Vádirat 33 csillagozás

Pan-dji: Vádirat

Észak-Koreáról ​keveset tudunk. Az országgal kapcsolatos híreket a nukleáris és rakétakísérletek, vagy a kommunista dinasztia aktuális uralkodójának külső szemlélő számára megdöbbentő kinyilatkozásai, tettei dominálják.
Belső világáról, az emberek hétköznapjairól, gondjaikról, bánataikról imitt-amott jelentek meg írások, főként észak-koreai menekültek tollából, olyanokéból, akiknek sikerült megszökniük az északi rendszer poklából.
A Vádirat azonban az első mű, melynek írója ma is Észak-Koreában él. A személyével kapcsolatos részletek a szerző védelme érdekében homályban maradnak. A neveket és a helyszíneket érthető megfontolások alapján, számolva a súlyos retorziókkal, ugyancsak megváltoztatták.
Az elbeszélések valódiságában mégsem kételkedünk egy pillanatig sem. Mert maguk a történetek nagyon is valóságszerűek. Mert nagyon is beleférnek abba a képbe, amelyet ezzel az országgal kapcsolatban magunk elé képzelünk. Mert valóságosnak tűnnek a helyszínek, az emberek, a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
268 oldal · ISBN: 9789634333258 · Fordította: Lengyel Miklós
>!
Libri, Budapest, 2017
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633109076 · Fordította: Lengyel Miklós

Kedvencelte 3

Most olvassa 26

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Pan-dji: Vádirat

Jó másfél napja gondolkodok, hogy mit is lehet erről a könyvről írni. Nehéz eset, mert a maga nemében úttörő, és még autentikus is. Hiszen egy észak-koreai író bírálja a rendszert! Ez ott halálos bűn. Azt nem tudom elképzelni, hogyan tudott ennyire tiszta gondolkodású maradni, miért nem mosódott át az agya, ahogy honfitársai millióinak? Pan Dji olyan, mintha egy idegen lenne a hazájában. Na, pont ilyen, idegen szemléletű könyvek már eljutottak hozzám pl Barbara Demick könyve. Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól Más szemszög szerintem idegenként, mint honpolgárként írni egy országról.
Pan Dji könyvében a Kim Ir Szen érából idéz fel történeteket. A már olvasottak tükrében nem ért olyan sokkhatás, mint amikor első ízben olvastam ilyeneket, de az tény, hogy szörnyűségek. Ezt így nem díjazom, mint ahogy a háborús borzalmakról sem szoktam, hanem a megírás mikéntjét csillagozom. Nem is nevezhetők egységesnek a történetek színvonalai, de egy kvázi novella gyűjtemény ilyen szokott lenni, az viszont tény, hogy mennyire szenvtelenül tudta őket megírni Pan Dji. Emiatt is idegennek hat, nemcsak a józan rálátás miatt. Összességében Demick könyve erősebb hatást gyakorolt rám – talán a korábbi olvasás miatt –, ezért ezt „csak” 4,5-re pontozom, és még azt is kizárom, amit fentebb írtam Hiába úttörő munka, hiába autentikus, van az egészben egy azon a világon túli, mint amit ténylegesen el tudok képzelni észak-koreai életként, mert a képzeletemben borzasztóbb, mint a Vádiratban. A Menekülés a 14-es táborból Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból is megrázóbb írás volt, mint a Vádirat. Olyanok olvassák, akik bírják a szörnyű dolgokat meg akiket érdekel a Föld ezen földöntúli országa…

3 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Pan-dji: Vádirat

Észak-Korea mostanában sokat szerepel a hírekben főként atomügyek miatt, azonban arról nagyon kevés szó esik, hogyan élnek az emberek ebben a kőkemény diktatúrában. Ebben a könyvben pont erről szólnak a novellák, hétköznapi emberi tragédiákat ismerhetünk meg, amelyek a 80-as, 90-es években történt eseteket mutatnak be ugyan, de valószínűleg nem sok minden változott azóta sem abban a zárt világban. Mostanában több olyan könyv is megjelent, amelyekben Észak-Koreából megszökött emberek mesélik el, milyen borzalmakat kellett átélniük a lágerekben, milyen kínzásokat alkalmaztak velük szemben. Ezeket a történetek nem a fizikai, hanem a lelki erőszakról szólnak, és mivel profi író írta őket, szépirodalmi igénnyel mutatják be az eseményeket, azonban ettől még ugyanolyan letaglózó élményt jelentenek az olvasónak. A szerző, Pan-Dji neve szentjánosbogarat jelent, álnév, amely egy még ma is Észak-Koreában élő írót takar, aki kalandos körülmények között jutatta ki írásait az országból. Aki vért és akciót vár ezektől a történetektől, az csalódni fog, inkább arra koncentrál az író, hogyan nyomorítja meg a szereplők lelkét a diktatúra, miként hatja át a mindennapokat a félelem, mennyire nem számít más, csak a párt akarata, Aki a legkisebb hibát véti, azonnal mehet munkatáborba vagy kitelepítik a családjával együtt. A novellák szereplői teljesen más élethelyzetben és életkorban vannak, azonban mindannyiukban közös, hogy a mindent átható rendszer áldozatai, tragikus sorsuk csak egy a sok közül, ki tudja, hányan jártak úgy, mint ők, mióta a diktatúra fennáll. Felkavaró élmény olvasni ezeket a történeteket.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/02/20/konyvkritika_p…

