Most ​élsz 98 csillagozás

Papp Diána: Most élsz

Zoli ​egy hangulatos vidéki kisváros moziját vezeti, ami egykor romantikus búvóhelye volt az álmodozó szerelmeseknek.
Az utóbbi években azonban a szerencse elkerüli a férfit; a nézőszám apad, a tartozások nőnek, és hiába őrizte meg fiatalos sármját, a Nagy Ő sem akar betoppanni az életébe…
Egy nap azonban megtalálja a gimis osztálytársak annak idején rábízott lezárt leveleit, amelyekben arról írnak, vajon mi lesz velük, hol tartanak majd tizenötév múlva. Hirtelen feltárul a rég eltemetett múlt; a gondtalan évek, fergeteges bulik, életre szóló barátságok, soha be nem teljesült szerelmek, és a fogadalmak, hogy mindenáron boldogok lesznek…
Vajon mi lett abból a mosolygós srácból, aki mindenáron sikeresebb akart lenni országos hírnevű apjánál? Boldog-e az a lány, aki az érettségi banketten még titkolta pár hetes terhességét? Hová sodorta az élet az osztály zűrös csaját, akinek minden fiú az ágyába akart bújni, és legfőképpen, hol lehet Viki, akinek Zoli soha nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · ISBN: 9786156013675
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013668

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kálmán bácsi · Zoli · Tibike · Viki


Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Papírra_vetett_gondolataim>!
Papp Diána: Most élsz

Azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem erre számítottam, amit kaptam, de ez egyáltalán nem baj! A fülszöveg elolvasása előtt arra gondoltam, hogy egy könnyed kis romantikus regény lesz, de e helyett kaptam egy olyan erős regényt, ami arra motivál, hogy éljek meg minden egyes napot.

Lassú folyású, mégis könnyed regényről beszélhetünk, aminek, ha elkap a stílusa, akkor berántja az embert. Ebben a könyvben nem igazán a cselekmények voltak a fontosak, hanem a szereplők és az ő küzdelmeik az életben.

Papp Diána kötete egy szívhez szóló történet az életről,amit mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasni, hogy tudja azt mi is az, hogy élni !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/01/p…

gabiica P>!
Papp Diána: Most élsz

Nagyon nehezen haladtam vele. Szeretek esélyt adni a magyar íróknak, mert rengeteg jó könyvet vettem már a kezembe, amelyek remek élményeket nyújtottak, de ezzel valahogy úgy éreztem, hogy mellélőttem.
A fülszöveg alapján azonnal tudtam, hogy én ezt a könyvet el akarom olvasni, de egyáltalán nem hozta a várt hatást.
Számomra lassan haladt a történet, aztán hirtelen olyan volt, mintha valaki tövig nyomta volna a gázpedált, az események hirtelen kétszeres sebességre kapcsoltak, mintha előtte nem lett volna egy egyenletes sebessége. A végére nekem ez egy éles váltás volt. Bevallom, könnyedebb történetre számítottam, de ezzel egyáltalán nincs is semmi baj, szeretem, ha valami sokkal mélyebb, mint amilyennek elsőre tűnik, de lehet, hogy rossz időben olvastam, mert valahogy ez most inkább negatívan hatott rám, tovább lassította az olvasásomat.
Nem mondom, hogy rossz volt, mert egyáltalán nem, szimplán csak én vártam tőle többet, mint amit kaptam.

Mariann_ P>!
Papp Diána: Most élsz

Hát, ezen gyorsan végigszaladtam, félbe is hagytam volna, de ha már bejelöltem az olvasást, akkor gondoltam , nem teszem le.
Ez az életérzés, ami a könyvből árad, nem az én világom.
Bár voltam én is fiatal, eltelt nekem is 15 év az érettségi után, inkább bele sem megyek…
Azért jó, hogy nem tettem le, mert a befejezés némileg megnyugtató.
15 év kallódás után talán lenyugodtak, megállapodnak a csapat tagjai.
A borító viszont szép.

Caledonia_Valley P>!
Papp Diána: Most élsz

"A regény számomra 2019 egyik legnagyobb kedvence lett, melynek minden olvasni szerető ember polcán ott a helye!

Papp Diána zseniális regényt írt, és az éven ő az egyik magyar író, aki visszaadta a hitem a kortárs magyar írók iránt, akik igazi minőséget vetnek papírra, és nem szennyet…

A történet két szálon és a hat szereplő életének útján fut, akiket előbb Zoli szemén keresztül ismerhetünk meg. A regény több idősíkon ugrál, és a mozaikdarabkák egyes darabjai csupán a regény legvégén állnak össze.

