Láthatatlan ​ellenségek 9 csillagozás

Gyávaság, gyűlölet, erőszak
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek

Van ​egy bibliai történet, melyben Jákob a Jabbók folyó partján egész éjszaka küzdött valakivel, akit nem ismert és nem árulta el a nevét. Sokat vitatták, hogy ez ki lehetett? Isten, egy angyal, vagy valamilyen gonosz szellemi erő? Én azt gondolom, hogy Jákob a saját magában lévő sötétséggel harcolt.
A Mesterkurzus legújabb kötete éppen erről szól. Láthatatlan ellenségnek nevezi a bennünk lévő rosszat: a gyűlöletet, az erőszakot és a gyávaságot. Láthatatlanok? Ha nem akarjuk látni őket, akkor igen. De e tulajdonságok következményei nagyon is érezhetően, láthatóan zúdulnak ránk. S kellő önismeret híján persze bűnbakokat keresünk, vádolunk. Ilyen módon ők uralkodnak rajtunk. Talán jobb megoldása a tudatos életnek, ha szembenézünk velük, szembenézünk azzal, hogy gyakran magunk vagyunk saját romlásunk okozói, de adott esetben felszabadítói is. Csakhogy ez a szembenézés fájdalmas út és ez sokakat megriaszt. E tanulmányok megpróbálnak rávilágítani arra, hogy sokszor mi is… (tovább)

>!
Sziget, Budapest, 2007
176 oldal · ISBN: 9789637168680

Enciklopédia 2


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Ha valakiben nincs félelem, nincs szorongás, az nagyon imponáló lehet a többi embernek, de az egy betegség.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichopatológia
10 hozzászólás
>!
Chöpp 

Egyszer egy pszichiáter azt írta egy cikkében, hogy az állami vezetők pszichiátriai vizsgálata nagyon fontos lenne, hogy normálisak-e. Igaza is lenne. Én mégiscsak írtam egy választ erre, és elképzeltem, hogy ez a pszichiáter elmegy a Führerhez, és azt mondja neki: „Adolf, baj van, te nem vagy normális.” Ez nem működhet a valóságban. Mindenki tudja, hogy a patológia beleszól a történelembe, hogy a patológia szól bele a társadalmi mozgásokba, és beleszól, de ez az elgondolás nem megvalósítható. Hogyan, ha egyszer már valaki a hatalomban van? És ez az erőszak leglényegesebb mozgatója, hogy a hatalom a befolyásolás, az akarat érvényesítése minden áron. És a világon ez a legnagyobb erő.

159. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

Nekünk az a dolgunk, hogy saját magunkon változtassunk. A környezetünkön annyiban tudunk változtatni, amennyiben magunkon tudunk. Magunkon kell kezdeni. Ez vonatkozik a kapcsolatokra is. Magunkon kell változtatni ahhoz, hogy a másik változni kezdjen, mert kapcsolatban vagyunk.

Dr. Pándy Mária: "A szeretetben Istenek vagyunk" 21.o.

>!
Chöpp 

… az illegális út a szentség felé ma a drog, ami anélkül, hogy ezoterikusan felkészülne valaki, anélkül, hogy morálisan előrelépne valaki, megpróbál olyan állapotokat előidézni pszichésen, melyek nagyon hasonlítanak a misztikus élményhez, esetleg azonosak velük, mégis illegális a megközelítés, mert aki ilyen úton jár, az nem biztos, hogy személyében érett, méltó arra, hogy ezoterikusan megérintessék.

Popper Péter: A bennünk lévő sötétségről (140. o.)

11 hozzászólás
>!
Chöpp 

… ha egy fiatal szocializálódni kezdett, annak első tünete volt, hogy félteni kezdte magát.

149. oldal

>!
Chöpp 

… nekem nagyon mélyen beült a szívembe a Mester és Margarita című Bulgakov-regény. Aki kézbe vette már, bizonyára észrevette, hogy elrejtve, fejezetenként elszórva van benne egy evangélium, egy teljesen originális Jézus-történet. Ebben a Bulgakov által leírt evangéliumban azt mondja Jézus, hogy a legnagyobb bűnnek a gyávaságot tartja. Én ezzel egyetértek. Nincs ennél nagyobb bűn. De ezen a gyávaságon nemcsak azt kell érteni, hogy valami veszélytől fél az ember, hanem a gyávaság legcsúnyább formája az, amikor az ember önmagától fél, önmaga elől menekül: ha önmaga dolgaival gyáva szembenézni.

Popper Péter: A bennünk lévő sötétségről (146-147.o.)

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Giulia Enders: Bélügyek
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat
Szondy Máté: A boldogság tudománya
Belső Nóra: Depresszió
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Oliver Burkeman: Túladagolt boldogság
Henry Cloud – John Townsend: Határaink
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz