Bonjour ​Madame 31 csillagozás

Kortalan nők kézikönyve
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela ​Druckerman a NEM HARAP A SPENÓT című kötettel vált világszerte ismertté, amelyben igen szórakoztató stílusban írta meg, hogy az amerikai és a francia anyák mennyire más elvek mentén nevelik gyerekeiket, és mennyire másként élik meg az anyaságot.
A világsiker után a párizsi nők vidám és gondtalan életét élte, ám amikor a kávézókban hirtelen „mademoiselle” helyett „madame”-nak kezdték szólítani a pincérek, kénytelen volt szembesülni azzal, hogy milliós eladott példányszámok ide vagy oda, mindenki máshoz hasonlóan ő is öregszik, s bizony elmúlt 40.

MIT JELENT MODERN NEGYVENES NŐNEK LENNI?

Pamela Druckerman a tőle már megszokott öniróniával közelít a jelenséghez, s egyrészt önvizsgálatot tart, másrészt a környezetét is alaposan szemügyre veszi. Mivel az Egyesült Államokból költözött Párizsba, van fogalma arról, hogyan állnak ehhez a kérdéshez az amerikai és a francia nők. (Egészen eltérően, ennyit előre elárulhatunk.)

A BONJOUR MADAME így egy… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
360 oldal · ISBN: 9789634335078 · Fordította: Farkas Nóra
>!
Libri, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333951 · Fordította: Farkas Nóra

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hamlet


Most olvassa 6

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Főképp negyvenes nőknek iródott ez a könyv, úgyhogy nekem szólt, egy csomó mindenben magamra is ismertem és jó tanácsokat is kaptam. Persze egy-két olyan dolog is volt, amivel nem tudtam azonosulni, de a szerző ezeket a tőlem távolabb álló témákat is olyan lefegyverző őszinteséggel és kedves humorral tálalta, hogy végig remekül szórakoztam. Akinek tetszett Pamela Druckerman előző könyve, az ezt is szeretni fogja, ugyanaz a fesztelen stílus, önirónia és bölcsesség jellemzi.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Az öregedés tényének elviseléséhez nem kevés humorérzék szükségeltetik. Mert bizony hiába a 40 az új 30, a biológia sajnos nem hazudik, szembe kell nézni a ráncokkal, az elkényelmesedéssel, és azzal, hogy már itt fáj és ott fáj. Tapasztalatból mondom ezt, hiszen 43 éves vagyok, és bár büszkén mondhatom, hogy egyáltalán nem nézek ki ennyinek (nem botox, hanem jó gének, egészséges táplálkozás, sport, semmi cigi és alkohol, biokozmetikumok), és nem is érzem magam idősnek (ahogyan az sem zavar, hogy szingli vagyok és nincsenek gyerekeim), azért az idő pusztító hatása már sajnos engem is utolért. Ülőmunkát végzek, és bizony már fáj a hátam és a nyakam az edzések ellenére, ezért be kellett iktatnom a gyógymasszázst az életembe, már nem rohanok fel Budapestre egy moziért csak úgy, mint pár évvel ezelőtt, olyan viharsebesen felszalad rám néhány kiló, ha néha elengedem magam nassolásügyben, hogy alig győzöm letornázni és akkor a frissen rám tört frontérzékenységről még nem is beszéltem. Szóval akad gond elég, amellyel szembe kell néznie az ember lányának, még akkor is, ha esetemben nem szakadt még rám a család terhe és mély ráncaim sincsenek még (de praktikus közgazdászként tudom, hogy előbb-utóbb meg fognak érkezni, igyekszem felkészülni rájuk idegileg), mégis azt mondom, hogy a legszebb éveimet élem. Már nem vagyok olyan hebrencs, mint a 20-as éveimben, nem aggódok mindent túl, mint a 30-as éveimben, nem mondom, hogy megérkeztem saját magamhoz, de közel állok hozzá. Mert idővel bölcsül az ember, elengedi a felesleges dolgokat, a fontosakra koncentrál, és megtanul humorral viszonyulni az életkorához. Ezt a folyamatot írja le rendkívül szórakoztató módon ez a jó kis könyv, amelyet receptre írnék fel mindenkinek, aki eléri a 40-et. Mert jó tudni, hogy minden kortársad olyan problémákkal küzd, mint te, és nem árt elégszer beleverni a hiú kis fejecskédbe, hogy az évek számának növekedése ellen úgysem tudsz tenni semmit, inkább próbáld meg élvezni az életet. Na persze, könnyű ezt mondani, mindenkinek eltart egy darabig, amíg eljut idáig, ezt a melót nem fogod megspórolni, ha elolvasod a könyvet, de segít elindulni az önelfogadás rögös útján, és ez nem kevés, ráadásul közben jókat is nevethetsz saját magadon, dupla haszon.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/04/19/konyvkritika_…