>!
Arwen5 P
Pan-dji: Vádirat

„Nagyon nehéz ezt a könyvet értékelni, hiszen ez nem fikció, nem a múlt, és nem is egy disztópia, amire csak legyint az ember, hogy "ugyan, ez úgy se fog bekövetkezni sose”! Ez a kemény, jéghideg valóság, ami huszonhétmillió embert érint. Egyszerűen felfoghatatlan a békében élő emberek számára, hogy ilyen tényleg létezik. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy milyen szerencsésnek érezhetem magam, amiért Európába születtem, messze ettől a diktatórikus államtól.
[…]
Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a hiánypótló kötetet. Ugyanolyan emberekről szól, mint mi vagyunk, nekik azonban nem szabadság jutott osztályrészül, hanem egész életen át való tettetés és rettegés. Az író beteljesítette a saját kívánságát, ugyanis egyrészről kijutott a kézirata Észak-Koreából, másrészről pedig meg is jelent. Nem is egy nyelven. Remélem érzi, hogy ezzel is milyen sokat tett annak érdekében, hogy mások is beláthassanak a „vasfüggöny” mögé. Remélem, hogy egyre többen fogják kézbe venni, hogy ezáltal felnyíljon a szemük, és megismerjék az olyannyira eltérő országban élő emberek mindennapjait."
Bővebben: http://apenchantforfantasy.blogspot.hu/2018/02/vadirat.html

>!
lettielena
Pan-dji: Vádirat

Nem egy lélekderítő olvasmány. Bármennyit is olvasok az észak-koreaiakról, még mindig hihetetlen, hogy létezik ez a világ is a Földön. Borzasztó.
Ez a könyv megmutatja, hogy azért nem mindenki hisz vakon a rendszerben és talán egyszer lehet valami változást kieszközölni.
Szeretném elhinni, hogy tényleg onnan került ki a kézirat és akkor tényleg különleges könyvet foghattam a kezemben.

>!
Anton_Gorogyeckij P
Pan-dji: Vádirat

Aki egy Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból, vagy egy Pak Janmi: Élni akartam szerű könyvet várt, az csalódni fog. Ezúttal nem a lágerek világát ismerhetjük meg, nem a sokkolás a lényeg, hanem az észak-koreai mindennapok abszurd és orwelli világába nyerhetünk betekintést 7 rövid történeten keresztül. Mindez nem jelenti azt, hogy ezek sokkal kevésbé lennének borzalmasak. Nekem nagyon ismerősek voltak a történetek, mintha a Rákosi-korszakról olvastam volna, vagy egy megvalósult 1984-ről.
A „kedvenc” történetem az volt, amelyben azért száműzték a családot Phenjanból, mert a kisgyerek (2-3 éves) félt a hatalmas Kim Ir Szen plakáttól. Igen, ez teljesen jogos indok a család száműzésére vidékre, és még örülhetnek, hogy ennyiben megúszták.

>!
veronika_emm P
Pan-dji: Vádirat

Félelmetes, megrázó és gyönyörüen megírt. Az észak-koreai lét és mindennapok már huzamosabb ideje érdekel. A legutóbbi történetnél (A lány hét névvel) már egy kicsit segíteni tudtam a kíváncsiságomon, de most már eljött az ideje egy új könyv beújításának. Amint megláttam a képet és a címet, egyből lecsaptam rá. Nem csalódtam. Fájdalmas igazságokkal teli, rövidke történetekre osztott könyv, mely a megélt poklot mutatja be. És ez aztán nem túlzás. Mindegy mit teszel le az asztalra és milyen keményen dolgozol, ez sosem lesz elég. Az számít csak honnan jössz és kik a családtagjaid, milyen rangot foglaltok el a társadalomban. Háború, szegénység, éhínség, élelmiszerjegy, sorbanallas, kosz, áporodottság, csak néhány szó ami eszembe jut a könyvről. Direkt karácsony előttre halasztottam az elolvasását , hogy mindazt amim van, még jobban tudjam értékelni. Remelem minden rendben veled kedves kis Szentjánosbogár, Pan-dji.

