Célvonal 79 csillagozás

Ez a mi második születésünk
Paola Zannoner: Célvonal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leo focista. Hideg és ködös reggeleken is hat óra negyvenkor kel, magára kapja a melegítőjét, belebújik az edzőcipőjébe, és végigfut az utcákon a park felé, majd a folyópartra. A suli nem érdekli, a lányokat unja, egész élete a délutáni fociedzések körül forog. Egy nap játékosmegfigyelő érkezik a meccsre. Leo úgy érzi, eljött a nagy lehetőség, hogy komoly csapathoz igazoljon. Ez a nap azonban egészen mást tartogat a fiú számára, olyan fordulatot, amely végül elhozza a barátok elismerését, a sportsikert és a szerelmet, ám mégsem úgy, ahogyan várta.

Eredeti cím: La linea del traguardo

Eredeti megjelenés éve: 2003

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: TABU könyvek

>!
Móra, Budapest, 2011
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631190328 · Fordította: Todero Anna

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Nagyon szép, megható és tanulságos történet.
Öröm volt olvasni, hogy egy fiatal fiú egy szörnyű tragédia után is képes a teljes életre. Sőt, azután kezdett csak igazán élni! *-*

2 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Talán mindannyian egy „Élet” nevű verseny részesei vagyunk. Te is, én is. Csupán más-más lehetőségek és eszközök vannak a birtokunkban ahhoz, hogy végigmenjünk a pályán, leküzdjük az akadályainkat, majd idővel a célba érve elégedetten tekintsünk vissza akár nehezebb szakaszokra is, és boldogan jelentsük ki: Megcsináltuk. Megcsináltam.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2014/11/paola-zannone…

6 hozzászólás
Szimirza P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Ha tudnék akkor még adnék neki csillagot, mert megérdemli … Hiába rövid, hiába volt egy kis hiányérzetem a végén, hogy nem kaptam többet Leo és Viola közös életéből, attól még ez az egyik legmotiválóbb könyv amit az utóbbi időben olvastam! Röviden és tömören felvázolja a szenvedést, a küzdelmet, a hit és az akaraterő fontosságát Talán az, hogy ennyire rövid még előny is , hisz nem biztos, hogy a célkorosztály „vevő” a hosszú szenvedésre, de így legalább olyan is kezébe veszi, aki egyébként nem tenné a témája miatt. Nagyon, de nagyon Ajánlom Mindenkinek!!

Molymacska P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Kevésszer mondok ilyet kisregényre, de ez kevés volt. Igazából nem is a kisregény volta miatt volt kevés, hanem mert nagyon fiataloknak szánt könyv, így aztán tényleg semmi információ, érzés vagy bármi más nem kapott helyet a könyvben.
A téma viszont fontos. Elsődlegesen a kerekesszékről volt szó, hogyan lehet túlélni, élni, jól élni valakinek, aki kerekesszékben van. Maga a tragédia feldogozása is fontos (de nem elég szemléletes szerintem) míg az, hogy hogyan lyukadunk ki végül a kosárhoz, egy szép ívet adott a történetnek. De valahogy azokat a gondolatokat, amiket ilyenkor az ember gondolhatnak, vagy teljesen kimaradtak, vagy nagyon gyorsan át tudunk rajta lépni. Hiányzott sok minden belőle, amit szerettem volna tudni. spoiler
A szerelmi szál is aranyos volt, mégis a lány története több volt egyszerű „szerelmes vagyok a fiúba” szituációnál. Egyrészről, mert ő is sportoló és a küzdeni akarás megvolt benne (gyönyörű. Na itt tényleg át tudtam élni a sport lázát) másrészről a szétesett családmodellt is szépen tud bemutatni a könyv (fájdalmasan, de szépen).
Ami nagyon tetszett, hogy a narráció változik, van amikor E/1, máskor meg E/2, ami nagyon belevon a könyvbe. Zseniális, szeretnék még hasonló (E/2-es narrációs) könyvet olvasni.
A könyv nem volt rossz, csak kevés. Ajánlom a könyvet, érdekes forgatni, főleg tizenéveseknek, de nem kell a világmegváltásra számítani.

