Vénasszonyok ​nyara 305 csillagozás

Palotás Petra: Vénasszonyok nyara Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Létezik ​halhatatlan szerelem?

Az ötvenes évek elején német gimnazista lányok Balatonfüreden töltenek egy nyarat. A borász Péterffy család jóképű, festőpalánta fia könnyen magába bolondítja Esthert, a messziről jött diáklányt, és ő maga sem tud ellenállni az északi lány ártatlan szépségének.
A bontakozó szerelmet azonban csírájában elfojtják részben a lány szülei, részben pedig a történelmi változások, melyek következtében egy esztendő múlva már hiába keresi Esther a füredi villájukból kitelepített magyar családot.
Mennyi esély van rá, hogy az egykori fiatalok útjai több mint hatvan év elteltével újra keresztezzék egymást?
A lehetetlen mégis megtörténik Rügen szigetén, egy idősek otthonában, ahol a nyolcvanhat éves művész előrehaladott demenciájának köszönhetően egy furcsa szerelmi háromszög részesei lesznek.
Vajon milyen titkokat rejt a múlt, és milyen ismeretlen veszélyeket a jövő?
Palotás Petra legújabb regényében, melyet a valós élet és egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Álomgyár, Budapest, 2024
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155929700
>!
Álomgyár, Budapest, 2024
288 oldal · ISBN: 9786155929717
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155875922

3 további kiadás


Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 44

Most olvassa 19

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Deziréé>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Ez volt az első könyv, amelyet az írónőtől olvastam, de úgy érzem nem az utolsó.
Nagyon szép és izgalmas történet. Kicsit nekem hasonlít a spoiler, de imádom azt a történetet és ez is nagyon tetszett.
A végére nem számítottam, de méltó befejezést kapott.
Úgy érzem még hosszabb is lehetett volna kicsivel a történet, még szívesen olvastam volna.

1 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Lelkemig hatolt ez a könyv!!
Megmutatja, hogy az életünk delén túl is van élet. A mindennapok szépségét csak meg kell élni!!
Nem kell hónapokra esetleg évekre előre tervezni. Csak a mának a pillanatnak kell átadni magunkat.
A múlba visszatekintve elmerengeni az akkoi eseményeken.
Nagyon szépen megírt történet. Szívhez szóló bármelyik korosztálynak, ajánlom.

vikcs>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Be kell vallanom, még nem igazán hallottam az írónőről, mielőtt megláttam volna ezt a csodaszép borítót az Álomgyár kiadónál. Felkeltette a figyelmem, és gondoltam rá, hogy majd egyszer elolvasom, de aztán felkértek előolvasónak, és úgy tűnt, sorsszerű volt, hogy utamba (ez esetben a kezeimbe) kerüljön a könyv.

Fogalmam sem volt, mire számítsak, de eléggé meglepődtem. Ritkán olvasok ilyen témában, de voltak kellemes, élvezetes részek számomra, és a történet sodort magával. A főszereplőinket egy kívülálló mondja el, a főszereplők beszámolói alapján, szóval mindenkit megismerünk. Milyen volt a fiatal koruk, milyen volt eddig az életük, és hogyan kerültek egyenként a Rügen szigetén lévő idősek otthonában. Volt néhány szívszorító történet közöttük, de végül, mint mindig, az élet megadta számukra a boldog befejezést…többnyire.

Igazából nagyon tetszett volna a történet, de úgy gondolom, hogy az írónő rengeteg cselekménybe, történetbe belekezdett, ami később nem lett sem kifejtve, sem megmagyarázva, ez egy kicsit zavart. A lezárás egy picit gyors és értelmetlen volt számomra, úgy éreztem, sok mindent szeretett volna a könyvbe beletenni az írónő, viszont a könyv rövidségét tekintve talán picit túl zsúfolt lett a sztori.

Mindent összevetve, hibáival együtt egy kellemes, szórakoztató és kikapcsoló könyvet tarthatunk a kezünkben, olyat, amelytől ne várjunk nagy fordulatokat, de egy-egy kirándulás vagy utazás alatt könnyűszerrel ki lehet olvasni.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/10/eloolvasas-…