>!
Zanit
Pan-dji: Vádirat

Az egyik kedvenc témám olvasás terén Észak-Korea, így nagyon vártam ezt a könyvet.
Sajnos csalódást okozott. Olyasmire számítottam, mint a A lány hét névvel vagy az Élni akartam, de teljesen mást kaptam. Nem tetszett a megfogalmazás, néha untam is. Egy-két történet mintha nem is valaki(k) emlékei, hanem tanmesék vagy mondák lettek volna. Leírja az ottani helyzetet, de semmi más pluszt nem ad.
Akit érdekel Észak-Korea, azoknak a fent említett könyveket tudom ajánlani, ezt sajnos nem.

>!
Adél_Hercsel I
Pan-dji: Vádirat

Bár főként az utóbbi években számos beszámoló, napló, memoár, regény, és más irodalmi mű jelenti meg a phenjani rezsim bűneiről, – köztük nem egy szenzációhajhász alkotás, az észak-koreáról szóló álhírekről nem is beszélve – a Vádirat különlegessége, hogy álnéven publikáló szerzője a mai napig Észak-Koreában él. Ha minden igaz, egy sikeres, idősebb, helyi íróról van szó, akinek kézirata titokban került ki az országból, nem kevés szerencsének köszönhetően. A kötet hét, azonos terjedelmű elbeszélést tartalmaz, melyekben közös, hogy egy-egy tragikus észak-koreai sorsot mutatnak be: az egyén szenvedésein keresztül leplezik le a rendszer bűneit, így segítve az olvasóknak közelebb kerülniük az országhoz, melyről a hírportálok és a lapok a legtöbbször csupán rakétakísérletek és aktuálisan bevezetett szankciók mentén írnak. Igen, itt most rendhagyó módon az egyszerű, hétköznapi emberek életébe és hétköznapjaiba tekinthetünk be. Bármilyen kegyetlen, elképesztő szenvedéssel és kínlódással teli legyen is a 27 millió észak-koreai ember élete, akik egy olyan ország lakói, ahol megállt az idő, és tényleg semmire sincs remény, a Vádirat történeteiből az derül ki, hogy a szeretetet, a hitet és az együttérzést még a vérengző, elnyomó és igazságtalan észak-koreai kommunista rezsim sem veheti el. Egyszerre viszolygunk a lapokra írt döbbenetes éhínséget, megfélemlítettséget és szabadsághiányt tapasztalva, közben mégis irigykedünk az észak-koreaiakra, akik példamutató, ragaszkodó, tiszta szívű apák, anyák, gyermekek, férjek, testvérek, nagybácsik, unokatestvérek…. Megható az az erő, ahogy a családok összetartanak és szeretik egymást. Összességében egy borzasztóan felkavaró, mégis megható könyvről van szó, amiben néhol még az abszurd humor és a groteszk is megcsillan. Bár a kötet történetei, ahogy az Utószó állítja, mind megtörtént eseményekről tudósítanak, a Vádirat mégiscsak egy szépirodalmi alkotás, ami hála istennek nem csak különös szökése, megjelenési körülményei és a szerző titokzatos kiléte miatt érdekes, hanem mind szépirodalmi szöveg is működik, kiemelkedően magas esztétikai értékkel bír. Egy igazi tehetség, egy igazi profi írta, ráadásul európai szemmel olvasva sem idegen, érthetetlen a szöveg, sőt, valójában rendkívül ismerős, hiszen a szocializmust nekünk magyaroknak nem kell bemutatni…. És ha már szóba került, a könyv nekem több volt mind vádirat az észak-koreai diktátorokkal és rendszerükkel szemben, sokkal inkább éreztem minden idők egyik legsúlyosabb antikommunista kiáltványának, ha nem a legsúlyosabbnak.

>!
Renáta_Sörös
Pan-dji: Vádirat

Minél több történet kerül ki, annál inkább megdöbbent milyen határtalan elnyomásban, zsarnokságban és félelemben élnek emberek. Az itt leìrt novellák mindegyike tovább él az emberben elolvasás után. Érezni minden ki nem mondott mondatot és a rabságban vergődő lélek minden fájdalmát. Nehéz olvasni amikor a színjáték leple csak épp hogy meglebben, a tiszességes, hétköznapi ember szìve megreped az elnyomás súlya alatt. De bármekkora is a rendszer hatalma és bármennyire is probálja felügyelet alatt tartani egy nép életét, gondolatait és lelkét, nincs az a hatalom ami megdönthetetlen lenne. Ahogy mindig vannak zsarnokok,mindig lesznek szentjánosbogarak is!