deardurr >!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Olvasása közben elfogott a bridzsittdzsónsz érzés. Nem az,hogy én lennék a bridzsittdzsónsz, hanem az a farizeusi érzés, hogy milyen jó, hogy én nem vagyok ilyen. Persze nekem is vannak problémáim, ügyeim, kalandjaim, de nem írnám meg semmi pénzért. Abban bíztam, hogy egy kicsit felkészít ez a könyv a negyvenes éveimre, ami már vészesen közelít, de semmi olyat nem tudtam elsajátítani, ami hasznos lenne. Tegnap ráadásul beszélgettem egy ismerősömmel, aki egyenesen azt állította, semmit sem tudunk átadni a másik embernek, mindent meg kell tapasztalni, és ez az egész itteni élet szenvedés. Legalább ez a könyv vidámabb hangulatú volt. De egyiküknek se vagyok hajlandó hinni.

cirmilla>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Magam is meglepődtem, de nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nem az én műfajom. vicces és nagyon igaz! Negyven felett kötelező.

petrozy>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Nálam kiverte a biztosítékot a ménage á trois, ezért jó időre félretettem a könyvet.
Nem oly rég azonban ismét a kezembe akadt, és örülök, hogy bizalmat szavaztam az írónőnek. Nagyon megfogott az őszintesége.
Minden fejezet címe egy-egy kérdésre keresi a választ/válaszokat. És bizony ott lapulnak ezek a válaszok a fejezetek lapjain, vagy az életünk mindennapjaiban.
Boldog lennék, ha azt vallhatnám magamról, hogy én is igazi femme libre vagyok, vagy azzá válhatok. "Szabad lélek, minden New Ages felhang nélkül! Abban a változatban ahol a szabadság és a konvenciók egységéből áll össze "a libreség. Ezt nem is annyira franciának, inkább európaiságnak nevezném, ha lehet ilyet.

Csokiskeksz>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Tudod, hogy a negyvenes éveidet taposod, amikor …

– Megpillantasz egy szépiaszínű fotót egy szövőszék mellett ülő viharvert indián asszonyról, és rájössz, hogy valószínűleg egyidősek vagytok.

Txypy>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Nem kézikönyv, hanem önéletrajz, de annak jó

zics>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Hatarozottan idegesito konyv. Ez nem uzikalauz a negyvenes eveinkhez, hogyan is veszeljuk at jol, hanem Pamela Druckerman visszaemlekezesei az eletetol, bizonytalansagairol. Tipikus amerikai no, aki racsodalkozik, hogy masok pedig masmilyenek. A franciak pedig igenis szimpatikusabbak. Egy dologban egyetertek am vele: es tenyleg egy szammal nagyobb cipot hordok!

