Most ​élsz 89 csillagozás

Papp Diána: Most élsz

Zoli ​egy hangulatos vidéki kisváros moziját vezeti, ami egykor romantikus búvóhelye volt az álmodozó szerelmeseknek.
Az utóbbi években azonban a szerencse elkerüli a férfit; a nézőszám apad, a tartozások nőnek, és hiába őrizte meg fiatalos sármját, a Nagy Ő sem akar betoppanni az életébe…
Egy nap azonban megtalálja a gimis osztálytársak annak idején rábízott lezárt leveleit, amelyekben arról írnak, vajon mi lesz velük, hol tartanak majd tizenötév múlva. Hirtelen feltárul a rég eltemetett múlt; a gondtalan évek, fergeteges bulik, életre szóló barátságok, soha be nem teljesült szerelmek, és a fogadalmak, hogy mindenáron boldogok lesznek…
Vajon mi lett abból a mosolygós srácból, aki mindenáron sikeresebb akart lenni országos hírnevű apjánál? Boldog-e az a lány, aki az érettségi banketten még titkolta pár hetes terhességét? Hová sodorta az élet az osztály zűrös csaját, akinek minden fiú az ágyába akart bújni, és legfőképpen, hol lehet Viki, akinek Zoli soha nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · ISBN: 9786156013675
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013668

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kálmán bácsi · Zoli · Tibike · Viki


Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Papírra_vetett_gondolataim>!
Papp Diána: Most élsz

Azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem erre számítottam, amit kaptam, de ez egyáltalán nem baj! A fülszöveg elolvasása előtt arra gondoltam, hogy egy könnyed kis romantikus regény lesz, de e helyett kaptam egy olyan erős regényt, ami arra motivál, hogy éljek meg minden egyes napot.

Lassú folyású, mégis könnyed regényről beszélhetünk, aminek, ha elkap a stílusa, akkor berántja az embert. Ebben a könyvben nem igazán a cselekmények voltak a fontosak, hanem a szereplők és az ő küzdelmeik az életben.

Papp Diána kötete egy szívhez szóló történet az életről,amit mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasni, hogy tudja azt mi is az, hogy élni !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/01/p…

Mariann_ P>!
Papp Diána: Most élsz

Hát, ezen gyorsan végigszaladtam, félbe is hagytam volna, de ha már bejelöltem az olvasást, akkor gondoltam , nem teszem le.
Ez az életérzés, ami a könyvből árad, nem az én világom.
Bár voltam én is fiatal, eltelt nekem is 15 év az érettségi után, inkább bele sem megyek…
Azért jó, hogy nem tettem le, mert a befejezés némileg megnyugtató.
15 év kallódás után talán lenyugodtak, megállapodnak a csapat tagjai.
A borító viszont szép.

Caledonia_Valley P>!
Papp Diána: Most élsz

"A regény számomra 2019 egyik legnagyobb kedvence lett, melynek minden olvasni szerető ember polcán ott a helye!

Papp Diána zseniális regényt írt, és az éven ő az egyik magyar író, aki visszaadta a hitem a kortárs magyar írók iránt, akik igazi minőséget vetnek papírra, és nem szennyet…

A történet két szálon és a hat szereplő életének útján fut, akiket előbb Zoli szemén keresztül ismerhetünk meg. A regény több idősíkon ugrál, és a mozaikdarabkák egyes darabjai csupán a regény legvégén állnak össze.

Az írónő rendkívül szépen építi fel a regény cselekményét, és az olvasó egyszer csak azt veszi észre, hogy csak falja és falja az oldalakat, hogy minél több mindent megtudjon, s noha így fennáll a veszélye, hogy a lapok rekordidő alatt elfogynak, mégsem bír megálljt parancsolni a kezeinek, mert minél többet szeretne Zoliék világában élni… Velem pontosan ez történt. :)"

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/12/papp-diana-most-e…

Az első érzelmi löketem a regény befejezése után. :)
Hú, hát húú. Aztaaaaaaaa
Nem szoktam ilyet csinálni, de ezt le kell írnom, aztán jövök majd a szép, normális, kerek, bőlére nyújtott értékelésemmel is. Aztaaaaaaaaaaaa Zseniális! Elállt a szavam, az a vége csavar! Húú és az egész úgy együtt, hát én komolyan nem találom a szavakat. Hatalmas kedvenc lett! 2019 egyik legjobbja!!! Én nem ismerem az írónőt, nem olvastam tőle még semmit, nem is hallottam még róla, de hűű, tud írni, de még hogy! Annyira örülök, hogy a kortárs magyar írók között egyre több gyöngyszemre akadok, akik tényleg minőségi írásokat adnak ki a kezeik közül!

thimcsy>!
Papp Diána: Most élsz

Könnyed, nosztalgikus és elgondolkodtató könyv, mely sok aktuális kérdések feszeget.
Hogyan találjuk meg önmagunkat? Mik azok az értékek, melyek fontosak az életben? Hogyan tudunk újra és újra talpra állni egy-egy megrázkódtatás és gyerekkori trauma után? Hogyan változunk és hogy tudjuk feldolgozni a múltat?

