Bolyongó 227 csillagozás

Papp Dóra: Bolyongó

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról.
Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját, és meg kell hoznia egy olyan döntést, amelyben nem biztos, hogy a sors istennői a segítségére lesznek…

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2018
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821
>!
Ciceró, Budapest, 2018
424 oldal · ISBN: 9789634320890

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Szepes Norbert · Farkas Míra · Nyírő Gábor (Gabesz) · Mikko Jokelainen · Bognár Bence (Bobó) · Őry Boglárka · Király Vali · Vörös Helga · Zólyom Attila


Kedvencelte 35

Most olvassa 14

Várólistára tette 198

Kívánságlistára tette 204

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Papp Dóra: Bolyongó

Nagyon keveset vártam, annál többet kaptam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog szippantani. Ez nem egy egyszerű ifjúsági könyv, ahol a főszereplőknek csupa gyermeteg problémája van, végig hisztizik az egészet, aztán puff már vége is. Nem. Ez történet egy srácról, aki semmi rosszat nem tett, mégis bántják az iskolában. Nehezen illeszkedik be, valljuk be kicsit különc is. Eleinte mindenki lenézi a „pogánysága” miatt, a szülők, még a történelem tanár is ellene van.
Ezután az erős felütés után ahogy szépen szövögeti a szálakat az írónő, az fenomenális. Norbival kapcsolatban több furcsaság is akad, amire szép lassan fény derül. Szerettem róla olvasni, sokkal érettebb volt a kortársainál.
A fél csillag levonás a vége miatt jár. Szabad akarat ide-oda, nem tudok kibékülni vele. Azzal sem, hogy a szülők milyen könnyen belementek. Ne vicceljünk már, a 21. században vagyunk, lassan egy diploma is kevés egy fiatalnak….. spoiler

Mrs_Curran_Lennart P>!
Papp Dóra: Bolyongó

Az első olvasmányom az írónőtől, de megvett magának, pedig biztosan nem az én korosztályomnak írta. A szokásos nyavalygós YA könyveknél sokkal többet adott ez a történet. Norbi egy szimpatikus fura fiú, akinek történt valami tragikus a múltjában, ami teljesen megváltoztatta az életét. Hogy mi az pontosan, azt csak a könyv vége felé tudjuk meg, és tényleg megdöbbentő. Óriási tartás és erő van a srácban, hiszen egy új közegben felvállalja önmagát a fura tetoválásaival és az újpogány hitével együtt. Mert hát ha mást nem is, de ítélkezni nagyon tudnak az emberek. Mert a töri tanár is miért kérdezné meg Norbit, hogy mit jelképeznek a tetkói? Inkább sértegetet. Amúgy Mirát én egyáltalán nem bírtam, mert olyan okoskodó kis kékharisnya volt, akinek mindig igaza kell, hogy legyen.
A könyvhöz válogatott zeneszámok amúgy tényleg jók, a Dalriada a fiam kedvence, a Dropkick Murphyt pedig nemrég fedeztük fel mi is.
Én vevő leszek az írónő következő könyvére is.
Ja, tanároknak kimondottan ajánlanám.

5 hozzászólás
pveronika>!
Papp Dóra: Bolyongó

Papp Dóra már a Tükörlelkek olvasása közben meggyőzött tehetségéről, és most sem kellett csalódnom. A lélegzetelállítóan gyönyörű borító egy igazán friss, és különleges történetet rejt, amihez hasonlót még nem nagyon olvastam. Szepes Norbi története egy ismeretlen világba repített el, ahol Nornák szövik a sorsok fonalát, ahol skandináv istenek figyelik minden léptünket, és ahol a kedd, a méz és a sör örök kötelekké fonódik össze.

