Recepciós ​kisasszonyok (Recepciós kisasszonyok 1.) 325 csillagozás

Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Szőlőssy Dalma, egy sváb-magyar család ifjú kisasszonya, apja rokoni kapcsolatainak köszönhetően Bécsbe utazik, hogy az osztrák főváros egyik legelegánsabb szállodájában szobalányként próbáljon szerencsét.
Egy félig-meddig véletlen okán azonban néhány hét elteltével a recepción találja magát, ahol kolléganőivel nem csupán a neves hotel mindennapjait forgatják fel, hanem belevetve magukat a pezsgő város forgatagába, a saját életüket is.
Hogyan válik egy félénk budapesti lány érett, a nők egyenjogúságáért harcoló fiatalasszonnyá? Mennyit ér a barátság az olykor emberpróbáló időkben? Valóban felment-e bennünket a vétkeink alól a határtalan szerelem?
Palotás Petra legújabb regényében, a Recepciós kisasszonyokban a varázslatos 1920-as évekbe repít vissza bennünket, hogy részesei lehessünk egy korhű pillanatképekkel életre keltett, feledhetetlen történetnek.

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700615
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700615
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
314 oldal · ISBN: 9789635700622

Enciklopédia 28


Kedvencelte 41

Most olvassa 26

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 159

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Palotás Petra stílusa lenyűgöző. Lehengerlő történetével egy nagyon izgalmas korszakba, az első világháború utáni évekbe kalauzol el bennünket. Bele tudnék kötni egy-két dologba, a recepciós kisasszonyok lelkének egy része rejtve maradt előttünk, mégis maximálisan ajánlani tudom ezt az érzelmekkel és intrikákkal teli könyvet.

4 hozzászólás
Niki_néni_olvas P>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

A múlt tisztelete nélkül nem építhetünk jövőt.

És új kedvencet avattam. ♥
Az írónőtől még eddig nem olvastam, de kár lett volna kihagyni.
Fordulatos, izgalmas, érdekes történetet írt, amelyben a 20. század első felébe kalauzol minket Palotás Petra.

A regény egy szóval össze tudnám foglalni: változás.
Egy olyan korban játszódik, amikor a társadalom jelentős változásokon megy keresztül. Mindenki alkalmazkodni kell az új szerepéhez. A legnagyobb változást a nők helyzete hozza, és ezt szépen végig is követhetjük.

Kedvelhető, jól kiforrott karakterek. Gördülékeny történet.
Alig várom a folytatást. ♥

Bookish_Moments_Blog>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Hosszú ideje szemeztem már Petra könyveivel, azonban eddig minden alkalommal ült a vállamon egy apró kisördög, ami lebeszélt róla. A Recepciós kisasszonyok című kötet esetében is bepróbálkozott, de nem hagytam magam eltántorítani és milyen jól tettem.
Első pillanatra belopta magát a szívembe a regény külcsíne. A színkavalkád és maga az ábrázolás is tökéletesen passzol a történethez, hiszen a recepciós pult maga jelenik meg rajta. A színek halványak, viszont gyönyörűek. A fülszöveg pedig kellő információt tartogat a mű egészére tekintve.

Palotás Petra a sorozat első részében fokozatosan megismerteti velünk Bécs városi forgatagát, az 1920-as évekbe kalauzol el bennünket, ahol lehetőségünk nyílik megismerni a kor jellegzetességeit.

A Recepciós kisasszonyok a legelső olvasmányom az írónőtől, viszont biztos vagyok benne, hogy nem a legutolsó. Petra fergeteges stílussal rendelkezik, szédítő megfogalmazásban tárja elénk ezt a rendhagyó történetet.

Számomra Dalma karaktere szimpatikus volt minden rossz és jó tulajdonságával egyaránt. Kezdettől fogva azonosulni tudtam vele és mindez a regény befejeztéig fennmaradt. A másik kedvencem Oskar volt, akivel kapcsolatban azonos érzelmeim vannak – megértettem az érzéseit és a döntéseit is.

Petra regénye korhű történelmi hátteret kapott, mely nagyszerűen kiegészül a történetet uraló romantikus szállal. Összességében annyira szenzációs élményt okoz, amire a mű kezdete előtt nem is gondolnánk. Az oldalak csak pörögtek a kezemben, s teljesen ámulatba ejtettek!
Izgatottan várom a regény folytatását!

