90. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​kastélykert álma 180 csillagozás

Palotás Petra: A kastélykert álma

Egy ​gyermekotthon krónikája
1950-es évek, Fehérvárcsurgó
Etelka egy reggel arra ébred: édesapja megbízást kapott, hogy az iskolaigazgatói állását maga mögött hagyva vegye át a Fehérvárcsurgói Állami Gyermekotthon vezetését. A serdülőkor küszöbén álló kislány a már kirepült idősebb testvérei nélkül csöppen a fiúk lakta nevelőintézetbe, ahol életének egyik legfontosabb időszaka veszi kezdetét.
Milyen sorsok keresztezik egymást a Károlyi-kastély falai között? Mekkora hatással vannak egymásra a vélt és valós barátságok? Meg tudnak-e birkózni a gyerekek az élet és a társaik által rájuk rakott terhekkel? Kik lesznek azok a nevelők, akik örökre nyomot hagynak bennük?
Sóvárgás, remény, irigység, versengés és a családpótló szeretet utáni vágy bújik meg a kastély kertjének ősfái között.
Palotás Petra legújabb regényének különlegessége, hogy a szerző saját családjának a históriáját vette alapul: az éveket, amikor az apai nagyszülei igazgatták a fehérvárcsurgói… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635704644
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635704651

Kedvencelte 36

Most olvassa 14

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Első könyvem Petrától, de szerintem nem az utolsó. A borító csodálatos, úgy mint maga a történet. Lassan akartam olvasni, hogy tovább tartson, de sietni is vele, hogy tudjam mi lesz a szereplőkkel. Fehérvárcsurgó kastély ami nevelőotthonként működik. Tele nehéz sorsú családból kiragadott gyerekekkel, fiúkkal. Akik különböző módon reagálnak a benti életre. Nem könnyű nekik. Az őket tanító, és gondozó nevelők sorsa is különböző, tele titokkal, ami szép lassan felszínre kerül. Ez mind az ötvenes évek végén, egy forradalom után, már magában egy nehéz korszak. A gyerekekért fájt a szívem, akik szeretetre vágytak.
Nem ismerem az írónő stílusát, de könnyen olvasható gördülékeny olvasmány volt.

2 hozzászólás
kratas P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Lassan csordogáló történet, ami aztán a végén szépen összeáll egésszé.
Tetszett, hogy cseppenként jönnek az információk, ahogy néha megérkezik a múltbéli előzmény és az, hogy nem marad elvarratlan szál. spoiler

1 hozzászólás
Mariann_ P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Szeretem Palotás Petra könyveit.
Szerintem olyan a stílusa, hogy felismerném akkor is, ha nem lenne ott a neve.
Érdekes volt a nevelőintézet kapui mögé bekukkantani, de a szereplők sorsának bemutatásakor visszajött a kor hangulata is.
A kávézók, az udvarlás, a problémás helyzetek megoldása.
Nagyon tetszett, hogy a már ismert személyekkel kapcsolatban a visszaemlékezések során mindig kaptunk egy-egy fontos információt.
Az alvó kastélykertben mindenkinek valóra válik az álma.
Szerettem olvasni.

Porcsinrózsa>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Tetszett a történet, szívesen is olvastam. Maga a leírás nem okozott csalódást, sőt ! Palotás Petra a tőle megszokott nagy mesélő kedvvel ír, lekötve az olvasóit. Ízelítőt kapunk az ötvenes évek levegőjéből, amikor a falnak is füle volt, és sosem lehetett tudni, mikor köt ki az ember, akár ártatlanul is, a hűvösön.
A nevelőotthon belső törvényei, a gyerekek közötti rangsor, az erőszakos ököljog leírása, mind hiteles volt. Egyszóval minden együtt lehetett volna a jóra.
Azonban ennyi helyesírási, stilisztikai hibával írni nem szabad. Nem tudom, hogy ezek elgépelésből, figyelmetlenségből adódtak – e, minden esetre benne maradtak a könyvben.
Így hát sem a korrektúra, sem a szöveggondozás nem volt elég alapos.
Ez kárára vált az élvezeti értéknek, és meglehetősen sok bosszúságot okozott. Ezért én csak 3,5 csillagra tudom értékelni. Sajnos, a nyelvi pongyolaság, az igénytelenség az egyébként kiváló tartalmat gyengítette. Nem elég jól írni, helyesen írni is tudni kell.

Bookish_Moments_Blog>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

A kastélykert álma a 20.századi magyar történelem hátterét jeleníti meg, mely ugyan a történetszál alakulásában is nagy szerepet kapott – azonban személy szerint én örültem annak, hogy csekély jelentőséget képviselt a történetben. Palotás Petra rengeteg érzelmet vitt ebbe az alkotásba, akaratlanul is részévé válunk az intézet lakóinak, ezáltal bőrünkön érezhetjük a kastély falai közt szálló izgalmat, aggályokat és a szeretet erejét is.

Vajon egy gyerekkori ígéret képes beteljesedni az élet túlsó felén? Létezik a megbocsátás, ha ellentétek között köttetik a szerelem? Mik azok a dolgok, amiket életünk során napról napra magunkkal cipelünk?