zsuzsyb>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Nagyon tetszett, hogy a könyv inkább egy érett öniróniával (és az ehhez szükséges távolságtartással) átitatott önéletrajz, mintsem egy világmegváltásra törekvő kézikönyv okos tanácsok gyűjteményeként. Az a fajta őszinteség, amivel a túloldalon álló írónő esendő ember mesél lehetővé tette, hogy jobban lássam, átérezzem, mind ugyanolyan problémékkal, hibákkal, kérdésekkel és megértésekkel küszködünk érlelődünk, úgyhogy csak nyugi, amint éveinket évtizedeinket taposva lépkedünk előre az úton. Érdekes, hogy a kulturális különbözőségeink ellenére is a felszín alatt ahogyan korosodunk ugyanolyan harcaink és megértéseink vannak az emberi létről, kapcsolatokról, önmagunkról, (már ha képesek vagyunk őszintén megfigyelni magunkat és a világunkat a tükörben) Több ilyen – egyszerre könnyed és őszinte – hangú író, sőt, barát elkelne minden ember életében.

(A lila kalapot én sem értettem soha, kamaszos dacolásnak tűnik valahogy, az érett „szabad nő” sokkal mélyebb dolgokról, döntésekről szól. Belső dolog, és már ott van – vagyis nem azért tenné fel a lila kalapot, hogy megmutassa, ő más véleményétől szabad, hanem mert a lila az ő tulajdonságainak egy része, egyáltalán már eszébe sem jut, hogy kellene valamilyennek látszania a külvilág előtt.)

Mirelle>!
Pamela Druckerman: Bonjour Madame

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Gördülékeny, jó olvasmány, ha még kicsik lennének a lányaim, akkor a Nem harap a spenótot is elolvasnám. :D


Népszerű idézetek

ÁrnyékVirág P>!

– Aki neurotikus, azt gondolja, hogy az élet a Hamletre hasonlít, ahol ő Hamlet, és mindenki őt figyeli, az ő pszihéjéről mond jó vagy rossz ítéletet – magyarázza. Pedig igazából mindenki a saját maga Hamletje, és másokat csak úgy észlel, mint mellékszereplőket a saját személyes drámájában. A legtöbben nem méricskélik minden egyes kiejtett szavunkat, hogy aztán az eredményeket a jellemünkről történő végtelenített szavazásban használják fel. Ha oda is figyelnek, még akkor sem bír különösebb fontossággal számukra, milyen benyomást teszünk rájuk. Épp eléggé lefoglalja őket, hogy a saját drámájuk főhőse – vagyis saját maguk – miatt aggódjanak.
– Sokkal kevésbé teszel benyomást az emberekre, mint gondolod, mivel az ő történetükben nem te vagy a legfontosabb szereplő.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

Kapcsolódó szócikkek: Hamlet
ÁrnyékVirág P>!

A gyereknevelés kézzelfogható projektként indul. Az ember tele van ötletekkel azzal kapcsolatban, hogyan is formálja majd a gyerekeit. De végül ott találja magát ezzel a családnyi medúzával, amelyet nem tud rendesen irányítani. Mindössze annyit tehet, hogy felmelegíti a vizet, és a jó irányba lökdösi a medúzát.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

gingalló>!

A humortalan ember beleragad a saját gondolataiba, és nem képes sem a helyzeteket, sem magát kívülről szemlélni. olykor előfordul, hogy megismerkedem valakivel, aki megnyerő és okos ember benyomását kelti, és mégis, valamiért – nem tudnám azonnal megmondani az okát – a második találkozáshoz már nem ragaszkodom vele. utólag tudatosodik bennem, miért nem: mert nem volt humorérzéke.

265. oldal

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

gingalló>!

A bölcs emberek tudják, hogy olykor a legjobb választás az, ha nem teszünk semmit, vagy ha kivárunk – még akkor is, ha követelik tőlünk, hogy cselekedjünk már. Angela Merkel, immár kancellárként, egy ízben megkérte Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy fejezze be a nyomásgyakorlást irányában azzal kapcsolatban, hogy válassza ki, hogyan kezel majd egy adott problémát. Mint rámutatott bizonyos esetekben, ha nem hozunk azonnali döntést, akkor a megoldásra váró probléma megváltozik, vagy egyszerűen eltűnik. „Olyasvalaki vagyok, aki időt ad az időnek – mert láttam, hogy hatalmas reménység rejlik a lassúságban” – nyilatkozta Merkel

201. oldal

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

zsuzsyb>!