2 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Amikor egy fergeteges olvasmányt befejezek, mindig bennem motoszkál a gondolat, vajon a soron következő könyv ad – e hasonló élményt? Palotás Petra regényét is így vettem a kezembe. Az írónő a jelenkorba hívott, olyan életkorú hölgyek közé, akiknek nem éltem meg ugyan a gondjaikat,mégis könnyedén tudtam azonosulni a helyzetükkel. Ebben nagy része volt a gördülékeny, könnyed mesélő stílusnak. Külső szemlélőként, elfogultan, mégis tényszerűen, tárgyilagosan meséli el a történetet, s tán éppen ezért nagyon élvezhető.
A keret egy ifjúkori, épp csak kibontakozó szerelem. E köré aztán komoly, sorsfordító történések fonódnak. Megdöbbentem pl. azon, hogy a főszereplő nőknek mennyi megalkuvással kellett élniük ahhoz, hogy a boldogság illúzióját a magukénak mondhassák.
Idős korukra elmagányosodnak, „feleslegessé válnak”. Ám mégsem keseregnek. Bölcs nyugalommal engedik el maguktól a külvilágot, felül tudnak emelkedni az időn.
A könyv : látlelet és kór – kép is egyben, napjainkról. Mégsem ül rá a kedélyünkre, ellenkezőleg.Számomra rendkívül üdítő, olvasmányos volt, különösen, hogy a vége krimibe illő fordulatot vett. Nagyon várom az írónő tavasszal megjelenő, új regényét.

5 hozzászólás
Mariann_ P>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Személyes élmény alapján fenntartásaim vannak az idősek otthonával kapcsolatos történetekkel, de ez most eloszlatott mindent.
Lehet méltóságteljesen megélni ezt az időszakot is, minden betegségével együtt..
A visszaemlékezések, a véletlenek, a sorsok alakulása….
Palotás Petra könyve a szívemet melengette, rövidsége ellenére sok-sok gondolatot ébresztett bennem, köztük a legfontosabb, lehet így is.
Leginkább a feleség viszonyulása tetszett, ahogyan elfogadta a múltat, hiszen a megtörtént dolgokat nem lehet meg nem történté tenni, s csak rajtunk múlik, hogy szép emlék lesz -e belőle.

Újraolvasva is azt mondom, hogy ez egy nagyon jól megírt könyv az élet utolsó szakaszáról, a hanyatlásról, az elmúlásról.

1 hozzászólás
Niki P>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Fantasztikus, szívfacsaró történet. Három szálon fut a cselekmény, amik egy németországi tengerparti idősek otthonában érnek össze.
Esther jelenkori és 17 éves kori világába is betekinthetünk. spoiler Miután öregkorára egyedül marad, lesz lakója az öregek otthonának, ahol csendesen éli a minden napokat.
Zoltán a magyar festő. spoiler
Magda lányával és vejével él együtt. spoiler
Ahogy vissza-vissza tekintünk hármójuk múltjára rájövünk, hogy több közös van bennük, hogy életük időnként akarva-akaratlanul összeforrt, ha csak néhány pillanatra is.
Volt benne 2 rész, ami különösen megérintett.
spoiler
spoiler

4 hozzászólás
cicus61 P>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Ó, ez mennyire kedves kis könyv! :) Némely fiatal azt hiszi, már minden öreg hülye és szenilis, már nem is élet, amit élnek. Ebből a könyvből is kiderül, hogy ez nem igaz, persze vannak betegségek, amiktől néha rövidebb-hosszabb időre az agy már nem úgy működik, ahogy kéne, ez szomorú. Az öregek is éreznek, még az utolsó éveik is lehetnek szépek és szeretettel teliek. Nagyon tetszett! Ajánlom! :) Gratulálok az írónőnek, ez az első könyvem tőle, de nem az utolsó.

Kalocsai_Judit>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Nehéz úgy elfogulatlanul írni egy könyvről, ha az én munkám is benne van, de azt gondolom, hogy ennek a történetnek a mélységeihez komoly érzelmi intelligencia szükséges (ami amúgy fejleszthető). Én szerettem dolgozni rajta, szerettem olvasni is, nem hiányzik belőle a nagy ívű cselekmény, mert annál sokkal többet ad. Akinek vannak nagyszülei, vagy emlékei a nagyszüleiről vagy bármilyen idősebb rokona, aki közel áll a szívéhez, azt nem fogja hidegen hagyni. Talán kell egy bizonyos érettség hozzá, hogy megértsük a mondanivalóját.

