Hetedik ​év 6 csillagozás

Palotai Boris: Hetedik év

A Hetedik év olyan történetet mond el, mely csakis akkor és csakis ott történhetett meg, amikor és ahová Palotai Boris helyezte az időben és a térben. Egy múlt nélküli, a semmiből épülő városban (nyilvánvalóan Sztálinvárosban), az ötvenes években. Ahol a legkülönbözőbb emberek keveredtek el egymással a munkásszállások és az építkezés állványainak egyenlőségében, ahol nem lehetett tudni, honnan, miképpen került közéjük valaki. Ahol az, aki akarta, tökéletesen eltemethette múltját. Itt valóban megeshetett, hogy egy művelt polgári család féltett sarja, egy mérnök, házasságot köthetett egy segédmunkással, akiről elég volt annyit tudnia, hogy boldognak érzi vele magát, s elhessenthette a feltolakodó kérdést: hogyan élt ez a gátlástalan, jóvérű nő azelőtt. Megelégszik annyival, amennyit az asszony elmond mozgalmas életéről, s amit elhallgat, aláaknázza házasságukat.

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1978
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631510417

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sztálin · Szent Antal


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Palotai Boris: Hetedik év

Az írónőtől az első olvasásom. Piri és Miklós szerelme egy rövidke regény – bár olvastam volna még róluk – ami azért is közel áll talán a szívemhez, mert Sztálinvárosban történik. Mai Dunaújváros, ahol születtem és nőttem fel Nem szerettem azt kort, mert túl sok volt a titok, mindent szégyellni kellett, mindenért elítélték az emberek egymást. Én szurkoltam nagyon Pirinek és Miklósnak örültem a kis Lőrinc születésének. Az anyós jobb, ha nem szól bele a dolgokba, csak mérgezi a kapcsolatot :(
De ilyen negatív végkifejletre nem számítottam.
A négy csillag azért, mert még volt a könyvben 9 rövid novella, de azokat annyira nem kedveltem. Túl rövidek, regényhívő vagyok…úgy tűnik.
Sok jó idézet volt a könyvben és az olvasásról is szó volt benne:
„A történet a fontos…hogy izguljak…fájjon valakiért a szívem…a helyébe képzeljem magam, vagy téged képzeljelek a helyébe.”

16 hozzászólás
halrudacska>!
Palotai Boris: Hetedik év

Máig nem értem, miért pont ezt a jutalomkönyvet kapta 1978-ban a nyolcadikos anyukám, kiváló úttörőmunkájáért :D
A kisregény a kétes múltú segédmunkás Piri és a mérnök úr kapcsolatáról szól, szerintem nem gyerekeknek való. Mindent áthat a szocialista ideológia, korlenyomatnak érdekes, de nem sok örömem telt benne. A novellák egy fokkal élvezhetőbbek és időtállóbbak szerintem.

Ydna>!
Palotai Boris: Hetedik év

Nagyon nagy elánnal indultam neki a könyvnek, de a kedvem hamar le is tört. Talán csak nem jó időben vettem kézbe, s nem is kusza (Hadd idézzek a könyvből egy idevágó passzust: http://moly.hu/idezetek/140957), csak én nem tudtam rá kellően összpontosítani… Az első részt alkotó kisregény olyan sehogy indult, aztán a végére csattanós történet lett belőle. A második rész novellái meg se nem jók, se nem rosszak, egyszer el lehet őket olvasni, bár nem sokat veszít, aki kihagyja ezt. Nem ez volt az írónőtől olvasott első könyv, és milyen szerencse. „A férfi”, „A Másik” vagy a „Zöld dió” klasszisokkal jobbnak bizonyultak.

szera>!
Palotai Boris: Hetedik év

Lehet, hogy nem jó időben fogtam hozzá.. de valamiért annyira nem tetszett.


Népszerű idézetek

Ydna>!

– Befejezted? – barátságosra puhítja a hangját, de szája szögletébe éket nyom a harag, mert az ő fejében is megfordult már, eltűnni innen, s az újrakezdés izgalmával rontani egy ismeretlen világba, ahol nem cipeli a csalódás holtsúlyát, elmerül a tömegben, nincs is személyes sorsa.

37. oldal

Ydna>!

Tönkrementél ebben a szerelemben, amely három évig tartott. Éppen három évvel tovább a kelleténél.

42. oldal

Ydna>!

Ha feladná magának a kérdést, mi jobb: csalódni, vagy nem hinni, a csalódást választaná.

39. oldal

Ydna>!

A körülötte állók szitkozódva szétszélednek, csupán egy ostyaarcú asszony téblábol mellette, mintha ismerné valahonnan, de lehet, hogy csak a bánata ismerős.

50. oldal

Ydna>!

Úgy érezte mindentől megfosztották, tehát mindenhez joga van. Ha csupán néhány évig boldog.. két évig… egy évig… Alkudozott magával, végül kilenc hónapban egyezett ki, mért éppen kilenc hónapban? Kihordja a boldogságot, keservesen megszüli, aztán elveszik tőle.

72. oldal

Ydna>!

Az számít mit csinál az ember. Amit meggyőződéssel csinál az konzerválja. A muszáj-anyag kifacsarja.

148. oldal

Ydna>!

Mama szegény egész életében praktikus ajándékokat kapott. Sohasem élvezte a felesleges holmik varázsát.

233. oldal

Ydna>!

Hanna hiába kérte, hogy beszéljen magáról. Csak annyit mondott: egy boldog házasságnak nincs története. Váratlan fordulatai a félresikerült kapcsolatoknak vannak. Viharos összecsapások, viharos kibékülések satöbbi. A satöbbik a legizgalmasabbak. Nálunk satöbbi sincs, lekopogom. Te mondtad, hogy eseménytelen hétköznapokra vágyol. A mi házasságunk csupa hétköznapokból áll. Észre se vesszük, hogy jól élünk.

123. oldal

Ydna>!

Minden emléket megsemmisített, a közös fényképekről levágta Pirit, saját karját is levágta vele.

143. oldal

1 hozzászólás
Ydna>!

Szeretné lerázni Vilcseket, a sötétséggel osztani meg mindazt, ami szavak nélkül kering benne, amitől engedelmesen nekilódul, hogy elérje Pirit, akit már-már kiűzött az agyából, de az idegei sajognak, ha rátapint az emlékére.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A fekete fogat
Mikszáth Kálmán: Különös házasság / Kísértet Lublón / A fekete kakas
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Gárdonyi Géza: Kék pille
Mikszáth Kálmán: A Szontagh Pál kutyái
Tamási Áron: Tamási Áron válogatott művei I-II.
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Agatha Christie: Karácsonyi krimik