Az ​Éjkapu 4 csillagozás

Palágyi R. László: Az Éjkapu

Különös események követik egymást Ostidas komor királyságában, ahol évszázadok óta az Oroszlános Lovagrend uralkodik. A bányavárosokban az épületekre tűzik egy megjósolt új rend zászlaját, Ámbraparton pedig élettelenül a partra sodródik az óriási kráken, amely hosszú ideje elzárta az országot a tengeren túli világoktól. Mivel a szörny fenyegetése már a múlté, a korona expedíciót indít a krónikákban szereplő nyugati földrész, Vessuunas felé. Ám a Vessuunasba vezető úton, az éjszaka és nappal határán, minden felfedezőnek – legyen hős vagy gonosztevő, vagy akár mindkettő –, át kell kelnie az Éjkapun…

>!
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155821219

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

julicsenge IP>!
Palágyi R. László: Az Éjkapu

Ostidasban nem lányregény az élet: a birodalom tenger felőli határát hatalmas kráken őrzi, bárki bármikor a fűbe haraphat, főleg, ha nem szimpatikus a képe, a nő pedig maximum arra jó, hogy ha visszadumál, simán be lehet zárni egy toronyba. Ám ahogy a Vén Bestia rejtélyes körülmények között kimúlik, és rothadó testét partra sodorja a víz, a világ kinyílik – kolumbuszi expedíció indul, a Santa Maria azonban ezúttal egy halszagú bálnavadász hajó, fedélzetén különféle lókötőkkel, egy lovagi ambíciókat dédelgető lánnyal, egy túlságosan becsületes lovaggal, meg egy jócskán karótnyelt pappal. A két isten legyen irgalmas azokhoz, akik megkísérlik az Éjkapun való áthaladást!
http://tudatosolvaso.blogspot.com/2020/12/palagyi-r-las…

bordeaux>!
Palágyi R. László: Az Éjkapu

Nem tudom, mire is számítottam Palágyi Laci első kötetétől, hiszen már a fülszöveg jelzi, hogy nem fogunk unatkozni – de hogy mennyire nem! Szörnyű hasonlat, de az Éjkapu világába csöppenve úgy éreztem magam, mint 10 évesen Carl Mayt olvasva, hogy jön a medve, jön a bölény, aztán még a sápadt arcú testvérek is, pedig még alig jutottam túl pár oldalon.
Az Éjkapunál ugyan nem a bölény jön, de a kráken például igen, és már az első pár oldalon kapunk mindent: akciót, agressziót, könyörtelenséget, társadalomkritikát, alig belátható politikai cselszövéseket, és valamit az ezek között nem hangsúlyosan, de erős háttérként – mintegy vitorlavászonként – feszülő érzelmi viszonyrendszerekből.
Nem tudtam eldönteni, jó dolog-e ennyi mindent játékba hozni és játékban tartani (ezért is a -0,5 csillag), én ezekben a szövevényekben nehezen találtam utat, befelé és kifelé egyaránt, de a kezdet és a végkifejlet közötti mintegy 220 oldalon úgy éreztem, merészen újszerű dolgok történnek. És persze, amennyire veszélyesnek találtam ezt a sokfelé kapcsolódást, annyira csodáltam is, hogyan teremt a szöveg kapcsolatot más szövegekkel és – a fikcióból kilépve – valós történelmi eseményekkel spoiler.
Összességében nagyon nagyra értékeltem ebben a regényben, hogy nem pusztán magával tudott ragadni a maguk egyszerű (értsd. egyenes) módján hiteles karaktereivel, hanem végig fenn is tartotta a csodálkozó érdeklődésemet a – miénkhez ezer szállal kötődő – világa iránt.


Népszerű idézetek

julicsenge IP>!

– Tudják csak meg, anyám szajha volt, vagyis valaki már azért is fizetett, hogy megfoganjak!

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: A két herceg
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Ashley Carrigan: Igézők
A. O. Esther: Megbocsátás
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: Pokoli balhé
J. Goldenlane: A jósnő hercege