Trudiz>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Balesetet követően elfogadni a kialakult élethelyzetet és alkalmazkodni hozzá, nem lehet egyszerű. Megviseli a családtagokat, barátokat is, akik -nyilván- segítő szándékkal fordulnak a sérült emberhez, még ha ez számára néha túlzónak is hat.
Továbbá az „ellenségnek hitt” személyből bizony lehet, -azaz kialakulhat- egy kedves szerelem is.

encus625 P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Kerestem egy rövid olaszt könyvet az egyik soknemzetes kihíváshoz. Megkaptam :)
A rövidsége mégis zavart, nem tudtak a karakterek emiatt jól megmutatkozni, maradtak még bőven rejtett tartalékok ebben a könyvben.
A témaválasztás jó, nem tudom, hogy megtörténtek-e az események, de sok hasonlóról hallani: Egy baleset megváltoztatja egy fiatal tehetséges sportoló életét és ezzel együtt a körülötte lévőkét is. Az a folyamat is érdekelt volna részletesebben, ahogy Leo túllép az új kihívásokon. El voltak ezek a részek (is) nagyolva.
De örülök, hogy vannak ilyen könyvek, amik a mozgássérültek világát egy kicsit közelebb hozhatják az épekéhez.

>!
Móra, Budapest, 2011
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631190328 · Fordította: Todero Anna
Dénes_Gabriella P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Jóllehet igen érdekes témáról próbál írni a szerző, mégsem valósul meg ez hitelesen.
Tetszett a nyelvi megoldás, a mesélő perspektívájának váltakoztatása, illetve a problémához való viszonyulás – távolságtartás majd interiorizálás – nyelvi kifejezése. Az alapötlet sok lehetőséget rejt, kár, hogy nem volt kiaknázva…
Nagy hiányérzetem van, ugyanis elsikkadnak olyan témák, amelyektől élet az élet. Attól, hogy van benne spoiler, még erősen fikciós – a szónak a „valósághűtlen” értelmében. Kicsit olyan érzés, hogy úgy csinálunk, mintha beszélnénk a mozgássérültségről, de igazából mégsem.

klaratakacs P>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

A téma nagyon fontos, nagyon kell, hogy a gyerekek ilyen könyveket is olvassanak. lányomnak is ajánlott olvasmányként vettük meg, végül én olvastam el.
Rövid könyv, inkább csak pillanatkép. Ami tetszett, az a száműzöttség megfogalmazása, Leo apjának fejlődése.
Amire még kíváncsi lettem volna, Leo hogyan fogadta a segítséget, mert már csak ott kapcsolódunk bele, hogy elfogadta, de ilyen helyzetben ez nem megy magától értetődően.
Violáról sem tudunk meg sok mindent, az ő sorsa, gondolatvilága is nagyon érdekelt volna.
Összességében egy pozitív világszemléletű, motiváló könyv.

wurzel_gabriella>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Ahogy elnéztem a korábbi értékeléseket, csak egyetérteni tudok velük.
Én is szívesen olvastam volna még tovább is a történetet. Kár, hogy ilyen hamar vége lett.
De ennek ellenére az egyik legtanulságosabb könyv / történet amit eddig olvastam.

Nikkincs>!
Paola Zannoner: Célvonal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Egy délután elolvastam, mert nem tudtam letenni. Már olyan régóta szemeztem vele, és most végre engedtem a csábításnak és megvettem. A téma komoly, nagyon. Bármelyikünkkel megtörténhet „az”, és utána lesz egy „az előtti” és egy „az utáni” életünk. A kérdés, hogy ki milyen alkat és hogyan tudja ezt a törést kezelni az életében. Feladja, hogy ennyi volt, vagy küzd és igyekszik kihozni a legtöbbet ebből az embert próbáló helyzetből. A főszereplő ez utóbbit választotta és nagyon tetszett, ahogy az írónő bemutatta, hogy milyen volt ez a kamasz fiú és milyen lett, miután az élet ilyen kemény próbatétel elé állította. Azért csak 4 csillag és nem 5, mert rövidnek találtam ezt a 160 oldalt, mélyebben és többet szerettem volna olvasni Leóról és Violáról. De így is megérintett, és szívem szerint sok fiatal és kevésbé fiatal ember kezébe nyomnám, hogy ismerkedjenek egy kicsit ezzel a témával, méghozzá azért, hogy ne érezzék azt a mozgássérültek, hogy ők csak – ahogy Leo fogalmaz – száműzött emberekként élhetnek közöttünk.


Népszerű idézetek

Nikkincs>!