Az írónő ebben a műben egy másik oldalát mutatta meg, őszintén szólva én sokkal jobban tudtam ezzel a regénnyel azonosulni, mivel a téma amúgy is érdekel, ráadásul Petra lendületesen vezette a cselekményszálat és egy pillanatra sem engedte lankadni az olvasó figyelmét.

Petra regénye kétségtelenül magával ragadt, egy elgondolkodtató és szórakoztató világba repített. Kettős érzelmek kerítettek hatalmukba az oldalakba temetkezve: feszengtem, ugyanakkor gondtalannak éreztem magam. Ez az ambivalencia az utolsó fejezetekhez érkezve teljesedett ki igazán, ezzel uralva az egész művet. A kastélykert álma könnyedén belopta magát a szívembe, egyszerűen lenyűgözött!

A teljes értékelésem itt olvasható:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2023/04/palotas…

Cukormalac P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Édesanyám nagyon kedveli az egykori televíziós műsorvezető regényeit, székesfehérvári lakosként pedig (valamint eleget téve a közel két éve tett ígéretemnek, hogy legalább ezt még elolvasom tőle) minimum kötelességemnek éreztem megismerni ezt a történetet, ami – furcsa módon, kicsit jobban belemélyedve – sokkal több, mint amennyinek elsőre (a kicsit furcsa gyermekalakokkal díszített borítóval és a nyilvánvaló cukormázba való csomagolással együtt) tűnik.

Ugyan szőrmentén, tényleg csak annyira, hogy ne feküdje meg az ember gyomrát, de érinti a fizikai és lelki bántalmazást, a homoszexualitást, valamint a “dicsőséges” ötvenes évekkel óhatatlanul együtt járó politikai konspirációt is. Mindez így, egyszerre nyilván sok lenne egy alapvetően bűbájos hangulatú, kissé erőltetetten hollywoodira vett befejezésű, szórakoztató olvasmányhoz, éppen ezért a hangsúly arra helyeződik, hogy a lelkünkre hasson, elvarázsoljon és mi is a Károlyi-kastély falai között érezhessük magunkat.

Nekem ez most abszolút megvolt, a Szárnyaszegett pillangók után kifejezetten kellemes csalódás volt Petrától. Nem különben ide vágó érdekesség, hogy az 1990 és ‘94 között országgyűlési képviselői tisztséget betöltő féltestvére, Palotás János szegről-végről egykori óvónőm rokona (és így a szerző is), amire az utószó olvasgatása közben ébredtem rá. Hmm… Ahogy Vámos Miklós mondja: “Nemcsak azok érdekes földrajzi pontok, hol sírjaink egyesülnek, azok is, hol a könyveink.”

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635704644
Reni07>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Petra ezzel a könyvvel ismét a szívembe lopta magát. Gyönyörű, megható történet az első szerelemről, barátságról az 1950-es évek Magyarországáról. Tudjuk, ismert mik történtek akkoriban. Ott van minden, a magyar történelem, élet, halál a sorok között. Maga ez fájt, a tudás.
Nem zavart, hogy gyors a vége. Valósnak éreztem.

3 hozzászólás
Paulinusz_Tünde P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

„… még a saját magam döntéseivel sem vagyok tisztában. Hogy mi a helyes és mi a helytelen…? Hogyan ítélkeznék más felett?”

Érdekes történet volt, a rettegett szocializmus idején, amikor mindenki mindenkit megfigyelt, beárult, szemmel tartott, és jóindulatúan figyelmeztetett.
Tetszett a történet, de sajnos nem tudott annyira magával ragadni, mint szerettem volna. Esténként olvastam elalvásig. A gyerekek és a környezet, a tanárok, az igazgatóék szimpatikusak voltak. A kastélykert valószínűleg maga lehetett az álom.
De sajnos nem ez lesz nálam az év könyve. Kellemes volt, egynek elment kategória. A végére nem ilyen fordulatra számítottam.

„.. ha egyetlen kívánsága teljesülhetne, mi lenne az: egy szabad országban élni – volt a felelet.”

6 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Olvastam már a szerzőtől, és nagyon vegyesek az érzéseim a könyveivel kapcsolatban.
Kétségtelen, hogy remekül ír Palotás Petra, a könyvek külleme szép, az ötletek is jók.
Nekem mégis hiányérzetem van.
Ebben a könyvben egy árvaház és a benne élő gyerekek a főszereplők.
A váltott nézőpont, és az, hogy megismerhetjük a szereplőink kis titkait, életét , az tetszett.
Ahogy kibontakoznak a tragédiák, a sorsok , úgy zárjuk a szívünkbe a szereplőket.
Külön érdekes, hogy ebben a kötetben a szerző valós eseményekből merítkezik.
Ami kicsit zavart, hogy nem egyszer olyan szavakat használt, amik nem illettek nekem a korhoz, illetve nekem a vége ahhoz képest, hogy milyen lassan építkezett a történet, túl hirtelen, kissé összecsapott volt.

