The ​Windup Girl 13 csillagozás

Paolo Bacigalupi: The Windup Girl Paolo Bacigalupi: The Windup Girl Paolo Bacigalupi: The Windup Girl Paolo Bacigalupi: The Windup Girl Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anderson Lake is a company man, AgriGen's calorie representative in Thailand. Under cover as a factory manager, he combs Bangkok's street markets in search of foodstuffs long thought to be extinct. There he meets the windup girl – the beautiful and enigmatic Emiko – now abandoned to the slums. She is one of the New People, bred to suit the whims of the rich. Engineered as slaves, soldiers and toys, they are the new underclass in a chilling near future where oil has run out, calorie companies dominate nations and bio-engineered plagues run rampant across the globe. And as Lake becomes increasingly obsessed with Emiko, conspiracies breed in the heat and political tensions threaten to spiral out of control. Businessmen and ministry officials, wealthy foreigners and landless refugees all have their own agendas. But no one anticipates the devastating influence of the Windup Girl.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
480 oldal · ASIN: B00RM48IAG
>!
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781597808217
>!
Orbit, London, 2010
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356500539

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Bajban vagyok, amikor ezt a könyvet szeretném értékelni. Az alaphelyzet, miszerint a jövőben a szénhidrogéneken alapuló energiatermelés összeomlott, a globális felmelegedés és különböző természetes vagy mesterséges vírusok a monokultúrákra épülő növénytermesztést majdnem teljesen szétzúzták, és a világ egy újragyarmatosítás/globalizálás fázisába lépett, egy roppant érdekes alapszituációt hozott össze. Erre rájön még a thai helyszín, a jól megírt karakterek és az elgondolkoztató szituációk, és a könyv megvett kilóra…

Illetve ezt kellett volna csinálnia, de valahogy a mix számomra nem működött, valahogy az aspektusok ahelyett, hogy erősítették volna egymást, inkább gyengítették az összegzett élményt. A hogyan jutottunk ebbe a teljesen elszúrt állapotba néhány gondolattal van elrendezve (és a többi a fantáziára bízva); az állandó utalások a génmanipulált vírusokra ugyan érdekesek, de igazából csak arra volt jó, hogy az általános paranoia-hangulatot indokolják; a címszereplő felhúzható lány történetét meg sajnos már túl sokszor láttam, hogy egy minden igazi csavartól mentes megoldását sokra tudjam értékelni. Ha meg egyszerű kalandregénynek akartam volna értelmezni egy egyedi helyszínen, akkor viszont hiányzott a történetből a hős, akinek a győzelméért szurkolok, spoiler.

Mindezt egybevetve elég keserű szájízzel álltam fel a könyv olvasása után, amit nagy kárnak tartok, mert a potenciál megvolt, hogy valami tényleg ütős eredmény szülessen, ehhez képest elvesztegetett lehetőségként gondolok rá. Az író egyéb alkotásaitól nem zárkózom el, de ezt a könyvet csak nagyon fenntartásokkal tudom bárkinek is ajánlani.

3 hozzászólás
Marcus>!
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Ha esetleg a Hugo- és Nebula-díj alapján ez nem lenne nyilvánvaló, Bacigalupi olyan író, akire érdemes lesz odafigyelni.
A The Windup Girl a 23. évszázad Thaiföldjén játszódik, egy olyan világban, ahol az olaj és a szén rendkívül ritka ásványkinccsé változott, az energiát speciális rugók, vitorlák, génmódosított állatok, és persze más megújuló energiaforrások adják. Ennél is fontosabbak a genetikai változások: a növényeken és az embereken újabb és újabb, előre megtervezett vírusok söpörnek végig, amely ellen maguk a tervezők, az ún. kalóriacégek adják a védelmet. A kalóriacégek a génmódosítás kegyetlen kihasználói, akiktől minden évben újra és újra meg kell vásárolni a terményeket, így gyakorlatilag az egész világ tőlük függ. Kivéve Thaiföldet, amely történelmi függetlenségét (ez az egyetlen ország Ázsiában, amelyet sosem gyarmatosítottak) ebben a disztópikus, biopunk jövőben is megtartotta.
Az évekig Ázsiában dolgozó, az agráriumban is jártas Bacigalupi (ejtsd: becsájgelúpi) kitűnően adagolja ezt az időben és helyben is távoli jövőt, de a történet is összetett, fordulatos, és hihető. A karakterekről pedig annyit, hogy a The Windup Girl azon nagyon kevés regény közé tartozik, amelynél elolvasás után is fel tudom sorolni a szereplőket, beleértve a mellékfigurákat is – úgy, hogy a többségük ázsiai.
Ez a regény valóban érdemes a díjesőre. A spekulatív fikció rajongóinak pedig kötelező.

>!
Orbit, London, 2010
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356500539
PAStheLoD>!
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Értem, de … értem.

Nagyon jó a miliő, a világ, a „szetting”, de jobban meg kell(ett volna) alapozni neki, mert így az ember állandóan azon gondolkodik, hogy na jó-jó, de miért nem napenergia, meg atom.

Más kérdés, hogy a könyvben az a jó, hogy ez a legnagyobb baja! Na meg, hogy rövid :)

Lecsós_Kivi>!
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Annyira ügyes egyvelege a valóságnak és a sci-finek, hogy csak a világot megismerni is megéri elolvasni.

Egy trigger warning ide kívánkozik, mert történnek benne… eléggé rémisztő dolgok. Szerencsére nem merül ki ennyiben, hanem egy okos, koherens történet áll össze.

Lehet, hogy pár évtized múlva én is kalóriaügynök leszek egy rugógyárban?


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: The Passage
Martha Wells: All Systems Red
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Strain
William R. Forstchen: The Final Day
A. G. Riddle: The Atlantis Gene
Joe Hart: Obscura (angol)
Blake Crouch: Upgrade
Neal Stephenson: Termination Shock
J. D. Robb: Vengeance in Death
Frank Schätzing: The Swarm