Az írónő rendkívül szépen építi fel a regény cselekményét, és az olvasó egyszer csak azt veszi észre, hogy csak falja és falja az oldalakat, hogy minél több mindent megtudjon, s noha így fennáll a veszélye, hogy a lapok rekordidő alatt elfogynak, mégsem bír megálljt parancsolni a kezeinek, mert minél többet szeretne Zoliék világában élni… Velem pontosan ez történt. :)"

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/12/papp-diana-most-e…

Az első érzelmi löketem a regény befejezése után. :)
Hú, hát húú. Aztaaaaaaaa
Nem szoktam ilyet csinálni, de ezt le kell írnom, aztán jövök majd a szép, normális, kerek, bőlére nyújtott értékelésemmel is. Aztaaaaaaaaaaaa Zseniális! Elállt a szavam, az a vége csavar! Húú és az egész úgy együtt, hát én komolyan nem találom a szavakat. Hatalmas kedvenc lett! 2019 egyik legjobbja!!! Én nem ismerem az írónőt, nem olvastam tőle még semmit, nem is hallottam még róla, de hűű, tud írni, de még hogy! Annyira örülök, hogy a kortárs magyar írók között egyre több gyöngyszemre akadok, akik tényleg minőségi írásokat adnak ki a kezeik közül!

Rebbencs >!
Papp Diána: Most élsz

Már nagyon régóta szemeztem a könyvvel, ugyanis megfogott a borítója, nekem nagyon tetszik. A fülszöveg is ígéretesnek tűnt, így örültem, hogy végre valahára a kezembe kerülhetett és kíváncsian vágtam neki az olvasásnak.
Nem lettem maradéktalanul elégedett, de azért nem volt rossz. Egy olvasmányos, hangulatos történet, ami nagyon életszagú. Tetszett, hogy öt, hat régi osztálytárs életének lehettem szemtanúja, láthattam emberi sorsokat alakulni és kicsit így elgondolkodhattam az élet több oldalán is.
Amit viszont kicsit hiányoltam az a mélyítés. Mármint ez egy kétszányolcvan oldalas regény és ahhoz szerintem nem elég ilyen hossz, hogy mindenki életébe és érzéseibe kellőképpen belemenjünk. Ezért néhol felszínes volt, néhány karakter kisebb hangot kapott, míg másokról elég behatóan lehetett olvasni.
Ami pedig számomra a legfurcsább eleme a könyvnek, hogy végtére is nem tudtam eldönteni, mi felé haladunk. Mi a célja a történetnek, mit lenne jó elérni, stb. Így kicsit mintha céltalanul bolyongtam volna a sorokban, miközben egy-két karakter szembejött velem.
Szóval összességben azért nem bántam meg, hogy elolvastam, mert igazán realista, érdekes és voltak jó fejezetek benne, de annyira nem hagyott bennem maradandó nyomot. Hogy olvasok-e még a szerzőtől, azt meglátom. Valószínűnek tartom, de az sem mostanában lesz, azért.

thimcsy>!
Papp Diána: Most élsz

Könnyed, nosztalgikus és elgondolkodtató könyv, mely sok aktuális kérdések feszeget.
Hogyan találjuk meg önmagunkat? Mik azok az értékek, melyek fontosak az életben? Hogyan tudunk újra és újra talpra állni egy-egy megrázkódtatás és gyerekkori trauma után? Hogyan változunk és hogy tudjuk feldolgozni a múltat?

Nekem tetszett a könyv. Felelevenítette bennem a múltat, hogy akkor mik voltak a céljaim, miket értem el, mi az amit még szükséges feldolgozni és mik azok az értékek, amikre aktuális időszakomban javasolt odafigyelnem. Nem véletlen, hogy most talált meg a könyv.

5 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Papp Diána: Most élsz

Egy osztálytalálkozó kapcsán követhetjük végig pár ember életútját, mi is történt velük az elmúlt tizenöt évben. A regény mindenképp elgondolkodtató, hogy attól függően, milyen lapokat osztott az élet, érdemes törekedni a boldogságra.

Little_Sunshine P>!
Papp Diána: Most élsz

A borító volt ami elsőre megfogott aztán a fülszöveg még inkább felkeltette az érdeklődésem.
Nagyon jó kis könyv, elgondolkodtató, hogy milyen nagy terveket szövögetünk aztán vajon mi valósul majd meg belőle? Igazából csak rajtunk és a hozzáállásunkon múlik. spoiler Tetszett az egész történet különösen a balatoni nyári kaland, viszont nekem furcsa volt néha az írásmód, ezt leszámítva örülök, hogy elolvastam.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Papp Diána: Most élsz

A borító volt, ami első pillantásra elvarázsolt, s a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet. De … sajnos az olvasásélmény elmaradt a várttól. A két idősík és a hat váltott szemszög nem volt egyszerű az elején, nagyon kellett figyelni: kinek mi volt a története 2003-ben, s mi a jelenben. Örültem Zoli segítőszándékú felismerésének, s hogy a tettek mezejére is lépett, nem mellesleg a maga megmentését is borítékolta ezzel. Jókat mosolyogtam a társaság Balaton parti élményein, szimpatikus volt a 90 évesen is életrevaló Kálmán bácsi, Helga története viszont szomorúsággal töltött el, hogy vet véget véletlenek sora egy akár életreszóló szerelemnek. Viszont főhősünk megvalósította a 18 évesen megírt történetét, kitérők, kacskaringók, magaslatok, szakadékok kövezték útját, de célba ért. A cím nagyon találó, szinte minden szereplő életében ott volt a „majd egyszer”, „majd legközelebb” … egy életünk van, s egyszer élünk: legyen hát az olyan, amilyennek mi szeretnénk :-)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013668
myrelationshipwith >!
Papp Diána: Most élsz