LittleStar P>!
Palotás Petra: A kastélykert álma

Ezt a könyvet nem nekem írták. A borítója csodálatos, egyébként a történet is azt mondom, hogy jó volt, de ennyi, semmi több. Lehet, hogy túl sokat vártam a könyvtől, de nem jött az az érzés, ami mondjuk Fábián Jankánál elkap. Szeretem a családregényeket, ez sem volt rossz, tényleg nem, de valahogy semleges maradt nálam.
A szereplők között sem tudok kiemelni senkit, csak talán Ferkót, aki közelebb került hozzám a semleges zónából.
A történet lassan csordogált, voltak érdekes momentumok, de olyanok is, amik teljesen hidegen hagytak. A visszaemlékezések érdekesek voltak, viszont néha azt éreztem, hogy untatnak, és haladjunk már tovább a jelenben. (Lehet csak nem a megfelelő időben találtunk rá egymásra?!)
Számomra túl van értékelve a könyv, így én csak négy csillagot tudok rá adni. Egyébként kellemes kikapcsolódást nyújtott, ha annak szántam volna, akkor valószínűleg az öt darab csillagot is megkapja, de valami mélyebbet vártam. :)
Ez a borító viszont egy csoda! Ha csak azt értékelném 5*, de sajnos a történetet is kell, és jelenleg így csak: 4*.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

randomvagyok P>!

Különönös dolgok ezek a levelek, borítékba csomagolt sorok, amelyek hol szerelmet ecsetelnek, sóvárgásról sírnak, hol vigasztalnak, hol bátorítanak, csakúgy mint a kimondott szó… De a papírra vetve valahogy még nagyobb erővel felruházva. Hogy ez az erő abban rejlik-e, hogy a címzett újra és újra elolvashatja a sorokat, ezáltal a legkisebb rezdüléseket is magába szívva, vagy abban, hogy az író sokkal inkább átgondolja a mondandóját, mintha csak élő szóban, hadarva vetné oda, nehéz lenne eldönteni.

30. oldal

randomvagyok P>!

– Mindjárt ott vagyunk, fiam – jelent meg Márton is a sor végén. – Már csak pár lépés, csak halkan, óvatosan, ne ébresszük fel a kertet.
– Márton bácsi, alszik a kastélykert?
– Néhány éjszakai csvargót leszámítva, alszik bizony.
– És álmodik is? – faggatta az öreget Andris tovább.
– És még milyen szépet, gyere, mindjárt megmutatom – léptek ki egy kis tisztásra a fák közül.
Andris, csakúgy, mint a többiek, szájtátva meredtek az ezernyi apró csodalámpásra, ahogy ringatózva ellepték a teret. A táncoló, fénylő potrohok láványa olyan volt, mint egy mesében felbukkanó horizont, ahol a tündérek szoknyáin világító csillagok, álomország kapujában táncra hívják az arra tévedt lelkeket.

156. oldal

Bookish_Moments_Blog>!

Elválni valakitől, akit a szívébe zárt az ember, maga a borzalom.

randomvagyok P>!

A kastély főépületében meghúzódó kétemeletnyi könyvbirodalommal azonban semmi nem tudta felvenni a versenyt. Erősen megkopott ugyan a könyvtár, megtépázta a közelmúlt, de még így is ott volt benne az elkobozhatatlan tekintély és a szebb időket igéző elegancia.

43. oldal

randomvagyok P>!

Azt mondják a jó pedagógus nem tesz különbséget a tanítványai között, hogy egyforma kedvvel fordul, mindegyik felé, ugyanolyan türelemmel hallgatja meg mindegyiket. Hogy a jó képességűt az eszéért kedveli, a kitartót a szorgalmáért, a lassabbat, hogy segíthet neki, a tiszteletlent, hogy megnevelheti.

87. oldal

Dóra_E>!

Hogy lehet valami ennyire szép és egyben ennyire gonosz?

74. oldal

Bookish_Moments_Blog>!

(..) ha megszeret egy gyereket, úgy igazán: belebetegedhet, amikor az majd elhagyja az intézetet.

Bookish_Moments_Blog>!

Nem vágyott sokra, ennyi most épp elég volt, hogy a világ legboldogabb emberének érezze magát.

Mert_olvasni_mindig_jó P>!

Kevés fájdalom van, amely egy halott gyermeket megszülő anyáéhoz fogható. Amikor a megcsalt méh tátongó, üres koporsóként feszíti a hasi izmokat. Amikor úgy csurog a megduzzadt mellekből a tej, hogy nincs, aki a szomját oltsa vele, amikor csecsemősírás helyett mindent a fojtogató csend ural.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Chase: Taníts meg szeretni!
B. E. Belle: Szépségek
Lucy Score: Amin sosem leszünk túl
Pippa Grant: Az utolsó facér milliárdos
Nora Roberts: Örökség
Kyra Angie: Soha ne mondd, hogy soha
Sarah Morgan: A mozaikcsalád
Ella Steel: Dermesztő fogság
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok
Elle Kennedy – Sarina Bowen: Stay – Marad!