1 hozzászólás
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

A gyönyörű borító keltette fel elsősorban az érdeklődésemet, de a téma is új volt számomra, így nem volt kérdés a könyv beszerzése. Petra nagyon szépen írt az öregedésről, az elmúlásról, ezek elfogadásáról. Szép, teljes szívvel megélt szerelmekről olvashattunk a lapokon és igaz, hogy Esther és Zoltán szerelme fiatalként nem teljesedhetett be, de megtalálták a másik felüket, akivel boldogságban éltek. Tetszettek az összefonódások, amikre menet közben derült fény, voltak véletlenek, amik közrejátszottak abban, hogy csak több, mint 60 év múlva találtak ismét egymásra a hajdan volt szerelmesek. S bár a test felett eljártak az évek, de a szív zugaiba rejtett érzelmeken nem fogott az idő vasfoga. A boldog egymásra találás, a beteljesedett testi szerelem szép befejezése a történetnek, de a legszebb a nagyszerű, igazán szerető feleség példamutató viselkedése. S a végén a krimibe illő cselekmény tette igazán izgalmassá az eseményeket! Szerettem olvasni, a történet minden pillanata megjelent a szemeim előtt. Fogom még keresni az írónő regényeit :-)

>!
Álomgyár, Budapest, 2018
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155875922
Karika81 P>!
Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Nem olvastam még Palotás Petrától semmit, ezért nagyon kíváncsi voltam. Egy nap alatt kiolvastam a könyvet és felkerült a listámra más könyve is ezáltal.
Olvasás kozben úgy éreztem, hogy minden helyszínen ott vagyok. Éreztem az illatokat, az esőt, a szelet.
Eleinte féltem hogy mennyire lehet érdekesen, nem riasztóan kifejteni egy olyan tabu témát, mint az időskori szerelem, vagy szexualitás, de teljesen el- és befogadhatóan van részletezve.
Megszerettem az öregeket. Velük örültem, velük szomorkodtam, velük féltem és velük emlékeztem. Sajnálom, hogy véget ért a könyv. Talán az egyetlen negatívuma, hogy szerintem túl gyorsan lett vége. Talán egy picit összecsapottnak is mondanám. De még ezzel együtt is maximális pontszámot tudok csak adni.


Népszerű idézetek

vikcs>!

Számtalan tökéletes pillanat van körülöttünk, csak nem vesszük észre őket.

169. oldal

3 hozzászólás
vikcs>!

Szeretem az őszt, ahogy méltóságteljesen átveszi a hatalmat az elhervadt nyár után…

(első mondat)

1 hozzászólás
vikcs>!

Miért van úgy, hogy csak akkor kezdünk igazán értékelni valamit, amikor váratlanul belénk csap a felismerés, hogy mennyire nem magától értetődő ennek a valaminek a birtoklása, hogy bármikor, bármelyik pillanatban elveszíthetjük…?

123. oldal

vikcs>!

Miért van az, hogy annyit kesergünk a múlton és annyit aggódunk a jövőn, számtalan szorongó percet és álmatlan éjszakát áldozunk fel, megfeledkezve a jelen és a most fontosságáról?

171. oldal

vikcs>!

– A feltétel nélküli szeretetnél nem várhatunk el hálát, az igazi érzelmek nem a viszonzáson keresztül léteznek.

81. oldal

vikcs>!

A történelem olykor bizarr módon ismétli önmagát.

133. oldal

horváthzsuzsi>!

Miért van az, hogy annyit kesergünk a múlton és annyit aggódunk a jövőn, számtalan szorongó percet és álmatlan éjszakát áldozunk fel, megfeledkezve a jelen és a most fontosságáról? Ha emlékekkel és a bizonytalanságtól rettegő tervekkel tömjük tele a fejünket, hogy maradhatna hely a „má”-nak, az egyetlen valóságos „pillanat”-nak, ami tényleg a miénk? Mert csak az „itt”-ben és a most"-ban lehetnénk biztosak, de a múltba és a jövőbe bámuló szemüvegünk annyira maszatos a kielégítetlen vágyainktól, a rettegett félelmeinktől, az elmúlás gyászolásától és a nem szűnő sóvárgástól, hogy nem látjuk, nem vesszük észre a jelenünket, az egyetlen esélyt a valódi boldogságra."

171. oldal

Huber_Karinette>!

[…] lehet akármekkora művész az ember, alkothat csodát, maradandót, az életén túlmutatót: a legnagyobb csoda a gyermek, es a legnagyobb művészet egy tökéletes gyermeket nem elrontani, és egy remek felnőttet faragni belőle.

217. oldal

1 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

– Szereted?
– Teljes szívemből – jött apámtól a válasz.

165. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karády Anna: A füredi földesúr
Mátyás Mónika: Pataki Sára naplója
Farkas Andrea: Szerelem az étlapon
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Farkas Anett: A 33-as beteg
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Karina Halle: A féktelen trónörökös
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Vi Keeland – Penelope Ward: Hate Notes – Adok-kapok