Nekem tetszett a könyv. Felelevenítette bennem a múltat, hogy akkor mik voltak a céljaim, miket értem el, mi az amit még szükséges feldolgozni és mik azok az értékek, amikre aktuális időszakomban javasolt odafigyelnem. Nem véletlen, hogy most talált meg a könyv.

5 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Papp Diána: Most élsz

Egy osztálytalálkozó kapcsán követhetjük végig pár ember életútját, mi is történt velük az elmúlt tizenöt évben. A regény mindenképp elgondolkodtató, hogy attól függően, milyen lapokat osztott az élet, érdemes törekedni a boldogságra.

Little_Sunshine P>!
Papp Diána: Most élsz

A borító volt ami elsőre megfogott aztán a fülszöveg még inkább felkeltette az érdeklődésem.
Nagyon jó kis könyv, elgondolkodtató, hogy milyen nagy terveket szövögetünk aztán vajon mi valósul majd meg belőle? Igazából csak rajtunk és a hozzáállásunkon múlik. spoiler Tetszett az egész történet különösen a balatoni nyári kaland, viszont nekem furcsa volt néha az írásmód, ezt leszámítva örülök, hogy elolvastam.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Papp Diána: Most élsz

A borító volt, ami első pillantásra elvarázsolt, s a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet. De … sajnos az olvasásélmény elmaradt a várttól. A két idősík és a hat váltott szemszög nem volt egyszerű az elején, nagyon kellett figyelni: kinek mi volt a története 2003-ben, s mi a jelenben. Örültem Zoli segítőszándékú felismerésének, s hogy a tettek mezejére is lépett, nem mellesleg a maga megmentését is borítékolta ezzel. Jókat mosolyogtam a társaság Balaton parti élményein, szimpatikus volt a 90 évesen is életrevaló Kálmán bácsi, Helga története viszont szomorúsággal töltött el, hogy vet véget véletlenek sora egy akár életreszóló szerelemnek. Viszont főhősünk megvalósította a 18 évesen megírt történetét, kitérők, kacskaringók, magaslatok, szakadékok kövezték útját, de célba ért. A cím nagyon találó, szinte minden szereplő életében ott volt a „majd egyszer”, „majd legközelebb” … egy életünk van, s egyszer élünk: legyen hát az olyan, amilyennek mi szeretnénk :-)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013668
ElisabethJane>!
Papp Diána: Most élsz

A könyv borítója szerintem csodaszép és egyáltalán nem gondoltam volna a történet komolyságára, egy ilyen meseszép borítóval.
A könyv egy elég érdekes témával foglalkozik. Ha nekem érettségikor mondták volna, hogy írjak egy levelet a 15 évvel későbbi önmagamnak halvány lila gőzöm sem lett volna arról, hogy mit várok magamtól, hogyan alakulna az életem. Itt viszont eléggé sok szereplőt követünk egyszerre, bár Zoli a fő narrátorunk, időt kellett hagyni Katinak, Tibinek, Helgának, Vikinek és Izának is, ráadásul folyamatosan visszamentünk 2003 nyarára, amit a baráti társaság együtt töltött. Mindegyik embernek különböző módon alakult az élete, átélték a saját tragédiájukat.
Érdekes volt olvasni, hogy emberek élete hogyan alakul és kit milyen láthatatlan szálak fűzik a másikhoz. Az időbeni ugrálások az elején eléggé zavaróak voltak, viszont a könyv nagyon rövid fejezetekből áll, így egyrészt gyorsan lehet olvasni és bárhol elő lehet venni.
Nem olvastam még az írónőtől, de nagyon ígéretesnek tartom, és a könyve is tetszett . :)

myrelationshipwith>!
Papp Diána: Most élsz

Azt be kell valljam, hogy egyáltalán nem azt kaptam, mint amire számítottam. Beleestem a borító csapdájába, hogy majd valami romantikus történet lesz, de nem. Nyilván ez is van benne, de a hangsúly korántsem ezen van. A Most élsz egy tudatébresztő, elgondolkodtató olvasmány az életről és annak értelméről. Nem egy egyszerű délutáni olvasmány, amit elolvasás után felteszel a polcra. Ennél jóval több. Önismeret, helyzetmegvilágítás és cselekvésre sarkalló kötet. Amikor elkezdtem még nem igazán tudtam, hogy mi fog kisülni belőle, de aztán ahogy egyre inkább haladtam vele, ami nem volt nehéz, mert nagyon jól van megírva és szinte a szádba adja a szavakat és mondatokat, úgy világosodtam meg és kezdtem el teljesen elmélyülni benne. Nemcsak életutakat és sorsokat mutat be, hanem a múlt egy darabkáját is, ami megmutatja a fiatalság szeszélyeit és gondtalan pillanatait. A Most élsz egy élet igenlő, komoly és elgondolkodtató cselekménysor összessége. Nemcsak Zoliról szól, hanem a baráti társaságról és az életcélokról. Rámutat arra, hogy te magad választod az utat, te magad döntöd el, hogy mit és hogyan szeretnél az életben és, hogy ehhez mit teszel meg. Rádöbbent arra, hogy egyszer élünk, hogy nem szabad a múltban élni és igenis meg kell tenni azokat a bizonyos lépéseket a boldogság felé, hiszen a kulcs a mi boldogságunk.

vargvani>!
Papp Diána: Most élsz

Mindenképpen akartam erről a könyvről értékelést írni, hiszen egy magyar írónő tollából származik. Sajnos a történet nem nyerte el olyan mértékben a tetszésemet, mint a borító. Viszont a borító miatt megérte megszerezni és meg is fogom tartani.

