Idézetek 3

zsorzsika>!

Etelt egy másik nő váltotta fel. Nagy, hatalmas, kövér kommunista, de hamar megszelídült ez is. Többek között azt kérdezte tőlem, igaz-e, hogy az úrihölgyek kutyát tartanak-e a szobában, és pórázon sétáltatják? Ez a kérdés annyira meglepett, hogy nem is tudtam felelni, csak szégyenkezve ötöltem-hatoltam. Ez a kérdés egyszerre feltárta előttem azt a végtelen nagy szakadékot, ami EGY helyen és EGY időben élő emberek között fennállhat. Kutyát tartani bűn? Antiszociális cselekedet? A kutya, ha nem őriz, haszontalan állat. Nem ehető, tojást se rak, tejet se ad, szekeret se von. Hogy élettárs, koma, szeretetért szeretetet adó barát, erről nem is hallottak ezek az emberek. Itt is, ámbár szeretik a kis terelőpulit, a szobába be nem eresztik. Kosztja vízbe áztatott ocsú. A macska ellenben tejecskét lefetyel a konyhán, és a dunyhán alszik. 157-158. o.

zsorzsika>!

Kargék csomagot kaptak volt birtokukon maradt cselédeiktől. Zsírt, lisztet. Bódi elnök, a postát ellenőrizve, rájött erre. Kirobogott, és Lizit kérdőre vonta. Ő megmondta, hogy a gazdasági cselédei összegyűjtött csomagjairól van szó. Bódi dühösen ordított:
– Ilyeneket ne meséljen! Megtiltom, hogy ilyen rémhíreket terjesszen!

zsorzsika>!

Első hó és a vele járó nátha. Múlt héten kezdtük a répát fejelni. Sáros, hideg foglalkozás, de a rosszindulatú nőt alaposan megfőztem. Etelnek hívják, csúnya beszédű, bolondos észjárású, harcias nőszemély, aki biztosan születése óta harcban áll a világgal. Pesten, valami körúti eszpresszóban takarított, de itt azt terjesztette, hogy nálam volt cseléd, és én agyonsanyargattam. Kérdőre is vontam tréfásan, hogy miért mondta ezt, mire kissé zavarba jött, aztán bevallotta, hogy propagandát akart csinálni a kitelepítettek ellen, akiket itt mindenki sajnál. „Ha minden úrinő olyan volna, mint maga, akkor nem is olyan rosszak” – tette hozzá, és jól hátba vágott.

154. oldal