A ​tekergő bőregér 16 csillagozás

Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Zazi, a kis bőregér eltekereg, és nem talál haza; a harkályok punk rock zenekart szeretnének alapítani, de még hiányzik az énekes; Róka Berci a sportsérülése mellé új barátokat is szerez; a kiscinkék pedig iskolába mennének, de Bagoly tanító elveszített valami nagyon fontosat.
Palásthy Ágnes mesekönyve hatalmas kaland kicsiknek és nagyoknak.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633995167 · Illusztrálta: Szőnyi Gergely

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Gondolom nem vagyok egyedül avval a problémával, hogy felnőtt fejjel is imádom a meséket, de oly kevés idő jut csemegézni, hisz számos nagyon érdekes, akár izgalmas mese jelenik meg évről évre.
Bár jómagam azon szerencsések közé tartozom, akik szinte minden szabad percüket olvasással töltik és így sokkalta több lehetőségem van válogatni a jobbnál jobb gyermekirodalom között.

Egy ilyen portyázásom során akadtam rá, Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér mesekönyvére is.
Először is szeretném megköszönni az írónőnek, hogy biztosított számomra egy példányt, és elmerülhettem ebben a csodás világban.

A tekergő bőregér, mint azt a címe is megmutatja, erdei állatok vidám, de nem probléma mentes életéről szól.
Az első mese a címadó is egyben.
Rendkívül bájos, kedves történet.

Bővebb értékelés a blogom:
https://ujalmok.blogspot.com/2020/03/ezen-tortenetek-na…

Gelso P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Palásthy Ágnes nagy előnye, hogy könnyeden, viccesen és humorosan ír. Kedvelője lettem írásainak. Ez a kötet is tetszett, bár ezek inkább állattörténetek, vidám mesék, és sajnos kevesebb környezettel kapcsolatos, szinte véletlenül elrejtett ismeretközlést találtam, mint amennyit az első kötetben. Igaz, Karesznak köszönhetően tudtam meg, hogy létezik olyan, hogy keresztcsőrű madár… https://hu.wikipedia.org/wiki/Keresztcs%C5%91r%C5%B1
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-loxcur
Aranyos gesztus Mókus Rézitől, hogy segít neki kihúzni a telet, odút és élelmet ajánl neki.
Jól szórakoztam a kicsi denevér kölyök, Zazi történetén – aranyos, ahogyan a mosómedvével közösen mosnak ki egy terítőt. Nem tudtam, hogy a denevérek kedvenc eledele a málna. A számomra legkedvesebb történet a Kopogd le a fán, amelyben a harkályok megoldják zenekargondjukat. A Róka Berci sportsérülése mesében tényleg megmutatkozik, hogy itt mindenki békességben jól megfér egymással, hiszen együtt focizik nyúl és róka… ez folytatódik a következőben, A két civakodó mosómedve-ben, ahol a pók készségesen segít egy hirtelen kialakult problémát megoldani. Antonio, a kaméleon a mimikrivel ismerteti meg az olvasókat és azt is megtudhatjuk, hogy a sikló nem mindig rossz szándékkal közeledik tojások felé – főleg, ha azok a tojások a sajátjai…
Karola néni a Peti, a kis rozsdafarkú c. történetben igazi „tanár-edző” – kizárólag az ő érdeme, ha Petiből olimpiai bajnok lesz ágon futásban.
A kötet végén található Karácsonyi történet az állatok egymás iránti szeretetéről, ajándékozási terveikről, készülődésükről, meglepni a másikat kedvességből tanúskodik.
Szívesen olvastam, megkedveltem ezeket a történeteteket.

Nem tudom, vajon örömet okozom-e az írónőnek, ha elárulom, azt hallottam a könyvtárunkban, hogy még beszereznek a könyveiből plusz példányokat, mert olvasási vetélkedőt terveznek az Elrabolták a siklót és A tekergő bőregér könyveire támaszkodva. Remélem, sikerül is nekik megvalósítaniuk.

