Életmód (Magyar néprajz 4.) 3 csillagozás

Paládi-Kovács Attila (szerk.): Életmód

A Magyar néprajz kiadásának terve 1955-ben született meg, első kötete mégis több mint harminc év várakozás után jelent meg.
A részletes és szakorientált bibliográfiával, különböző mutatókkal és tárgyi illusztrációkkal teljes kötet méltóan illeszkedik a hazai néprajz tudományos-tájékoztató forrásai közé. Felhasználva a rokon- és segédtudományok kutatási eredményeit, a Magyar néprajz európai érdeklődésre is számottartó – kézikönyvvé válik, amely a szakma és a művelt nagyközönség számára egyaránt fontos.

>!
Akadémiai, Budapest, 1997
904 oldal · ISBN: 9630573253

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Tilla
Paládi-Kovács Attila (szerk.): Életmód

Egyetemi felvételimre készülve olvastam először ezt a könyvet, és noha szerettem a néprajzot azelőtt is, e könyvben elmélyülve szerelmesedtem bele igazán.
Minden fejezete a rengeteg közölt információ ellenére is nagyon érdekes, olvastatja magát. A képek csodálatosak, gyakran kezembe veszem a könyvet, hogy újra és újra végignézzem őket, mert nem tudok betelni velük.
Nem csak néprajz szakosoknak való azonban ez a könyv, hanem mindenkinek, akit érdekel saját múltja, dédszülei, és azok dédszüleinek mindennapi élete, mert nem egyedül Mátyás királyra gondolhatunk büszkeséggel, hanem mindazokra a nevefelejtett, régirégi ősökre, akikből mi lettünk.

>!
emketth
Paládi-Kovács Attila (szerk.): Életmód

Ambivalens a kapcsolatunk már évek óta… Sok jót és rosszat megéltünk együtt… Kilátástalan helyzeteimben mindig kisegített a bajból, gatyába rázott és újra célokat adott…

Lényeg a lényeg: egy kis néprajzos számára maga A Könyv társaival együttvéve, de egy „átlagember” számára is (sőt) ajánlom áttekintésre, olvasásra! : )
Lényegre törő, összefoglaló, az irodalomjegyzéke pedig nem elhanyagolható!


A sorozat következő kötete

Magyar néprajz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Katona Edit – Csonka Mária: Moletteknek mindenféléről
Kodály Zoltán – Györffy István – Viski Károly – Bátky Zsigmond – Czakó Elemér – Gőnyey Sándor: A magyarság néprajza I-IV.
Halász Mariann: Babaparádé
Kerezsi Ágnes: Obi-ugor viseletek / Ob-Ugrian Costume
Bartha Júlia – Hoppál Mihály (szerk.): Török hagyaték
Ecsedi István: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása
Tóth János: Az Őrségek népi építészete
Gilyén Nándor – Mendele Ferenc – Tóth János: A Felső-Tiszavidék népi építészete
Mednyánszky Miklós: A parasztudvarok gazdasági építményei
Balassa M. Iván – Cseri Miklós (szerk.): Népi építészet Erdélyben