Nagyon érdekes volt a könyv, hiszen nem tudtam, valójában mire számítsak, és milyen lesz. Van, aki jó könyvnek tartotta, tartalmas írásokkal, más inkább csak bevezető gondolatokat látott benne. Én pedig őszintén nem tudtam, milyen is lesz a könyv valójában.
A könyv több kisebb esszét tartalmaz (a kisebb esszé az itt két-három oldalas terjedelem kb) ami egy gondolatot felvet a járvánnyal, (Covid-19) vírussal, vagy éppen a karanténnal, védekezéssel kapcsolatban.
Nagyon érdekes volt abból a szemszögből, hogy ezek a gondolatok tényleg nem egyediek: ezekre mind gondolunk kicsit. A szerző annyiban volt „jobb” nálunk, hogy állást foglalt egy döntés mellett, és ezt próbálta megértetni velünk, kicsit más, természettudományi, matematikai szemszögből. (érdekes a matematika kapcsolódása is: nagyon egyszerű „matek” szerepel benne, számok nélkül, mégis mindenhez próbált magyarázatot társítani. Ami számomra teljesen érthető, és természetes, mint a linearitás vagy épp a harang görbe, esetleg a statisztikákat értelmezése, azt itt próbálja elmagyarázni másoknak is, hogyan működik. Számomra ez volt az unalmasabb része, de értem, miért került bele a könyvbe)
Nagyon érdekesnek gondolom a könyvet, bár teljes mértékben igaz, hogy én picit későn (esetleg pont, hogy korán?) olvastam, vagyis épp akkor, amikor eléggé szabadon vagyunk, mi emberek (attól függetlenül, hogy hordunk maszkot, fertőtlenítünk, meg minden, de nincs karantén). Mert valójában úgy gondolom, ez inkább a karanténban lévő stresszoldó olvasmány inkább, ami segít picit „művelődni”, megérteni a helyzetet, és ezzel oldja a szorongásait az embernek. Ha viszont nincs bezárva, és nincs felégve a világ, akkor túlgondolásnak, túlaggódásnak, túlstresszelésnek tűnik az egész (miközben nem az).
A másik érdekesség a könyvvel kapcsolatban, hogy ez nem nekem íródott (de ettől még tetszett :D ) hanem egy olyan közönségnek, aki nem tájékozott, aki nincs a toppon, akinek ezek a gondolatok tényleg segíthetnek, vagy sokszor úgy éreztem, a nem feltétlen olvasó, művelt közösségnek (nem csak a matematikai magyarázatok miatt, de a rövid fejezetek, könnyen érthető szöveg is ezt mutatja inkább). Így nem nekem, hanem a tizenéves lázadó korú lánynak a nyolcadikon, a szomszéd Manyi néninek, meg a család idősebb tagjainak.
Továbbvíve a gondolatot, valójában a könyv nem is önálló, magányos olvasásra teremtett, hanem közösségi érdekek miatt: közösségi, mert arra sarkallja az embert, hogyha be vagy valakivel zárva (vagy csak együtt élsz valakivel), akkor igenis mindannyian olvassák el a könyvet és beszéljék át, milyen állásponton vannak, mik lehetnek a kérdések, és mi az, amit profitáltak a könyvből és mi az, amit nem értenek, utána kell menni. Önmagában, magányosan olvasva egyszerűen nincs akkora hatása, egy „elmegy” könyv lesz, amin az ember gondolkodik, bólogat, egy délután alatt kiolvassa, és ennyi. Pedig sokkal többet ad ez a könyv ennél.
Én jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, de főleg családoknak, nagyobb közösségeknek. Itt szeretném megjegyezni, hogy valaki bátran csinálhatnak könyvklubos beszélgetést ebből a könyvből, aktuális is, meg jópofa is lenne (és tuti beülnék egy ilyen alkalomra, főleg ha online is elérhető lenne). A könyvben lehetőség benne van, nekem nagyon elnyerte a tetszésemet.