Szőnyi Gergely illusztrációi nem a legszebbek, de kedvesek és viccesek – a végére ezeket is megkedveltem.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

5 hozzászólás
icu79 P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Már korábban olvastam az írónő másik mesekönyvét, a Fába szorult borz-ot. Az nagyon tetszett, ez egy icipicit lemarad mögötte. Nem mindegyik mese ütötte meg azt a szintet, amit megszoktam az írónőtől. Aranyosak, és mind csupa jó szándékú, segítőkész állatkákról szól, visszatérő, állandó szereplőkkel. Még az Elrabolták a siklót hátravan, illetve várom egy esetleges, újabb mesekönyv megjelenését. :)

1 hozzászólás
Selly I>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Nagyon varázslatos kis könyv, melyet a határtalan fantázia mellett a humor és a puha köntösbe bújtatott, megszívlelendő tanácsok és tanulságok tesznek egésszé. Az illusztrációk különösen tetszettek, színesek, kidolgozottak és kedvesek. Az oldalszámok melletti aprócska kukacok külön megmosolyogtattak. Hálás vagyok, hogy a kezembe vehettem és elolvashattam ezt a könyvet, hozzátett valami jót, valami örömtelit a lelkem gyermeki részéhez.

Cs_N_Kinga>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Ez a harmadik könyv az írónőtől, amit olvasok. Talán ez tetszett a legjobban és az illusztrációk is ebben voltak a legjobbak szerintem. Aranyos, kedves történetek, amiknek egy csöppnyi tanító célzatuk is van. A hátoldalát most néztem meg jobban, ennek és a többinek is esti mesének való az van írva. Ezzel is teljesen egyet tudok érteni. A kisgyermekes szülőknek és az örök gyerekeknek bátran ajánlom.

dianna76 P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Ez most nem tetszett öt csillagig, mint az írónő előző állatos meséket tartalmazó kötete. Hiányoltam, hogy nem volt ott minden mese mögött egy tanulság. Az is lehet, hogy csak én nem láttam mélyebbre. Mindenesetre az állatok egymás iránti tisztelete, és a segítőkészség ennél a kötetnél is jelen volt. Ismét egyszerű, a gyermekek számára is könnyen érthető történetekkel lepett meg minket Palásthy Ágnes.
A harkályos, zenekaros mese annyira nem tetszett, ahogyan a Róka Berci sportsérülése sem kötött le maradéktalanul. A többi mese aranyos volt. A kaméleonosat nagyon szerettem. Humoros és tanulságos is volt. A bagoly eltűnt szemüvegéről szóló történet is jópofa volt. Hát igen! A végén csak előkerült az a szemüveg, s minő meglepő, hogy honnan. A mesekötet végére pedig ismét eltűnik a Sikló. Komolyan mondom, ez a Sikló ügyesebb eltűnő, mint a Kaméleon. Hát az a mese is cuki volt, s főleg azért, mert benne van a Karácsony.
Az illusztrációk továbbra is kedvesek, főleg a kis Zazi, azzal a virág alakú cumival a szájában. Hasonló az unokahúgomnak is volt anno. Margarétás cumi.

1 hozzászólás
Chöpp P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Ezek között a mesék között is voltak nagyon jók, de a kedvencünk még mindig az Elrabolták a siklót.