Jung alapvetően annak az elméletét alkotta meg, hogyan válnak az emberek felnőtté. Úgy ítélte meg, hogy a pubertás és a harmincöt éves kor között az egónk ural minket. Az egó az a változékony részünk, amely társadalmi státusra és másoktól jövő elismerésre törekeszik.Ebben az szakaszban tiszteletben tartjuk a hagyományokat, és családot, valamint karriert építünk. De harmincöt vagy negyven év körül valami megváltozik bennünk. Ahogy azt Jung is tette, az emberek ebben a korban elkezdenek szembenézni önmaguk azon részével, amelyet mindaddig rejtegettek, és amit szégyellnek. Lehet, hogy egész életüket aköré szervezték, hogy ezt a részt megpróbálják elrejteni. Jung a személyiségnek ezt a rejtett aspektusát úgy hívta: der Schatten – „önmaga árnyéka” Az árnyék, írja „(az), aki (az ember) nem szeretne lenni”.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

gingalló>!

Simon elmagyarázza nekem,hogy bizonyos nyomok után kutat mások beszédének hallgatása – és nézése – közben. Ezek közül az első az, hogy megfigyeli, mikor veszíti el a másik az érdeklődését. Észreveszi ha valaki félrenéz, mert már untatja a beszélgetés.(Nem kis bosszúságára engem gyakran kap rajta ezen.) Azt is észreveszi, amikor a beszélgetőpartnere témát vált: – Amikor valaki azt mondja: „ez érdekes”, az annak a klasszikus jelzése, hogy ideje lezárni a témát -teszi hozzá.

233. oldal

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

gingalló>!

De végül kiderült, hogy Simonnak igenis vannak szükségletei. Most, hogy jobban odafigyelek rá, végre feldereng bennem, hogy többé-kevésbé ugyanazt ismételgeti nekem tizennégy éve: Dolgozni akarok. Lényegében ez a mantrája. A reményvesztettség és düh változó fokozatain mondogatja ezt. Nem azt igényli, hogy belefolyjak a munkájába, csak, hogy ne legyek útban neki, vagy hogy egy ideig én vigyázzak a gyerekekre. Szerencsére soha nem erőltettem, hogy hallgassa meg az álmaimat. De annyira lefoglaltam a saját személyes fejlődésem ügyeivel, hogyalig hagytam neki személyes teret.

319. oldal

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

ÁrnyékVirág P>!

Én ugyanúgy próbálom meg kibírni az öregedést, mint ahogy a horrorfilmeket is szoktam: elfordítom a tekintetemet.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

ÁrnyékVirág P>!

Paradox módon, amikor abbahagyod az amiatti aggodalmaskodást, hogy vajon megbántod-e az embereket vagy megszeged-e a szabályokat, az események sokkal természetesebb irányt vesznek.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve

ÁrnyékVirág P>!

Tudhatod, hogy a negyvenes éveidben jársz, ha …

Tisztában vagy vele, hogy a legtöbb házastársak közötti konfliktust vagy a szex, vagy az alvás hiánya okozza.

Pamela Druckerman: Bonjour Madame Kortalan nők kézikönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Mallery: A három nővér
John Grogan: Marley & Mi
John Grogan: Marley meg én
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
Gwen Cooper: Homér
Lauren Graham: Gyorsan elhadarom
Amy Schumer: A deréktetovált lány
Őfelsége Núr, Jordánia királynéja: A nők tartják az égbolt felét
Kerstin Gier: Anyák maffiája
Bartha András: Újabb felfedezések a nők elsárkányosodásáról