Vizek ​szabadja lettem… 1 csillagozás

Pap Kornélia: Vizek szabadja lettem…

Állok a híd karfájának dőlve. A sirályok kavarognak a légben, mint óriási hópelyhek, a víz alatt komorbarnán sötétlik. De mit számít ez! Mindegy, jégtáblákat sodor-e a víz, mindegy, honnan néztem a folyót, a partról, egy sétahajóról vagy éppen egy repülőgép ablakából. Lehet tél vagy nyár, a Duna láttán az evezést érzem minden porcikámban. Sejtjeim, idegpályáim emlékeznek a felgyorsuló szívverésre, a nagy kortyokban nyelt levegőre, az izmok feszülésére és ernyedésére. Emlékeznek az evezésre.

>!
Sport, Budapest, 1983
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632535685

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Pap Kornélia: Vizek szabadja lettem…

Az evezés – nekem a kajak – a ciklikus mozgások egyik legszebbike. Harmonikusan foglalkoztatja, terheli a test valamennyi izmát. A mozgásban dinamikusan részt vevő izmok egy evezőcsapáson belül megfeszülnek és ellazulnak. A feszülés és az ellazulás ritmikusan követi egymást, ez különösen jó hatással van a vérkeringésre. A mozgás üteme (intenzitása) – akárcsak a többi ciklikus sportmozgásé – szabadon, tetszés és igény szerint szabható meg. Ez magyarázza, hogy a korai ifjúságtól a késői öregségig hódolhat az ember e vízi-sportnak. Egyedül és társakkal – akár az egész családdal is – egyaránt űzhető. A túrahajóba akár több napos, több hetes kiránduláshoz szükséges felszerelést is lehet csomagolni. Magam is egy Budapest – Mohács – Budapest –re emlékezem legszívesebben. A vízi-nagykört egy, a Sió-csatornán kapott trombózis akadályozta meg. A Duna láttán, szagát érezve a kajakozás jut eszembe, a Hajógyári-szigetkör, s amikor egy versenyhajóval a vízibusz beborított…
A legcsodálatosabb azonban az, hogy a csendben sikló hajóval gyönyörű tájakat ismerhetünk meg. Élénken emlékszem amikor Gemenc szélén, sátorunk mellett röfögött éjszaka a vaddisznó…De egykori szerelmemhez, ma is feleségemhez is túrakajakkal jutottam el, hogy igazán megismerjem…
Magyarország evezésre alkalmas folyóvizekben, tavakban, csatornákban rendkívül gazdag. Háromezer kilométer a hossza azoknak a vizeknek, amelyeket túraevezősök felkereshetnének. De persze teljesítménytúrát is lehet tenni – 10 óra alatt egy Szentendrei-sziget – én elültem a fenekem a portyakajakban.
Tehát hajóval járva ezeket a vizeket, a romantikus holtágakat, a csendes, ártéri erdőkkel, nádasokkal szegélyezett folyókat, a vadregényes csatornákat, egészen új szemszögből tárulkozhat elénk gyönyörű kis-hazánk.
Minden aktív életet kedvelőnek ajánlom, de nemcsak olvasni, a hajókat kipróbálni is!


Hasonló könyvek címkék alapján

John Bantin: A búvárkodás kézikönyve
Rudolf B. Holzapfel: Búvárkodás
Roland Denk: Vitorlázás
Josef Giehrl – Michael Hahn: Úszás
Kocsis L. Mihály: Fut-ni
Katus Attila: Formáld magad!
Bánkuti Gabriella: Alapok az egészségedért
Bánkuti Gabriella: Átváltozom, megcsinálom!
Fehérné Mérey Ildikó: Mozgás és egészség
Földvári Dorina – Richlach Mónika: PoleLexicon