Új diákként egyébként sem egyszerű megkezdeni a végzős évet egy új iskolában, de Szepes Norbi számára még nehezebb a beilleszkedés, tekintve hogy tetoválásai, az átlagostól teljesen eltérő világnézete és megdöbbentő furcsaságai azonnal különccé bélyegzik őt a gimnáziumban. Szerencsére a srácot ez cseppet sem izgatja, sőt tesz is róla, hogy ez mindenki számára nyilvánvalóvá váljon. Azonban egy farkaslány kék szempárja talán mégis képes arra, hogy megszelídítse Norbi bolyongó, vadóc lelkét, és rá tudja venni arra, hogy feltárja számára az addig lakat alatt tartott életét…

Bár bevallom, Norbi nem került hozzám igazán közel, mégis lenyűgözött, hogy mennyire komplex karaktert volt képes megformálni az írónő. Vele kapcsolatban egyébként kicsit kettős érzésem volt. Néha korához képest túlságosan úgy viselkedett, mint egy tapasztalt felnőtt, néha pedig olyan buta döntéseket hozott, hogy legszívesebben megráztam volna, hogy gondolkodjon már egy kicsit. :) Ugyanakkor a könyv fő motívuma az útkeresés, és azt hiszem a szerző ezt nagyon szépen és hitelesen tudta beleszőni a történetbe.

A könyv számos fontos témát érint, amelyek közül a legfontosabb talán a skatulyák kérdése volt. Eleinte mindenki elkönyveli Norbit bajkeverő rosszfiúként anélkül, hogy megpróbálnának mélyebbre ásni, de örülök, hogy lassan mégis meg tudta találni a helyét, és végül a srácok, akikről soha nem gondolta volna, hogy valódi barátai lehetnek, mégis kiálltak mellette. Ilyen szempontból nálam a töri tanár verte ki legjobban a biztosítékot, mert egyértelmű volt, hogy első pillanatban rányomott egy címkét a fiúra, és egész végig nem tudott túllépni a korlátolt nézetein, arról nem is beszélve, hogy semmit nem tett azért, hogy kiaknázza Norbi nyilvánvaló tehetségét.

Tetszettek a Mira és Norbi közötti évődések, amelyek nem mindennapiak és szórakoztatóak voltak. Norbi finn barátjának szálát kicsit kuszának éreztem, és úgy gondolom, hogy a szerzőnek talán nem sikerült annyira erős mellékszereplőt kreálnia belőle, pedig volt benne potenciál.

El kell tévedni. Ez a gondolat volt a történet egyik fő eleme. Nos, talán van benne valami, mert bevallom, én is elég elveszettnek éreztem magam a történet kezdetén, aztán valahogy mégis sikerült felvennem a könyv fonalát. Azonban az, hogy az elején kicsit nehezen tudtam belerázódni a történetbe részben az oka annak, hogy végül nem tudtam 5 csillagot adni erre a könyvre. Ugyan kicsit távol áll tőlem a skandináv mondavilág, érdekes volt erről olvasni, és biztos vagyok benne, hogy nagy kutatómunka áll a könyv mögött, ami miatt le a kalappal a szerző előtt. Bár a Tükörlelkek egy kicsit jobban tetszett, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki egy igazán egyedi ifjúsági regényt szeretne olvasni.

http://veronikasreaderfeeder.com/papp-dora-bolyongo/
★Teaser: https://www.instagram.com/p/BmszIdgF9tf/

Málnika >!
Papp Dóra: Bolyongó

„Engem nem fog magával rántani a depresszió vagy az elvakult gyűlölet, nem hagyom. Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.”

A Bolyongó egy különleges és szokatlan YA regény, amely olyan komoly témákat boncolgat, az elmaradhatatlan szerelmi szál mellett, mint például a mitológia, a bevándorlás, a civilizációs betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió), az oktatási rendszer hiányosságai, az iskolai szekálás és a címkézés. Szepes Norbi új színt visz a helyi gimnázium végzős osztályába, különös, megosztó karakterével, hitével és tetoválásaival. Korosztályától eltérően sokkal mélyebben érzékeli a társadalom igazságtalanságait, és veszi fel a harcot ellenük, felvértezve önmagát. Elgondolkodtató, lendületes, olvasmányos regény, azonban a Nornák, a hülye viking és a tököm állandó ismételgetése nem kicsit ront az olvasás élvezetén. A borzalmas szóismétlések között szinte vágytam egy lábnapra, de megvallom, akár egy bástya is üdítően hatott volna. A másik fő problémám az, hogy felnőtt olvasóként eljut hozzám a regény mélyebb értelme, de félő, hogy fiatalabb célközönsége egy sokkal felületesebb képet kap olvasás közben, igen negatív példát állítva eléjük.

gabiica P>!
Papp Dóra: Bolyongó

Bolyongtam én is Norbival, bolyongtam a történettel, nagy részét jómagam is „bolyongva”, egy vonatúton olvastam el.
Kezdjük ott, hogy a borítóba azonnal beleszerettem. Letisztult, egyszerű de mégis annyira magával ragadó és csodálatos, hogy abban a pillanatban, ahogy ránéztem, tudtam, hogy el kell olvasnom a hozzá kapcsolódó történetet is.
Igyekeztem eltekinteni attól, mennyire szerettem a borítót, és emiatt nem elvárásokkal indítani a könyvet, valamennyire sikerült is objektíven szemlélnem az eseményeket.