Ajánlom az írónő eddigi olvasóinak, illetve a romantikus regények kedvelőinek is! Palotás Petra regényének legalább egyszer esélyt kell adni, mert onnantól fogva a világának rabja leszel és alkalmad sem lesz menekülni!

Az ajánlót itt tudod elolvasni:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/11/palotas…

Kiss_Julianna>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Ha minden igaz, új kedvencet avathatok. Már így előre az első rész után. A Kastélykert álma volt az első könyvem Petrától. Már akkor eldöntöttem olvasok még tőle. Kellemesen meglepődtem a tartalmon, és a stíluson, ahogyan ír.Olvasmányos, lendületes. Egy magyar lány, aki kikerül Bécsbe. Egy neves szállodába takarítani. Hamarosan már a recepción találja magát, másik két lány társával. Hárman jó barátnők lesznek, mindenbe támogatják egymást, és van miért. Mindig akadnak bonyodalmak, szerelmek, amik próbára teszik őket. De ők hárman összetartanak, segítik egymást, és a szállodát is, amit szinte sajátjuknak tekintik.
Nagyon jól lendületesen tudtam vele haladni. Az a tipikus, csak még egy fejezet… és leteszem. Hát mégsem.
Szerencsés helyzetben vagyok, mert már a kezemben tarthatom a folytatást is, mind a kettőt.
Kíváncsi leszek, hogyan folytatódik a sorsuk, hogyan csavarja a szálakat az írónő.

4 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Hatalmas csalódás volt számomra ez a könyv. Egyrészt egészen mást vártam, másrészt hangulatában, karakterformálásában, nyelvi színvonalában meg sem közelíti az írónőtől általam eddig olvasott műveket.
Végig olyan érzésem volt, mintha a tartalmat összemontírozta volna egy – egy ismert regény alapötlete nyomán. Úgy sorjáztak az események, hogy közben végig ott lebegett : nem történik semmi különös. Pedig történt, de az olyan lapos és középszerű volt, hogy nem kötötte le a figyelmemet.
A csillagozás a kor hangulatának visszaadásáért jár. A regény vége felé ugyan jött egy meglepő fordulat. De úgy éreztem, már elkésett vele az írónő, mert addigra már érdektelenné vált az egész tartalom. Nem kötött le, nem fogott meg ebben a műben úgy igazán semmi. A folytatásokat majd kis kihagyással olvasom.

9 hozzászólás
Wandamaci__könyvkuckója>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Végre az első könyvem is elolvastam Palotás Petrától, már rendkívül kíváncsi voltam a műveire.

Egyből magával ragadott az 1920-as évek hangulata. Dalmával együtt fedeztük fel a nagyvilágot, ami már a legelső lapoktól kezdve izgalmassá tette a történetet. A kisasszony ugyanis édesanyja tiltása ellenére elutazik Bécsbe, ahová egy rokona csalta, ahol majd egy hotelben dolgozhatna. Szobalányból végül recepciós lett, ami az akkori világban igencsak furcsa felállásnak számított, nőket nem lehetett a pult mögött látni. Majd színre lép egy bájos úriember, valamint a háttérben a hotel sem annyira csillogó, mint azt gondolnánk, akadt bonyodalom bőven.

Összességében egy nagyon kellemes, izgalmas olvasmány, ami elkalauzol az 1920-as évek charlestonnal fűtött világába, amely nem kevés titkot rejteget.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/08/palotas-petra-rec…

Kis_Andrea>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Örülök, hogy nem adtam fel a próbálkozást Palotás Petra könyveivel off, mert ez a kötet most minden elvárásomat teljesítette. Jó a hangulatteremtés off, a szereplők szerethetőek a gyarlóságaikkal együtt. A cselekmény is lekötött, épp olyan, mint amit egy ilyen könyv kézbe vételekor vár az ember. Semmi túl felkavaró, némi izgalom, és a dolgok spoiler a végére. Bár van folytatása, de szerintem az első kötet önállóan is teljesen jól értelmezhető.
Külön tetszett, hogy az erotika, a szereplők közötti vonzalom annak ellenére (vagy épp azért) tökéletesen átjön ott, ahol kell, hogy nincs az arcunkba tolva a szexualitás. Nekem a finom utalások, amikkel dolgozik az írónő, sokkal jobban tetszettek, mint amikor térdhajlatokról, köldökökről, combokról, szőrről, pihékről stb. kell olvasnom… Az nem lett volna ízléses egy ilyen történetben.
A könyv megjelenése is nagyon szemet gyönyörködtető, és teljesen jól visszaadja a történet hangulatát, így azt mondanám, hogy akinek bejön a borító, az nyugodtan olvassa el a könyvet. ;-)