Azt be kell valljam, hogy egyáltalán nem azt kaptam, mint amire számítottam. Beleestem a borító csapdájába, hogy majd valami romantikus történet lesz, de nem. Nyilván ez is van benne, de a hangsúly korántsem ezen van. A Most élsz egy tudatébresztő, elgondolkodtató olvasmány az életről és annak értelméről. Nem egy egyszerű délutáni olvasmány, amit elolvasás után felteszel a polcra. Ennél jóval több. Önismeret, helyzetmegvilágítás és cselekvésre sarkalló kötet. Amikor elkezdtem még nem igazán tudtam, hogy mi fog kisülni belőle, de aztán ahogy egyre inkább haladtam vele, ami nem volt nehéz, mert nagyon jól van megírva és szinte a szádba adja a szavakat és mondatokat, úgy világosodtam meg és kezdtem el teljesen elmélyülni benne. Nemcsak életutakat és sorsokat mutat be, hanem a múlt egy darabkáját is, ami megmutatja a fiatalság szeszélyeit és gondtalan pillanatait. A Most élsz egy élet igenlő, komoly és elgondolkodtató cselekménysor összessége. Nemcsak Zoliról szól, hanem a baráti társaságról és az életcélokról. Rámutat arra, hogy te magad választod az utat, te magad döntöd el, hogy mit és hogyan szeretnél az életben és, hogy ehhez mit teszel meg. Rádöbbent arra, hogy egyszer élünk, hogy nem szabad a múltban élni és igenis meg kell tenni azokat a bizonyos lépéseket a boldogság felé, hiszen a kulcs a mi boldogságunk.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Minden embernek csak egy sorsa van.

(első mondat)

inci81 P>!

Sok mindenre felnyitotta a szemem, főleg az élet kiszámíthatatlanságára és arra, hogy mennyire kell értékelnem mindent, amim van.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Apám, neked tényleg egy aggastyán lett a példaképed?
– És mi van, ha igen? Lúzerség?
– Dehogyis. Végül is mindig fura gyerek voltál.

Kapcsolódó szócikkek: Tibike · Zoli
Caledonia_Valley P>!

-…Ti ott, kislányok, köszönöm a pitét, igazán borzalmas volt, még gyakoroljatok sokat!

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi
Caledonia_Valley P>!

-… Imádtam akkor ott lenni, olyan jó lenne, ha visszakaphatnám.
– A nagyapádat? – nyeltem egyet, és próbáltam beleképzelni magát a helyébe.
– Őt is. És azt a világot, amit ő mutatott meg nekem. Nem hiszem, hogy annak a gyerekkor végével el kell tűnnie. A világ, amiben senki nem siet. Amiben van idő egymásra. Amiben nem a pénz az úr. Ahol a természettel együtt élsz. Te készíted az aludtejet, csorog rajtad a dinnyelé, nem félsz kint maradni sötétben, csak akkor eszel, ha már megetetted az állatokat.
– Így szeretnél élni?
– Igen. De anyámék hallani sem akarnak róla. És annyira tartanak tőle, hogy megteszem, hogy mindenképpen Pestre küldenek főiskolára, hátha ott kijózanodok.
– És miért nem tiltakozol?
– Ugyan, Zoli, te is jó gyerek vagy, te is azt csinálod, amit a szüleid mondanak.

Kapcsolódó szócikkek: Viki · Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Tudod te jól, hogy a napi egy pohár viszki az én életelixírem. Remélem, feltöltötted a készletem – botjával fenyegetően a fia felé bökdösött.
– Fel bizony. Bár ami azt illeti, áttérhetnél a pálinkára, az kifizetődőbb. Mint tudod, többek között páleszfőzésből élünk.
– Ne is mondd, mardos a szégyen. Még jó, hogy már nem találkozom senkivel.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi
Caledonia_Valley P>!

– Kálmán bácsi, sehol sem találom a herendi bögréjét, biztos, hogy nem tetszett eltörni? – kukkantott ki Helga a konyhából.
– Zsolnay! – ordított újra Kálmán báró. – Béla! Izzítsd az autót, megyünk rendet tenni!
Így történt, hogy hamarosan már az autóban ültünk, vagyis hát mihelyst röpke tíz perc alatt kikísértük Kálmán bácsit és behajtogattuk a hátsó ülésre.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi · Zoli
Caledonia_Valley P>!

– Tibor! Te loptál meg engem, nem is az a marha fiam? – a báró magánkívül volt.

Kapcsolódó szócikkek: Kálmán bácsi · Tibike
Caledonia_Valley P>!

– Hányni jár belém a lélek…

Kapcsolódó szócikkek: Zoli
Little_Sunshine P>!

Én sosem pénzt akartam, hanem azt, hogy élvezzem, amit csinálok, és örömet szerezhessek másoknak is.

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Szaszkó Gabriella: Maradj velem
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Leiner Laura: Valahol
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen
Papp Dóra: Tükörlelkek
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!