De nem találtam benne hibát. Annyira természetes, annyira mindennapi és mégis annyira különleges.
Tényleg nehéz a YA világában újat mutatni, de Papp Dórának most sikerült. Ez nem egy mindennapi gimnáziumi történet, nem mindennapi szereplőkkel.
Norbi annyira különleges, hogy azonnal megkedveltem. Éreztem, hogy sokkal több rejlik a zöld külső mögött, mint amit elsőre megmutat.
Érdekes volt egyre inkább megismerni a történetét. Hogyan került kapcsolatba a skandináv mitológiával, a skandináv világgal.

Annyira szeretnék nagy szavakat mondani erről a könyvről, de valahogy nem vagyok rá képes. Mert nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire hatással volt rám.
Felvillanyozó volt az út, amit Norbi bejárt. Kereste a saját sorsát, még ha hangoztatta is, hogy a Nornák szövik sorsának fonalát, ő maga is sokat tett azért, hogy azon az úton járjon, amelyiken elindult.

Érdekes volt, ahogy egyre jobban megnyílt az osztálytársai, később barátai felé. Kifejezetten jót derültem rajta, hogy a Makaó indította el ezen az úton.

Mikor eljutottam arra a pontra, hogy teljes valójában ismerhettük meg Norbi múltját, nem bírtam könnyek nélkül. Mélyen megrendítő volt, amin keresztül ment, és az az erő is meghatott, ami segített neki átvészelni a kegyetlen múltat.

A könyv nagyon érdekes karaktereket sorakoztat fel. Mindenki különleges valamiért, mindenki megérdemli, hogy szerepet kapjon.
A tanárokat valahol mélyen szántam. Saját tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű az ő életük, a mindennapjaik néha szörnyű teherrel járnak, de én amondó vagyok, hogy ettől függetlenül míg hűnek kell maradniuk az elveikhez: hogy tanítsanak és ne fenyítsenek. Itt néhol ez átfordult kegyetlen önkényeskedésbe, de kifejezetten érdekesnek tartottam, hogy ez a jelenség is szerepet kapott a könyvben.

Nem tudok szabadulni ettől a könyvtől. Norbi elindult egy úton, ami számomra a könyv végét jelentette, én kicsit most eltévedtem, nem találom az utamat a könyv vége után. De hogy is mondja mindig Mikko?
El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.

Niitaa P>!
Papp Dóra: Bolyongó

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/06/papp-dora-bolyongo.html

"Papp Dóra nemrégiben megjelent kötete, a Bolyongó egy igazán komplex regény. Rengeteg fontos témát érint, ami a mai társadalomban problémaként van jelen, s megfelelő vitafelületet biztosít. Mint látjátok, belőlem rengeteg érzést váltott ki, melyek szinte túlcsordultak rajtam olvasás közben. Szepesi Norbi jelleme folyamatos gondolkodásra ingerli az olvasót, egy percig sem hagyja pihenni, melynek hatására a könyv sokkal nagyobb terjedelműnek tűnik, mint ami. Ugyanakkor még ezek után is úgy érzem, hogy túlságosan keveset kaptam: szeretném még tovább és tovább olvasni. Ki szeretném ismerni ezt a hülye vikinget, tudni szeretném, hogyan alakul a későbbiekben a sorsa. Nem volt elég belőle.
A Bolyongó mélyen megragadott. Hiába tettem már le jó pár napja, még mindig velem van, s még mindig a benne elhangzottakon gondolkodom álló nap. Ismeritek azt az érzést, mikor nem tudtok belekezdeni egy új történetbe, mert az előző nem hagy nyugodni? A Bolyongó pontosan ezt váltja ki az olvasóból.
A legjobban talán egy számomra kedves meséből vett idézettel tudnám összefoglalni:

„Fenomenális kozmikus erő, egy icipici kis helyen.”