2 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Kedves, aranyos történetek. Rövidségük miatt kisebbeknek valónak gondoltam őket, viszont a tartalmuk miatt mégis inkább 5+, vagy ilyesmire szavaznék. Nekik viszont lehet, hogy túl kurták és többször hiányérzetem volt a végükön.
Nekem egyértelműen a harkályos mese a kedvencem. Tarajos harkályok akik még zenekart is alapítanak és punk rockot játszanak. Rigó Robit nem veszik be, mert nem elég zúzós a hangja a stílusukhoz. Ezt a képet fűzöm hozzá:
http://nyultam.com/wp-content/uploads/2013/03/rocker-varju.jpg
Szóval nekem tetszett ez a mese, de eléggé réteg, sok gyerek szerintem nem érti.
Ugyanez az aggályom az amígózó kaméleonnal is. Nekem vicces az, hogy „zöld Zorró”, de a gyerekek nem biztos, hogy annyira tudják kiről van szó. Ha pedig magyarázni kell egy poént, az már szerintem nem az igazi.
Ugyanennél a mesénél kicsit felvontam a szemöldököm azon is, hogy a konfliktus megoldására a kaméleon a pofozkodást választotta. Ha jól értettem a sikló a végén csak azért nem pofozta vissza, mert nem volt neki mivel (bár ha már itt tartunk, farokkal odacsaphatott volna :)).
A legaranyosabb mese a baglyos, igazi békebeli hangulatú.
Tetszett, hogy nem kifejezetten a hétköznapi állatszereplők jelennek meg csak a könyvben, hanem pl. a keresztcsőrű is.
Egyébként a mai gyerekek használnak még olyan szavakat, hogy „apafej” és „öcsisajt”? Vagy mondják azt, hogy „derék dolog” és „ne bomolj” vagy hogy „bohém rendetlenség”? Az idős nagybátyám szokott ilyesmiket mondani. De azért kedves szavak és kifejezések, nem bánom, hogy előkerülnek kortárs mesében is.
Az illusztrációk aranyosak, Erdő kapitánya feeling. Ezek közül legcukibb a cinke család a mindenféle frizurás kis golyó madarakkal.
Ez volt az én véleményem. Mivel most nincs alkalmam felolvasni a könyvet egyik tesztalanyomnak sem, így marad ez a felnőtt értékelés.

2 hozzászólás
Álmok_útján>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Palásthy Ágnes – A tekergő bőregér című könyvét Niky már értékelte a blogon, ám mivel megkaptam tőle, és mint tudjátok, nagyon szeretem a meséket, nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget!
Azzal kezdeném az értékelésem, hogy nagyon kíváncsi voltam a történetre, hiszen a barátnőm csak jókat tudott róla mondani. A borító és a fülszöveg engem is megragadott, így alig tudtam visszafogni magam, nehogy azonnal elkezdjem az olvasást!

Aztán a napokban – mikor rossz volt a kedvem –, azt gondoltam, hogy egyéb teendők ide vagy oda szükségem van valamire, ami kiránt egy kicsit a valóságból és örömet lelhetem benne. Elővettem tehát Ágnes könyvét és belevetettem magam a világába.

3 hozzászólás
Vikicicca P>!
Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Több, rövid állatokról szóló mesét találhatunk a könyvben. Nagyon kis kedves, tanulságos történetek ezek. Az állatszereplők is nagyon cukik. A rajzok az állatokról fantasztikusan aranyosak, főleg a cumis kis denevér tetszett.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

– Apukám – harsogta ilyenkor hajókürtnek beillő hangján –, a mozgás maga az élet. Nem lehet meg nélküle egy ilyen jó kiállású legény. Sportolnod kell, punktum.

53. oldal

Nikolett0907 P>!

– A punk rockhoz más kell. Valami zúzósabb. Na meg a megjelenés sem lesz elég punkos. Valami feltűnőbb kéne.
– Ó – hökkent meg Napóleon. – Szóval olyan valaki kellene, akinek nincs túl jó hangja, és feltűnő a külseje.

24. oldal

Cs_N_Kinga>!

– Te kis pernahajder, te kis tekergő, hát milyen dolog ez? Te kutyafülű, hát mindjárt hátrakötöm a sarkadat, te kis betyár….
Zazi lehajtott fejjel hallgatta a zsörtölődést egy darabig. Aztán párszor megszívta a cumiját, felemelte a kezét, és a nagybátyja szemébe nézett.
– Vlad bácsi – mondta komolyan –, nagyon sajnálom, de nem lehetne, hogy majd holnap folytasd? Tudod, most momentán nagyon álmos vagyok.
Azzal a tekergő kis bőregér magára csavarta Rézi puha mohatakaróját, felcsimpaszkodott a kis peremre, behunyta a szemét, és már aludt is.

20. oldal

Nikolett0907 P>!

A reggeli napsugár beosont a mókusodúba, és játékosan megcsiklandozta Mókus Rézi orrát.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Janikovszky Éva: Akár hiszed, akár nem
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Zalán Tibor: Háry
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem