A ​szorongástól az önbecsülésig 114 csillagozás

Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

A ​szorongásaink, aggodalmaink, nehézségeink és gyöngeségeink rettenetesen megkeseríthetik az életünket. Hiába szeretnénk fejlődni, növekedni, a sebeink, a zavaraink akadályoznak minket és kapcsolatainkat, de a munkánkat is. Amikor akadozik az élet bennünk és körülöttünk, amikor azt gondoljuk magunkról, hogy velünk valami nincs rendben, éppen akkor van igazán szükségünk az önbecsülésre.

Az önbecsülés az emberi élet egyik alapértéke. Általa vagyunk jóban önmagunkkal, érezhetjük jól magunkat a bőrünkben, és lehetünk érdekes társaság magunk számára. Az önbecsülés tesz alkalmassá arra, hogy megfelelő társat találjunk magunknak, akivel kölcsönös meghitt kapcsolatban lehetünk. A megfelelő önbecsülés segít megvédeni magunkat, és nem engedi, hogy rosszul bánjanak velünk. Megalapozza a hiteles kommunikációt, és alkalmassá tesz az együttműködésre érzelmileg nehéz helyzetekben is.

Az önbecsülés segít, hogy ne vegyünk több terhet magunkra, mint amit az élet… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941992

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Johann Wolfgang Goethe · Abraham Maslow · Jacob Moreno


Kedvencelte 19

Most olvassa 66

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Röfipingvin MP
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Nem, nem fogsz nem szorongani a könyv elolvasása után. És nem, nem lesz hatalmas önbecsülésed sem. Viszont tudod mid lesz? Tudásod arról, hogy hogyan változtathatsz azokon a dolgokon az életedben, amik a külső és belső önbecsülésedet nem hagyják a maximumon működni. Ja, és persze megtanulod, hogy hogy kovácsolj néha előnyt a sebzettségedből, ill. hogy te úgy vagy teljes és jó ember, ahogy vagy.
Persze nem árt dolgozni azért magadon.
Köszi, Feri atya!

>!
clarisssa P
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Hónapokba telt átrágnom magam ezen a könyvön. Rendkívül részletes, sok helyről merít és szinte már tudományos alapossággal veszi számba, készít listákat és szedi pontokba mondanivalóját annak érdekében, hogy önbecsülésünk hiányosságainak gyökereit precízen feltárhassa.
Sokszor nagyon fájt az, amit olvastam, de Pál Feri atya szerencsére végig útitárs is maradt, nemcsak mesélő, ezért néha szinte már olyan érzésem volt, hogy kézen fogva vezet át a mocsarakon.
Olvasmányos a kötet, de mégsem könnyű olvasmány – hogy is lehetne az, hiszen a szorongástól indulunk, még a cím is ezt hirdeti. És nemcsak az időigényes, hogy a könyvön átrágjuk magunkat és végül az önbecsüléshez érkezzünk meg, hanem az az út is, amit saját magunkban kell ehhez végigjárnunk. Sokáig fogom még emészteni az olvasottakat, a könyvben bejelölt jegyzeteket is biztosan többször fellapozom majd utam hátralévő állomásain.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638941992
>!
evic
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Ezt a könyvet nem elegendő csak elolvasni. Ez a könyv vezet egy úton. Időt és energiát kell befektetni az olvasás mellett az önismereti folyamatba. Az elején eldöntöttem, hogy vállalom ezt. Pál Ferenc lépésről lépésre irányít egyre mélyebbre. Tudatosan jelöl ki megállókat, amikor le kell tennem a könyvet és gondolkozni. Sokszor magamra ismerek, máskor a környezetemből valakire. Nehéz ez. Változom. Dolgok a helyükre kerülnek. Más dolgok előjönnek, eddig ügyesen bujkáltak. Talán most nyitottabb vagyok. Jobban szeretek.
Szerintem megéri – olvasni és gondolkozni.