S végül Mikko szavaival búcsúznék, mert ennek a srácnak nagyon igaza van:

„El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.”

K_A_Hikari>!
Papp Dóra: Bolyongó

„ Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.”

Én úgy veszem észre, hogy egyre nehezebb olyan magyar YA könyvet írni, és találni, aminek a sztoriját már nem írták meg előtted. Ez tény. De az is tény, hogy egy ötletet nem írhat meg két különböző szerző full ugyanúgy.
Szóval igen, aki gimis ifjúságit keres, olyan szereplőkkel, akik képesek gondolkodni olvasson Bolyongót.
(….)
A lényeg a lényeg, hogy Papp Dórában ezúttal sem csalódtam. Még mindig kifejezetten élvezetes, és kikapcsoló olvasni a könyveit. Benne vagyok a történetben, ameddig olvasom, talán ezért is akarom mindig elhúzni…ami eddig nem sikerült.
Napjainkban játszódó, mai problémákat is érintő, szuper stílusban megírt könyv.
Ami mégis kicsit más, mint az a rengeteg young adult ami a piacon van.
Itt eltévedsz a könyv elején.
Bolyongsz 400+ oldalon keresztül.
Aztán úgy csukod be, hogy olyasmi van a birtokodban, ami eddig nem volt.
Hogy ez Tyr ereje, Odin hatalma, vagy „csak” egy élvezetes olvasmányélmény, amit még elő fogsz venni? Azt már mindenki döntse el maga.

Blogbejegyzés interjúval: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/07/papp-dora-bo…

1 hozzászólás
agi89>!
Papp Dóra: Bolyongó

6 napig bolyongtam a könyv lapjai között Norbival. És még annyira maradtam volna. ♥ tovább már nem tudtam húzni
és persze a végére csak sikerült megríkatnia
Nem kicsit feladta a leckét mire „mindenkit” megtanultam a skandináv mitológiából. Tyr, meg Nornák, meg a többiek. :D De a végére már tényleg egész jól rájuk hangolódtam.

A borító meg egyszerűen a legtökéletesebb, amit valaha láttam. Már első pillanattól kezdve imádtam, de így olvasás után… Hűha!

Újraolvasós kedvencemként megy egy kicsit pihenni a Tükörlelkek mellé.

>!
Ciceró, Budapest, 2018
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320821
3 hozzászólás
kratas P>!
Papp Dóra: Bolyongó

Nem szeretem a fanatikusokat és a főszereplőnk már néha-néha ezt a határt feszegette, de helyén van az esze és a szíve is, így felül tudtam ezen emelkedni.
Tetszett! Van jellemfejlődés, jóság, összetartás és képesség arra, hogy beismerjük, ha hibázunk. Ez az utóbbi pedig nagyon sokszor nincs meg, így öröm volt olvasni egy könyvet, ahol vannak ilyen szereplők – még ha sajnos kitaláltak is. A történet kellemesen izgalmas, a szöveg olvastatja magát, a finn hülyegyerek szál mondjuk nem feltétlenül kellett volna bele, de akkor túl hibátlan lenne a könyv :)

