Pápai Zsolt (szerk.) · Varga Balázs (szerk.)

Korszakalkotók 10 csillagozás

Kortárs Amerikai Filmrendezők
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók

Ponyvaregény, Szárnyas fejvadász, Kék bársony, Batman, Schindler listája – filmek, amelyeket mindenki ismer. Ismerjük a rendezőiket is, de azért biztos szívesen olvasnánk még róluk. A Korszakalkotók című kötet a kortárs amerikai film tizenegy meghatározó rendezőjét mutatja be: Tim Burton, Jim Jarmusch, Richard Linklater, David Lynch, Terrence Malick, Michael Mann, Ridley Scott, Steven Soderbergh, Steven Spielberg, Quentin Tarantino és Gus Van Sant életművét. Ezeknek a rendezőknek a filmjei és pályája egyben az elmúlt évtizedek amerikai filmkultúráját is összefoglalja, hiszen a rendezők között egyaránt akad hollywoodi mogul és elkötelezett függetlenfilmes. Ismertségük és népszerűségük eltérő, ám mindannyian karakteres filmek alkotói, akiknek egy-egy új bemutatója eseményszámba megy. A Prizma folyóirat könyvsorozatának első kötetében helyet kapott portrék ezt a tizenegy alkotót és velük a kortárs amerikai filmkultúra változatos csapásirányait kívánják megismertetni a filmbarátokkal.

A művek szerzői: Pápai Zsolt, Sepsi László, Varró Attila, Varga Balázs, Lichter Péter, Roboz Gábor

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Prizma-könyvek

>!
352 oldal · ISBN: 9789630861649

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

LooneyLuna23>!
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók

Filmrajongóként és filmszakos egyetemistaként egy álom vált valóra, amikor megkaptam ezt a könyvet. Bár nem mindegyik rendezőnek ismerem a munkásságát, az egyes rendezőportrék annyira érdekesen vannak megírva, hogy az ember a könyv elolvasása után kedvet kap egy-egy film megnézéséhez, vagy egyik-másik rendező alaposabb megismeréséhez. Az abszolút pozitívum a könyvben az, hogy a szövegekben felbukkanó szakszavakat megmagyarázza, így aki „csupán” filmrajongó, az is örömmel és élvezettel merül el ebben a könyvben (viszont ide vonatkozik az egyetlen negatív kritikám is, miszerint némelyik fejezet írója nem szánt elég figyelmet erre, és vannak olyan szófordulatok és szakkifejezések az írásában, amiket nem feltétlenül ért meg olyan ember, aki nem „szakmabeli”, és ez bizony rontja az olvasási élményt). Informatív, könnyen olvasható, és olyan rendezőket vesz górcső alá, akiknek munkássága tényleg figyelemre méltó. A személyes kedvenceim a Steven Spielbergről, Tim Burtonról és Quentin Tarantinóról szóló fejezetek. Melegen ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a filmek vagy a tartalomban felsorolt rendezők iránt. Értékes könyv, és biztos vagyok benne, hogy jómagam is még számtalanszor fogom a kezembe venni.

rheinfuss>!
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók

Nagyszerű rendezőegyéniségekről szóló nagyszerű tanulmányokat válogattak össze a kötetbe. Élvezettel olvastam, még úgy is, hogy egy-két rendezőt vagy nem ismerek annyira vagy nem a szívem csücskei. De fordítva is igaz, van akinek filmjeihez meghozta a kedvem.
Filmbolondoknak nagyon ajánlott!!!

henryhill>!
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók

Igényes, releváns meglátásokat tartalmazó kötet korszakos filmek alkotóinak életművéről.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lichter Péter: Utazás a lehetetlenbe
Lakatos Róbert Árpád: Dokumentumfilmes hatások a játékfilmben
Kránicz Bence – Lichter Péter: Kalandos filmtörténet
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Kovács András Bálint – Szilágyi Ákos: Tarkovszkij
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Gelencsér Gábor: Váratlan perspektívák