1 hozzászólás
>!
cseri P
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Hónapok óta ülök rajta, és dec. 18-án rájöttem, hogy ha nem akarom ma olvasatlanul visszavinni, akkor még gyorsan el kéne olvasnom. Tegnapelőtt ismét rájöttem, hogy ma vissza kell vinni, úgyhogy tegnap gyorsan elolvastam a „maradék” 320 oldalt. Ez így egy kicsit tömény, de nem baj, hajlamos vagyok úgyis félbehagyni könyveket, de ezzel már nem fog megtörténni. Én nem láttam még Pál Ferit előadni, nem is olvastam tőle, de engem ebben a könyvben abszolút meggyőzött. Bár néha nem ártott volna több példa, hogy jobban értsem, miről ír pontosan. Valószínűleg meg is veszem magamnak a könyvét, további belelapozásra, tanulmányozásra.

7 hozzászólás
>!
csucsorka 
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Olyan, mintha egy egész év után kölcsönkérném egy csoporttársam jegyzeteit, aki nagyon figyelt.
A könyv maradék része anekdoták gyűjteménye – iszonyú sok történet, a ló abszolút túloldala. Ezek mellett alig marad pármondatnyi önálló megállapítás, amikkel meg – mit ad Isten – nem értek egyet
A sok anekdota arra hivatott, hogy ne legyen olyan száraz az olvasmány, hogy a példákat, tudnivalót könnyebben értsük és hogy gördülékenyen haladjunk az olvasással. Viszont pont a visszájára fordult a cél: nem mindig értettem, az adott törtènetnek éppen mi köze a mondandóhoz, és sokszor inkább megakasztottak az olvasásban, mert tele lett velük a padlás.
Máskor viszont örömmel vettem elő és lendülettel haladtam.

Terápiára járó embernek újat nem mond, terápiára nem járót nem vált meg. Talán egyik sem cél. De akkor mi az?
Mintha lett volna egyetlen dobása, hogy beleírjon mindent egy könyvbe. Ugyanakkor attól is félek, hogy a másik várólistás könyve alig különbözik tartalmilag az ebben leírtaktól.

>!
Emmus
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni: „ Segíts magadon, Isten is megsegít.”
Nekem nagyon sokat adott ez a könyv: magammal szembeni elvárások újra gondolása, önbecsülés, jelenben élni és maradni.
Minimum 2 évente újra olvasandó.

>!
Prodigy
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

CSODÁLATOS ÖTVÖZETE A PSZICHOLÓGIÁNAK ÉS SPIRITUÁLIS FELFOGÁSNAK, INSPIRÁLÓAN HAT A SZEMÉLYISÉGBEN, ÉRZELMI VILÁGBAN VALÓ FÁJDALMAS ELMÉLYÜLÉSBEN. MEGVILÁGÍTJA AZ ISTENNEL VALÓ KAPCSOLAT FONTOSSÁGÁT VALLÁSI TARTALOM NÉLKÜL.

>!
StAngela
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Miután volt már szerencsém egy kisvideót látni az egyik előadásáról, gondoltam olvasok is tőle.
Ezúttal is megdöbbentett, hogy mennyi jóság és fény van ebben az emberben és mennyire reálisan lát mégis minket embereket!
A könyv rávilágított sok hibámra, a jellememben fellelhető gyengeségekre.
Így számomra mindenképp hasznosnak bizonyult. A mondanivalót kiegészítő történetekkel pedig jól tudta szemléltetni Feri atya, hogy miről is beszél, mit tart igazán fontosnak.
A későbbiekben biztos el fogom még olvasni, hogy még jobban magamba szívjam azt amit értékesnek találtam a könyvben. :)

>!
Zsuzsanna_Sinka
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Legyen kedves ezt a könyvet mindenki elolvasni! :) Aztán újra elolvasni. Megéri.

>!
Chöpp
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Szép volt Feri atya!
Egy két helyen nem értettünk egyet, de már azokat is elfelejtettem. Ennek a könyvnek Most volt itt az ideje! Alig várom, hogy egy másikat is kézbe vegyek Tőled!


