Két ​regény – A madarak elhallgattak / A férfi 3 csillagozás

Palotai Boris: Két regény – A madarak elhallgattak / A férfi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​madarak elhallgattak című kisregény egyszerre két síkon és két időben, a legközvetlenebb jelenben és 1944 nyarán játszódik. Nádai Gábor író balatoni nyári pihenője alatt felfakad egy másik balatoni nyár, az 1944-es nyár emléke. Egy mindmáig bevallatlan, s most sürgető erővel feltörő, regénybe kívánkozó szerelem fájdalmas emléke. Feltámad a papíron Ágnes, aki az író a Balaton mellett ismert meg a háború utolsó hónapjaiban, felragyog a múltból üldözött, a deportálás elől bujkáló lány szenvedése. Ágnesé, aki a szerelem találékonysága sem tudott megmenteni a rá leselkedő végzet elől. Ágnesé, akik „ha már meg kellett halnia, úgy akart meghalni… valamiért… mint aki vállal valamit” Nem egyszerűen azért, mert van, s ez már elég ok arra, hogy ne legyen.

A másik kisregény, A férfi az emlékezés lírája és az erkölcsi biztonság nyugalma nélkül néz szemben nemcsak az elhurcolással, hanem az ezt végrehajtó vagy megakadályozni próbáló környezettel is. Kemény és keserű mű, a vad életvágy… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Harminc Év

>!
Magvető / Szépirodalmi, Budapest, 1979
350 oldal · ISBN: 963151417x

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

>!
maneki_neko
Palotai Boris: Két regény – A madarak elhallgattak / A férfi

Ez volt az első olvasásom az írónőtől, és nagyon tetszik a stílusa. Jól írta meg ezt a két szomorú történetet, habár A férfi sokkal jobban tetszett. Azt egy szuszra elolvastam. A madarak elhallgattak nem ment olyan gyorsan, mert az első háromnegyed részét vontatottnak, unalmasnak tartottam. A vége viszont izgalmas és megdöbbentő volt. (Az utóbbi jelző A férfi végére is vonatkozik!)
Egyébként a fülszöveg egy merő spoiler, meg is bántam, hogy előre elolvastam.

>!
Zseraldina
Palotai Boris: Két regény – A madarak elhallgattak / A férfi

Egy kicsit lassan kellett olvasnom a könyvet, mivel a szépen fogalmazott részeket többször elolvastam. A két kisregény közül az első tetszett, A madarak elhallgattak. A másodikat egy kicsit keményebbnek tartottam. Volt benne keserű, vad, végrehajtás, és még sorolhatnám. Több csillagot nem tudok adni.

>!
Ginny21
Palotai Boris: Két regény – A madarak elhallgattak / A férfi

Hát… Palotai Boris még mindig nem a szívem csücske. Már a Zöld dióban sem értettem, miért kell kiscsajokat élemedettebb férfiakkal összeboronálni, szerintem ez nem életszerű. Ez a könyv olvashatóbb volt, volt egy iránya, és nem csapongott olyan eszeveszetten, bár nem bírok megbarátkozni azzal, hogy mindenféle jelzés nélkül egyszercsak ugrunk egyet az időben, oldalakon át félmondatokkal utalunk valamire, és csak aztán látjuk leírva, hogy ja, amúgy ez történt. Zsidóüldözés-témában, mint még egyféle szemszög, ajánlom, de irodalmilag kettő csillagnál többet nem adhatok.


Népszerű idézetek

>!
Lovely

„Örökké.” Emlékkönyvízű szamárság.

A madarak elhallgattak, 32 oldal

>!
Ginny21

A házfelügyelő, szivacsos orrú, cingár kis ember, gyufaszálakat rakott ki a lócára. – Itt vannak a német páncélosok… itt-e… – Odább taszította a felesége szoknyáját. – Vigyázz, mama… itt vannak a ruszkik… na már most… mese nincs. Úgy kiseperjük őket, mint a tökmaghéjat.

35. oldal

>!
Ginny21

– Amikor én szerelmes voltam, alighogy elváltunk egymástól, levelet írtam neki. Expressz ajánlva! Hajnalban felverték a levelemmel.
– És?
– A levél hozzábújt, átlangyosodott tőle. A betűk vele aludtak, vele ébredtek.
Közelebb jön. – És?
– Az én zsebem is tele volt cédulácskákkal, amit tőle kaptam.

60. oldal

>!
Ginny21

Milyen szép lány! Izmos, erős, a nagyanyám tizenkét gyereket szülő, elpusztíthatatlan erejét őrzi hirtelen nőtt termete.

150. oldal

>!
Ginny21

Csak később döbbent rá, hogy az öröme nem is neki szól, hanem valakinek, akárkinek, aki miatta hagyja félbe a munkáját, aki számol vele, akinek a bőrén felfedezi a saját szagát, (…), akinek a mozdulatai arra válaszolnak, amit sohasem merne kérni.

255. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Fekete István: Csend
Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!
Gárdonyi Géza: Aggyisten, Biri
Mikszáth Kálmán: A vén gazember
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Örkény István: Glória / Macskajáték / Tóték
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról
Fehér Klára: Négy nap a paradicsomban
Hajnóczy Péter: Hajnóczy Péter összegyűjtött írásai