– Mindent el tudunk mondani. De ha nem találjuk a megfelelő szavakat, elég egy gesztus, egy emberi érintés.

162. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Neito>!

Száműzetésben vagyunk, nem a többiek világában élünk, hanem valahol félúton, mint akik elhagyják az otthonukat, a hazájukat, és nem is térhetnek haza többé, vándorolnak egyik országból a másikba, egyik helyről a másikra, de mindig csak a hazájuk, a szeretetteik járnak a fejükben. A száműzöttek megszokják, hogy idegenben kell élniük, megtanulják az új nyelvet, az új szokásokat, és lassanként ők is úgy öltöznek, úgy gesztikulálnak, mint azok, akik között élnek, de mindig a visszatérés pillanatára gondolnak, arra, amikor végre hazamehetnek. És még ha tökéletesen elsajátítják is az idegen nyelvet, az idegen szokásokat, azt, hogy mit esznek ott, és hogyan köszönnek, van bennük valami, amiből azonnal kiderül, hogy száműzöttek: egy kicsit más a hanglejtésük, talán túlzásba viszik némelyik gesztust, a többiek pedig azonnal rájönnek, hogy ők mások. Vagy talán nem is erről van szó, a nézése árulja el a száműzöttet, a honvágy, amely úgy itatja át a tekintetét, mint valami olajos anyag, amelyet nem lehet kimosni, még a könnyek özönével sem.

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Neito>!

Ha bezárkózol, és mérget hintesz magad köré, egy lidérces virtuális valóságba kerülsz. Rosszul érzed magad, de akármit csinálsz, nem jobban leszel tőle, hanem egyre rosszabbul.

118. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Doresz>!

– Az a feladata, ugye, hogy boldog nyomorékot csináljon belőlem?
Azt hitted úgy fogadja majd, mintha pofon vágtad volna, de csak felnéz, és elneveti magát:
– Nem vagyok ilyen ügyes, nincs ekkora hatalmam! Minek nézel te engem, varázslónak? A boldogság kegyelmi állapot, senki más nem tehet boldoggá, csak te magad, nem gondolod?

66. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

molybaba>!

Azt se tudta, ki az a Montaigne, de az a mondat mintha egyenesen neki szólt volna: „Mindenki máshoz és a jövőhöz menekül, minthogy önmagához senki sem érkezett el.”

135. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Trudiz>!

(…) nagyon sok embernek vagy fontos…

144. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

cs98>!

"Tedd félre a hiúságod, mondja a száműzetés,
csupán homokszem vagy a sivatagban."

(első mondat)

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Nikkincs>!

– Leo, nem mondom, hogy ez könnyű. Nagyon nehéz, jobb, ha tisztában vagy vele. Most azt gondolod, hogy neked sokkal nehezebb lesz, de hidd el, hogy mindenkinek az, mindannyiunknak le kell küzdenünk a gátakat, az akadályokat, az előítéleteket, a félelmeket.

68. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

molybaba>!

– Pont itt kell „gólya viszi a fiát” játékkal szórakoznotok? – kérdezték tőlük páran dühösen. De a többi osztálytárs olyan szorosan körülfogta őket, hogy másnak talpalatnyi hely sem jutott a lépcsőn. Úgyhogy Leo valóságos díszkísérettel vonult le a földszintre.
– Nézd már ezeket a barmokat, eltorlaszolják a lépcsőt – hőbörgött egy utolsó éves fiú, és fenyegetően közeledett hozzájuk. – Ha még egyszer meg meritek csinálni, én … – Csak ekkor vette észre a kerekes széket, amelyet épen szétnyitott az egyik osztálytárs. Erre gyorsan hangnemet váltott: – Akkor csak szóljatok, és segítek! – Szavait füttyszó és kiáltás fogadta. A fiú ekkor a magasba emelte a karját, Leo pedig belecsapott a tenyerébe. Olyan diadalmasan vonult ki az iskolából, akár egy győztes meccs után a pályáról.

120. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk

Trudiz>!

A boldogság kegyelmi állapot, senki más nem tehet boldoggá, csak te magad, nem gondolod?

66. oldal

Paola Zannoner: Célvonal Ez a mi második születésünk


Hasonló könyvek címkék alapján

Robyn Schneider: Egy új élet reménye
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály
Cookie O'Gorman: Nindzsalány
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Joss Stirling: Misty
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Patricia St. John: Nyomok a hóban