Népszerű idézetek

>!
Dora P

"Keresd az Igazságot,
Ha muszáj,
De ne felejtsd el
Kivinni közben a szemetet."

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
6 hozzászólás
>!
pillepanna

Milyen nagy különbség van aközött, ha azt mondom, ma is egyedül voltam, vagy azt, hogy a mai délutánt magammal töltöttem.

66. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp

Öngyilkossági gondolatokkal viaskodóknál is megfigyelhetjük, hogy esetükben sem arról van szó, hogy nem akarnak élni, hanem ahogy addig éltek, úgy nem megy tovább, és nem tudják, hogy lehetne másképpen.

290-291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
>!
Chöpp 

Ram Tzu tudja:

Egy lyuk
Tátong benned,
Amit kétségbeesetten
Próbálsz betömni.

Különféle élvezeteket
Öntesz bele,
Hogy ettől
Jól érezd magad.

Időnként,
Amikor elég élvezetre lelsz,
A lyuk csordultig telik.
Ez a kiegyensúlyozottság
Áldott pillanata.

Ám az űr
Feneketlen,
Tartalma keresztülfolyik rajta,
S te megint ott állsz
Üresen,
Kétségbeesetten
Még többet akarva.

Ram Tzu tudja, mi a teendő:

Téged kell a lyukba hajítani.
/Ram Tzu mester/

302-303. oldal

3 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Hamvas Béla úgy fogalmazott, hogy „ha az igazság elhagy, az az ő dolga, de én az igazságot nem hagyom el, mert az meg az én dolgom".

>!
Chöpp

A buddhista tanításban arról olvashatunk, hogy három dolog mérgezi az embert: a gyűlölet, a sóvárgó vágy és a tudatlanság.

27. oldal

1 hozzászólás
>!
levai_dora

Sokunk életében eljön a pillanat, amikor úgy érezzük: elérkezett az idő, hogy a magunk útját járjuk, mert már tűrhetetlen és elviselhetetlen, hogy a legigazabb céljainkat is képtelenek vagyunk megvalósítani.

12. oldal

6 hozzászólás
>!
Chöpp

A társkapcsolatok elkerülhetetlen válsághelyzete ez, amelyben szembesülök azzal a kérdéssel, hogy téged szeretlek, vagy valakit, aki a szükségleteimet betölti?

249. oldal

>!
Almost_Zed

Ismeritek a viccet, hogy az apukának van egy optimista meg egy pesszimista gyereke? Karácsonyra készülődnek, és az apuka azt gondolja, a pesszimista gyereknek az lenne jó, ha egy kicsit optimistább lenne, ezért vesz neki huszonöt iszonyú drága ajándékot. Az optimista gyerek viszont túlságosan szépnek látja a világot, nem árt neki, ha egy kicsit megismeri az élet árnyékosabb oldalát is. A fa alatt a peszszimista, hiánymotivált kisfiú kibontja mind a huszonöt ajándékot, és amikor végzett, feszülten néz körbe, hogy hol a huszonhatodik. A fejlődésmotivált gyerek is kibontja a maga egyetlen dobozát, és mi van benne? Lócitrom. Erre a kisfiúnak felcsillan a szeme, az apuka pedig döbbenten-dühösen kérdezi tőle: mondd, ezen meg mi örülnivaló van? Mire a gyerek azt válaszolja: apa, ahol lócitrom van, ott lónak is kell lennie!

>!
Chöpp

Jung azt mondja, hogy ha nem sikerül kipusztítanunk az egész földet és megsemmisíteni önmagunkat, kénytelenek leszünk ráfanyalodni egy komolyabb önnevelési munkára.

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Gustav Jung
4 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Albert Ildikó: Az önpusztító lélek
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia
Joy Melville: Csak semmi pánik!
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Bagdy Emőke: Pszichofitness
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Michael Acton Smith: Belső csend
Simon M. Laham: Miért jó, ha néha rosszak vagyunk?