatt, vagy (…)”
Norbi az új fiú az osztályban, és a furábbnál is furább srác. spoiler
A furaságával nem tudnak mit kezdeni, és támadják, lenézik, rossznak állítják be. spoiler
Szinte senkivel nincs közös hang. Sokáig megy ez, míg nagy nehezen az osztálytársak kezdik befogadni maguk közé.
Aztán úgy a 300. oldal táján kezd igazán érdekessé válni a történet. Kiderül Norbiról még valami. A háttér, spoiler amitől olyanná vált, amilyen.
A lány, akivel összejött az új iskolában, nagy hatással van rá, és neki köszönhetően nyílik meg. Az ő segítségével megtalálja és felvállalja azt az utat, amit követni szeretne.

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Papp Dóra: Bolyongó

Alapvetően tetszett a könyv, a mondanivalója, kivéve az északi mitológia: Tyr, Thor, Odin, Tiwaz rúna, Narnák stb. Tőlem ez a világ nagyon messze áll, s csupán a regény végére állt össze a kép ezekkel kapcsolatban, ami kissé nehezítette részletek megértését. A témák a mai kor problémáit boncolgatják, a megnyilvánulások tükrözik a társadalmi mentalitást. Norbi szimpatikus volt, a zord külső mögötti, hatalmas érző szívével: ahogy viszonyult Danihoz, ahogy megpuhította Mírát és az osztály nagy részét, ahogy aggódott a szüleiért, Robibá sörüzeméért, Mikkóért, nem kímélve önmagát, ezzel vállalva alaptalan vádakat, előítéleteket, testi-lelki bántalmazást. Kedves Míra az elején az ítélkezésével, felsőbbrendű viselkedésével nem volt nyerő, de ahogy jobban megismerte a hülye vikinget, szépen lassan leomlottak a maga köré emelt védőfalak és egy érző szívű, éles eszű, önzetlen csaj bontakozott ki előttünk. Nagyon tetszett Norbi szüleinek nézőpontváltása az iskolával kapcsolatban, anyukának kicsit nehezebben ment, de apuka hamar önmagára és meg nem valósított álmaira ismert és támogatta fiát saját útkeresése megvalósításában.
A borító gyönyörűséges! :-) <3

>!
Ciceró, Budapest, 2018
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821
>!
BarbyMalik0112 P
Papp Dóra: Bolyongó

A Bolyongó egy rettentően jól kidolgozott és összeszedett történet, érezhető volt az eltelt évek változása, az írónő stílusa pozitív irányba fejlődött, elhitette velem, hogy tényleg egy fiú szemén keresztül látom a történéseket, nem volt erőltetett, sem mű. Már rögtön az elején magával ragadott.

Egyedi, különleges és erőteljes történet.

Sok pozitívuma mellett néhány negatívum is előkerült, azonban összességében nagyon ajánlom, hiszen egy olyan regény, amely megragadja az olvasóját és elgondolkoztatja a cselekményen. Tökéletes olvasmány egy árnyékban töltött délutánra!

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/07/papp-dora-…

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Szerintem a tudásnak akkor van értelme, ha nem beléd verni akarják, hanem ha meg is akarod szerezni magadnak. Kell a motiváció, csak úgy ragad meg.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
>!
cicerokiado KU

Szeptember 2. szerda
20:13
Szia újra, Twitter-világ.
20:15
Délután megfenyegetett egy közveszélyes őrült, aki mellesleg mától az osztálytársam. Egyébként minden rendben.

6. oldal

1 hozzászólás
>!
Niitaa P

– El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikko Jokelainen
>!
Trixi

– Az a baj a világgal, hogy mindenki meg van győződve róla, hogy neki van igaza.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farkas Míra
>!
cicerokiado KU

Másnaposságra mindenkinek más módszer válik be, Karcsi haverom például esküszik a paprikáskrumplira, Mikko, amilyen agyament északi, kefirt és uborkát pakol magába, de én egyszerű ember vagyok, így amikor hajnalban az ébresztő arra az émelyítő érzésre vert fel, hogy a gyomrom fellázadt ellenem, az első dolog, ami eszembe jutott, a citromos víz volt.

8. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: másnaposság · Szepes Norbert
>!
Niitaa P

– (…) Kitartás, becsület, győzelem. Szellemi és fizikai erő. Engem nem fog magával rántani a depresszió vagy az elvakult gyűlölet, nem hagyom. Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
>!
Niitaa P

A félelem bármire ráveszi az embert, főleg, ha van rejtegetni valója.

358. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farkas Míra · félelem
>!
Niitaa P

Lehet, hogy… ott van a titok nyitja a szemünk előtt, csak nem akarjuk észrevenni, mert olyan kényelmes belesüppedni a megszokottba.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
>!
Niitaa P

– Ezerszer inkább nevess magadon, mint hogy bedepizz, nem?

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farkas Míra
>!
Niitaa P

Az önirónia azért hasznos (…)

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngúny/önirónia · Szepes Norbert

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
J. L. Armentrout: Obszidián
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Tótfalusi István: A Nibelung-sztori
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Kerstin Gier: Az álmok második könyve
Cookie O'Gorman: Kamuzások, kavarások
John Green: Alaska nyomában
Kerstin Gier: Rubinvörös
Jennifer E. Smith: Vajon ránk talál a szerencse?