Hiems/Tél (Szabadság mindenek felett 1.) 5 csillagozás

Palotai H. Zsófia: Szabadság mindenek felett 1. – Hiems/Tél

Idén kétszáznegyven éves. Talapzaton álló szobor, arcéle nemes, mosolya egy múltbéli mindentudó bölcsé, aki meg nem értett lángészből lett az idők során mindenki kedvencévé és előképévé.
Az én történetem nem őróla szól… hanem egy huszonegy éves fiúról, aki tépelődött, szorongott, hibát hibára halmozott. Aki néha elviselhetetlen volt. Kötekedő, nyűgös, sértődékeny, túlzottan önérzetes, nemtörődöm, összeférhetetlen. A „libertas optima rerum” jelentése „szabadság mindenek felett”. Ő ezt kereste mindenütt, leginkább élete eme sorsfordító fél évében – az egyén, az alkotó, a haza, az emberiség szabadságát. Történet egy fiúról, akinek fájdalmas és küzdelmes utat kellett megtennie ahhoz, hogy talapzaton álló szobor legyen belőle. Történet Róla, akit mindannyian ismerünk.

>!
Álomgyár, Budapest, 2013
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155252310

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Vhrai P>!
Palotai H. Zsófia: Szabadság mindenek felett 1. – Hiems/Tél

Érezhető rajta a kezdő írók “idealizmusa”, ami nem meglepő, hiszen ez volt Palotai H. Zsófia, vagyis Hacsek Zsófia első regénye. Irodalomtörténeti szempontból érdekes csemege, ugyanis Csokonai Vitéz Mihály korai felnőtt éveibe enged bepillantást, egészen addig amíg a költő el nem hagyja Debrecen városát. Nagyon jól megfogta azt a fordulópontot, amikor a fiatal felnőtt kilép a nagyvilágba. El lett találva Csokonai karaktere. A mellékszereplőket érzem kissé elhanyagoltnak. Jelentős mentorokkal büszkélkedhetett a költő, kíváncsi lettem volna rájuk kicsit részletesebben. Ettől függetlenül ez a regény jó kezdet, remélem a novellák mellett még regényt is olvashatunk a szerző tollából a későbbiekben. Mindenesetre egy újabb TRT-tag, akit szemmel tartok!

https://libellum.blog.hu/2020/06/21/palotai_h_zsofia_sz…

Szilvi_F>!
Palotai H. Zsófia: Szabadság mindenek felett 1. – Hiems/Tél

Hónapok óta halogatom ezt az értékelést, valószínűleg azért, mert ismerem a szerzőt, és levelezésünknek egyik szinte állandóan jelenlévő témája az írás.
A fülszövegnek igaza van abban, hogy egy olyan személyről szól a könyv, akit mindannyian ismerünk, de Csokonait így még nem mutatta be senki. Nem is gondoltam volna eddig, hogy ennyire izgalmas volt az élete debreceni diákként.
Most pedig egy titkot is elárulok: a szerző pont annyi idősen írta meg a könyvét, amennyi a főszereplő is a történet idején. A stílusa viszont az a klasszikus széppróza, amiről én azt hittem korábban, hogy legalább középkorúnak kell lenni hozzá.
A második kötet, az Aestas – Nyár szoros folytatása ennek az elsőnek, tehát egyszerre kell beszerezni mindkét könyvet. Olvasmányos, érdekes, izgalmas, még úgy is, hogy kb. tudjuk, mi lesz a vége.


Népszerű idézetek

Imre_Cselenyák I>!

Én ugyanis nem a puszta tehetségére tartok igényt, hanem a fáradtságára, az órákig tartó összpontosító, nehézségekkel és csüggedésekkel teljes út végén kikristályosodó munkájára.

Szilvi_F>!

Hiszen csak az igaz barátok képesek arra, hogy az őket elválasztó mérföldek ellenére is így felgyújtsák egymás lelkét.

42. oldal

Szilvi_F>!

Nem vagyok én idevaló, gondolta keserűen Mihály. Ez a város túlságosan állandó, kívül reked minden váltakozó hullámzásból, nincs jó- és balszerencséje, itt nem ütheti fel a fejét a szabadság mámoros áramlása – hiszen nincs semmiféle elnyomás és elégedetlenség, amely ellen fel lehetne kelni. Ez egy szenvedélytelen, máztalan, határozottan elszigetelt hely. Alacsonyak a házak, falusiasan porzanak az utcák, unalmasan egyszerű életet élnek a polgárok, és azok a nagy vásárok, amelyekre Debrecen annyira büszke, bizonyára semmiségek a pest-budai vagy pozsonyi kavalkádhoz képest. Soha nem látta még egyik nagyvárost sem, de hallott már róluk ezt-azt, és képzeletében felmagasztosultak. A fene megehetné már ezt az egész posványt a kollégiumával együtt!

100. oldal


A sorozat következő kötete

Szabadság mindenek felett sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Korom Pál: Méltó temetés
Zongor Klára: Pedagógiai kézikönyv a gyermekjogi abc-hez
Daróczi Gábor (szerk.): Így látjuk mi
Láng Péter (szerk.): Hatvan harcos esztendő II.
Kovács János (szerk.): Így látjuk mi
Jásper András (szerk.): Diákönkormányzati Kisokos 2.0
Papp György (szerk.): Átutazóban
Tóth Imre: Kalot képeskönyv
Kiss Andrea – Takács Katalin – Csóka Dóra (szerk.): Ha a hegy nem megy…
Milicz Ákos – Gerő Márton – Bagó Tamás: Diákönkormányzati Segítő Csomag