3 hozzászólás
Veronika_Ambrus P>!
Papp Dóra: Bolyongó

Első könyvem volt az írónőtől, de biztosan nem az utolsó. Faltam a lapokat, sodort magával a cselekmény és nem akartam, hogy vége legyen.
Nem hiszem, hogy mostanában olvastam volna ennyire jól ábrázolt magyarországi fiatalokról, iskolarendszerről, a fiatalok problémáiról, gondolkodásmódjukról és az útkeresésükről. Hogy vannak, akik gyerekkoruk óta az előre kitaposott úton járnak, és vannak, akik még az érettségikor sem tudják, merre tovább.
Ez a könyv megmutatja, hogy a mai fiatalok milyen kegyetlenül tudnak bánni valakivel, aki kicsit is más, mint ők. Akár a világi vagy vallási nézetük, akár a kinézetük miatt. Meddig tud elfajulni a zaklatás, és annak milyen hosszútávú nyomai lehetnek.
Megmutatja, hogy olykor segít az, ha más környezetbe kerül az ember. Hogy abban az új környezetben rá tudunk lelni olyan emberekre, akik szimpatizálnak velünk.
Norbin keresztül, – aki teljesen máshogy látja a világot, mint a vele egykorúak –, olyan sok mindenbe nyerhettem betekintést. Milyen, amikor az ember megkérdőjelezi az itthoni oktatási rendszert; milyen hinni a mitológiában, a skandináv istenekben; milyen, amikor keresed a helyedet a világban, vagy éppen milyen, ha egy ember miatt megkérdőjelezel majdnem mindent, amiben eddig hittél.
Gabeszt nagyon megkedveltem, ahogy ő túllátott a külsőségeken Norbival kapcsolatban. Imádtam a köztük lévő barátságot, a vicceket.
Mírát az elején nem tudtam a szívembe zárni. Túlságosan fontoskodó volt és mindenbe bele akarta ütni az orrát. De miután már nem csak kritizálni tudta Norbit, hanem érdeklődött a hite és a nézetei felől, majd azokat elfogadta, már megszerettem őt is.
Arról is öröm volt olvasni, hogy Norbiban milyen mértékű felelősségtudat volt, hogy akármekkora galibába is keveredett, mindig volt gerince ahhoz, hogy felelősséget vállaljon a tettei miatt. Sajnos egyre kevesebb ilyen tizenéves van a világon.
Legszívesebben csak olvastam és olvastam volna, mert beszippantottak a főszereplőnek a gondolatai, a vele történtek és hogy mi lesz még utána. De most már tudom, hogy mi van a sok bolyongás után: megtalálod a keresett utat. Legalábbis Norbinak sikerült.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– El kell tévedni. Mit mondok mindig? El. Kell. Tévedni. Magadban. Aztán majd lehet visszamenni.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikko Jokelainen
Niitaa P>!

Szerintem a tudásnak akkor van értelme, ha nem beléd verni akarják, hanem ha meg is akarod szerezni magadnak. Kell a motiváció, csak úgy ragad meg.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
Málnika >!

Ez az a gondolat, amihez évek óta próbálok úgy hozzáállni, hogy tudatosan a jelenben élek, a pillanatban, a mostban, hisz csak az számít igazán.

97. oldal

Trixi >!

– Az a baj a világgal, hogy mindenki meg van győződve róla, hogy neki van igaza.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farkas Míra
cicerokiado KU>!

Szeptember 2. szerda
20:13
Szia újra, Twitter-világ.
20:15
Délután megfenyegetett egy közveszélyes őrült, aki mellesleg mától az osztálytársam. Egyébként minden rendben.

6. oldal

1 hozzászólás
juliazsibrita>!

Mindig legyen terved, fiam, legyenek céljaid. Máshogy nem megy, vándorélet ide vagy oda.

419. oldal

2 hozzászólás
Málnika >!

Lehet, hogy így kellett történnie. Lehet, hogy rossz vezető volt, mert az önfeláldozás rossz út. Lehet, hogy gyengeség. Mi a gyengeség? Mi az? Mi a bátorság? Ha előrelépsz, vagy maradsz a helyeden, szilárdan, megkeményítve a szívedet? Ha mész vagy maradsz? Ha bosszút állsz vagy összeszorítod a fogad?

301. oldal

K_A_Hikari>!

– Tudod mit bírok a legjobban, az idővel kapcsolatban? Azt, hogy mire befejezem ezt a mondatot, az eleje már múlt lesz. Történelem.

270. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
1 hozzászólás
Niitaa P>!

Lehet, hogy… ott van a titok nyitja a szemünk előtt, csak nem akarjuk észrevenni, mert olyan kényelmes belesüppedni a megszokottba.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert
Niitaa P>!

– […] Kitartás, becsület, győzelem. Szellemi és fizikai erő. Engem nem fog magával rántani a depresszió vagy az elvakult gyűlölet, nem hagyom. Fel kell vértezni az elmédet és a lelkedet egy olyan világban, ami azt akarja, hogy ököllel üss vissza.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szepes Norbert

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Higgy nekem
Tavi Kata: Szívkeringő
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Leiner Laura: Késtél
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
John Green: Alaska nyomában
Amy Harmon: Arctalan szerelem