5 hozzászólás
kratas P>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Nagyon tetszett a könyv hangulata, az akkori események – jobban mondva irányzatok – bemutatása, tényleg szépen tud írni a szerző.
Sajnos a lányok életének bemutatása nem sikerült ugyanilyen gördülékenyen, végig kívül maradtam a történéseken és nem éreztem például arra késztetést, hogy Gustavon kívül bárkinek szurkoljak, hogy elnyerje választottja szívét. Sterilek maradtak a recepciós kisasszonyok számomra.

Király_Dobos_Beatrix P>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

Nagyon helyes, hangulatos könyv a Recepciós kisasszonyok. Lassan haladtam vele, de ennek nem a könyv volt az oka, sőt, egy rendkívül nehéz hétvégén segített át.
A naiv Szőlőssy Dalma Pestről Bécsbe utazik munkát vállalni egy elegáns szállodába, ahol nemcsak munkára, de barátokra, szinte pótcsaládra lel. Nagyon szimpatikus volt Dalma is, Oskar, Berta is. A leírásoknak köszönhetően nagyon el tudtam képzelni a 20-as évekbeli öltözéküket, a szállodát, az eseményeket. Amolyan kis bonbonos doboz volt ez a könyv, amit jó majszolgatni.

Mariann_ P>!
Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok

A könyv borítója már meg sem lep, hogy mutatja a színvonalat , aki ránéz, rögtön láthatja mire számíthat.
Szinte minden könyvét olvastam az írónőnek. Ezt is nagyon szerettem.
Jó volt belelátni a 20-as évek világába, szerettem azt, hogy Bécsben játszódott, hiszen nem egy sokak által választott város. Palotás Petra jól ír, elkapta a korszak hangulatát.
A szálloda, a recepciós kisasszonyok egy nagyon jó témaválasztás.
Várom a folytatást !


Népszerű idézetek

Könyvmoly1958>!

[…] a múlt tisztelete nélkül nem építhetünk jövőt.

219. oldal

Oszimoni>!

Az igaz szerelem nem kér, csak ad, akkor is, amikor már szinte nincs miből.

210. oldal

Könyvmoly1958>!

[…] a szó fegyver, és ha nem jól használjuk az élével magunkat is megvághatjuk!

163. oldal

Czagány_Tünde>!

Nélkülözhetetlenek a felhők is, hogy az árnyékuk alatt megpihenve emlékezz a nap sugaraira, hogy megbecsüld, ha megint előbukkannak, hogy ne felejtsd el a tőlük kapott éltető erőt.

287. oldal

Czagány_Tünde>!

Van úgy, hogy az ember csak akkor kezd igazán értékelni valamit, amikor megérinti a félelem szele, hogy az, amit addig magától értetődőnek hittünk, egyetlen pillanat alatt az enyészetté válhat.

294. oldal

Wandamaci__könyvkuckója>!

A magázásban sokan a távolságtartást látják, ugyanakkor tiszteletet is tükröz.

126. oldal

Hóvirág72>!

Egy gond csak addig gond, amíg nem találunk megoldást rá, a meder pedig csak addig tűnik mélynek, ameddig nem kezdünk kimászni belőle…

177. oldal

Bookish_Moments_Blog>!

(..) az élet megtanította arra, hogy kitartással sokszor akkor is célba érhet, ha az elején még elérhetetlennek is tűnt a cél.

170. oldal


A sorozat következő kötete

Recepciós kisasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Smith: Szerelem hirdetésre
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban
Baráth Viktória: Egymás szemében
Karen Swan: Karácsonyi képeslapok
Colleen Hoover: November 9.
R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton
B. E. Belle: Társkeresők
J. K. Smith: Csak a tested érdekel
J. K. Smith: Ismert ismeretlen
Kapinya Viktória: Szívkikötők