>!
EvelinTekla
Pan-dji: Vádirat

Csodálatosan megírt epizódok egy kegyetlen és embertelen világból. A szerző minden képzeletet felülmúlóan bátor és éles szemű. A történetek tanító jellegűek, mintha egy-egy oldalról akarnák bemutatni a diktatúrát, amelyben a család, a szerelem, a gyerek sem szent.


Népszerű idézetek

>!
Bélabá P

Télen gyorsabban beesteledik, mint ahogyan egy borsószem legördül egy szerzetes kopasz fejéről.

93. oldal

3 hozzászólás
>!
Bélabá P

Ebben a társadalomban, én mondom neked, az emberek olyanok, mint a birkák!
– Te talán különb vagy? – vágott vissza Jong-szam

115. oldal

>!
ishi

-Ott van…még mindig ott van! Menjetek, ragadjátok meg azt a vörös gombát! Ott, azt a szörnyűséget! Halljátok?
A tömeg megint felmorajlott, mire valaki a pódiumon egy tányérra koppintva csendet parancsolt.
-Mi történt vele?
-Egészen biztosan megőrült.
-Mi van azzal a vörös gombával? Miről beszél ez?

244. oldal,- VÁDIRAT (Libri, 2017)

>!
PandaSára P

A mi országunkban az anyának, aki magzatot hoz a világra, csupán az az óhaja, hogy a gyermek boldogságban élje le az életét. De mi van, ha az anya tudja, hogy az út, amelyen gyermekének járnia kell, rosszabb, mint ha tüzes parázson és töviseken gyalogolna. Képes lenne az ember, mint egy aljas gazember, ilyen életre ítélni azt, akit a legjobban szeret?

39. oldal

>!
Anton_Gorogyeckij P

Mjong-cshol üvölteni szeretett volna, toporzékolva, öklét az ég felé rázva. De a körülményekre tekintettel nem merte megtenni, mert tudta, hogy a sírás ebben az országban már önmagában lázadásnak számít, amire a büntetés nem lehet más, mint a gyors és könyörtelen halál. A törvény itt úgy szólt, hogy akkor is mosolyogj, ha fájdalom nyomasztja a lelkedet, és bármi égeti a torkodat, nyeld le, ne gondolkozz.

111. oldal (Libri, 2017)

>!
Momóka

Egy asszony, mint ő, negyvenöt év színiiskolával a háta mögött, negyvenöt év színjátszással, melynek során csak két jelenetet kell újra és újra eljátszania: Fáj? Nevess!; Csiklandik? Sebaj! Na és csoda, hogy kimagaslóan teljesít, amikor ilyen kiváló tanító segíti, mint te? Mert a szigorú tanárok mindig a leghatékonyabbak is.

195. oldal

>!
Renáta_Sörös

És nem ő volt az egyetlen zsörtölődő, hiszen a többiek is rögvest egyetértően csatlakoztak hozzá, akképpen viccelődve egyre horpadtabb hasukon, hogy a köldökük feltehetőleg szerelmes lett a gerincükbe és nyilvánvalóan csak a csók reményében kerültek ilyen közel egymáshoz.

172. oldal

>!
Renáta_Sörös

Félelem áradt szét a bensejében, az a fajta félelem, amelyet már születésedkor beléd plántálnak, hogy képes legyél életben maradni ebben az országban.

72. oldal

>!
zyzmut 

Mindent a legalaposabb vizsgálatnak vetettek alá, ami megzavarhatta az ünnepséget, egészen olyan dolgokig, mint a megfelelő lelkesedés hiánya.

69. oldal

>!
nagyange P

A kötet címe Vádirat. Vádirat az észak-koreai vezetéssel szemben, és vádirat mindazokkal szemben, akik tehetnének valamit, de vélt vagy valós érdekeiknél fogva nem tesznek meg mindent, vagy rossz utat, rossz módszereket
választva teszik, amit tesznek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Pak Janmi: Élni akartam
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Kim Ir Szen: A központi bizottság beszámolója a koreai munkapárt V. kongresszusán
Adam Johnson: The Orphan Master's Son – Az ellopott élet
J. M. Lee: Szökés a Paradicsomból
Stefan Bosbeijk: Észak-Korea 2002