A fülszöveg nagy elvárásokat támasztott bennem és az érdeklődésem a könyv feléig meg is maradt, utána azonban már azt éreztem, hogy nem nekem íródott. Gyakran a stílussal és a szóhasználattal is meggyűlt a bajom, mert nem éreztem ideillőnek.
Az alapvető gondolat fantasztikus: hozzuk össze a régi barátokat, tegyük az életüket egy kicsit jobbá, boldogabbá, érezzék azt, hogy olyan emberek lettek, akikre 18 éves énjük büszke lenne.
A szereplőkkel kapcsolatban vegyesek az érzéseim… Van, aki belopta magát a szívembe a kezdetekkor, érdekeltek az okok, a miértek, aztán egyhangúvá váltak és megtörtént néhány karakterrel ugyanez fordítva.

Összességében az alapötlet és a mondanivaló átjött és csodálatos – tedd azt, ami boldoggá tesz, tegyél jót az emberekkel és megkapod a jutalmadat, azaz a boldogságot. spoiler Sajnos a kivitelezés az, ami nekem nem tetszett. :(


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Minden embernek csak egy sorsa van.

(első mondat)

inci81 P>!

Sok mindenre felnyitotta a szemem, főleg az élet kiszámíthatatlanságára és arra, hogy mennyire kell értékelnem mindent, amim van.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Apám, neked tényleg egy aggastyán lett a példaképed?
– És mi van, ha igen? Lúzerség?
– Dehogyis. Végül is mindig fura gyerek voltál.

Kapcsolódó szócikkek: Tibike · Zoli
Caledonia_Valley P>!

-…Ti ott, kislányok, köszönöm a pitét, igazán borzalmas volt, még gyakoroljatok sokat!

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi
Caledonia_Valley P>!

-… Imádtam akkor ott lenni, olyan jó lenne, ha visszakaphatnám.
– A nagyapádat? – nyeltem egyet, és próbáltam beleképzelni magát a helyébe.
– Őt is. És azt a világot, amit ő mutatott meg nekem. Nem hiszem, hogy annak a gyerekkor végével el kell tűnnie. A világ, amiben senki nem siet. Amiben van idő egymásra. Amiben nem a pénz az úr. Ahol a természettel együtt élsz. Te készíted az aludtejet, csorog rajtad a dinnyelé, nem félsz kint maradni sötétben, csak akkor eszel, ha már megetetted az állatokat.
– Így szeretnél élni?
– Igen. De anyámék hallani sem akarnak róla. És annyira tartanak tőle, hogy megteszem, hogy mindenképpen Pestre küldenek főiskolára, hátha ott kijózanodok.
– És miért nem tiltakozol?
– Ugyan, Zoli, te is jó gyerek vagy, te is azt csinálod, amit a szüleid mondanak.

Kapcsolódó szócikkek: Viki · Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Tudod te jól, hogy a napi egy pohár viszki az én életelixírem. Remélem, feltöltötted a készletem – botjával fenyegetően a fia felé bökdösött.
– Fel bizony. Bár ami azt illeti, áttérhetnél a pálinkára, az kifizetődőbb. Mint tudod, többek között páleszfőzésből élünk.
– Ne is mondd, mardos a szégyen. Még jó, hogy már nem találkozom senkivel.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi
Caledonia_Valley P>!

– Kálmán bácsi, sehol sem találom a herendi bögréjét, biztos, hogy nem tetszett eltörni? – kukkantott ki Helga a konyhából.
– Zsolnay! – ordított újra Kálmán báró. – Béla! Izzítsd az autót, megyünk rendet tenni!
Így történt, hogy hamarosan már az autóban ültünk, vagyis hát mihelyst röpke tíz perc alatt kikísértük Kálmán bácsit és behajtogattuk a hátsó ülésre.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi · Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Tibor! Te loptál meg engem, nem is az a marha fiam? – a báró magánkívül volt.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi · Tibike
Caledonia_Valley P>!

– Hányni jár belém a lélek…

Kapcsolódó szócikkek: Zoli
Little_Sunshine P>!

Én sosem pénzt akartam, hanem azt, hogy élvezzem, amit csinálok, és örömet szerezhessek másoknak is.

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalapos Éva: Kéz a kézben
Szaszkó Gabriella: Maradj velem
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Leiner Laura: Valahol
Tomor Anita: Helló újra, kedves exem!
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi